Ранкове коло "Всесвітній день книги і авторського права"

Про матеріал

Мета ранкового кола: познайомити учнів із виникненням книги; створити спільноту в групі, розвивати навички спілкування, вчити дітей цікавитися вподобаннями один одного.

Перегляд файлу

Ранкова зустріч « Всесвітній день книги і авторського права»

Мета:  поглибити  знання дітей про книги; розвивати інтерес до читання; виховувати повагу, шанобливе ставлення, любов до книги, бажання читати;прищеплювати вміння слухати один одного, цікавитися вподобаннями своїх однокласників.

Обладнання: пазли,  мультсеріал «Фіксики».

 

ХІД РАНКОВОГО КОЛА

І.Вітання

        Добрий день, діти. Сьогодні я пропоную привітатися один з одним по особливому: назвіть свого улюбленого героя прочитаної книги та побажайте один одному набути сьогодні тої риси характеру, яка є у нього домінантною. Наприклад: Моя улюблена героїня Пеппі Довгапанчоха, бажаю вам бути сьогодні такими ж кмітливими як вона.

ІІ Обмін інформацією.

      Діти, ми з вами поговоримо про дуже цікаве свято, а яке саме ви дізнаєтеся склавши пазл.  Вчитель розділяє  дітей на 4 групи, повторює правила роботи в групі. ( Роздаю дітям роздруковані на картонному папері пазли, склавши які вони отримають книгу.)

  • Хто здогадався про який  день ми з вами будемо говорити? ( Всесвітній день книги та авторського права) Вчитель коригує та доповнює відповіді дітей.
  • Що ви знаєте про цей день?
  • Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається  23 квітня. Чудова традиція святкування Дня книги народилась у Каталонії, де 23 квітня, у День Святого Георга, традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Цього дня також було прийнято дарувати книги близьким. Однак серйознішою причиною для вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, В. Набоков. 
  •  У Всесвітній день книги і авторського права, який святкують у 190 країнах світу, вся спільнота  – і ті, хто читає, і ті, хто пише, видає та продає книжкову продукцію, – складають програми заходів, які свідчать про їхню любов до книги. Відбуваються зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист друкованого слова, фестивальні читання, розпродаж книг тощо. Деякі країни з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і безоплатно роздають його відвідувачам книжкових магазинів.
  • На вашу думку, навіщо вигадали це свято? Воно справді необхідне?

ІІІ Групове заняття

     Певно, ви знаєте, що колись людство не знало книги. Уявіть, як можна обійтися без паперу або олівця у нашому повсякденні! Зараз ми виконаємо цікаве завдання.

     Вчитель створює групи по 5 чоловік у кожній, роздає прислів’я, яке треба показати мовою жестів. Кожна група по черзі презентуватиме прислів’я, а інші групи будуть відгадувати.

1. Книга — твій друг, без неї, як без рук.

2. Книга навчить, як на світі жить.

3. Хто багато читає, той багато знає.

4. Золото добувають із землі, а знання — з книги.

5. Книга допоможе у труді, виручить у біді.

6. Мовчить, а сто дурнів навчить.

  • Усі ці прислів’я говорять про велике значення книги в житті людини.
  • Яке прислів’я вам сподобалось найбільше? Чому?
  • На  вашу думку, на чому раніше писали люди? Якими були книги?
  • Сторінками давніх книжок були стіни печер, каміння, листя й кора дерев, шкіра тварин і навіть бойові щити, на яких воїни залишали погрозливі повідомлення для ворогів.А пізніше люди навчилися писати на глині. Її розкочували, робили з неї невеличкі пластини й по вогкій поверхні писали спеціальною паличкою. Такі книжки були дуже важкі й незручні. А в Африці люди писали на сухих стеблах болотної рослини — папірусі. Такі книги дуже швидко ламалися й розсипалися.
  • Чи знаєте ви на чому писали наші предки?

Наші предки — жителі Київської Русі — використовували для написання книг берест (зрізану тонким шаром березову кору). Вони прошкрябували на них літери гострими кістяними паличками. Звичайно, ці книги теж швидко розсипалися і тліли. Справжній папір винайшли 2000 років тому в Китаї. Ось тоді й почали на ньому писати. Книги на той час були рукописними, тому одна книжка могла створюватися на протязі кількох років.

         Перегляд і обговорення мультсеріалу  Фіксики про виникнення книги та писемності.

  • Чи сподобався вам мультик?
  • Що нового ви з нього дізналися?
  • Щоб цікавого ви розповіли своїм друзям чи батькам?

ІV. Щоденні новини

     Після оголошення та вивішення учнями щоденних новин, вчитель пропонує дітям записати та прикріпити питання які їх цікавлять стосовно Всесвітнього дня книги та авторського права. Після цього разом протягом дня знайти на них відповіді.

    У кінці вчитель з учнями стають в коло беруться за руки та повторюючи за вчителем розповідають вірш:

Ми усі — завзяті книголюби,
Ми читати книги дуже любим.
Ми не звикли сумувать у тузі,
Бо найкращі книги наші друзі.

Як тебе якесь спіткало лихо,
Добрі дасть поради завжди книга!

docx
Додано
29 липня 2018
Переглядів
2661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку