Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – протикання картоплі трубочкою для коктейлів»

Про матеріал
Дослід – протикання картоплі трубочкою для коктейлів Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати. Дослід досить простий. Для досліду потрібно взяти дві картоплини, помити їх і протерти рушничком. Перший дослід – беремо картоплину і пробуємо проткнути її пластиковою трубочкою для коктейлів. Трубочка заходить в картоплину – вдається просунути трубочку на глибину 10…14 мм, подальше протикання неможливе – трубочка сплющується і ламається. Фото 1 – демонстрація першого досліду, невдалого. Другий дослід – беремо другу картоплину і закриваємо пальцем верхній отвір трубочки; пробуємо проткнути картоплину – спочатку трубочка легко входить, а далі треба прикласти значне зусилля, проте трубочка внизу заповнилась серцевиною картоплі і в самій трубочці тиск спочатку був атмосферний, а коли об’єм трубочки зменшився, то тиск в трубочці значно збільшився (трубочка ніби надулася, як відомо з фізики, Закон Бойля – Маріотта виражає залежність тиску від об’єму при сталій температурі для даної маси газу) і вона стала ніби твердішою і такою трубочкою вдається проткнути картоплину, що показано на фото 2. В принципі, можна взяти тільки одну картоплину і провести тільки другий дослід, показаний на фото 2 і впевнитись в можливості такого досліду при закриванні верхнього отвору трубки.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід – протикання картоплі трубочкою для коктейлів»

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

     Дослід – протикання картоплі трубочкою для коктейлів

  

 

    Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати.       Дослід досить простий.  Для досліду потрібно взяти дві картоплини, помити їх і протерти рушничком. 

image   Перший дослід – беремо картоплину і пробуємо проткнути її пластиковою трубочкою для коктейлів. Трубочка заходить в картоплину – вдається просунути трубочку на глибину 10…14 мм, подальше протикання неможливе – трубочка сплющується і ламається. Фото 1 – демонстрація  першого досліду, невдалого.     Другий дослід – беремо другу картоплину і закриваємо пальцем верхній отвір трубочки; пробуємо проткнути картоплину – спочатку трубочка легко входить, а далі треба прикласти значне зусилля, проте трубочка внизу заповнилась серцевиною картоплі  і в самій трубочці тиск спочатку був атмосферний, а коли об’єм трубочки      

                 Фото 1                  зменшився, то тиск в трубочці значно збільшився (трубочка ніби надулася,як відомо з фізики,  Закон Бойля – Маріотта виражає залежність тиску від об’єму при сталій температурі для даної маси газу) і вона стала ніби твердішою і такою трубочкою вдається проткнути картоплину, що показано на фото 2

  

2

 

 

image 

 

 

  В принципі, можна взяти тільки одну картоплину і провести тільки другий дослід, показаний на фото 2 і впевнитись в можливості такого досліду при закриванні верхнього отвору трубки. 

 

                             Фото 2                                                                         

Література: 

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-протикання-картоплі-трубочкою-для-коктейлів/     

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 4. ТИСК ТВЕРДИХ ТІЛ, РІДИН ТА ГАЗІВ
Додано
4 листопада 2022
Переглядів
313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку