«Разом з власної волі з 1919 р.» – захід до 100-річчя підписання Акту Злуки УНР та ЗУНР.

Про матеріал

Перша частина заходу – інтерактивна. Учні працювали у локаціях: збирали карту-пазл українських земель, апробовували гру від Інституту Національної пам’яті «100 років боротьби. Українська революція», а також розфарбовували постер, присвячений події. Урочистість події підкреслили виступи учнів, які наголосили на важливості історичного документу. Ведучі розповіли про історичні обставини підписання на Софіївській площі, обговорили кінохроніку тих подій.

Перегляд файлу

Урочистий захід до Дня Соборності

 

Блок 1.

 

Робота в локаціях у рекреації на 2 поверсі: (30 хв.)

 

1) Пазл «Склади карту України»

2) Постер – розмальовка «Що може бути символом до Дня святкування Соборності»?

(результати роботи оформлюють у спільну, розміщуємо на стенд)

 

Блок 2.

 

Хід заходу:

 

Вед 1. Перше наше слово з нами повсякчас, 
Мати-Україно, ти одна у нас! 
Ниви і діброви, і садів окрас — 
Рідна мати Батьківщино, 
Ти ж одна у нас!

Вед.2 Хай же мир і дружба поєднають всіх, 
І дзвенить дитячий безтурботний сміх. 
Нам зоріє доля світла і ясна. 
Рідна мати Батьківщино, 
Ти ж у нас одна!
М. Сингаївський

 

Вед 1. Доброго дня, шановні присутні! Ми щиро раді вітати вас на заході, присвяченому 100 річчю з дня підписання Акту злуки, 100 річчю Дня Соборності України.

 

Вед 2. Все, що мрiялось вiками, 

Сповнилось, настало! 

«Ще не вмерла Україна» — 

Гордо прозвучало.

 

Звучить Гімн України

 

Вед. 1. Радість сьогоднішнього свята розділяють з нами поважні гості

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Вед 2. 22 січня 1919 року ввійшло в історію як День  Злуки або Соборності українських земель. Це була спроба об’єднати всі українські землі в єдину  державу. Історія була жорстокою до України. Протягом багатьох століть український народ не раз піднімався на боротьбу з поневолювачами.

Вед 1. Так трапилося, що протягом багатьох століть історичного розвитку Україна не мала своєї державності та єдиної території. Українські землі в різні періоди належали багатьом державам. Революційні події 1917—1918 років привели до проголошення двох республік — УНР і ЗУНР.

Вед 2. Українська історія 20-початку 21 століття містить багато значних подій. Майже всі вони відбувались під знаком боротьби за відновлення власної духовності. Суперечливість і часто трагізм на цьому шляху лише підкреслювали складність у реалізації найголовнішого завдання української національної ідеї. І для кожного свідомого українця суспільно важливі явища і дати, люди, факти, відкриті й замовчувані сторінки нашого минулого є близькими й дорогими.

Вед 1. Незчисленні покоління українців  через віки мріяли про свою незалежну соборну державу, про те, щоб усі етнічні землі, в різні часи поділені між різними імперіями, нарешті з`єднались в єдине ціле.

Вед. 2.  До слова запрошуємо ____________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Пісня «Рідна серцю Україна» (презентація)

 

Вед 1. Революційні події 1917 р. на Наддніпрянській Україні, діяльність УЦР,  проголошення української державності сприяли піднесенню національного руху в підавстрійській Галичині. Вед.2 1 листопада 1918 року постала Західно-Українська Народна Республіка. Її лідери ініціювали переговори про об’єднання Наддніпрянської України з Наддністрянською.

Вед.1  1 грудня 1918 року. Фастів. (інформація про підписання попереднього договору між ЗУНР і УНР у Фастові)

- Відео https://www.youtube.com/watch?v=ejPrdRSVnTE&t=62s

Вед.2 А вже 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу Представник уряду Директорії Федір Швець виголосив довгоочікуваний документ. (відео про АКТ, його зміст з архіву)

- Відео https://www.youtube.com/watch?v=ejPrdRSVnTE&t=62s

Питання до аудиторії:

  1. Чому обрали дату офіційного проголошення Злуки 22 січня?
  2. Чому Універсал про Акт Злуки не мав реальної сили, враховуючи об’єктивні історичні обставини?

1) 22 січня не випадкова дата, адже 1918 р. було видано доленосний документ УНР - IV Універсал. Ухвалили його вночі 22 (11) січня 1918 року на засіданні Малої Ради Української Центральної Ради. Документ містив чотири головні напрями: проголошення самостійності Української Народної Республіки; доручення Раді Народних Міністрів укласти мир з Центральними державами; оповіщення оборонної війни з більшовицькою Росією; декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з Центральними державами.

2) На жаль, внутрішньо- та зовнішньополітичні умови  складалися  не на користь України. Вже за кілька місяців більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупували поляки, Буковину – румуни, а Закарпаття – Чехословаччина.

 

Вед 2. Проте, саме 100 років назад, 22 січня на Софіївській площі відбувся військовий парад, народне віче, учасниками цих подій стали понад 1 млн. українців.

Сучасна історична наука переконана, що ідея соборності українських земель назавжди залишилася в генетичній пам’яті нашого народу.

 

 «Краса Полісся і вся велич Львова»

Краса Полісся і вся велич Львова

З’єдналися в одну державу знову,

А наддніпрянські жовтії лани  

Із небом голубим Галичини.

 

І все в тобі з’єдналося й злилося,

І стерлись непотрібнії кордони,

Поля злилися з шепотом колосся,

Для всіх єдині стали всі закони.

 

Як довго ждали це… Уклін чолом народу,

Що рідну мову і державу нам зберіг.

Зберіг в таку страшну негоду,

Коли і сам стоять не міг.

Навік пройшла пора безславна…

Цвіти і сяй, моя державо!

 

Вед 1. Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хусті. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців — понад 30 тис. осіб.

Вед 2. У 71-у річницю Акта злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала одним зі свідчень того, що українці подолали страх перед комуністичним режимом і готові протистояти політиці комуністичної партії.

Вед 1. Ніби звертаючись до нас, Лонгин Цегельський, один з творців Акту Злуки говорив про день 22 січня: "Це така дата, що її виучувати будуть напам'ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва під Полтавою або зруйнування Січі". Його слова справді стали пророчими.

Вед. 2.  До слова запрошуємо ____________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Вед.2 Сучасна історична наука звертається до ще одного трактування Дня Соборності як проголошення першої  незалежності. Адже юридично ЗУНР та УНР обєднали українські території і одну державу.

Вед.1. Чимало країн Європи, як і Україна, здобули або відновили свою незалежність внаслідок Першої світової війни, а потім втратили її у міжвоєнний час або після Другої світової війни, і знову відновили з падінням комуністичного режиму.

Вед 2. У  Литві, наприклад,  святами є День Держави 6 липня (в пам’ять 1253 р.), а також Дні відновлення державності та незалежності 16 лютого (1918) і 11 березня (1990).

Вед.1. В Латвії святковими є День проголошення республіки 18 листопада (1918) та День декларації незалежності 4 травня (1990).

Вед.2. В Естонії є День незалежності 24 лютого (1918) та день відновлення незалежності 21 серпня (1991).

Вед.1. В Чехії святкують День державності 28 вересня (935), День незалежності 28 жовтня (1918) і День відновлення незалежності 1 січня (1993).

Вед.2 Тому 22 січня важливо відзначати і як День Соборності, і як День Першої Незалежності. Сам факт проголошення об’єднання ЗУНР і УНР мав велике морально- політичне значення, підтвердивши прагнення українського народу жити в незалежній і соборній Українській державі.

Вед.1. Усі ми маємо усвідомлювати, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

 

Флешмоб – усі повторюють слова вірша В.Сосюри (слайд)

Вед.2 Ми запрошуємо усіх присутніх приєднатися до віршованого флешмобу, прочитавши з пам’яті рядки поетичного твору В.Сосюри «Любіть Україну»

 

Любіть Україну, як сонце, любіть,

як вітер, і трави, і води…

В годину щасливу і в радості мить,

 любіть у годину негоди.

 

 Любіть Україну у сні й наяву,

вишневу свою Україну,

красу її, вічно живу і нову,

 і мову її солов'їну.

 

Вед.1 Тож  хай це свято Злуки чи Соборності

Відродить наші паростки духовності,

Додасть любові до землі й  народу

І допоможе цінувать  свободу.

 

Пісня «Ми українці» (презентація)

 

Вед . 1. Пропонуємо Вам ознайомитися з результатами вашої роботи у локаціях, адже наша з вами синергія є стимулом до великих звершень, спільна справа завжди об’єднує та мотивує.

(вносять стіннівку та карту-пазл)

Вед.2. Нехай віра в краще майбуття буде незгасною і ніколи не покидає нас почуття відповідальності за долю матері – України, вільне щасливе і заможне життя її громадян.

 

Вед.1 У День Соборності та Свободи України ми  бажаємо Вам добра та щастя, здоров'я та наснаги!  В єднанні наша сила!  Слава Україні!

 

Звучить Гімн

 

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку