Як утворився торф і кам'яне вугілля

Про матеріал
Презентація для 7 класу на тему "Як утворився торф і кам'яне вугілля".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як утворився торф і кам’яне вугілля?Презентацію підготувалаучениця 6 класу. Ковалевська Вероніка

Номер слайду 2

Як утворився торф?Торф — порода рослинного походження, утворена протягом тисяч років з недорозкладених рослинних залишків (трав, мохів та деревини), які внаслідок високої вологості та поганого доступу повітря частково мінералізувалися. Торф вважається першою стадією в утворенні викопного вугілля. Використовується як паливо, будівельний матеріал, сировина для хімічної промисловості, засіб оздоровлення ґрунтів, вологопоглинач. Торф'яні болота — важлива складова природних екосистем. Торф утворюється із деревини і листя сосни, ялини, верби, берези, коріння очерету, осоки, хвоща, пухівки. Відрізняють три види торфу — верховий, перехідний, низинний. У торфі часто знаходять забальзамовані природно (за відсутності доступу до повітря) тіла викопних тварин, і навіть людей, зберігаються стародавні дерев’яні знаряддя праці, одяг. Ці знахідки вивчають палеонтологи, історики, археологи.

Номер слайду 3

Де використовують торф:1. Як паливо. У болотистих місцевостях мало деревини, але може бути багато торфу. Це прекрасне паливо.2. Торф’яні ванни використовуються в лікувальних цілях. Допомагають лікуватися від артриту, ревматизму, остеохондрозу та інших захворювань, пов’язаних з рухливістю кінцівок.3. Роблять ліки, які лікують хвороби очей, серця, суглобів.4. У торфі містяться так звані пушициві нитки, які можна використовувати для виготовлення тканин. 5. Будівництво житла. Дах з торфу робили ще вікінги. Ескімоси будують двошарові будинки — внутрішні стіни роблять із торфу, зовнішню стіну споруджують зі снігу.6. Хімічні підприємства використовують торф для фільтрації води від різних шкідливих речовин (важкі метали, нітрати, барвники).7. З верхнього шару сфагнового торфу роблять папір, картон.

Номер слайду 4

Торфоутворення. Торфоутворення — розповсюджений у природі процес. Протікає при великий вологості, спочатку при недостатньому доступі кисню повітря, а потім — при майже повній ізоляції від нього. В початковій стадії процес оторфеніння подібний з гниттям, а надалі він має специфічні особливості: внаслідок перекриття рослинних залишків, що нагромадилися, більш-менш товстим шаром води припиняється доступ повітря до них, а на їхній поверхні знову розвивається багата рослинність, що утворює, у свою чергу шар, що ізолює від повітря

Номер слайду 5

Торф, звичайно, корисний для збагачення грунту, адже в ньому міститься до 60% гумусу (перегною). Крім того, завдяки волокнистій пористій структурі, він істотно покращує фізіологічні властивості ґрунтів різного складу.

Номер слайду 6

Як утворилося кам’яне вугілля?Кам'яне вугілля утворилося з продуктів розкладу органічних залишків рослин, що зазнали зміни (метаморфізм) в умовах високого тиску навколишніх порід земної кори і порівняно високої температури.

Номер слайду 7

Походження. Для створення цього природного багатства знадобилися мільйони років. Вихідною сировиною йому послужили різні органічні залишки відмерлих рослин та тварин, які накопичувалися на дні великих доісторичних водойм. В умовах високої вологості та нестачі кисню вони поступово розкладалися і перетворювалися на торф, що пресувався під товщею води та піску, а потім тверділи, утворюючи поклади вугілля. Процес цей відбувався протягом тривалого часу – за оцінками вчених, вік наймолодшого пласта кам’яного вугілля становить не менше 40 мільйонів років.

Номер слайду 8

Антрацит, кам’яне і буре вугілля — це сьогодні найпоширеніші види викопного твердого палива в Україні. Особливою популярністю користується кам’яне вугілля, яке в даний час є одним із найдешевших і найкалорійніших видів палива. Середня калорійність кам’яного вугілля залежить від його сорту. Під час спалювання кам’яного вугілля виділяється в 2-3 рази більше тепла, ніж під час спалювання такої ж кількості дров або торфу.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку