Прості досліди з фізики в домашніх умовах: «Самоврівноважувана палиця»

Про матеріал
Дослід не є новим [описаний в (1)], проте досить цікавий і варто його повторювати. Якщо на вказівні пальці руки поставити гладку палицю – (можна взяти навіть неоднорідну палицю на фото 3), як це показано на фото 1 і врівноважити палицю, щоб вона лежала горизонтально. Потім рухаємо пальці назустріч один одному, поки вони не зійдуться впритул, як це показано на фото 2 – і виявилось, що палиця зберігає рівновагу. Зрозуміло, що центр ваги палиці буде в місці зведених пальців раз палиця в рівновазі. Навіть якщо зумисно рухати один палець швидше, а інший повільніше – результат буде такий самий. Пояснення цьому таке – коли пальці розсунуті – більше навантаження припадає на той палець, який перебуває ближче до центра ваги палиці. З тиском зростає і тертя – таким чином фактично рухається тільки один палець, той що далі від центра і через деякий час вони міняються місцями, і так декілька раз - поки не зійдуться в центрі ваги палиці. Так станеться, якщо палиця однорідна, як це показано на фото 1 і фото 2.
Перегляд файлу

                Прості       досліди       з       фізики       в       домашніх          умовах:

«Самоврівноважувана  палиця» 

 

  А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».   Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 -11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючоріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено.

 

       Самоврівноважувана  палиця 

 

   Дослід не є новим [описаний в (1)], проте досить цікавий і варто його повторювати. Якщо на вказівні пальці руки поставити гладку палицю – (можна взяти навіть неоднорідну палицю на фото 3), як це показано на фото 1 і врівноважити палицю, щоб вона лежала горизонтально.

 

image 

                                                           Фото 1

 Потім рухаємо пальці назустріч один одному, поки вони не зійдуться впритул, як це показано на фото 2 – і виявилось, що палиця зберігає рівновагу. Зрозуміло, що центр ваги палиці буде в місці зведених пальців раз палиця в рівновазі. Навіть якщо зумисно рухати один палець швидше, а інший повільніше – результат буде такий самий. Пояснення цьому таке – коли пальці розсунуті – більше навантаження припадає на той палець, який перебуває ближче до центра ваги палиці. З тиском зростає і тертя – таким чином фактично рухається тільки один палець, той що далі від центра і через деякий час вони міняються місцями, і так декілька раз - поки не зійдуться в центрі ваги палиці. Так станеться, якщо палиця однорідна, як це показано на фото 1 і фото 2.

 

image 

                                                                 Фото 2

     А якщо замість палиці взяти швабру, як це показано на фото 3 і фото 4 у якій один кінець значно важчий ніж інший, то при проведенні досліду проявляється фізична сутність – при зведенні пальців – палець, що ближче до важкого кінця практично не рухається (великий тиск на нього), а рухається тільки палець від легкого кінця, причому з малим тертям і до кінця руху пальці не міняються місцями.

 

image 

                                                         Фото 3

 

 

image 

                                                           Фото 4

  Дослід досить цікавий і навіть не всі зможуть його пояснити – без пояснення.

 

Література:

1.            Автор: Яків Перельман, Цікава фізика, ТОВ «Видавнича група КМ-БУКС»,  

                      2016

2.            Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет                        https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-вдомашніх-умовах/самоврівноважувальна-палиця/      

 

    

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 3. ВЗАЄМОДІЯ ТІЛ. СИЛА
Додано
3 жовтня 2022
Переглядів
149
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку