Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – перевірка електролампи розжарення на міцність»

Про матеріал
А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом». Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – перевірка електролампи розжарення на міцність» Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати. Дослід досить простий. Для досліду потрібно взяти електролампу розжарення, можливо використати і з перегорілою ниткою розжарення на 220 В, любої потужності, скляну банку з горловиною діаметром 35…40 мм, гумовий килимок – щільний, відерко наповнене піском. Насипаємо в банку піску 3/4 об’єму і вставляємо в банку електролампу цоколем вниз. Ставимо банку з електролампою розжарення в відро з піском так щоб електролампа була над піском, як це показано на фото 1. Накриваємо електролампу гумовим килимком – сідаємо зверху на килимок (див. фото 2); перевіряємо цілість електролампи розжарення після проведення досліду – електролампа залишилась ціла. Електролампи ЛЕД для цього досліду не підходять – вони зроблені з пластика. Попробуємо ускладнити дослід – поставити килимок на електролампу і стати однією ногою на килимок, а рукою триматись за двері (стінку), як це показано на фото 3. Після проведення цього досліду – в якому електролампа розжарення витримала високий тиск і залишилась цілою – маса асистента 80 кГ. Чому це стало можливим? Пояснення явища Лампа — кулеподібної форми. Такі форми мають здатність розподіляти силу тиску по великій поверхні, тому витримують значні тиски і навантаження. В техніці це дуже часто використовується. Наприклад, батискафи мають кулясту форму і саме тому витримують високий тиск. Так, тиск води біля дна маріанської западини, куди опускались батискафи, сягає 108,6 МПа; що більш, ніж у 1000 разів перевищує нормальний атмосферний тиск на рівні Світового океану.
Перегляд файлу

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – перевірка електролампи розжарення на міцність»

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

           Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – перевірка електролампи розжарення на міцність»

 

image    Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати.       Дослід досить простий.  Для досліду потрібно взяти електролампу розжарення, можливо використати і з перегорілою ниткою розжарення на 220 В, любої потужності, скляну банку з горловиною діаметром 35…40 мм, гумовий килимок – щільний, відерко наповнене піском. Насипаємо в банку піску 3/4  об’єму і вставляємо в банку електролампу цоколем вниз. Ставимо банку з електролампою розжарення в відро з піском так щоб електролампа була над піском, як це показано на  фото 1.

  Накриваємо електролампу гумовим килимком – сідаємо зверху на килимок (див. фото 2); перевіряємо цілість електролампи розжарення після проведення досліду – електролампа залишилась ціла. Електролампи ЛЕД

для цього досліду не підходять – вони      

                 Фото 1                              зроблені з пластика.

 

    Попробуємо ускладнити дослід – поставити килимок на електролампу і стати однією ногою на килимок, а рукою триматись за двері (стінку), як це показано на фото 3. Після проведення цього досліду – в якому

 

електролампа розжарення витримала високий тиск і залишилась цілою – маса асистента 80 кГ.

 

 

image

                       Фото 2                                                Фото 3

 

  Так, тиск води біля дна маріанської западини, куди опускались батискафи,   сягає 108,6 МПа; що більш, ніж у 1000 разів перевищує нормальний атмосферний тиск на рівні Світового океану.

 

Література:

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет,

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-перевірка-електролампи-розжарення-наміцність/     

 

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

 

 

  

 

 

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 4. ТИСК ТВЕРДИХ ТІЛ, РІДИН ТА ГАЗІВ
Додано
4 листопада 2022
Переглядів
119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку