ПРОГУЛЯНКА "Зимова казка"

Про матеріал
Розробка покликана дати дітям чітку уяву про характерні ознаки зими, навички встановлювати взаємозв'язки між змінами, які відбулися у неживій і живій природі.
Перегляд файлу

ПРОГУЛЯНКА

              Зимова казка

     Мета: дати дітям чітку уяву про характерні ознаки зими, встановлювати взаємозв'язки між змінами, які відбулися у неживій і живій природі.

        Обладнання: дерев'яний кілочок для вимірювання глибини снігу, лопатки для розгрібання снігу, корм для птахів.

Передує прогулянці читання казок про зиму, слухання музики, перегляд ілюстрацій зимуючих птахів, звірів. Перед прогулянкою слід провести бесіду за запитаннями: "Яка пора року наступила після осені?", "Які знаєте зимові місяці?", "Які зміни відбулися у природі?", "Який зимовий день?", "Яке зимове небо?", "Які знаєте зимові прикмети?", "Чому стало холодно?", "Як потрібно одягатися взимку, щоб не застудитися?"

Хід прогулянки

Дорога біла стелиться,

І краю їй нема.

Сніжок мете. Метелиця.

Прийшла до нас...  

          - Зима.

Помилуйтеся красою зимового пейзажу. Як можна назвати зиму за таку красу? (Чарівницею, художницею, скульптором, майстринею.) Якими кольорами намалюємо зиму? Що взимку блакитне? Біле? Чорне? Зелене? Червоно-малинове? Зверніть увагу, які красиві сьогодні кущики. Кого вони вам нагадують? (Білі подушечки, пуфики, шапочки.) Чому? (Вони притрушені снігом.) Вкрила зима білим снігом і землю. З чим можна порівняти землю? (З білим килимом, ковдрою, периною, скатертиною, рядном.) Які зміни відбулися взимку з деревами? (На них вже немає листя.) Замість листочків, віти прикрашає білий сніг. Зимонька-зима дбайливо притрусила снігом все довкола. А у деяких місцях намела цілі кучугури. Спробуємо виміряти глибину снігу. (Вимірювання здійснюється за допомогою дерев'яного кілочка на відкритому місці).

Доторкніться до снігу. Який він? (Холодний.) Це нам він здається холодним, а для землі - це справжнісінька шуба. Сніг не


пропускає від землі тепло і таким чином створює такий собі парничок для рослин і тварин. Під снігом не вимерзають трави, посіви, маленькі тваринки зігріваються у своїх нірках. Скрутно їм, коли довго не лягає сніговий покрив.

Падав сніг, сипав сніг, У затишку -

Раптом перестав, Подушкою-минушкою

- Чим ти, сніжку - Для зайчат.
Перебіжку, На узвишку-

На землиці став? Ковзалкою-падалкою

- Для озимки - Для санчат.
Периною пухнастою.

Для липки - хустиною 

Зірчастою.

Розгорніть лопатками сніг. Що побачили? (Травичку, зелені рослинки, маленькі дірочки, коричневі листочки.) На дитячому городі можна побачити зелені стеблини озимої пшениці.

Сьогодні є морозець. Дмухніть на сніг. Що сталося? Сухий сніг легко переноситься вітром. Буває й таке, що і без снігопаду вітер підіймає хмари сніжинок, та як закрутить! Ніяк тоді не второпаєш, зверху падають сніжинки, чи знизу. Немов схопив вітер віника і давай сніг з доріжок підмітати. Так і назвали вітер зі снігом - метелиця. А як ще можна сказати? (Хуртовина, сніжниця, пороша, віхола, завірюха, заметіль.) А як прислухатись добре, то можна почути, як вітер говорить "ху-у-у", тому ще й хугою, хурделицею називають. Спробуйте і ви заметіль влаштувати.

Гра "Заметіль".

Діти дмухають на сніг. Потім вони діляться на дві команди. Одна - це вітер, інша - сніжинки. "Вітер" дме - "сніжинки" кружляють, і навпаки.

Від снігу велика користь і людям. Коли падає сніг, він очищає повітря від пилу, бруду, сажі, кіптяви, шкідливих речовин, вихлопних газів. Після снігопаду повітря стає чисте, свіже, ним легко дихається. І щоб у цьому переконатися, наберемо у відеречко снігу і занесемо в приміщення.

 

docx
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку