Ракетний комплекс «Стугна-П»

Про матеріал
Комплексна презентація про конструкцію, використання українського протитанкового ракетного комплексу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стугна-П

Номер слайду 2

Визначення«Стугна-П» — український протитанковий ракетний комплекс. Розроблений київським конструкторським бюро «Луч». Комплекс належить до другого покоління ПТРК — він є напівавтоматичним, із системою наведення по лазерному променю. Може вести вогонь ракетами калібру 130 мм або 152 мм з різними бойовими частинами, що встановлюються у контейнері. Оператор може керувати комплексом дистанційно з пульту, який виноситься на відстань до 50 м. Комплекс став основою для ПТРК «Скіф» — українсько-білоруського проєкту, розробленого у співпраці з мінською компанією «Пеленг». Єдина відмінність — приціл, «Скіф» має білоруський прилад наведення ПН-С, «Стугна-П» — український ПН-І.

Номер слайду 3

Короткий огляд

Номер слайду 4

«ЛУЧ»Державне підприємство Державне Київське конструкторське бюро «ЛУЧ» створено в 1965 році як основний розробник в СРСР автоматизованих систем контролю та діагностики спеціальної авіаційної техніки. Є одним з провідних розробників складових частин комплексів авіаційного та протитанкового озброєння України.

Номер слайду 5

«ЛУЧ»Після здобуття Україною Незалежності КБ «Луч» розробило протитанкові ракети «Стугна» калібру 100 мм, що призначалися для модернізації танків Т-55 та гармат МТ-12 «Рапіра». Ракети «Стугна» були аналогом російських протитанкових ракет «Кастет». У 2005 році КБ «Луч» почало розробку нового протитанкового ракетного комплексу — «Стугна-П». Ракети у новому комплексі були більшого калібру, ніж у «Стугни» — 130 мм.«Стугна»«Кастет»

Номер слайду 6

Про комплекс. Комплекс «Стугна-П» призначений для ураження танків та інших броньованих цілей, в тому числі оснащених сучасними засобами динамічного захисту. Як виявила практика застосування «Стугна-П», ПТРК також здатний вражати статичні та маневрені повітряні цілі типу вертоліт.12 квітня 2011 року ПТРК «Стугна-П» був прийнятий на озброєння Міністерством оборони України. У лютому 2015 був представлений мобільний варіант протитанкового комплексу «Стугна-П», встановлений на шасі UTV CFmoto Tracker.20 березня 2015 року ДК «Укроборонпром» почав масовий випуск ПТРК «Стугна-П», про що повідомив генеральний директор ДК «Укроборонпром» Р. А. Романов.

Номер слайду 7

Про комплекс4 жовтня 2015 року Збройні сили України та Національна гвардія отримали на озброєння легкий мобільний протитанковий комплекс вітчизняної розробки на базі квадроциклу CFmoto Tracker 800. Наприкінці 2015 року ракета Р-2 С завершила сертифікацію за стандартами НАТО для її подальшого використання європейськими компаніями. Партнером КБ «Луч» на європейському та натовському ринку виступає бельгійська компанія CMI Defence (Cockerill Maintenance & Ingénierie). У вересні 2018 року стало відомо, що Україна отримала понад 100 тепловізорів Aselsan Eye-Lr S, які будуть встановлюватися на установки «Стугна-П». Лише у 2018 році було доставлено 2500 ракет для Збройних Сил України. Ракета Р-2 С

Номер слайду 8

Про комплекс{346880 F3-93 A7-4 B26-911 F-3 DC831354 F79}Ракета. Калібр. Тип бойової частини. Бронепробивність. Кількість осколків. РК-2 С130 ммтандемна кумулятивна800 мм. РК-2 ОФ130 ммосколково-фугасна60 мм600 шт. Комплекс «Стугна-П» комплектується ракетами калібру 130 мм, що встановлюються у транспортно-пусковому контейнері. Керована ракета може бути оснащена різними типами бойових частин: тандемною кумулятивною, осколково-фугасною або термобаричною. Характеристики ракет, згідно специфікацій КБ «Луч»: Вартість ракети складає від 20 до ~50 тис. доларів США залежно від умов контракту. Це у декілька разів дешевше за «Джавелін»

Номер слайду 9

Про комплекс

Номер слайду 10

Наведення. Комплекс оснащений напівавтоматичною системою наведення за лазерним променем. Також можливе дистанційне керування ракетою по телевізійному каналу із закритої позиції (спеціально підготовленого укриття). Прилади наведення:«ПН-І»: Маса: 15 кг. Дальність виявлення цілі типу «танк» вдень: до 6,500 м. Дальність розпізнавання цілі: 2,500 м. Aselsan Eye-Lr SЦілі вдень: до 15,000 м. Танк уночі: до 5,600 м. Людина вночі: до 2,500 м. Для стрільби вночі, а також в умовах поганої видимості, може встановлюватися малогабаритна телевізійна камера SLX-Hawk від британської компанії Selex ES. Комплекс з тепловізором Aselsan Eye-Lr S.

Номер слайду 11

Мобільний протитанковий комплекс. Для потреб української армії в 2015 році було розроблений новий мобільний протитанковий комплекс «Стугна-П» на базі CFmoto Tracker 800. На платформу вантажного відкритого багі встановлено ПТРК з дистанційним керуванням та три запасні ракети, а також може бути оснащений стрілецькою зброєю. Екіпаж всюдиходу складає всього дві особи. Завдяки потужному шасі UTV з двигуном потужністю 63 к.с., повним приводом і можливістю блокування диференціала дозволяє розвивати швидкість до 105 км/год та несподівано з'являтися там, де ворог його зовсім не очікує. Час підготовки пострілу теж був зведений до мінімуму. Завдяки своїй мобільності протитанковий всюдихід може завдавати несподівані удари по ворогу і швидко змінювати свою позицію, що робить його ефективною одиницею як в польових умовах, так і в умовах міського бою.

Номер слайду 12

Війна Росії з Україною 2022 рік. У 2022 році, під час російського вторгнення в Україну, «Стугна-П» використовувалася Збройними Силами України проти ворожої техніки. Зокрема, ПТРК використовували Сили територіальної оборони ЗСУ. Так, бійці 112-ї БТр. О, використовуючи «Стугну», спалили п'ять одиниць російської техніки під час бою біля села Скибин, Київська область, в тому числі два танки. На початку квітня 2022 року військовослужбовцями 95 ОДШБр влучним пуском ракети «Стугна-П» було знищено ударний вертоліт Ка-52 російських військ в польоті. Перед тим з ПТРК «Корсар» було знищено російський Мі-8. 1 травня було поширене відео іще одного успішного застосування ПТРК «Стугна-П» по завислому Ка-52. Тут так само не спрацював комплекс оборони вертольоту «Витебск», який нібито дає максимальний захист від всіх можливих ракетних загроз. Включно із детекцією лазерного опромінювання. Були також зафіксовані в бойових умовах випадки успішного застосування комплексу по цілях на відстанях до 5 км (4800-5000 м) і більше або на менших відстанях але зі значною кутовою швидкістю, в рухому та частково видиму ціль на відстані близько 4 км та проти піхоти в польовому укритті на відстані близько 4 км та складу боєприпасів у польовому укритті на відстані близько 4,6 км. Українські «Стугна-П» також були використані в «дуелях» з російськими операторами ПТРК в умовах міста. Пуск ракети

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дякуємо за увагу!

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (для юнаків) 11 клас (Мусієнко І.І., Кучерина С.Є., Крамаренко О.Б.)
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
1455
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку