Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з посудиною Маріотта»

Про матеріал
Проведення досліду. Для цього в банку через герметичну кришку в горловину вводиться трубочка, що сполучається з атмосферою. Конструкція посудини Маріотта в дії показана на фото 1. Суть цієї дивовижної посудини в тому, що вода витікає з неї увесь час рівномірним струменем, не сповільнуюючи свого руху, навіть при зниженому рівні рідини. Тиск під кришкою буде меншим за атмосферний, а тиск у горизонтальній площині, що збігається і нижнім кінцем трубки, дорівнює атмосферному. Швидкість витікання легко регулюється вертикальним рухом трубки. Якщо кінець трубки знаходиться на рівні отвору або нижче отвору, рідина не витікає зовсім. У наповнену водою банку, що має отвір у нижній частині, вставлена зверху трубка, яка не доходить до площини в якій знаходиться отвір. При зниженні рівня води в банці в трубку входить зовнішнє повітря, підтримуючи тиск у воді, що дорівнює атмосферному – фактично це є автомат, що забезпечує рівномірний струмінь води.
Перегляд файлу

1

 

    Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Дослід з посудиною Маріотта» 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

 1. Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих.  2. Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова. 3. Використання отруйних речовин заборонено. 

 

      Дослід з посудиною Маріотта 

Дослід не новий, але досить цікавий і варто його повторювати.  

    Дослід досить простий, проте для досліду потрібна скляна банка з отвором внизу. Просвердлити отвір діаметром 4 мм в скляній банці можливо победітовим свердлом по бетону, за допомогою електродрилі. 

 Е. Маріотт, знаменитий французький фізик займався експериментальною перевіркою формули Торрічеллі (яка описує швидкість закінчення рідини з малого отвору у відкритій посудині). Підтвердивши істинність формули, Маріотт  винайшов пристрій, що дозволяє домогтися рівномірного витікання струменя рідини з посудини. Таку посудину назвали посудиною Маріотта. Це герметично закрита ємність, в кришку якої вставлена відкрита з обох кінців трубка, одним кінцем занурена в рідину, а інший кінець знаходиться над посудиною. Принцип роботи даного пристрою дозволяє глибиною занурення трубки регулювати швидкість витікання рідини.  Аналогічні пристрої використовуються в системах безперервної подачі чорнила, при дозуванні рідин в лабораторних умовах, а також у паливних баках для мазутних пальників випарного типу і в інших пристроях.

 

   Проведення досліду.

Для цього в банку через герметичну кришку в горловину вводиться трубочка, що сполучається з атмосферою. Конструкція посудини Маріотта в дії показана на фото 1. Суть цієї дивовижної посудини в тому, що вода витікає з неї увесь час рівномірним струменем, не сповільнуюючи свого руху, навіть при зниженому рівні рідини.

   Тиск під кришкою буде меншим за атмосферний, а тиск у горизонтальній площині, що збігається і нижнім кінцем трубки, дорівнює атмосферному.

2

 

    Швидкість витікання легко регулюється вертикальним рухом трубки. Якщо кінець трубки знаходиться на рівні отвору або нижче отвору, рідина не витікає зовсім. У наповнену водою банку, що має отвір у нижній частині, вставлена зверху трубка, яка не доходить до площини в якій знаходиться отвір. При зниженні рівня води в банці в трубку входить зовнішнє повітря, підтримуючи тиск у воді, що дорівнює атмосферному – фактично це є автомат, що забезпечує рівномірний струмінь води.

 

image 

                                     

    В дійсності для посудини Маріотта необхідно використовувати скляну трубку, але для спрощення, при виготовленні посудини,  взято пластикову водопровідну трубку.

 

 

   

 

                                  Фото 1                                                                        

Література:

                1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/дослід-з-посудиною-маріотта/     

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 4. ТИСК ТВЕРДИХ ТІЛ, РІДИН ТА ГАЗІВ
Додано
27 жовтня 2022
Переглядів
260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку