Проведення активностей до Всеукраїнського «Інженерного тижня» (План, Звіт)

Про матеріал
З 13.01.2020 по 17.01.2020 у Раківському закладі повної загальної середньої освіти проходив Інженерний тиждень у рамках відповідного Всеукраїнського руху. Заходи тижня були спрямовані на створення умов для реалізації творчих здібностей учнів, на активізацію та розвиток пізнавального інтересу, конструкторських навичок, інтересу до природничих наук. Глобальна мета: популяризація STEM-освіти. У розробці подано план та звіт до тижня.
Перегляд файлу

Проведення активностей у

Раківському ЗПЗСО до

 Всеукраїнського «Інженерного тижня»

 

В основі «Інженерних тижнів» лежить концепція STEM-освіти — візуалізація наукових явищ, практичне вирішення проблем та виконання завдань, побудованих на перетині науки, техніки, інженерії, математики та мистецтва.

Програма «Інженерного тижня»

    завдання з проектування та будівництва*, побудовані на перетині основних наук природничого та точного циклів: фізики, хімії, біології, математики, астрономії, географії та екології;

    квести та уроки у форматі занурення у світ відкриттів та винаходів;

    перегляд та обговорення науково-популярних фільмів;

    презентації, що допоможуть познайомити учнів з видатними вченими, дизайнерами, інженерами, мейкерами;

    також планується залучення волонтерів (вчених, інженерів, мейкерів) з різних регіонів країни, які зможуть відвідати школу або провести онлайн-зустріч з учнями.

* — Для виконання завдань будуть використовуватися: спагетті, паперові склянки, зубочистки, канцелярські гумки, палички для морозива та інші подібні доступні матеріали.

Коли

Ми хочемо приурочити проведення щорічних українських «Інженерних тижнів» до дня народження Сергія Корольова (12 січня), оскільки саме він є найвідомішим українським інженером та основоположником практичної космонавтики. (Аналогічні «Інженерні тижні» проводяться в школах Великої Британії та

Ірландії. STEM-освіта є потужною складовою освітніх програм багатьох країн​) В 2020 році датою їх проведення стане 13−17 січня.

До того ж така дата проведення дасть можливість учням надихнутися на початку другого навчального семестру.

 Раківський ЗПЗСО                             Затверджено

 Директор закладу:

________І.М. Сезоененко

 План проведення

Куратор закладу: Лукичова Н.С.

Консультанти: Клименко А.О. (молодша ланка), Віхтюк І.В. (старша ланка)

Вчителі: Костенко Л.В., Сезоненко І.М., вчителі поч.  школи 

 

Дата 

Зміст роботи

Час

Класи

13.01.2020

1.     “Дивись, досліджуй”

2.     “Pop-up геометрія” моделювання

3.     Урок “Таймлайн винаходів - чим далі, тим більше ”

     урок      урок     урок та Д\З

 

1-4

5-8

8-11

14.01.2020

1.        “Рухайся вверх, вниз та інші сторони”

2.        “Еко- біологія” моделювання механізмів

    урок     урок та Д\З

1-4

5-8 

15.01.2020

1.     “Створи музику власноруч”

2.     “Еко- біологія” моделювання механізмів

3.     Урок “Процес інженерного проєктування”

     урок      урок     урок та Д\З

1-4

5-8

8-11

16.01.2020

1.     “Тягни-штовхай” командні завдання

2.     “Pop-up Астрономія” моделювання механізмів

3.     Урок “Як розповісти про свій винахід всьому світу”

     урок      урок     урок та Д\З

1-4 

8-11

8-11

17.01.2020

1.     “Штучний сніг та очищення води”

2.     “Pop-up Фізика” моделювання механізмів

    урок     урок та Д\З

1-4

7-11

17.01.2020

“Інженерний ярмарок” 

(Підсумки та презентація робіт) 

після уроків

1-11

13-17.01

“Виклики” 

під час перерв

5-11 

 

за матеріалами :  

 

Звіт

про проведення тижня 

Куратор заходу у закладі: Лукичова Н.С.

Вже сьогодні потрібно думати

як виховати кращих представників майбутнього.

ІМЗО

З 13.01.2020 по 17.01.2020 у Раківському закладі повної загальної середньої освіти проходив Інженерний тиждень у рамках відповідного Всеукраїнського руху. Заходи тижня були спрямовані на створення умов для реалізації творчих здібностей учнів, на активізацію та розвиток пізнавального інтересу, конструкторських навичок, інтересу до природничих наук. Глобальна мета: популяризація STEM-освіти.

Напередодні, під час канікул, координатором заходу було проведено засідання вчителів, де було затверджено план та визначення відповідальних (консультантів) за віковими групами учасників: молодша (1-4 класи) - Клименко А.О. (асистенти вчителі початкових класів), середню та старшу (5-11 клас) - Віхтюк І.В. (асистент Сезоненко І.М. та Костенко Л.В.). За отриманими методичними матеріалами, відповідно до вікових груп, було підібрані завдання та розподілено фінансові/матеріальні потреби реалізації. Саме завдяки підтримці та колективній праці, тиждень розпочався та мав феєричний успіх. У процесі роботи, вчителі виявили бажання долучитись до неймовірного дійства, аби виконати програму “максимум”. Найактивнішими вчителями, що виявили неабияку схильність до інженерії, визнано: Каспрівську Ю.В., Пасічник К.О. та Крєчко М.В.. Звичайно були й деякі побоювання, та на щастя, вчителі виявились “міцними горішками”.

Під час роботи було залучено переважну більшість учнів, та проведено безліч активностей. “Живі звіти” велись щоденно завдяки сторінці закладу у соцмережі.

13.01.2020

Старт події “Інженерний тиждень”, відкрита лінійка для 1-11 класів та урок для учнів 8-11 класу “Розвиток винахідництва впродовж двох тисяч років”.

Початок створення “Timeline” винахідництва. “Конструкторські дроби” та “Моделювання” опановано учнями 5 класу за підтримки Лукичової Н.С.

1-2 клас теж долучились до Всеукраїнського Інженерного тижня, стартувавши з виготовлення "Калейдоскопу" під керівництвом Клименко А.О. та Таранець Т.М.  

14.01.2020

Лукичова Н.С., Віхтюк І.В. та Сезоненко І.М. провели змагання для учнів 8 класу “Реактивне авто” та створено “Майже марсохід”. Неймовірне мистецтво зі створення “Pop up” фігур опанували учні 10 класу.  Учні 1,2 та 4 класів виготовляли ракети "Рухайся вверх, вниз та інші сторони" та здійснювали їх пробні запуски разом з Клименко А.О., Таранець Т.М. та Кавуненко Р.С.

15.01.2020

Лукичова Н.С. та Віхтюк І.В. провели урок “Процес інженерного проектування” для учнів 8-10 класу. “Рука-маніпулятор. Ну майже =)” була виконана учнями 9 класу. Завдяки учням 3 класу, під керівництвом Клименко А.О. та допомозі Каспрівської Ю.В. ми мали власні музичні інструменти “Маракаси”.

Учні 6 класу  прийняли виклик “Вежа горняток” ( Крєчко М.В.).  

16.01.2020

Під керівництвом Крєчко М.В. учнями 6 класу було виконано “Вежа із шпажок”, виклик прийнято 8 класом “Вежа з горняток”, “Лабіринт” та 9 класу “Траса для кульки “60 секунд””. “Анемометри” створювали учні 9 класу разом з Віхтюк І.В.. Учні 3 класу, за підтримки Каспрівської Ю.В. та Пасічник К.О.

влаштували змагання з “Найдовшого ланцюга”.

17.01.2020

“Ракету” створив 7 клас разом з Віхтюк І.В. З підтримки Лукичової Н.С., колективом 11 класу, було виготовлено “Гідравлічний ліфт”, учнями 9 класу було завершено “Timeline”. Завдяки учням 3 класу, та допомозі Каспрівської Ю.В. з Пасічник К.О. ми мали власні музичні інструменти “Флейти”. Під керівництвом

Крєчко М.В. колективом 8 класу було виконано “Реактивна ракета” та 5-го “Модель підйомника підземних вод”. За підсумками тижня було зібрано роботи та організовано “#Мінімузей”, оформлено відеозвіт. Очікував і приємний сюрприз. Символічно, що саме зараз нарешті отримано STEM-подарунок, який для STEM-активностей виграла Лукичова Н.С., взявши першість у роботі за підсумками Хакатону.

Учнями 11 класу, створено штучну модель легенів (2 учні), та розпочато роботу над складним “Механізму підйому поверхневих вод”.

Куратор закладу підсумував роботу та разом з вчителями підготували Сертифікати для активістів. Кожен класний колектив отримав нагороду за найкращі інженерні рішення. Найактивнішими колективами визнано учнів 3 та 8 класів.

Як підсумок: учні виявили бажання продовжити такі заняття, та внести тиждень інженерії до традиційного списку заходів. Працювати продовжуємо. Сподіваюсь що це стане доброю традицією, що буде підтримуватись, та й надалі виховувати любов та захоплення науками в учнів Раківського закладу повної загальної середньої освіти. #Інженерити можна з будь-чого! Доведено учнями Раківського ЗПЗСО та Всеукраїнським “Інженерним тижнем”!

Джерела та корисні посилання: 

1)    Офіційний сайт https://engineeringweek.org.ua/

2)    Група у facebook https://www.facebook.com/EngineeringWeekUA/

 

 

pdf
Додано
27 березня 2020
Переглядів
3097
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку