''Профілактика тютюнокуріння''

Про матеріал
Історія вживання тютюну розпочалася в Європі наприкінці XV століття після повернення з Америки учасників другої експедиції Колумба 1496 р.). Насіння цієї рослини, яку індіанці називали «кохо-ба», привіз іспанський чернець Роман Пано. Спочат­ку тютюн вирощували в Іспанії як декоративну рос­лину. Вперше звичай палити тютюн описав де Ов'єдо: «Індіанці, які живуть на острові Гіспаньйола, мають дуже шкідливий звичай. Вони вдихають через ніс дим, що утворюється від спалювання трави. Зви­чай цей вони називають «табако»...».
Перегляд файлу

 

Наукова конференція

 

Профілактика

тютюнокуріння

 

 

для куріння.jpg

 

Підготувала

Ропай С.Ю.

 

 

1. Трохи історії (виступ історика)

Історія вживання тютюну розпочалася в Європі наприкінці XV століття після повернення з Америки учасників другої експедиції Колумба 1496 р.). Насіння цієї рослини, яку індіанці називали «кохо-ба», привіз іспанський чернець Роман Пано. Спочат­ку тютюн вирощували в Іспанії як декоративну рос­лину. Вперше звичай палити тютюн описав де Ов'єдо: «Індіанці, які живуть на острові Гіспаньйола, мають дуже шкідливий звичай. Вони вдихають через ніс дим, що утворюється від спалювання трави. Зви­чай цей вони називають «табако»...».

Спершу тютюн у Європі поширювався як ліку­вальний засіб.  Про нього навіть писали у підручнику медицини (1625 р.): «...це зілля очищає піднебіння й голову» послаблює біль і втому, заспокоює зубні страждання...». Негативна дія тютюну була ще мало відома.

Посольська трава, як тоді називався тютюн, дуже швидко стала знана у Європі зав­дяки дипломату Ж. Ніко (звідси назва основної діючої речовини тютюну «нікотин»). У 1560 р. Ніко привіз тютюн французькій королеві Катерині Медічі, яка вживала його як засіб від мігрені.

Спочатку тютюн нюхали, а потім почали курити. Незважаючи на те, що тютюн вважався «модною травою», у більшості країн Європи (наприклад, в Англії) американську рослину сприйняли негативно. В Англії вже в XVI—XVII століттях курити тютюн бу­ло заборонено.

Лише через 100 років шкідливість тютюну почали розуміти у Франції. У 1680 р. король Людовік XIII за­боронив вільний його продаж.

Католицька церква також була проти вживання тютюну. У 1624 р. папа Урбан VIII у спеціальній буллі вказував:  «Духовні особи нюхають табаку перед вівтарем і частим чхан­ням   порушують   благо­говіння в церкві». У 1692 р. в Сант-Яго були живцем замуровані у стіну п'ятеро ченців, які курили сигари біля церкви, замість того, щоб бути присутніми на вечірній службі.

До Русі «богопротивне зілля» було за­везене в XVI столітті іноземними купцями. Влада відразу заборонила тютюн, вважаючи  вживання  його ознакою розбещення, засобом, нищівним для здоров'я   людини.   Під   загрозою смертної кари російський цар Михайло  Романов  вимагав  у своєму указі, «...щоб ніде тютюн у себе не тримали і не пили (тобто не вживали), і тютюном не торгували...».

Крім того, куріння часто ставало причиною численних пожеж. У 1694 р. цар Олексій Михайлович наказував: «...кожного, у кого буде знайдено тю­тюн, катувати й бити нагаєм доти, доки не зізнається, звідки тютюн дістав... Провинним купцям — відріза­ти носи, пороти ніздрі і висилати у віддалені місця». Проте цар Петро І, який за час свого перебування в Західній Європі призвичаївся до куріння, скасував заборону спеціальним указом від 1697 р., одночасно оподаткувавши продаж тютюну на користь держави. Тепер на земній кулі посіви тютюну (однорічної рослини Nikotiana tabacum з родини пасльонових) зай­мають мільйони гектарів, на жаль, здебільшого най­кращих земель. Існує величезна тютюнова індустрія, яка об'єднує вирощування тютюну, обробку його та випуск сигарет та сигар для мільйонів чоловіків і жінок. Треба, щоб кожен спитав себе — чи варто вживати це «диво з XV століття», руйнуючи власний організм.

 

2. Перед вибором (виступ соціолога)

Кожного року мільйони людей у світі отримують різні захворювання через куріння. Та, незважаючи на це, одночасно інші мільйони людей на Землі почи­нають курити. Ми, так само, як і вони, особливо не задумуємося над тим, як підкоряємося поганим звич­кам, і як ці звички впливають на стан нашого здо­ров'я.

Чому ми починаємо курити?

Чи варто було спробувати?

Яка користь від куріння?

Які наслідки куріння?

Як не почати курити?

Як кинути курити?

Всі ці питання часто виникають перед нами. І не завжди ми знаходимо на них відповіді.

Багато юнаків та дівчат говорять, що куріння:

розслаблює;

розважає, коли нудьга;

рятує від зайвої ваги;

об'єднує з друзями;

подобається;

дозволяє відчувати себе більш дорослими;

надає можливість відчувати себе самостійними;

це шикарно;

сприяє неформальному спілкуванню;

зближає людей;

це просто звичка.

Вчені проаналізували ці відповіді і спробували згрупувати мотиви, що спонукають юнаків та дівчат почати курити:

по-перше, це імітація манер якоїсь компанії, в яку юнак чи дівчина хоче бути прийнятим, стати «своїм»;

по-друге, це уподібнення людині, яка подобається, бажання бути схожим на неї, мати однакову по­ведінку та інтереси.

Наступна група мотивів пов'язана з прагненням бути дорослим.

Дивлячись на поведінку дорослих, які курять, деякі підлітки сприймають куріння як ознаку дорослості. Є випадки, коли куріння настільки входить в побут ро­дини, що не постає питання — курити чи не курити; питання лише в тому, коли почати.

Для багатьох підлітків куріння є засобом самоствер­дження, прагненням засвоїти «модні» манери, не­обхідним, щоб переконати оточення у своїй незви­чайності та сучасності.

Серед інших мотивів — бажання все в житті спро­бувати. Люди не замислюються над тим, чим можуть закінчиться ці спроби.

Куріння призводить до формування залежності. Розповідь Марії підтверджує це: «Мені завжди було цікаво познайомитися з хлопцями, які віком старші за мене. Одного разу на дискотеці до нас з подругою підійшли хлопці, які вже закінчи­ли школу, і запропонували провести нас додо­му після танців. Ми погодилися. Дорогою вони запалили і запропонували сигарети нам. Спо­чатку я відмовлялась, але наполегливість  Кості (хлопця, який мені дуже сподобався)  змусила мене спробувати. Я почала кашля­ти, з очей потекли сльози. Наступної зустрічі я вже змогла викурити цілу си­гарету. Врешті-решт я перестала помічати, скільки курю. Згодом ми розлучилися, а погана звичка залишилася. З'явились проблеми вдома і в школі: ма­ти лаялась, що одяг тхне димом, та й оцінки в школі знизились, а головне, я почуваю себе невпевнено. Я б віддала все, щоб побороти цю погану звичку».

Бути дорослим, самостійним, цікавим — бажання кожного з нас. Бути особистістю — це, насамперед, бути вільним, мати власну точку зору, а отже, керу­вати своїми звичками, а не підкорятися їм.

 

3. Залежність формується непомітно (виступ психолога)

(Етапи куріння)

Запитайте своїх однолітків чи друзів, які курять, про перше знайомство з тютюном. Ситуація вигляда­тиме приблизно так, як в випадку з Дімою:

«Влітку ми з друзями часто виїжджали до річки неподалік від міста. Більшість хлопців з нашої ком­панії курили, і я помічав, що вони це робили з види­мим задоволенням. Вирішив спробувати сам. Мій ен­тузіазм був підтриманий хлопцями: відразу знайш­лася сигарета, з дорогих, та й поради початківцю посипалися з усіх боків. І ось цей момент настав. За­палену сигарету я підношу до рота, набираю диму в рот, роблю глибоку затяжку. Перше, що я відчув, це як забило подих. Закашлявся, голова пішла обертом, сльози потекли з очей. Пам'ятаю, що почав блювати. Ледве відійшов від цього кошмару...»

Багатьом ця ситуація знайома, чи не так? Але у кожної людини досвід першого знайомства з тютюном свій, тобто відчуття можуть бути дуже різними. При першій спробі закурити можливі: кашель, спазми в горлі, головний біль, загальне збудження або гальму­вання, нудота, блювання і, навіть, втрата свідомості. Ступінь прояву цих ознак (симптомів) залежить від особливостей конкретного організму. Але якщо з перших спроб неприємні прояви навіть відсутні — це не означає, що організм взагалі не чутливий до шкідливої дії тютюну.

Ми охарактеризували вам перший етап — «знайомство» людини з тютюном.

Якщо не зробити правильних висновків з початкового досвіду, «знайомство» переходить у звичку. Настає другий етап, визначальна ознака якого — отруйна (токсична) дія нікотину. Людина відчуває приємно збуджуючу дію тютюну і не зауважує шкідливих змін в організмі. Формується психічна залежність: коли у курця закінчилися сига­рети, і він не курив деякий час, то з'являється нер­возність, людина шукає будь-яку можливість закуриуи. Звичка до куріння підпорядковує собі все життя. Вже не помічаєш, як виймаєш сигарету з пачки, ви­курюєш її, береш наступну, і все повторюється.

Коли без сигарети відчуваєш себе роздратованим, «розбитим», настає третій етап куріння. Поступово приходить усвідомлення того, що куріння приносить не лише задоволення, а й шкоду та створює різні нез­ручності. Без цигарки вже важко зосередитися, під час роботи куріння стає безперервним. Водночас знижується легкість заучування, точність обчислю­вальних операцій, зменшується обсяг пам'яті.

На четвертому етапі у багатьох курців куріння викликає погіршення стану здоров'я: з'являється слабкість, болі у грудях, кашель, задишка, утруднене лдхання. Курця зі стажем легко впізнати за помітним огрубінням голосу, пожовтінням зубів, неприємним запахом з рота, жовтуватим кольором шкіри і зморш­ками на обличчі, нездоровим виглядом волосся, жовтими пальцями. Ще й одяг має неприємний запах ди­му. «Приваблива» картина, чи не так?

Приблизно 90% курців вважають куріння шкідли­вим для себе і тільки дві третіх з них роблять спроби кинути курити. Але позбутися тютюнової залежності надто важко. Тоді приходить думка, а чи варто було починати?

Уяви собі, якщо курець випалює пачку сигарет за день, то до його легень за рік потрапляє 1 літр осад­женої смоли.

Смола — це в'язка речовина чорного кольору, аналог гудрону, що використовується для виготовлення асфальту.

(Пасивне куріння)

Тютюновий дим шкідливий і для організму люди­ни, яка не курить.

Чи не помічали ви, що в кімнаті, де багато курять, ви кашляєте більше? Це результат «пасивного» або «ненавмисного» куріння. З'ясовано, що пасивне куріння зумовлює захворювання дихальної системи у некурців. Таким чином курець завдає шкоди не лише своєму здоров'ю, а й здоров'ю людей» що його оточують.

Підраховано, що перебування протягом години в накуреному приміщенні рівнозначне «викурюванню» 4 сигарет. Причому люди, які не курять, мимоволі опи­няються в групі ризику, стають пасивними курцями.

Куріння забруднює навколишнє середовище.

У тютюновому димі, котрий попадає в повітря, крім нікотину, міститься велика кількість інших хімічних речовин (бензопірен, синильна кислота, формальдегід, аміак та ін., які у вигляді осаджених смол нагромаджуються у легенях людини). Вони под­разнюють слизову оболонку дихальних шляхів, а при тривалому впливі виступають канцерогенами (тобто спричиняють розвиток злоякісних пухлин).

Тому проблеми, пов'язані з курінням, стосуються кожного, навіть якщо ти не куриш. Зрозуміло, що до­помагаючи іншим кинути курити, ти дбаєш, в першу чергу, про своє здоров'я.

 

4. Тютюн здоров'ю не товариш! (виступ фізіолога)

(Фізіологія та наслідки куріння) Нікотин — це жовтувата речовина, розчинна у воді й жирах, яка добре всмоктується слизовими обо­лонками і, навіть, неушкодженою шкірою. Дуже ток­сичний для людини. Під впливом нікотину збуд­жується дихальний центр (при великих дозах нас­тає його параліч). Коли нікотин потрапляє в кров, навантаження на серце збільшується. Кількість сер­цевих скорочень на добу у курця на 15—20 тисяч більше ніж у людини, яка не палить. Це означає, що серце додатково перекачує 1,5 тонни-крові за день, що призводить до скорочення життєдіяльності серця.

Давайте з'ясуємо, чому шкідливе куріння. Об'єктивно це, по-перше, зумовлено дією на ор­ганізм людини нікотину, а по-друге, впливом тютюно­вого диму. Відомо, що куріння шкідливе для молодого організму, передусім для органів дихання. Встановле­но, що у юнаків та дівчат, які курять, об'єм грудної клітки і розвиток легенів відстають від середньої нор­ми на 25%, і з часом грудна клітка набуває впалого вигляду. Курці-підлітки частіше страждають і на прос­тудні захворювання. Для них кашель стає майже постійним явищем — так званий бронхіт курця.

При курінні негативні зміни відбуваються також у статевій сфері. Сексопатологи спостерігають у курців зменшення в крові чоловічого статевого гормону — тестостерону, що знижує ймовірність запліднення, часто призводить до імпотенції; крім того, слабшають м'язи, значно погіршується зовнішній вигляд юнаків.

Дівчата теж страждають від впливу тютюну. Ор­ганізм жінки, яка курить, старіє значно швидше, в дівчат, які курять, виникають різноманітні порушен­ня менструального циклу, що може спричинити навіть безпліддя. Так, у жінок, які курять, вагітність частіше проходить з ускладненнями, нерідко спос­терігається внутрішньоутробна загибель плода і ви­кидні. Значно збільшується смертність новонародже­них. Слід також зауважити, що куріння під час году­вання груддю погіршує якість молока і зменшує його кількість. У дітей, матері яких курять, частіше розви­вається недокрів'я, відбувається затримка фізичного і психічного розвитку.

Запитай себе, чи повинні твої діти страждати від згубних звичок батьків?

Серед наслідків куріння особливо небезпечні ті, що пов'язані зі шкідливим впливом тютюну на кро­воносні судини. Нікотин викликає спазм судин, змен­шення їхнього просвіту, в результаті чого погіршуєть­ся кровообіг в окремих частинах тіла, що утруднює виведення шкідливих продуктів обміну речовин з ор­ганізму.

Курцям притаманне запалення сли­зової оболонки порожнини рота (сто­матит) та ясен (гінгівіт).

Токсична дія нікотину на судини обу­мовлює також виразкову хворобу шлун­ка й дванадцятипалої кишки.

У молодих курців частіше виникають запалення, переродження і спазми внутрішньої оболонки судин нижніх кінцівок (ендартеріїт). Такі порушен­ня кровообігу у курців можуть приз­вести до ампутації ніг.

А тепер, вже як справжнім експертам, пропонуємо згрупувати відомі вам негативні наслідки куріння:

Негайні короткострокові (виникають впродовж кіль­кох хвилин, після першої затяжки):

прискорення серцевих скорочень; 

підвищення кров'яного тиску;

подразнення тканин гортані — кашель;

надходження оксиду вуглецю (чадного газу) у кров;.

пряме та швидке потраплення канцерогенів до легенів;

подразнення очей димом.

Відтерміновані довгострокові (формуються роками):

рак легенів,  ротової порожнини,  стравоходу, шлунка, гортані, підшлункової залози та жовчного міхура;

захворювання серця (стенокардія, інфаркт);

виразка шлунка та дванадцятипалої кишки;

судинні захворювання (ендартеріїт, інсульт);

хронічний бронхіт.


       Інші (найрізноманітніші):

пошкодження слизової оболонки губ,  язика, піднебіння, гортані і, таким чином, зміна відчуття смаку їжі;

виникнення надсадного кашлю, неприємного за­паху із рота і захворювань ротової порожнини;

рання поява зморшок на обличчі;

пожовтіння зубів;

утруднення дихання та зниження фізичної ви­тривалості.

Чи варто продовжувати?

Доцільно чи недоцільно курити? (психолог)

Скільки б ми не стверджували, що курити не­доцільно — вибір все одно за тобою. Але давай поміркуймо разом.

Погодься, що кожен з нас прагне бути сильним, привабливим, мати гарну роботу, щасливе особисте життя. А скільки мрій, які можуть здійснитися? Здійснюючи їх, ми постійно стикаємося з різно­манітними перешкодами і намагаємося їх здолати та рухатися вперед. Не завжди легко вдається нам досяг­ти поставленої мети, але при бажанні рано чи пізно ми здійснюємо свої наміри. Тоді чому ж засобом вирішення наших проблем має бути тютюн? Чому рослина повинна бути «визначником» нашої долі? Ад­же кожен з нас у змозі бути хазяїном свого життя і має право на свободу вибору — курити чи не курити.

Якщо ми насправді не знаємо себе, своїх цінностей та цілей в житті, якщо ми не усвідомлюємо існуван­ня зовнішнього тиску, що впливає на наш вибір, прийняті нами рішення можуть бути не зовсім віль­ними і не найкращими.

Тому ми пропонуємо за допомогою таблиці з'ясу­вати власне ставлення до куріння. У правій колонці дай відповідь: якщо ти погоджуєшся, то « + », якщо не погоджуєшся — то «-».

Вплив куріння на мене

Відповідь

Тютюновий дим приємний для мене

 

Мені подобається відчувати запах диму від одягу та з рота курця

 

Я не вважаю, що збільшується ймовірність різноманітних захворювань в організмі

 

Мені здається, що пасивне куріння не призводить до важких наслідків та захворювань

 

На куріння за рік не витрачаються великі гроші

 

Тютюн допомагає мені в житті

 

Мені подобаються люди, які курять

 

Я добре ставлюсь до куріння

 

Я не віддаю перевагу здоровому способу життя

 

Відповівши на ці питання, ти визначиш свою позицію щодо доцільності або недоцільності куріння для тебе. Але, на нашу думку, на правильному шляху ти стоїш тоді, коли у тебе всі відповіді відмічені знаком «-».

Незважаючи на те, що куріння швидко стає звич­кою, і з'являється фізіологічна залежність від тютю­ну, люди можуть кинути і дійсно кидають курити. Де­які молоді люди вважають, що в підлітковому віці, ко­ли ти ще здоровий та міцний, можна курити, а потім можна кинути в будь-який момент.

На жаль, це не так просто.

Людині дуже важко не закурити в тих умовах і в той час, коли вона звикла курити. Організм вже звик до нікотину, і бажання закурити стає нестерпним. Дехто здається і знову береться за сигарету, а дехто одержує перемогу над цією звичкою і врешті-решт переконується, що без куріння можна обійтись.

Тому, щоб не мати таких проблем — краще не роз­починати курити.

Якщо ти не куриш і не знаєш як відмовитися від пропозиції закурити, то тоді тобі стануть у пригоді варіанти відповідей твоїх однолітків.

Ось вони:

   Я пробувала мені погано!

   Я не по цих справах;

   Я щойно палив (ла);

   Я' зробив(ла) для себе вибір, прошу не тиснути на мене!

   Це для мене не по кайфу;

   Мені не подобається твій запах і я не хочу пах­нути, як ти;

   У мене алергія на тютюновий дим;

   Ми з тобою домовлялися більш не курити;

   У мене немає настрою сьогодні курити;

   Мені ці цигарки не подобаються, а ті що я курю —дуже дорогі, а грошей зараз нема;

   Я не хочу бути таким, як усі. Я хочу бути індивідуальністю;

   Від куріння шкіра стає старою та жовтою;

   Від куріння у хлопців швидко настає імпотенція.
Ті, хто вже пристрастився до куріння, але вирішив

позбутися цієї шкідливої звички, дуже потребують підтримки, особливо в перші найважчі тижні. Курці іноді вигадують собі різні причини, чому вони не мо­жуть чи не хочуть кинути курити. Якщо ти знаєш ко­гось, хто намагається кинути курити, підтримай його та запевни у тому, що він зробив правильний вибір.

(вчитель)Якщо ти вирішив кинути курити

  • Оголоси своїм друзям та родині, що кидаєш курити. Прилюдно взяте зобов'язання зміцнює силу волі.
  • Не прагни кинути курити назавжди — покинь тільки на один день. Наступного дня спробуй знову кинути курити тільки на один день, далі — знову.
  • Кожного дня зменшуй кількість викурених сига­рет, аж поки залишиться одна. Не кури її, а розла­май, скажи собі: «Стоп, досить курити!» — і викинь сигарету до сміття.
  • Признач день «X» (день «Відмови від паління») та покинь у цей день курити. Прибери предмети, які асоціюються  з  курінням  (запальнички,
    попільнички тощо), щоб не згадувати про свою шкідливу звичку.
  • Нагадуй собі про те, що після відмовитися від куріння ти сам можеш керувати своїми почуттями та вчин­ками.
  • Кожного  дня   відкладай гроші, які раніше витрачав на сигарети, і задумай, що ти за них собі дозволиш нап­рикінці року.

Це  тільки деякі  поради.   Можна скласти свій план, та дотримуватися його.
Значно   легше   це   зробити,   якщо вирішив кинути курити разом зі своїм другом,   або   коханою  дівчиною.   Тоді взаємна підтримка та контроль значно допоможуть тобі.

Вибір за тобою!

 

docx
Додано
26 лютого
Переглядів
123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку