Реакції йонного обміну між електролітами у водних розчинах

Про матеріал
закріпити знання про реакції йонного обміну та умови їх перебігу; удосконалити вміння записувати рівняння реакцій у молекулярній та повній і скороченій йонних формах; розвивати навички дотримуватись правил безпеки при проведенні хімічних дослідів, описувати досліди, робити висновки.
Перегляд файлу

Урок 16

 

Практична робота №1.

Реакції йонного обміну між електролітами у водних розчинах

Мета: закріпити знання про реакції йонного обміну та умови їх перебігу; удосконалити вміння записувати рівняння реакцій у молекулярній та повній і скороченій йонних формах; розвивати навички дотримуватись правил безпеки при проведенні хімічних дослідів, описувати досліди, робити висновки.

Очікувані результати: учні мають знати особливості та умови перебігу реакцій йонного обміну; учні мають уміти складати йонні рівняння; учні мають передбачати ймовірність перебігу реакцій у розчинах; учні мають дотримуватися правил безпеки при користуванні хімічним посудом і реактивами; учні повинні вміти оформлювати результати практичної роботи.

Базові поняття та терміни: розчин, розчинена речовина, електроліти, неелектроліти, йони, катіони, аніони, реакції йонного обміну, йонні рівняння, сильні і слабкі електроліти.

Обладнання та матеріали: штатив з пробірками; розчини: купрум(ІІ) сульфату, натрій сульфату, магній хлориду, натрій гідроксиду, натрій карбонату, барій хлориду, калій карбонату, натрій сульфіту, хлоридної кислоти, сульфатної кислоти, фенолфталеїну, алюміній хлориду, калій сульфіду.

Тип уроку: практичного застосування знань, умінь і навичок.

Хід уроку

I. Організація класу

II. Актуалізація опорних знань

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

 Бесіда, під час якої учитель перевіряє знання кожного учня з правил безпеки, що є актуальними на цій практичній роботі.

 Виконання практичної роботи. Для виконання практичної роботи учні отримують інструкційні картки. Учні самостійно виконують досліди та оформляють звіт про практичну роботу в зошитах.

Правила безпеки

Перед виконанням практичної роботи ще раз ознайомтеся з правилами безпеки під час роботи в кабінеті хімії (див. інструкції з ТБ).

Пам’ятайте! Виконання цих правил гарантує вам збереження життя і здоров’я.

Дослід № 1. Реакції обміну в розчинах електролітів, що відбуваються з утворенням осаду. У три пробірки налийте по 2 мл розчинів солей: у першу — купрум(ІІ) сульфату, у другу — магній хлориду, у третю — натрій сульфату. У першу пробірку долийте розчин натрій гідроксиду, у другу — натрій карбонату, у третю — барій хлориду. Запишіть свої спостереження, результати дослідів, а також рівняння реакцій у молекулярній, повній та скороченій йонній формах.

Дослід № 2. Реакції обміну в розчинах електролітів, що відбуваються з виділенням газу. У дві пробірки налийте по 2 мл розчинів солей: у першу — калій карбонату, у другу — натрій сульфіту. У кожну пробірку долийте розчин хлоридної кислоти. Запишіть свої спостереження, результати дослідів, а також рівняння реакцій у молекулярній, повній та скороченій йонній формах.

Дослід № 3. Реакції обміну в розчинах електролітів, що відбуваються з утворенням розчину слабкого електроліту. У пробірку налийте 2 мл розчину натрій гідроксиду і долийте декілька крапель фенолфталеїну. До розчину обережно краплями долийте розчин сульфатної кислоти. Запишіть свої спостереження, результати дослідів, а також рівняння реакцій у молекулярній, повній та скороченій йонній формах.

Додаткове завдання

У пробірку налийте 2 мл розчину алюміній хлориду і долийте розчин калій сульфіду. Запишіть свої спостереження, результати дослідів, а також рівняння реакцій у молекулярній, повній та скороченій йонній формах.

Висновок: Зробіть висновок до практичної роботи щодо умов перебігу реакцій. Після закінчення роботи приберіть свої робочі місця.

IV. Підбиття підсумків уроку

Учні висловлюються щодо досягнення мети уроку, вражень, які вони дістали, виконуючи практичну роботу.

docx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
1958
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку