Реферат з теми "Виготовлення кашпо зі вторинної сировини"

Про матеріал

Тема «Вторинна сировина. Виготовлення кашпо з вторинної сировини»

Вторинні ресурси – матеріали та вироби, які після первинного використання можуть застосовуватися повторно у виробництві як вихідна сировина або виріб. Вторинні ресурси є джерелом додаткових матеріально-технічних ресурсів.


Перегляд файлу

1

 

 

 

 

 

 

 

Проект з теми:

«Вторинна сировина. Виготовлення кашпо з вторинної сировини»

 

 

 

 

 

 

 


 

Зміст

 

Вступ

Основна частина

Висновки

Список використаних джерел

 


Вступ

Що ж таке вторинна сировина?

15541.jpgВторинна сировина - матеріали і вироби, що після первісного повного використання (зношування) можна вживати у виробництві повторно як сировину. До В.с. належать лом, відходи чорних, кольорових і благородних металів, різні машини, устаткування та їхні деталі, які вийшли з ужитку, спрацьовані мастила, зношені автопокришки, макулатура тощо. Використання В.с. в різних галузях промисловості має важливе значення для дальшого розвитку народного господарства як джерело його додаткових матеріальних ресурсів, фактор зниження питомих капітальних витрат і собівартості продукції, а також для прискорення темпів зростання виробництва. В СРСР було створено спеціалізовані організації, зайняті збиранням (закупівельні пункти), заготівлею, сортуванням, переробкою і первісною обробкою В.с.

 

Історія вторинної переробки

В Україні, де обсяг накопичених відходів сягає 15-20 млрд. м3, з них можна видобувати золото, срібло, платину, ванадій, титан, ртуть, цинк та ін.

Нові економічні відносини та демонополізація сфери послуг зумовили структурні зміни на підприємствах санітарного очищення, в результаті яких створено підприємства різних форм власності, конкурентна діяльність яких не завжди підкріплена нормативно-правовою базою.

Щоб вирішити весь комплекс питань, пов'язаних з небезпечними відходами, Мінприроди розробило проект «Програми переробки небезпечних відходів». Програмою визначена стратегія й основні напрями у сфері переробки токсичних відходів. Проблема розглядається на трьох рівнях — загальнодержавному, регіональному, місцевому (об'єктному).

У напрямі обмеження створення токсичних відходів основні заходи повинні базуватися на вдосконаленні технологічних циклів підприємств, що діють. У напрямі зменшення накопичень, знешкодження і видалення відходів операції повинні здійснюватися в спеціально відведених місцях або об'єктах із створенням відповідних полігонів, оснащених типовими модульними комплексами.

 

Вироби з вторинної сировини

2062281-etghyjuk.jpgВироби з непридатного матеріалу цікаві тим, що для них потрібен будь-який підручний неорганічний матеріал який ми зазвичай вважаємо сміттям і викидаємо. Спробуйте створити зі звичайного сміття арт-об'єкти або зробити щось корисне з вторинної сировини. До того ж сміття: пластикові пляшки, банки, упаковка від продуктів і багато іншого може стати вдалим матеріалом для дитячих виробів. Адже його так легко дістати, він завжди під рукою. Не варто зневажливо ставиться до сміття і в серйозномій творчості. У сучасному мистецтві багато художників створюють роботи з непридатних матеріалів - називається такий перебіг dump art. Так що якщо душа закликає до творіння і ви не знаєте за що хапатися - придивіться до вашого сміття. Форма непридатних матеріалів підкаже, що з нього вийде і яку саморобку краще з нього зробити - це відмінне тренування в розвиток уяви, корисно в будь-якому віці. Створюйте цікаві та гарні вироби зі сміття своїми руками.


Основна частина

Для свого проекту я обрала виготовлення кашпо (або вази). Ідея використовувати для цієї мети вторинні матеріали, дозволить зробити свій, нехай і не великий внесок, у справу захисту природи. Адже для виготовлення своїми руками незвичайних кашпо, ваз або горщиків, я буду використовувати звичайні бляшані банки від чаю. Виглядають вони, звичайно зовсім не естетично, але за допомогою нехитрих маніпуляцій із застосуванням досить простих матеріалів, можна зробити справжні авторські речі.

13.jpg

Для виготовлення кашпо нам знадобиться:

  • банки відповідного розміру;
  • біла фарба;
  • кольорові фарби;
  • маркери.

 

 

 

Етапи виготовлення

  1. Спочатку, ретельно очищаємо, миємо і протираємо розчинником підготовлені банки, для того, щоб знежирити їх і фарба лягла б на поверхню рівно.

Потім фарбуємо банки фарбою і даємо їй, як слід висохнути.

Одного разу зафарбувати буде мало, адже через фарбу може проступати малюнок банки.

23.jpg

Тому знову фарбуємо банки і даємо їм висохнути.

На такій пофарбованій поверхні вже можна малювати фарбами й маркерами.

 

 

  1. Поки банки будуть сохнути, малюємо на папері ескізи. Ми можемо придумати своїх кумедних чоловічків, знайти і взяти вподобаний образ з книжки чи журналу. За допомогою простого олівця наносимо на банку наші забавні малюнки.

43.jpg

Якщо з перенесенням зображення виникли складнощі, то можна використовувати копірку. Кладемо її на банку, на неї зверху накладаємо готову картинку, закріплюємо їх скотчем, і вже тоді обводимо по малюнку, вподобаний образ.

 

  1. Розфарбовуємо фарбами оченята, рот, малюємо ніс, спиртовим маркером обводимо їх, домальовуємо вії та інші деталі.

52.jpg

 

Таким чином, можна зробити горщики для квітів, красиву вазу або кашпо під вже існуючі горщики. Якщо Ви плануєте посадити в отриману банку квітку, то обов'язково потрібно зробити отвір в дні банки для стоку води.

Не складні, але дуже стильні пики з шевелюрою з рослин - це один з варіантів, як можна декорувати банку під оригінальне кашпо. А якщо витратити трохи більше часу, можна таким же чином створити з банок і пляшок цікавих ігрових персонажів.


Висновки

Вторинні ресурси – матеріали та вироби, які після первинного використання можуть застосовуватися повторно у виробництві як вихідна сировина або виріб. Вторинні ресурси є джерелом додаткових матеріально-технічних ресурсів.

Завдяки їх використанню знижується собівартість і питомі капітальні вкладення, прискорюються темпи економічного зростання. Основними джерелами вторинних матеріальних ресурсів служать відходи виробництва і споживання продукції.

Ідея використовувати для цієї мети вторинні матеріали, дозволить вам зробити свій, нехай і не великий внесок, у справу захисту природи.

Коли кожен усвідомить власну відповідальність за екологічну ситуацію в країні, хижацьке забруднення природи   зменшиться.

Друге життя сировини і матеріалів,  що вийшли з ужитку - це шанс для нашої планети залишитися квітучою, здоровою, чистою. Це фантазія, що  втілена у життя. Маленьке диво, створене власними руками, зігріте теплом наших сердець.

 


Список використаних джерел

 

 

docx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Коберник О.М. та інші)
Додано
11 січня 2019
Переглядів
2406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку