Развитие речи 7 класс: говорение. Перевод небольших по объёму текстов

Про матеріал
Записать в тетрадь перевод 3-ех текстов Ліс Шумить зелений ліс. На галявині великий дуб. Біля нього пригнулася берізка. Дуб захищає її від вітру. Він великий і сильний. Берізка тріпоче листочками і радіє. (26 слів.) Радість Біля школи росте верба. Ми приходимо на неї ди­витися. Яка вона гарна! Літають мухи, гудуть джмелики. Вони п’ють нектар. Усім дуже радісно. І ми раді­ємо, бо прийшла весна. (28 слів.) Прогулянка Ми йдемо у парк. Тетянка і Віра йдуть першими. У парку чисто і затишно. Доріжки покриті камінця­ми. Рядочком ростуть ялинки. Зеленіє м’яка травич­ка. Парк мов квіточка. (22 слів.)
Перегляд файлу

Записать в тетрадь перевод 3-ех текстов

Ліс

Шумить зелений ліс. На галявині великий дуб. Біля нього пригнулася берізка. Дуб захищає її від вітру. Він великий і сильний. Берізка тріпоче листочками і

радіє. (26 слів.)

 

Радість

Біля школи росте верба. Ми приходимо на неї ди­витися. Яка вона гарна! Літають мухи, гудуть джмелики. Вони п’ють нектар. Усім дуже радісно. І ми раді­ємо, бо прийшла весна. (28 слів.)

 

Прогулянка

Ми йдемо у парк. Тетянка і Віра йдуть першими. У парку чисто і затишно. Доріжки покриті камінця­ми. Рядочком ростуть ялинки. Зеленіє м’яка травич­ка. Парк мов квіточка. (22 слів.)

 

Джерело

У яру було джерело. Вода в ньому чиста й холодна. Над ним росла верба. Під вербою люди відпочивали. Одного разу діти пили воду. Вони залишили тут

кухлик. (28 слів.)

 

Перші квіти

Пригріває сонечко. З’явилися перші квіти. Вилізла погрітися на сонці муха. Вона ще квола. А ось перший метелик. Сів на кульбабку і п’є сік. (25 слів.)

 

Порятунок

Була холодна зима. Ріки й озера покрилися льод­ком. Рибкам стало важко дихати.

Михайло і дід Архип ідуть на озеро. Вони пробили лунки. Тепер риба не загине. (27 слів.)

 

 

Котик

У Ліди був котик. Лапки біленькі. Зубки гострень­кі. Сам увесь сірий. Сидить котик і сумує, бо зима настала. Пошила Ліда йому килимок. А котик приту­лився до Ліди й муркоче. (28 слів.)

 

Сад

Біля школи великий сад. У ньому ростуть сливи, вишні і яблуні. Навесні сад зацвів. У бджілок почалася робота. Сідають вони у квіточку, немов у колисочку. Медок збирають. (28 слів.)

 

 

Ялинка

У нас зелена ялинка. Вона велика і запашна. На верхівці висять кульки. На вітах багато яскравих іграшок. Повісили ще й дощик. Весело дітям біля лісової красуні. (27 слів.)

 

Гірка

Діти будували гірку. Вони її поливали її водою. Зіна і Клава спускалися з гірки на санях. А Вітя на ковза­нах. Каталися діти і падали. Але не плакали, бо було дуже весело. (31 слово.)

 

Як цікаво!

Хазяйнує у лісі зима. Заховала маленьку ялиночку у сніг. А вона визирає зеленою гілочкою. Бо їй ціка­во, що тут робиться. Ось пройшла шнурочком хитра лисичка. Пролетіла ворона. З гілки на гілку майнула білочка. Як цікаво і біло! Сидить ялиночка під снігом і спостерігає. (45 слів.)

 

Взимку

Була зима. Кругом білів сніг. Він був м’яким і вог­ким.

Діти гуляли у дворі. Вони зліпили снігову бабу. На голові кошик. Замість рота — буряк. Ніс із великої картоплі, а очі з гудзиків. Стоїть баба, мов химера. Можна і злякатися. (40 слів.)

 

Кіт Васько

Живе у нас котик. Шубка м’яка та гладенька. Очі великі й зелені. А кігті довгі та гострі. Я його кличу Васьком. Тоді він біжить до моїх ніг і треться. А за­раз Васько сидить біля нірки. Це він мишку ловить. (41 слово.)

 

Настає зима

Над землею висіли хмари. Накрапав дрібний дощик. Вітер грався з голими гілочками дерев.

Раптом у повітрі з’явилися білі пушинки. Це летіли над землею сніжинки. їх ставало все більше й більше. Починався білий зимовий вальс. (36 слів.)

 

На городі

Росли на городі овочі. Це була велика і дружна сім’я. Товстий гарбуз виліз на тин. Жовта диня вигрі­валась на сонечку. Огірочок дрімав під зеленими лис­точками. Червоний помідор пишався своєю вродою. А кріп розправив вуса і стояв на сторожі. (40 слів.)

 

Брати

Сашко та Володя — брати. Сашкові дев’ять років. А Володя ще маленький. Йому всього три роки. Та хлопчики часто граються разом. У них багато ігра­шок. Бере Володя іграшкову мобілку і б’є об підлогу. А Сашкові шкода цієї іграшки. Як виманити і захо­вати? (42 слова.)

 

Чергові

У класі чергові Тарас та Сашко. Почали хазяйнува­ти. Тарас узявся витирати дошку, а Сашко — поливати квіти. Із підвіконня побігла вода. Хлопчики швиденько повитирали. Треба все робити охайно.

Тепер у класі чисто й затишно. Скоро й урок. Чер­гові чекають учительку. (40 слів.)

 

Чому плаче берізка

Причесали берізки коси. Одягли сережки. Весело їм, бо весна настала. Усе зеленіє й співає.

Лише одна берізка сумує. Не радіє теплу і сонеч­ку. З її білого стовбура цівочкою біжить сік. Хтось ще рано навесні ударив її сокирою. Тепер вона плаче. Чи виживе? (43 слова.)

 

Жива сніжинка

Діти каталися на лижах. Федько стрибає з гірки. А Мишко піймав на рукавичку сніжинку і розглядає. Майже така, як він вирізав на уроці праці. Але папе­рова сніжинка була нежива. А ця ніби дихає. Миколка струсив її у сніг. Щоб не плакала. (44 слова.)

 

Букет квітів

Вихідного дня тато з Олексієм поїхали до лісу. Там хлопчик назбирав величезний букет квітів. Він вирі­шив подарувати їх мамі. Але поки діставались додо­му, квіти зів’яли.

Вдома мама подякувала синові. Але довго і сумно на нього дивилася. Чому вона не рада? (42 слова.)

 

Синичка

Лютує зима. Тріщить мороз. Співає свою пісень­ку завірюха.

Петрик став біля вікна. Раптом щось стукну­ло у шибку. Це прилетіла до вікна синичка. Вона ніби просила хлопчика її врятувати. Петрик пожа­лів пташку. Він насипав у годівничку їжі. Пурхає синичка та клює зернятка. Так і проживе до вес­ни. (45 слів.)

 

Охайна пташка

Блищить на сонці сніг. Усі дерева давно сплять. А горобина забула зняти червоне намисто. Щодня при­літає до неї снігур. Він ласує ягодами. Сяде на гілочку в гущавині і дзьобає. А на груди снігур почепив чер­воний фартушок. Між ягідками він мов велика яскра­ва квітка. (45 слів.)

 

Що за звірок?

У нашому садку живе звірок. Уночі він одягає жилет із голочок і виходить погуляти. Ніжки у нього коротенькі, але бігає спритно. Любить зві­рок полювати на мишей. У садку він ще збирає яблучка і грушки. Чи здогадалися, діти, хто це? (41 слово.)

 

Жива казка

Настав зимовий ранок. Білий пухнастий сніг тихо падав на землю. Я зайшов до Андрійка та Петруся. Утрьох ми вирішили піти до лісу.

Тихо і гарно було у засніженому лісі. На ялино­вих вітах ватою лежав сніг. Великі сніжинки звисали з ялинкових гілочок, мов іграшки. Ліс став живою казкою (49 слів.)

 

Сльозинка

Дмитрик був малим. Він не вмів читати. Казки йому читала бабуся. Тепер хлопчик підріс і навчився добре сам читати. Читає уже Дмитрик бабусі, а вона слухає. Глянув він на неї. А під окулярами у бабусі сльозинка. Це від радості. (40 слів.)

 

Граки

Настала осінь. З дерев осипалося листя. Потім роз­гулялися дощі. Стало холодно. Жучки і черв’ячки по­ховалися під корою дерев.

Граки сиділи на тополі. Вони довго про щось кричали. А потім знялися і полетіли у теплі краї. (36 слів.)

 

Квіти

На лузі багато квітів. Ось рожевіє конюшина. Ву­глинками у траві горить гвоздика. Повернули біляві личка до сонечка ромашки. Небом дивляться із тра­ви сині дзвіночки. Край доріжки біліє деревій. Ніби райдуга на землі! Милуйся, але не рви. Це краса зем­лі. (40 слів.)

 

Сосна

Навесні Сергійко посадив у землю малесеньку со­сну. Хлопчик часто напував її водичкою. Біля сосни зазеленіла ніжна трава. Вранці на неї опускалась роса. Часто Сергійко сидів біля своєї сосни на травичці. Він милувався чудовим деревцем. А ще хлопчик мріяв по­садити сосновий ліс. (41 слово.)

 

Калина

Ось і літо. Стало тепло й сонячно. Край лісу зеле­ніє калина. Незабаром на її гілочках з’являться білі букетики. Це цвіт калини. А чи бачили листочки на ній? Ніби їх майстер вималював.

Калина — чудова рослина. Люблять її в Україні. Це наш народний символ і краса. (44 слова.)

 

 

 

docx
Додано
13 травня 2020
Переглядів
529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку