Раціональне харчування – це розумне харчування, за якого до організму надходять усі поживні речовини, вітаміни, мінеральні солі в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльностіраціональне харчування має три складники: збалансоване харчування, енергетична рівновага, режим харчування
1. Збалансоване харчування: кожний організм має потребу у визначеній кількості поживних речовин, які повинні надходити в організм в певних кількостях. Якісний склад харчування підлітка має будуватися на такому співвідношенні білків, жирів і вуглеводів: 1:1:4. Саме в дитячому та підлітковому віці закладаються основи здоров'я людини. У добовій кількості білка тваринний білок має складати не менше 60%
3. Режим харчування- Приймати їжу необхідно 4 рази на день (сніданок, перекус, обід, вечеря);- Останній прийом їжі повинен бути не пізніше ніж за 3 години до сну;- при чотирьохразовому харчуванні співвідношення вживаних калорій по окремим прийомам їжі повинно бути приблизно рівним: 30, 15, 35, 20%
Для забезпечення раціонального харчування та збереження здоров’я важливо дотримуватися певних правил:- Починай ранок із склянки теплої води;- не їж на ходу, це шкідливо для травлення;- декілька разів на день вживай овочі та фрукти;- слід обмежити вживання солодких напоїв, солодощів та шкідливої їжі (сухарики, чіпси, фаст-фуд) це позитивно позначиться на серцево-судинній системі;- не вживай алкоголь! Навіть слабоалкогольні напої токсично впливають на підлітковий організм.
Цікаві факти. Протягом року людина споживає 5,5 кг соліНе слід споживати страви, температура яких вища за 70 °СПід час варіння овочів у закритій каструлі втрачається 3-5% вітамінів, у відкритій - до 20%Низький зріст деяких народів - це наслідок нестачі білків у їжіЗа 70 років життя людина споживає приблизно 50-52 т води. За життя людина споживає 43 тони їжі