Раціональне харчування - основа нормального обміну речовин

Про матеріал
До потреб, які людина мусить задовольняти передусім, належить потреба у воді та їжі. Презентація містить детальну інформацію про збалансоване харчуванна, енергетичну рівновагу, режим харчування, добову потребу в білках, жирах та вуглеводах та деякі цікаві факти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин. ВСП «Інгулецький ФК КНУ»Викладач: Борисова І. В.

Номер слайду 2

Проблемне питання чи раціонально ви харчуєтесь?

Номер слайду 3

Раціональне харчування – це розумне харчування, за якого до організму надходять усі поживні речовини, вітаміни, мінеральні солі в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльностіраціональне харчування має три складники: збалансоване харчування, енергетична рівновага, режим харчування

Номер слайду 4

1. Збалансоване харчування: кожний організм має потребу у визначеній кількості поживних речовин, які повинні надходити в організм в певних кількостях. Якісний склад харчування підлітка має будуватися на такому співвідношенні білків, жирів і вуглеводів: 1:1:4. Саме в дитячому та підлітковому віці закладаються основи здоров'я людини. У добовій кількості білка тваринний білок має складати не менше 60%

Номер слайду 5

Крім білків, жирів та вуглеводів важливою складовою раціонального харчування є: - вода;- вітаміни;- мінеральні речовини, які використовуються організмом для синтезу ферментів. Розрізняють макроелементи: Ca, P, Mg, Na, K, Fe ТА МІКРОЕЛЕМЕНТИ: Cu, Zn, Mn, Co, I ,Cr, F.

Номер слайду 6

2. Енергетична рівновага – це співвідношення між кількістю енергії, що надходить в організм, і кількістю енергії, що ним витрачається. Якщо цей баланс буде позитивним, маса тіла збільшуватиметься, якщо негативним – зменшуватиметься.

Номер слайду 7

3. Режим харчування- Приймати їжу необхідно 4 рази на день (сніданок, перекус, обід, вечеря);- Останній прийом їжі повинен бути не пізніше ніж за 3 години до сну;- при чотирьохразовому харчуванні співвідношення вживаних калорій по окремим прийомам їжі повинно бути приблизно рівним: 30, 15, 35, 20%

Номер слайду 8

Для забезпечення раціонального харчування та збереження здоров’я важливо дотримуватися певних правил:- Починай ранок із склянки теплої води;- не їж на ходу, це шкідливо для травлення;- декілька разів на день вживай овочі та фрукти;- слід обмежити вживання солодких напоїв, солодощів та шкідливої їжі (сухарики, чіпси, фаст-фуд) це позитивно позначиться на серцево-судинній системі;- не вживай алкоголь! Навіть слабоалкогольні напої токсично впливають на підлітковий організм.

Номер слайду 9

Щодня слід вживати будь-які з перерахованих продуктів: хліб, каші або макаронні вироби, рис, картоплю. Ці продукти є важливим джерелом білку, вуглеводів та клітковини.

Номер слайду 10

Вживай молоко та молочні продукти із низьким вмістом жиру та солі (кефір, ряжанку, сир, йогурт)

Номер слайду 11

Загальне споживання солі, із врахуванням її вмісту у інших продуктах, не повинно перевищувати 6 грамів в день.

Номер слайду 12

Здоровій  людині 15-18 років необхідно приблизно 2500 ккал на день для забез­печення організму енергією. Підліток потребує на 0,5кг більше поживних ре­човин, ніж дорослий. Щоденна добова потреба підлітків у білках -100-120г, жирах - 90-100г, вуглеводах - 350-400г.

Номер слайду 13

Цікаві факти. Протягом року людина споживає 5,5 кг соліНе слід споживати страви, температура яких вища за 70 °СПід час варіння овочів у закритій каструлі втрачаєть­ся 3-5% вітамінів, у відкритій - до 20%Низький зріст деяких народів - це наслідок нестачі білків у їжіЗа 70 років життя людина споживає приблизно 50-52 т води. За життя людина споживає 43 тони їжі

Номер слайду 14

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку