Прості та структуровані типи. Lazarus. 10 клас

Про матеріал

Додатковий матеріал до уроку з інформатики 10 класу на тему: "Прості та структуровані типи (масив). Lazarus". Вчитель інформатики Цодікова Любов Михайлівна.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прості та структуровані типи10 клас. Цодікова Любов Михайлівна

Номер слайду 2

Поняття масиву. Прості та структуровані типи мовою програмування. Масив - це структурований тип даних, який складається з фіксованого числа однотипних елементів. Тип елементів називається базовим типом масиву. Масивом називається скінченна послідовність змінних одного типу, які мають однакове ім'я та різняться порядковим номером.Індексом називається порядковий номер елемента масиву. Отже, введено новий тип — масив. Усі типи, які досі були вам відомі, називаються простими. 

Номер слайду 3

Масив є прикладом структурованого типу, тобто він, у свою чергу, складається з елементів іншого типу. Як звернутися до елементів цього масиву? Для цього необхідно вказати індекс. Наприклад: T[2], T[5], T[i], T[i + j]. Масиви відносяться до структур з так званим прямим або довільним доступом: щоб визначити окремий елемент масиву, достатньо вказати його індекс. Тепер зрозуміло, як у циклі перебирати різні значення елементів масиву: для цього достатньо змінювати їх індекси. А закон зміни індексів дуже простий - кожне наступне значення більше попереднього на одиницю. Дуже зручна закономірність!

Номер слайду 4

Види масивів. Масиви бувають одновимірними (у вигляді послідовності чисел), двовимірними (у вигляді таблиць чисел розміром m x n) і багатовимірними (3-,4-вимірні і т.д. 3-вімірні - це об'ємний простір з комірками, а 4-вимірні і більше - це фантастично-абстрактні поняття). Масив називається одновимірним, якщо для задання місцеположення елемента в масиві необхідно вказати значення лише одного індексу. Масив називається двовимірним, якщо для задання місцеположення елемента в масиві необхідно вказати значення двох індексів.

Номер слайду 5

Запам'ятайте, що у двовимірних масивах перший індекс завжди вказує на номер рядка, а другий - на номер стовпчика в цьому рядку!Розмірність масивів у Pascal необмежена, вона визначається лише об'ємом пам'яті вашого комп'ютера. Резонним буде запитання: а як же розташовуються масиви в пам'яті комп'ютера? Пояснення для одновимірних масивів дуже просте – всі вони розташовані в пам'яті підряд. Двовимірні масиви розташовуються дещо інакше - спочатку елементи першого рядка, потім другого і т. д. Розташування масивів більшої розмірності пояснюється аналогічно.

Номер слайду 6

Одновимірна масив, що складається не більше ніж з 10 цілих чисел, можна описати так:var a: array [1..10] of integer; У результаті, в пам’яті комп’ютера виділяється 10 комірок типу int. Якщо одна комірка займає 2 байти, то всього буде виділено 20 байт пам’яті. Номер першої комірки починається з нуля. Ці комірки об’єднані спільним іменем A.

Номер слайду 7

Двовимірний масив може бути включений в текст програми будь-яким з наступних описів:var a: array [1..10, 1..10] of integer;var a: array [1..10] [1..10] of integer;var a: array [1..10] of array [1..10] of integer;

Номер слайду 8

Приклад 1. Опис двовимірного масиву Matr цілих чисел розміром 3×4.int Matr[3][4]; // двовимірний масив розміром 3*4 Доступ до елементів масиву (рисунок 1): Matr[0][0] = 23; Matr[2][3] = 41; Matr[1][2] = -8; Рисунок 1. Доступ до елементів матриці Matr

Номер слайду 9

Оголошення масиву може і не містити вказівки про межі зміни індексів:var a: array of integer;var a: array of array of integer;

pptx
Додано
27 листопада 2018
Переглядів
2237
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку