Виховний захід "Сервірування столу"

Про матеріал
Сценарій проведення виховної години з технологій (кухарська справа) 10 клас на тему "Сервірування столу"
Перегляд файлу

 

 

 


 

 

 

Виховна година

на тему:

 

«СЕРВІРУВАННЯ СТОЛУ»

 

Картинки по запросу сервірування столу

 

Сутуга С.Ю. – вчитель технологій

Пирятинської ЗШ І-ІІІ ст. №4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИХОВНИЙ ЗАХІД

ТЕМА: «СЕРВІРУВАННЯ СТОЛУ»

МЕТА: навчальна    сформувати в учнів систему знань в обсязі необхідному для свідомого та глибокого оволодіння професією, підготувати учнів до застосування одержаних теоретичних знань на практиці, навчити учнів виконувати попереднє сервірування столу, складати серветки різними способами для красивого сервірування столу;

виховна сприяти естетичному вихованню учнів, виховувати любов до праці, обраної професії,  загальну культуру;

розвиваюча розвити навички з використання необхідних прийомів та операцій з приготування посуду і білизни, прийоми сервірування столу, зацікавленість до майбутньої професії, естетичний смак, вміння користуватися нормами столового етикету.

Вид діяльності: пізнавальний.

Форма проведення: виховна година.

Клас: 9,11.

Місце проведення: кабінет обслуговуючої праці.

Тривалість проведення: 45 хв.

Методичні прийоми: діалогічні бесіда, пояснення;

наглядно-демонстраційний – показ трудових прийомів і операцій;

практичні – вправи з використанням трудових прийомів і операцій; методи розвитку самостійного і творчого підходу.

Навчально-матеріальне забезпечення: посуд, прибори, білизна, столи.

Дидактичне забезпечення: мультимедійний проектор, комп’ютер, презентаційні матеріали, інструкційні схеми складання серветок.

 

 

 

 

 

ПЛАН


    Вступ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    4

1. Історія сервірування . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   4

2. Сервірування столу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  6

3. Етикет за столом . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   8

4. Серветковий етикет . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   9

5. Оформлення столу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

6. Майстер клас із складання серветок . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  11

    Підведення підсумків . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  11

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ХІД ЗАХОДУ

«Долі націй знаходяться в залежності від того, як вони харчуються» Жан Антельм Брилья-Саварен

 

ВСТУП

Учитель: Ніщо так не налаштовує на урочистий лад і не викликає апетит, як красиво сервірований стіл. А тому, якщо ви вирішили влаштувати звану вечерю, вам не зайве буде знати про те, як можна ефективно оформити свій стіл.

Людське суспільство завжди відрізнялось прагненням до культури споживання, естетики, а не примітивного культу їжі. Традиції споживання їжі найбільш розвинені в європейській культурі, недарма саме європейська традиція вважається класичною. Сталі та універсальні правила європейської культури є ключовими у повсякденному житті й на ділових прийомах. Українці належать до родини європейських народів, тому знання цих правил культури споживання їжі та етикету за столом є необхідними для кожного з нас.

1. ІСТОРІЯ СЕРВІРУВАННЯ СТОЛУ

Повага до їжі завжди була  національною рисою характеру наших людей. Полотняна скатертина була навіть в самому бідному будинку. Дякуючи скатертині, найскромніша трапеза виглядала урочисто. До приданого кожної дівчини – і бідної, і багатої – входила столова білизна: скатертини, серветки, рушники, нерідко виткані та оздоблені самою нареченою.

Учень 1: Звичаї і традиції, щодо сервірування столу кардинально відрізнялися від теперішніх у стародавні часи і поступово змінювалися із зміною епох.

У VIII столітті ні скатертин, ні тарілок  Європа ще не знала,  їжу клали у заглибину у дубових столах. З XI століття до застільних прийомів почали допускати жінок.  За тогочасним етикетом за столом сиділи парами, тарілка і кубок подавалися не кожному гостеві окремо, а один прибор для пари.  Присутність жінок за столами сприяла появі перших правил застільного етикету:  за столом не рекомендувалося витирати власним одягом брудні жирні руки, проте можна було для цих цілей користуватися святковою скатертиною, якою на той час уже застеляли столи.

Середні віки (XII-XIII століття) і часи лицарства принесли свої закони і правила етикету. За столом заборонялося розмовляти з повним ротом, дами намагалися поїсти заздалегіть, щоб під час святкового застілля не приділяти увагу їжі, а слідкувати за кавалером і віддавати йому найкращі шматки їжі.

У XII столітті звичною їжею для більшості мешканців Європи були хліб, каша, бобові, яйця, вино. А от м’ясо вважалося привілеєм багатіїв. Споживали м’ясо (зазвичай дичину) під час застіль прямо руками, розрізаючи смаженину ножем. Відтак, миття масних рук стало справжнім ритуалом. Столовими приборами того часу були ніж і ложка, проте їх кількість була обмеженою, тому часто гості приносили для застіль свої прибори.

У XIV-XV столітті почали набувати обертів мануфактурні виробництва, відтак з’явився у домах багатих торговців з’явилися атрибути: солонки, столові ножі і ложки, кубки.

Змінювався і ставав витонченішим і застільний етикет: обідні зали і столи почали прикрашати гірляндами з квітів. На гостей чекали не лише столи багаті наїдками, але й дорогі подарунки.

З XVI століття у Європі починає набувати широкого вжитку виделка, яка почала свою мандрівку столами європейців з Венеції. Загалом, куьтура застілля збагачувалася, чому сприяв розквіт Ренесансу. З’являлися нові прибори: спеціальні таці для смаженини, супниці, тарілки з олова, срібла і навіть порцеляни. Під час святкових застіль зали і столи не лише прикрашали квітковими гирляндами, а й почали використовувати спеціальні вази для квітів.

З XVII століття столові прибори почали набирати вигляд і форму, знайомі нам і донині, з’явилися фабрики, де навчилися виробляти скло, близьке до кришталю, наприкінці століття (у 1695р.) у Франції винайшли керамічну порцеляну.

У XIX столітті у Німеччині і Австрії виник стиль бідермейєр (Bieder у перекладі означає «простодушный, обивательский».) З’явився круглий стіл, який став центром салону ("чистої кімнати", кімнати, яку використовували лише для прийомів). Невід’ємною частиною святкового столу були квіти у вазах на розкішних підставках.

Наприкінці XIX -  на початку ХХ століття застільна культура продовжувала вдосконалюватися. Сам обід під час прийомів став коротшим, з’явилася традиція виголошення тостів. Сервізи тепер налічували багато предметів. Особливу увагу почали приділяти мистецтву складання обідніх серветок.

ХХ століття вирізняється раціоналізацією часу і праці. З’являються нові види прийомів: коктейлі, фуршети, тощо. Однак, останніми роками спостерігається різке підвищення зацікавленості у здоровому харчуванні. Відтак, традиції красивого сервірування столу повертаються.

 

2. СЕРВІРУВАННЯ СТОЛУ

Учитель: (Презентація( розділ 2)).

Ідеальна сервіровка столу тільки на перший погляд може здатися простою, але насправді за цим стоїть велика робота.

Існує безліч видів і варіантів сервірування столу залежно від часу і місця проведення того чи іншого заходу

Сервірування - це підготовка столу до сніданку, обіду, вечері,

Сервіровка столу включає в себе розстановку в певному порядку всіх необхідних для організації трапези предметів: скатертин, посуду, приладів, скла, серветок і елементів декору. Враження від відвідування ресторану або кафе залежать не тільки від майстерності кухаря, але і від зручності при прийомі їжі, естетичного сприйняття закладу.

Мета сервірування - створити всі необхідні зручності гостям в процесі прийому їжі, сприяти встановленню гарного настрою, висловити свою увагу і доброзичливість, передати смислову спрямованість тематичних банкетів і самого закладу в цілому.

 Сервіровка - свого роду мистецтво: столова білизна, посуд, квіти-все має гармонійно поєднуватися і складати єдине ціле. Більшість людей приходять до ресторану не тільки з метою прийому їжі, але і з метою приємного проведення часу, саме тому слід звернути увагу на створення сприятливої атмосфери. Це може бути діловий обід, сімейна вечеря або святковий банкет, але сервіровка столу повинна бути ідеальною і відповідати всім основним принципам і нормам.

Базові правила сервірування столу

Сервірування столу залежить від креативності  і можливостей людини, що буде накривати на стіл, а також від приводу до свята. Про естетичність сервірування столу свідчать: скатертини, посуд, серветки, столові прилади, різноманітні квіткові композиції, колірна гамма, а також саме розташування предметів  для сервіровки.

Існує безліч правил, які можуть допомогти правильно розставити по місцях всі предмети сервірування, але з них можна відокремити декілька основних.

Перш за все, запам’ятайте, що всі тарілки і прибори повинні бути розміщені у тій послідовності, в якій страви будуть подаватися на стіл

Перший крок сервірування столу − скатертина. Вона повинна бути бездоганно випраною і випрасуваною. Кінці повинні звисати рівномірно з усіх сторін та закривати ніжки столу.

Другий крок − розміщенням тарілок. Вони повинні бути ретельно вимиті  та натерті  до блиску. Кількість тарілок залежить від виду свята. Для основної страви ставлять глибокі тарілки. Згодом подають десертні тарілки. Поряд з основним блюдом слід класти вилку з ножем. Десертна ложка повинна бути за тарілкою, ручкою праворуч. Поряд з ножем праворуч необхідно розмістити бокали.

Якщо ножів, ложок і виделок багато, то ножі потрібно розмістити справа так, щоб леза розташовувалися у напрямку  до тарілок, а виделки − зліва, гострими кінцями догори. Ложки для супу повинні лежати носиками вгору біля ножів.

Рукоятки столових приладів потрібно розташувати від країв столу приблизно на 2 см, а між столовими приладами повинна бути відстань приблизно 1 см. Посуд для пиття розташовують в 2 ряди з відстанню в 1 см.

Серветка − невід’ємна частина сервірування столу. Вона ставиться після розстановки кришталю. Серветки можна скласти як звичайним трикутником так і в формі різноманітних композицій, на тарілці кожного гостя. Також колір серветки повинен гармонувати з кольором скатертини.

На особливих підставках встановлюють ємності зі спеціями, розташовують їх посередині столу. Далі ставлять  гірчицю, колби з маслом й оцтом та різними соусами.

Можна довершити сервірування столу квітами. Вони повинні бути на столі у невеликих  вазах, щоб  не затуляти людей, які сидять за столом.

 

3. ЕТИКЕТ ЗА СТОЛОМ

Учень 2: Правила поведінки за столом прості та логічні. Знаючи їх, уникнете незручних ситуацій в ресторанах або на організованих прийомах вдома.

Відповідна поведінка за столом

  1. Категорично заборонено: плямкати, чавкати, накладати занадто великі порції на тарілку, натикати великі шматки на виделку, утримувати на своїй тарілці безлад, говорити з повним ротом, їсти занадто швидко.
  2. На кріслі потрібно сидіти спокійно та прямо.
  3. Руки завжди тримати на столі, а не під ним. Однак, слід пам’ятати, що не можна опирати на стіл лікті.
  4. Не можна гратися столовими приборами.
  5. Не можна бубніти пальцями об край стола.
  6. Не схрещуйте під столом ноги, обидві стопи мають спокійно стояти на підлозі.
  7. У жодному разі не можна знімати під столом взуття.

Про що говорять столові прибори. ( Презентація розділ 3))

Під час споживання їжі послуговуємося ножем і виделкою, з яких лише виделка слугує для подавання страви до вуст. Ніж слугує для нарізання та набирання їжі на виделку. Незважаючи на техніку використання ножа та виделки слід пам’ятати, що один раз використані столові прибори, ніколи не мають знову опинитися на скатертині, завжди слід класти їх на тарілку.

 

4. СЕРВЕТКОВИЙ ЕТИКЕТ

Учень 3: На офіційному прийомі за сервірованим столом або на дачі у друзів - ви неодмінно зустрінете серветку. Вона може постати перед вами шикарною, великою, маленькою, яскравою, різнобарвною або елегантною білосніжною. Але навіть це не зіб'є вас з пантелику, якщо пам'ятати правило: лляна або паперова, серветка має основне призначення, що складалося століттями,- захищати ваш одяг від плям.

Серветковий етикет:

  1. Якщо вам дали серветку, використовуйте її. Не залишайте її на столі недоторканою. Серветка дана, щоб нею витирати руки і рот, а також захищати одяг від можливих плям. Те, що людина нею не користується, видає, що він нечупара
  2. Зачекайте, поки хазяїн столу розгорне свою серветку. Тільки після цього беріться за свою.
  3. Якщо серветка занадто велика і спадає з колін, скрутіть її до потрібних розмірів.
  4. У пристойному суспільстві за столом не прийнято робити різких розгонистих рухів. Не варто агресивно трясти серветкою, щоб розгорнути її. Не витирати серветкою, як ніби це рушник для ранкового моціону. Просто злегка промокніть рот.
  5. Не поспішайте розгортати серветку, дочекайтеся, коли принесуть страву.
  6. Якщо вам треба покинути стіл, залиште серветку на стільці або ліворуч від тарілки. Після їжі покладіть серветку також зліва від тарілки, але ні в якому разі не в тарілку.
  7. Де ж місце серветки? На ваших колінах. Ні за поясом, ні за коміром.

Якщо ви перебуваєте в суспільстві, де така поведінка припустима, сміливо дотримуйтесь її.

 

5. ОФОРМЛЕННЯ СТОЛУ

Учень 4: (Оформлені елементи сервірування столів). Від того, наскільки святково і урочисто сервірований стіл, багато в чому залежить загальний настрій і атмосфера. Тому до сервірування столу і прикрасі страв потрібно підходити дуже відповідально. Почнемо з самого початку.

Кожна господиня прагне, щоб святковий стіл виглядав красиво і вишукано. Особливу святковий настрій створюють квіти. Ставлять їх в невисокі вазочки і розміщують в декількох місцях по середній лінії столу так, щоб вони не заважали сидячим за столом користуватися стравами і спілкуватися між собою.  Якщо за великим столом є місце, можна по ліву сторону від кожного приладу поставити крихітну вазочку з кількома маленькими квіточками.

Квіти повинні гармонувати з кольором ваз, посуду, скатертини, серветок. Букети не повинні бути великими (інакше вони можуть заступати собою блюда і співрозмовників) і високими (максимальна висота – на рівні очей). В одну вазу не слід ставити більше 9 квіток, найкраще – від 3 до 7.

Не рекомендується ставити на стіл квіти із сильним запахом, а також великі і важкі, – такі, як георгіни, гладіолуси.

Для прикраси столу можна використовувати садові квіти, і польові. Восени чи взимку цілком підійдуть кленові чи інші листя.

Новорічний стіл добре прикрасити гілками ялини, сосни або ялівцю. Також святковий настрій створюють палаючі свічки. Свічки повинні стояти рівно та надійно кріпитись до основи. Слід, уникати свічок, які димлять, або тих, які горять нерівно.

Певних правил прикраси сучасного столу не існує. Тут проявляється смак господині. Добре, якщо він обумовлений доцільністю, гірше, якщо це претензійна спроба блиснути дорогий посудом, тонким склом і сріблом приладів. Завжди важливо пам'ятати, що смачно приготовлена їжа приносить насолоду тільки тоді, коли стіл добре накритий і за ним комфортно перебувати.

Також при сервіруванні необхідно враховувати і поєднання кольорів і візерунків. Якщо посуд строкатий, скатертину слід вибрати однотонну. При однотонному столовому сервізі скатертина може бути як однотонною, так і строкатою.

 

6. МАЙСТЕР- КЛАС ІЗ СКЛАДАННЯ СЕРВЕТОК

(Учитель демонструє, учні 11 класів допомагають учням 9 класів складати полотняні серветки)

 

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ

Учитель: Культура споживання їжі включає в себе сервіровку столу, уміння користуватися столовими приладами, культуру поведінки за столом. Ці навички повинні стати звичкою для кожного і в святкові, і в будні дні; вони значною мірою характеризують загальний культурний рівень людини.

Дуже багато сучасних письменників та психологів пишуть про етикет, з кожним роком все більше і більше книг. Але й в художній літературі є приклади столового етикету. Наприклад, книга Маргарет Мітчелл – «Віднесені вітром», в якій головна героїня Скарлетт берегла столове срібло у період громадянської війни в США, чи як покоївка Мамушка навчала Скарлетт як поводити себе за столом.

Ми сподіваємось, що наш захід допоможе вам не лише з вибором професії, а й бути ввічливими господинями та вихованими людьми, які прикрасять суспільство й нашу державу.

 

doc
Додано
29 січня 2019
Переглядів
3101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку