Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – вийняти монету з тарілки з водою не замочивши руку»

Про матеріал
Дослід – вийняти монету з тарілки з водою не замочивши руку Дослід не новий, проте досить цікавий і варто його повторювати. Для досліду потрібно тарілку, монету, свічку, сірники, банку на 0,33 літра, воду, харчовий барвник. Набір необхідних матеріалів для досліду показано на фото 1. Запалюємо свічку і капаємо парафіном в тарілку і в розплавлений парафін ставимо свічку, збоку від свічки ставимо монету, як це показано на фото 2. Наливаємо в тарілку води, так щоб вода покрила монету. Щоб на фото краще було видно - воду бажано підфарбувати харчовим барвником, що показано на фото 3. Далі беремо банку і накриваємо нею свічку. Від полум’я свічки повітря в банці нагрівається, полум’я свічки гасне, нагріте повітря виходить з банки і тиск в банці значно зменшиться, порівняно з атмосферним і вода втягнеться в банку. Тепер можливо забрати монету (див. фото 4) не замочивши руку. Дослід простий, проте пов’язаний з вогнем, тому виконувати його слід в присутності батьків і з дотриманням правил техніки безпеки.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – вийняти монету з тарілки з водою не замочивши руку»

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

  Дослід – вийняти монету з тарілки з водою не замочивши руку

 

    Дослід не новий, проте досить цікавий і варто його повторювати. 

 Для досліду потрібно тарілку, монету, свічку, сірники, банку на 0,33 літра, воду, харчовий барвник. Набір необхідних матеріалів для досліду показано на фото 1.

  

image 

                    Фото 1                                                 Фото 2

  Запалюємо свічку і капаємо парафіном в тарілку і в розплавлений парафін ставимо свічку, збоку від свічки ставимо монету, як це показано на фото 2. Наливаємо в тарілку води, так щоб вода покрила монету. Щоб на фото краще було видно - воду бажано підфарбувати харчовим барвником, що показано на фото 3. Далі беремо банку і накриваємо нею свічку. Від полум’я свічки повітря в банці нагрівається, полум’я свічки гасне, нагріте повітря виходить з банки і тиск в банці значно зменшиться,

2

 

порівняно з атмосферним і вода втягнеться в банку. Тепер можливо забрати монету (див. фото 4) не замочивши руку.

image                    Фото 3                                                    Фото 4

  Дослід простий, проте пов’язаний з вогнем, тому виконувати його слід в присутності батьків і з дотриманням правил техніки безпеки.

Література:

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет,

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-вийняти-монету-з-тарілки-з-водою-незамочивши-руку/    

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 4. ТИСК ТВЕРДИХ ТІЛ, РІДИН ТА ГАЗІВ
Додано
4 листопада 2022
Переглядів
460
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку