Птах року 2020 - горлиця звичайна

Про матеріал
Серед птахів символом цього року в Україні обрано горлицю звичайну– колись цей птах з родини голубиних був пошрений скрізь по Україні, окрім Карпатських гір. Останнім часом його ареал почав стрімко скорочуватись. Що ж це за пташка? Такі питання виникли в учнів нашого класу. І ми вирішили звернути увагу школярів на чудовий світ орнітології, світ птахів, такий особливий і неповторний. Світ, який потрібно знати і берегти; привернути увагу громадськості до проблем охорони птахів та їх природних біотипів через пропаганду охорони певного виду птаха та поширення знань про нього.
Перегляд файлу

 

 

 

Всеукраїнська акція «Птах року - 2020»

Практична природоохоронна та пропагандистська робота

 

 

 

 

 

 

                                             Роботу виконали учні 4-Б класу

                                           Керівник: учитель початкових класів

                                                          вищої кваліфікаційної категорії,

                                                          вчитель – методист                 

                                 Дерев’янко Ірина Олексіївна

Вступ

      Кожного року, традиційно, учні школи долучаються до природоохоронної акції ПТАХ РОКУ. Символом 2020 року стала ГОРЛИЦЯ ЗВИЧАЙНА.

Мета акції – звернути увагу школярів на чудовий світ орнітології, світ птахів, такий особливий і неповторний. Світ, який потрібно знати і берегти; привернути увагу громадськості до проблем охорони птахів та їх природних біотипів через пропаганду охорони певного виду птаха та поширення знань про нього

Завдання: розповсюдження інформації про сучасне поширення та чисельність птахів, що є все ще звичайними в межах України, але значно скорочують чисельність в інших частинах ареалу , або перебувають у несприятливому становищі через надмірне та нераціональне використання певних біотопів.

Заходи:

1.Робота з науковою літературою з метою вивчення біологічних особливостей виду.

2.Робота в бібліотеці школи та джерелами інтернету. Визначення творів авторів, у яких згадується горлиця

3. Спостереження за птахами в природних умовах та їх фотографування

4. Конкурс творчих робіт - оповідань, віршів, малюнків, плакатів, газет, презентацій, кросвордів, казок.

5. Захист найкращих робіт і презентацій

       Учні 4-Б класу проводили певні спостереження за птахами цього виду. До спостережень ми намагалися залучати і наших батьків. Протягом року ми досліджували горлицю звичайну не тільки у природі. Ми вивчали літературу, а потім вже наші теоретичні знання неодноразово допомагали нам на практиці.

     У класі виготовляли стіннівки, малювали малюнки, готували повідомлення, відшукували цікаві факти про цих птахів, досліджували літературу, мистецтво, проводили роз’яснювальну роботу щодо охорони і збереження горлиці звичайної, пробували себе у ролі письменників і поетів, створювали кросворди, проводили вікторини.

І. РОЗДІЛ

Горлиця звичайна.  Основні дані

         Серед птахів символом цього року в Україні обрано горлицю звичайну (Streptopelia turtur) – колись цей птах з родини голубиних був пошрений скрізь по Україні, окрім Карпатських гір. Останнім часом його ареал почав стрімко скорочуватись. В ряді сусіднії країн звичайну горлицю вносять до місцевих червоних списків.

        Горлиця - один з найменших представників ряду голубоподібних. Зиму проводить в саванах на південь від Сахари, звідки в квітні повертається до Центральної Європи.

   Ряд - Голубоподібні

   Родина - Голубині

   Рід/Вид - Streptopelia turtur

Основні дані

РОЗМІРИ

Довжина: 27 см          Розмах крил: до 54 см               Маса: близько 150 г

Опис зовнішнього вигляду:

      Ряд пера спини, плечові пера і частина верхніх покривних пер крил чорні, з рудою облямівкою; голова, шия, поперек і надхвістя сірі; на боці шиї пляма з чорних і світлих смуг; воло сірувато - рожеве; груди і черево білуваті; махові пера темно - бурі; хвіст клиноподібний, стернові пера, крім двох оливково - бурих центральних, сірувато - чорні, з білою верхівкою; восковиця бурувато - сіра; дзьоб темно - сірий; ноги червоні; навко - лоочне кільце і райдужна оболонка ока жовтогарячі. У juv оперення тьмяніше; райдужна оболонка ока коричнева; плям на шиї нема.

Статус перебування в Україні:

гніздовий, перелітний.

Розповсюдження (поширення):

      Селиться цей птах, навідміну від багатьох голубиних родичів, в лісах, частіше недалеко від узлісся, в парках, у високих чагарниках, полезахисних смугах, садках, іноді на окремих деревах або групах дерев, або навіть в прибережних очеретах біля водойм. Біотоп, якому птах надає перевагу: ліси, парки, лісосмуги.

Живлення:

      Насіння рослин і різноманітних бур'янів складає основу живлення горлиці. Найбільше їм до смаку насіння гречки і лободи, яка нерідко росте серед культурних рослин.       

       Горлиці збирають насінини з рослин ще до того, як вони впадуть на землю, тобто птахи харчуються ще недостиглим насінням, яке їм вдається зібрати. У вересні вони вже відлітають на зимування - адже рослини, якими вони харчуються, до кінця літа засихають. Це змушує горлицю шукати нові джерела їжі.

     Горлиці харчуються і зерном - під час сівби або коли зерно тільки-но проростає. У багатьох країнах горлиці їдять просо, що становить торговельну цінність, тому їх вважають шкідниками.

     Окрім того, горлиці можуть поїдати корм, призначений для курей та іншої свійської птиці. Дорослі пташенята горлиці самостійно годуються на ріпакових і макових полях: поки вони не навчаться знаходити насіння, що годиться в їжу - їдять тверде і позбавлене смаку насіння. Під час сівби землеробам не хотілося б бачити цих птахів на своїх полях.

Поведінка, її особливості:

      Лякливий; злітає з голосним лопотінням крил; в гніздовий період тримається парами, восени утворює зграї; нерідко використовує дроти електричних і радіомереж як присаду.

Розмноження:

Статеве дозрівання: з 1 року.

Період гніздування: з кінця квітня по вересень.

Несіння: 1-2 рази на рік.

Кількість яєць: 2.

Висиджування: 13-16 днів.

Пташенята залишаються у гнізді: близько 20 днів

      Під час токування самець з шумом злітає вгору і повертається на попереднє місце, розкривши віялом хвіст. Він сідає на гілку дерева, роздуває зоб і часто кланяється, прагнучи привернути до себе увагу самки. Також самець, воркуючи і настовбурчивши пір'я, проходжується перед самкою з опущеним хвостом

     .   Гніздо горлиці є у вигляді рихлого настилу з сухих гілок знаходиться на дереві на висоті приблизно 1,5 м. Тільки в окремих випадках пташка вистилає його шерстю або частинками рослин. Батьки насиджують яйця по черзі. Після появи на світ пташенят вони разом беруть участь у вигодовуванні. Молоді горлиці залишають гніздо, ще не навчившись літати.

       Горлиця відкладає яйця в кінці травня - на початку червня, але іноді це може відбутися і у вересні. Тому батьки, відлітаючи на зимування, залишають напризволяще пташенят, які з'являються в другій кладці.

 

Відмінності від схожих видів:

      Від великої горлиці відрізняється меншими розмірами і світлішим забарвленням вола, а також білою верхівкою чорних стернових пер, хоча на відстані розрізнити складно; від садової горлиці - чорною строкатістю на спині і зверху на крилах, а ad від ad садової горлиці - також наявністю строкатих плям на боках шиї.

Звуки:

      Голосне горлове "руу - руу - руу", яке можна почути в шлюбний період

Місця проживання:

     

      Гніздується по всій Європі, за винятком її крайніх північних регіонів. Також мешкає в Південно-Західній і Центральній Азії, Північній Африці. Зимує на півдні від Сахари

Вороги:

      Найнебезпечніші вороги горлиці - це хижі птахи, в основному, соколи. Горлиця літає швидше за решту голубів, що інколи дозволяє їй уникнути гострих кігтів сокола. Якщо пташка встигне долетіти до лісу - буде врятована, але на відкритому просторі сховатися їй складно. Погані погодні умови становлять небезпеку для молодих і недосвідчених птахів, що літають дуже низько, тому вітер несе їх під рушниці мисливців.
     На початку літа є мало корму, тому горлиці вимушені часто залишати гнізда, щоб знайти собі їжу. Білки і сойки знищують третину всіх гнізд горлиць. Це відбувається на початку літа, тому втрати невеликі -горлиці можуть встигнути зробити другу кладку.

Як розпізнати горлицю?

  Очі: з червоною каймою.
   Грудки: кольору розбавленого червоного вина.
   Хвіст: довгий, темно-бурого кольору з вузькою білою облямівкою.
   Шия: з двох боків помітні чорно-білі цяточки.
   Нижній бік крил і черевце: світло-сірого кольору.
   Верхній бік крил: пір'я чорне, з широкою яскраво-рудою каймою.

Охорона

     Чисельність горлиці звичайної на більшій частині європейського ареалу скорочується. Причина - використання гербіцидів у сільському господарстві, видозміна традиційних ландшафтів, активне полювання в міграційний період у країнах Середземномор’я та на зимівлях у Африці.

      За даними орнітологів, з 1980-х років популяція горлиці звичайної скоротилася майже на 60%. І це при тому, що цьому птаху приділено велику увагу в усній народній творчості, поезії, де прославляється любов, ніжність і вірність горлиць. На поштових марках багатьох європейських країн можна зустріти зображення цього елегантного і вразливого птаха.

      Горлиця звичайна перебуває під захистом конвенції CITES, Бонської конвенції та Директиви ЄС про захист диких птахів.

РОЗДІЛ ІІ.

Пошукова робота.

Горлиця звичайна: птах щастя змальована у творах письменників і поетів

     Щороку Українське товариство охорони птахів представляє певного птаха як символ року. Птахом 2020 року було обрано горлицю звичайну.

      У нашого народу цей птах здавна асоціюється з беззахисністю і ніжністю, з родинним теплом і сімейним затишком. Коханих нарікали «голубками», «горличками». До цього образу неодноразово зверталися прозаїки і поети, горлиці присвячені пісні і навіть народний танець. Вона – символ любові і міцного шлюбу не лише України, але й Великої Британії. До цього символу звертається Вільям Шекспір, у творах якого герої присягають у вічній любові, порівнюючи себе з горлицями:

http://cdyt.dvorichna-vo.gov.ua/files/upload/images/albums/003715/202010070021.jpg

Цей птах недарма заслужив таке ставлення. Найменший голуб нашої фауни, тендітної будови тіла, з маленькою головою і надзвичайно ніжним і мелодійним голосом. Ймовірно саме через туркотіння, яке видають самці у шлюбний період, птах отримав свою назву.

     А дівчина – горлиця до козака горнеться так згадують горлицю в українському фольклорі. Часто порівнюють з коханою дівчиною, найдорожчою і найріднішою для парубка.

     У багатьох культурах, зокрема й українському фольклорі, є символом подружньої вірності, кохання. Її воркування в деяких слов’янських пам’ятках символізує тугу не лише до коханої жінки, а й до рідної землі. Так, у визначній пам’ятці літератури Київської Русі «Повчання дітям» Володимир Мономах порівнює свою любов до вітчизни з горлицею, яка сумує на сулхому дереві: «Сядеть аки горлица на сусҕ древҕ желҕючи».

     Трапляється в давньоруських творах і порівняння горлиці з жінкою, яка оплакує коханого чоловіка.

      Люди часто асоціюють горлицю зі світлом, любов’ю і чистотою, певно тому з таким задоволенням спостерігають за цими птахами. І ці спостереження зазвичай дуже цікаві. Наприклад, те, що горлиці вибирають собі пару назавжди. А їхні голоси — сумні й дуже мелодійні, ніби дзюрчання струмочків.

    У багатьох культурах, зокрема й українському фольклорі, горлиця – символ щастя. Часто її можна зустріти на вишитих українських весільних рушниках, сорочках, що символізує шлюб і родове гніздо.

     У поезії ця пташка згадується часто, зокрема у віршах Леоніда Глібова, Анатолія Свидницького, Ліни Костенко, де оспівується любов, ніжність і вірність горлиць. А ще до жінок та дівчат звертаються у піснях «Ой гарна я гарна ,як тая горлиця» і таких прикладів безліч.

   

 А ще знято український фільм про жінку-заробітчанку «Гніздо горлиці». Спершу це був фільм , відзнятий за кіносценарієм Василя Мельника (переміг на конкурсі “Коронація слова” та здобув багато інших нагород), однак автор, на жаль, не дожив до закінчення зйомок. Тому написати книгу попросили письменницю зі Львова, Олесю Олендій, яка уже не один рік проживає в Італії і добре знає про життя жінок-заробітчанок.

Koronatsiya Slova 2013 1805 38.jpg

відзнятий за кіносценарієм Василя Мельника(переміг на конкурсі “Коронація слова” та здобув багато інших нагород), однак автор, на жаль, не дожив до закінчення зйомок. Тому написати книгу попросили письменницю зі Львова, Олесю Олендій, яка уже не один рік проживає в Італії і добре знає про життя жінок-заробітчанок.

C:\Users\user\Desktop\d0bad0bd1-e1587549713214.jpg

український фільм про жінку-заробітчанку

 

Повідомлення учнів

Збірка віршів та пісень

Gorlica

Маленька красива пташина - горлиця, яка в пору дитинства Анатолія Криля жила на гілці смереки біля його батьківської хати, дала ім’я українському хору, що був заснований ним у 1979 р.

Кріль Анатолій Улянович,   художній керівник Приморського українського 

хору “Горлиця” (1979 -2004), керівник Центру української культури «Горлиця» (1999-2004),

Українські птахи в українському краєвиді

Василь Голобородько

Українські птахи в українському краєвиді — Василь Голобородько, читати  повністю текст твору онлайн. УкрЛіб : Українська Бібліотека

      Поетом пророблена титанічна робота над пошуками синонімічних рядів усного народного слова на позначення назв характерних для України птахів. Та головне тут перш за все в тому, що Голобородько переливає ці назви у форму вартісного поетичного слова, у свої верлібри. Прикладом синонімічного ряду на визначення назв широко побутуючого у нашій країні птаха—відомої усім горлиці.

 

 

 

C:\Users\user\Desktop\Без названия.jpg

ГОРЛИЦЯ:   ПТАХ, ЯКИЙ ТЧЕ У ЛІСІ

Горлице, горлице,
ти живеш у лісі або у садку, але не на подвір'ї,
ти — дикий голуб,
ти голос свій подаєш, туркочеш,
і своїм турканням себе називаєш:
ти — і туПрковка, і тпуїїркавонька, і шуПркавочка, і туОркалка,
ти — і гуркавка, і туркочка, і тукавка, і тутавка, і туНтайка,
ти — і туторка, і туріючка, і тручка, і туіїркало, і туркач,
ти — і туртош, і турок, і торонда, і торомба,
ти маєш туркотливе горлечко,
ти туркочеш,
ти воркочеш,
ти — туркотлива горличко — прочищаєш горлечко, тому
ти — і гоОрлиця, і горлице, і горличка, і горлечок,
ти — і оїїрлиця, і орличка, і орлик,
ти так давно живеш поруч із моїм народом,
із прачасів мій народ переніс до сьогоднішнього дня
прадавнє праслово, щоб тебе називати:
ти — і геіїлничка, і геїїпниця, і гиїї/іниця,
а пташеня твоє, гилнице, гилніча,
а пташенята твої, гилнице, гилнічата;
ти якось заклалася із соловейком,
хто раніше встане співати,
соловейко встав удосвіта, а ти сиділа на дереві й спала,
сонце вже й під снідання підбилося,
а ти голосу ніякого не подала,
 

 

 

Богдан Стельмах

Птахи співають українською  C:\Users\user\Desktop\ba80ee06_ada9_11e6_80c0_000c29ae1566_10be6a64_2a10_11e7_80c5_000c29ae1566.jpg 

 

Стельмах Богдан Михайлович (2. 10. 1943, с. Туркотин Золочівського р–ну Львівської обл.) — український поет, драматург, перекладач, автор численних українських пісень

Чи ви прислухалися, якою мовою тьохкає соловейко, а якою курликають журавлі!?.. Цю пташину мову добре вивчив відомий український поет Богдан Стельмах. І навіть написав про це чудові вірші, які обов’язково сподобаються дошкільнятам та дітям молодшого шкільного віку.
 

 

 

 

 

Розділ ІІІ

Легенди, пісні,  вірування та прикмети  про горлицю

      Серед народної мудрості, українського фольклору чільне місце посідають легенди, приказки, прислів'я, казки, оповідання, пісні, які вчать дітей любити й поважати своїх батьків та рідню.

      У пісні „Рідна мамо“, яку співав відомий артист України Назарій Яремчук оспівується рідна матінка, її доброта та ніжність її колискової пісні.

Рідна мамо. добра ти моя ненько.

Мамо, мамо, вишенько біленька.

Чуєш мамо? Горлиця мені знову

Нагадала давню пісню колискову.

Мамо, мамо! Горлиця, як ти, сива,

Проліта крізь літа,

Давнім спомином щаслива

Чуєш, мамо? Більшого нема дива

За пісні, що ти дала, як папороть цвіла.

Грецька легенда з книги «Птицы, звери и родственники»

– По-гречески, – сказал Теодор, неторопливо прожевывая бутерброд, – кольчатая горлица называется dekaoctura, то есть восемнадцать монет. Есть легенда, что, когда Христос… гм… нес крест на Голгофу, один римский солдат, заметив, как он изнемогает, пожалел его. Как раз в том месте у дороги сидела старуха и продавала… гм… молоко. Солдат спросил у нее, сколько стоит кружка молока. Она ответила, что просит за нее восемнадцать монет. У солдата оказалось только семнадцать. Он… э… понимаешь… попросил старуху, чтобы она продала ему кружку молока для Христа за семнадцать монет, но жадная женщина настаивала на восемнадцати. И вот, когда Христа распяли, старуха превратилась в кольчатую горлицу. До конца дней ей суждено было летать кругом и повторять decaocto, decaocto – восемнадцать, восемнадцать. Если она когда-нибудь скажет decaepta, семнадцать, то снова превратится в женщину, если же из упрямства произнесет decaennaea, девятнадцать, наступит конец света.

 

 

 

         В Азербайджані і Туреччині святим птахом вважають горлицю, тому що вона допомогла Магомету врятуватися від погоні. Поклоняються горлиці на Яві, Суматрі, в Малайзії. Шанують горлицю і голуба також в Туркменії.

                        

 

  

 У багатьох європейських народів вісником щастя і удачі вважається горлиця. У Богемії вважалося, що вбити горлицю — назавжди втратити удачу. У Швабії вірили, що в місце, де вона гніздиться, ніколи не вдарить блискавка. На Корсиці горлиця взагалі є символом великої любові. Ніжний ласкавий поцілунок французи називають «поцілунком горлиці»

                                                          

 

     За естонською легендою, голуб був раніше благочестивою дівчиною. Одного разу вона заблукала в лісі, і ангел дав їй пір'я, щоб вона могла повернутися додому. У Румунії є легенда, що горлиця раніше була дівчиною, яка дуже залицялась з усіма хлопцями. Бог за це перетворив її на птаха. Тепер вона зберігає вірність своєму чоловікові до самої смерті.      
 

Прикмети:

Горлиця у дворі. Голуб залетів у будинок або б'ється у вікно

     Дивлячись на голуба, люди бачать красиву горду птицю. Ні у кого і в думках не виникає подумати про пернатої створенні погано. Але побачивши, як голуб врізався в вікно, думка більшості моментально змінюється.

     Забобонні люди вважають, що це погана прикмета, що несе смерть в будинок. Але перш, ніж панікувати, слід трохи розібратися у всіх тонкощах появи цього птаха за склом.

Невеликі деталі також можуть вплинути на тлумачення прикмети.

  • Якщо голуб темного забарвлення вдарився один раз і полетів, то це віщує неприємні звістки. Якщо ж після удару він залишився на підвіконні і стукає, це означає, що вас чекає звістка про смерть когось із знайомих.
  • Хворий, пошарпаний голуб б'ється в скло, значить, він є передвісником смерті близького і рідну людину.
  • Провісником дивовижних новин є прикмета, коли голуб незвичайної породи або забарвлення б'ється, або стукає по склу. Якщо на раму до вас присіла такий птах і стукає об скло, значить, скоро ви дізнаєтеся цікаву новину.
  • У разі, якщо голуб вдарився об скло і втратив багато пір'я, то побачив це, доведеться пережити велике розчарування і жаль про все це в його житті.
  • На місці удару птиці залишилися сліди крові - нічого хорошого чекати не доведеться. У двері стукає смерть і забере вона близької людини.

 

 

 

       А ще є такі прикмети. Якщо горлиця кричить у лісі, кожному, хто почув її, обіцяні хороші новини.

       Зів'є вона гніздо під дахом — принесе господарям щастя і багатство. Коли горлиця воркує весь день із ранку, можна не чекати дощу.

       У багатьох народів горлиця уособлює дівочу вроду, символізує настання щастя, вірність у коханні. Пригадаймо ще й такі рядки однієї з українських народних пісень – „Ой, дівчина – горлиця до козака горнеться”. Горлиця звичайна належить до групи птахів, які є символічними в нашій народній культурі. Горлиця – це добрий янгол. Вона щаслива й радісна, коли знаходить собі пару, але стає символом жінки в сумі й тузі, коли втрачає друга. За народним віруванням, горлиця, що втратила пару, на знак скорботи навіть не сідає на зелені гілки, а лише на сухі, змертвілі. Горлицю згадують не тільки в народних і авторських піснях. Один із давніх українських народних танців називається „Горлиця”.

Розділ ІV

Походження  та значення слова «горлиця»

       Зазвичай слово горлиця виводять від слова горло, що зрозуміло, оскільки вони співзвучні. Й начебто це пов’язано з тим, що через якийсь особливий стан горла шия у птаха роздувається: разом з горловими шлюбними звуками пір’я на шиї самця розчепірюється, наче стає дибки, і птах з тонкошийого перетворюється на вельми широкошийого. Можливо, таке пояснення виникнення пташиної назви є правильним. Також припускають, що назву горлиця можна вивести від закличного звукосполучення гуль, гуль, що ми використовуємо, скликаючи голубів. Утім, як воно перетворилося на назву птаха, значно менше зрозуміло, ніж у першому поясненні.

       Серед українських назв-синонім горлиці звичайної є доволі цікавий варіант – о́рлик. За усіма правилами нашої мови, орлик має бути зменшувальною формою від назви орел. Однак у словнику Миколи Шарлеманя назва орлик жодним чином не стосується хоча б якогось із видів орлів, а виключно героїні цієї оповіді – горлиці звичайної. Можливо, горлицева назва орлик, як і ще одна назва цієї пташини – о́рличка, походять від слова о́рлиця, що також є синонімом у згаданому словнику. Утім можливою є й інша послідовність виникнення цих назв. Першою з трьох у давньоукраїнській мові могла виникнути назва орлик, яка потім перетворилася на назву орлиця з характерним для сучасної мови закінченням -ця.

      Мовознавці визнають, що слово о́рлиця вживали раніше за назву го́рлиця. Для сучасної української мови властивим є, так би мовити, закривання приголосним звуком голосної на початку слова. Наприклад, від оріх виникло слово горіх (перше значно менше вживане в нашій мові), а від острый – слово гострий (перше нині використовують лише в іноземній мові). У такому разі першоосновою є слово орлиця, а приєднання в подальшому до нього приголосної створило лише співзвуччя зі словом горло, тому виводити з назви частини тіла назву горлиця не є логічним.

      Заслуговує на увагу й те, що слово орлиця приховує в собі дуже своєрідну особливість – воно є двозначним: якщо у вимові наголос ставити на першій голосній, то ця назва стосуватиметься виключно горлиці звичайної, коли ж наголошувати другу голосну, то слово набуває іншого змісту, оскільки воно означатиме самку будь-якого з видів орлів. У другому випадку слово орли́ця легко вивести з назви орел як означення самця великих хижих птахів, і його почали вживати в цьому значенні, можливо, пізніше, відколи воно слугувало для означення горлиці.

      Можна припустити, що така двозначність назви орлиця не є аж такою випадковою. Мовознавці з’ясували, що у першопочатках багатьох сучасних мов словами, в корені яких вживали звукосполучення ор, ер, ар, яр, позначали те, що було пов’язане з язичницькими богами або й самих богів, наприклад бог Перун і міфічний персонаж Ярило як символ весняної плодючості, що був одним із проявів цього бога. У деяких випадках звуки в цих сполученнях переставляли місця. Так, древні єгиптяни свого верховного бога називали Ра, або Ре, він же – бог сонця. В уявленні слов’ян місцем перебування богів був рай, і перелітні птахи, зокрема горлиці, щороку відлітали у ирій, або вирій, або вирай, власне – до раю. Ймовірно, саме з прильотом із вирію тендітної пташки орлика, або орлиці, коли наставав час буйного весняного росту рослин, наші пращури пов’язували повернення райського весняно-літнього періоду. Люди могли вважати о́рлицю втіленням того божественного, що повертало їм раювання, тому й використали для її назви тотемне звукосполучення ор. Наголос на першому складі у слові орлиця вказував на невелику гарну пташку як посланця від богів, а на другому – на дужу супутницю орла, котра, як і сам орел, має силу й інші якості божеств.

     Мабуть, не менш цікаво дізнатися про виникнення латинської назви горлиці звичайної. За усіма вимогами сучасної наукової термінології, вона є двослівною – Streptopélia túrtur. Перше слово в ній – це назва роду, до якого належить птах, і його складено з двох компонентів. Обидва походять із давньогрецької мови: stréptos – хомут, нашийник, комір, муфта; peléia – голуб, у нашому випадку – горлиця. З латини слово turtur перекладають як черепаха. То що ж – горлиця черепахова? Але ні. Написання латинського слова turtur цілком збігається зі звуковідтворення шлюбного голосу цієї горлиці. А ще згадаймо, що на її шиї є виразні плями, наче своєрідний комірець з двох частин. Тож переклад може бути таким: комірцеві горлиця туркотлива, або горлиця туркотлива з комірцем. Плутанину з назвою черепаха в латинському означенні горлиці звичайної було скопійовано в назві цього птаха, наприклад, в англійській мові.

 

C:\Users\user\Desktop\images.jpg

 

Значення горлиця це

ГО́РЛИЦЯ, і, ж.

1. Лісовий птах, менший від голуба; дикий голуб. Десь далеко затуркотіла горлиця, неначе й собі згукувалась з живим людським гуканням (Н.-Лев., IV, 1956, 80); Горлиця і припутень мостять на дереві просте гніздо з кількох покладених навхрест паличок (Корисні птахи.., 1950, 35); * У порівн. Як схопиться Парася!.. Дмухає на огонь, кожух його струшує, і в’ється, як горлиця, коло його (Вовчок, І, 1955, 283).

2. Ласкаве звертання до дівчат та жінок. — Дівчино, горлице, коли б ти знала, якого жалю ти мені завдала!  подумав Микола, глянувши на Мокрину (Н.-Лев., II, 1956, 230).

3. Давній український народний танець і музика до нього. Чоботи вибивають горлицю  підлога двигтить (Донч., І, 1956, 241); Бандура горлиці бриньчала (Котл., , 1952, 73).

4. Українська сольна народна пісня.

Словник української мови: в 11 тт. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І. К. Білодіда. — К.: Наукова думка, 1970—1980.— Т. 2. — С. 132.

Го́рлиця, ці, ж.

1) Горлинка, родъ дикаго голубя. Воркувала горлиця у садку. Гліб.

2) Родъ танца. Мкр. Н. 29.

3) Пѣсня про горлинку. Заспіває про Чалого на Горлицю зверне. Шевч. 8.

4) Употр. какъ ласкательное слово, особенно въ уменьш. го́рличка. Нехай мене мир не знає, коли я зражу тебе, моя горличко. МВ. ІІ. 63. Ум. Го́рличка. Так окукобилась, мов та горличка. Ном. № 10102.

Горли́ця, ці, ж. = Орлиця.

Словарь української мови: в 4-х тт. / За ред. Б. Грінченка. — К., 1907—1909.— Т. 1. — С. 313.

го́рлиця (зменшено-пестливе — го́рличка) —

1) лісовий птах, мен­ший від голуба; дикий голуб; у на­роді — віщий птах і символ жінки, що тужить і сумує; за поведінкою птаха угадували посівну пору,— «горлиця заворкувала — час сіяти коноплі». Воркувала горличка у садку (Я. Глібов); Так окукобилась, мов та горличка (М. Номис);

2) символізуючи подружню вірність і кохання, уживається також як пестливо-ласкаве звертання до дівчат та жінок; горлиці нібито ні­коли не літають поодинці, а пара­ми; коли ж одна з них згубить па­ру, то тужить, не сідає на зелені ві­ти, а на сухі, не п’є чистої води, а каламутну; пop. у Г. Сковороди: «Любов моя прибуває й по смерті» (з символом посмертної любові автор пов’язував горлицю). Нехай мене мир не знає, коли я зраджу те­бе, моя горличко (Марко Вовчок)

Розділ V

Образ горлиці на українських вишиванках

       З давніх-давен люди зображували на одязі різноманітні знаки та символи, що виконували захисну та декоративну функцію. Абсолютно кожен елемент вишивки мав певне значення, згідно з яким його використовували. Наприклад, голубок та півнів зображували лише  на весільних рушниках, бо вони символізували молодят.

      Найпопулярнішими живими істотами, які зображувалися на рушниках у всій Україні, були птахи. На старовинних рушниках більшість птахів вишивали символічно, схематично, тобто не намагаючись зобразити конкретний вид. Але було кілька птахів, які вносили особливий культовий сенс в сюжет вишивки, тому їх зображення цілком впізнавані. В основному це орли, павичі і голуби.

      Дуже часто українки вишивають на рушниках голубів. Ці улюблені всіма птахи символізують щасливе сімейне життя, ніжну любов, постійну турботу один про одного. Як на давніх, так і на сучасних весільних рушниках популярним мотивом є квітуча гілочка або Дерево з голубами. В якості побажання щасливого сімейного життя вишивають гніздечко з яйцями і з двома голубками.

      Коли вишивається пара птахів, то їх розташовують зазвичай головками один до одного або до Древа, по сторонах якого вони знаходяться. Таке розташування символізує взаємну любов, близькість, тяжіння. 

    Учні 4-Б класу розпитали своїх бабусь та мам про історії створення весільних рушників. Ними були виявлені дані екземпляри:

C:\Users\user\Desktop\18206009804503.jpg  Схема для вишивки

C:\Users\user\Desktop\963470092_shema-dlya-vishivki.jpg Горлички на винограді

C:\Users\user\Desktop\666.jpg

 

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_4008.JPG

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3939.JPG

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3944.JPG

Жителька села Пришиб КЛЮЙНИК СТЕФАНІЯ МИХАЙЛІВН

Розділ VІ

Малюнки учнів, казки та вірші про горлицю звичайну

Калюшик Мірьям, учениця 4-Б класу

Пригода у старому саду

      У старому саду жив дятел. Він був дбайливим господарем. Працював старанно. Лікував кожне хворе дерево, в якому оселилися шкідники.

     І от з приходом весни на одному з дерев оселилася невідомі дятлові пташки.

  • Жахлива подія! Жахлива подія! – стукав по дереву  дятел.
  • Чому? Чому поселились ви тут?
  • Здоров був, Дятле! Ми зовсім не будемо тобі заважати тобі.
  • Я все працюю і працюю. А ви все то в гнізді, то на гілочці воркочете.
  • Ти, Дятлику, молодець, лікуєш дерева. А нам сподобалось саме це дерево. Воно недалеко росте від поля, на якому багато бур’янів із смачним насінням. Ми будемо допомагати людям боротися із бур’янами.
  • А де ж ваші діти?
  • Скоро збудуємо яке-неяке гніздо та й виведемо пташенят. А може за літо і не один раз.
  • Кожному своє! Лагідно відповів дятел. – я сад оберігаю, щоб землю прикрашав.

Буцій Максим, учень 4-Б класу

Горличка

Шелестить листочками наш бузок в саду.

Розквітають вишеньки

Та співають пташечки , як в раю.

Воркувала горличка

У куточку тихому на бузку

І раділа сизокрила горличка,

Що прийшла весна-красна

Мужичук Вікторія, учениця 4-Б класу

Зозуля і Горличка

     Зустрілися у лісі на золотокосі берізці Зозуля та Горличка. Журилася Зозуля, що минуло літо красне, що радості немає, що треба полишати цей край та летіти  у вирій.

  • Чому ж ти така сумна?
  • Бо зовсім сирота. Одна однісінька.
  • А діти твої ж де?

Не схотіла відповісти Зозуля. Пурхнула і полетіла собі. А горличка поглянула на своїх діток. Вони саме вчилися літати.

Малюнки дітей

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3946.JPGD:\фото\2020 ноябрь\IMG_3947.JPG

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3948.JPGD:\фото\2020 ноябрь\IMG_3949.JPG

    D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3950.JPG          D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3952.JPG

Пошукова експедиція

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3954.JPG

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3955.JPG

Практична робота «Вороги горлиці звичайної»

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3959.JPG

 

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3960.JPG

Практична робота «Цікаві факти про горлицю»

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3966.JPG

 

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3963.JPG

Практична робота «Робота із журналом КОЛОСОК та КОЛОСОЧОК»

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3968.JPG

 

D:\фото\2020 ноябрь\IMG_3970.JPG

Горлиця звичайна на поштових марках країн Європи

 

Робота в бібліотеці принесла такі результати:

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/horlzvmark/1.jpg  БЕЛЬГІЯ


http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/horlzvmark/2.jpg БОСНІЯ І ГЕРЦОГОВИНА

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/horlzvmark/3.jpg  БОЛГАРІЯ

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/horlzvmark/4.jpg  ЕСТОНІЯ

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/horlzvmark/8.jpg ІРЛАНДІЯ

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/horlzvmark/10.jpg  КОСОВО

http://pernatidruzi.org.ua/pictures3/horlzvmark/12.jpg ПОРТУГАЛІЯ- МАДЕЙРА


 

Агітаційна  робота

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_4021.jpgC:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_4043.jpg  C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_4019.jpg

Висновки

     З метою привернення уваги учнівської молоді до проблем охорони птахів та їхніх природних біотопів, залучення учнів до активної природоохоронної роботи, сприяння формуванню в учнів переконань, моральних принципів та активної життєвої позиції у галузі охорони птахів, активізації пізнавальної, творчої та просвітницької діяльності учнів в нашому класі була проведена акція «Птах року 2020 – горлиця звичайна».

     До участі в акції долучилися учні нашого класу, а також були задіяні батьки, які стали активними учасниками і помічниками. Діти відвідували шкільну бібліотеку, підбирали матеріали в інтернені, у власних бібліотечках.

  Керуючи проектною роботою, я Дерев’янко Ірина Олексіївна, класний керівник 4-Б класу, намагалася привернення уваги учнів до природоохоронно-пропагандистської роботи, до розширення та поглиблення знань про горлицю звичайну та провести роботу з  пропаганди збереження і охорону цього птаха, до активізація роботи натуралістичного і природоохоронного спрямування.

В ході роботи над проектом проводилась робота з інформаційними джерелами для ознайомлення з біологічними особливостями птахів даного виду, цікавими фактами, використання образу горлиці звичайної  у різних напрямках мистецтва, вишиванках; конкурси, тематичні виступи, випуск листівок, а також оповідання, казки, вірші про горлицю звичайну , написані та придумані учнями самостійно або разом із учителями чи батьками, малюнки, що ілюструють вашу турботу про птаха нинішнього року.

Нами була виготовлена агітаційна листівка, яка містить короткі відомості про горлицю звичайну, заходи з охорони цього птаха. Ці листівки були роздані учням школи, працівникам навчального закладу.

Під час творчої роботи учні проявляли зацікавленість до даного птаха, умов його існування, змагалися хто більше знайде цікавої інформації, пробували бути авторами власних літературних творів.

Класний колектив мав мету і всі намагалися прикласти максимум зусиль, щоб досягти її.

Список інформаційних джерел

  1. Клауснитцер Б. Экология городской фауны. − М.: Мир, 1990. − 270 с.
  2. Станкевич О.І. Вплив урбанізації на структурно-функціональні характеристики угруповань птахів (на прикладі м. Ужгород): автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. биол. наук: спец. 03.00.16 "Екологія". – Ужгород, 2002. – С. 119-122.
  3. Словник української мови: в 11 тт. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І. К. Білодіда. — К.: Наукова думка, 1970—1980.— Т. 2. — С. 132.
  4. Словарь української мови: в 4-х тт. / За ред. Б. Грінченка. — К., 1907—1909.— Т. 1. — С. 313.
  5. Брем А. Жизнь животных. М.: АСТ Астрель Транзиткнига, 2004.
  6. Прищепа К.С., Тематичний словник школяра.- К.: Форум, 2001._ 336 с.
  7. Ліна Костенко. Вибране. Київ. Видавництво художньої літератури „Дніпро", 1989, стор.17.
  8. Матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії

Інтернет - ресурси

https://mepr.gov.ua/files/images/news_2019

http://www.zoolog.com.ua/ptici42.html

http://pernatidruzi.org.ua/

https://e-kolosok.org/andriy-bokotey-symvol-nizhnosti/

https://www.yakaboo.ua/ptahi-spivajut-ukrains-koju.html

https://ukrlit.net/article/840.html

https://balakleualibr.wordpress.com

http://pernatidruzi.org.ua/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 листопада 2020
Переглядів
2996
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку