Рельєф Північної Америки

Про матеріал
дослідити взаємозв’язок між тектонічною будовою материка і рельєфом; ознайомити учнів з рельєфом та корисними копалинами Північної Америки, розкрити роль вулканізму та давнього зледеніння у формуванні рельєфу Північної Америки
Перегляд файлу

Тема: Рельєф Північної Америки.

 

Мета: дослідити взаємозв’язок  між тектонічною будовою материка і рельєфом; ознайомити учнів з рельєфом та корисними копалинами Північної Америки, розкрити роль вулканізму та давнього зледеніння у формуванні рельєфу Північної Америки;

             розвивати вміння працювати з тематичними картами і порівнювати рельєф Північної та Південної Америки; пояснювати причини розміщення корисних копалин на території материка; аналізувати та робити висновки про залежність природи материка від особливостей його рельєфу;

             виховувати повагу до думки інших, самостійність, цікавість до вивчення предмета, бажання подорожувати.

 

Обладнання: фізична карта світу; фізична карта Північної Америки, атласи, підручники, практикуми з географії, роздатковий матеріал ( таблиці, карти із завданням; конверт, телеграма, грамота, квитки ).

 

Тип уроку: комбінований.

 

Форма уроку: урок-подорож.

 

Опорні та базові знання: платформа та її будова, загальні риси рельєфу материків; періоди горотворення; корисні копалини та їх зв’язок з тектонічною будовою; вулканізм; зледеніння; встановлення причинно-наслідкових зв’язків у формуванні рельєфу, розміщенні корисних копалин.

 

Географічна номенклатура: Примексиканська низовина, Приатлантична низовина, Великі рівнини, Центральні рівнини, Кордильєри (г. Мак-Кінлі), Скелясті гори, Аппалачі (г. Мітчелл), Лаврентійська височина.

 

Хід уроку.

І. Організаційний момент.

   Перевірка присутності учнів, їх підготовки до уроку.

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

Тестування в гугл форм

ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів.

 

     Вчитель. Тема сьогоднішнього уроку – геологічна будова та рельєф Північної Америки.

     Сьогодні на уроці ми здійснимо подорож Північною Америкою. Ми познайомимося ближче з горами Кордильєрами, опустимося у Долину Смерті, помандруємо ідеально плоскими рівнинами, відвідаємо знаменитий Великий Каньйон, побуваємо біля вулканів та у карстових печерах Північної Америки.

     Мета нашого уроку – встановлення закономірностей поширення основних форм рельєфу та корисних копалин, визначення особливостей геологічної будови материка та впливу зовнішніх та внутрішніх процесів на формування його поверхні.

     Перед тим, як зайти до класу я одержала таємниче завдання, яке лежить у цьому конверті. Людина, яка вручила його, попросила зачитати усім учням. Тож давайте відкриємо і прочитаємо.

Телеграма.

Дорогі діти!

З проголошенням незалежності України, ініціативною групою альпіністів було складено програму «Прапор України на вершинах світах», яка передбачає сходження на найвищі вершини  кожного материка і встановлення прапора України на них.

Експедиція на г.Мак-Кінлі – найвищу точку Північної  Америки, відправляється  із  міста Первомайськ Миколаїівської обл. у складі юних альпіністів сьомого класу під керівництвом вчителя географії.

     Ми зобов'язуємо вас вивчити:

  1. Геологічна будова материка.
  2. Особливості рельєфу Північної Америки:
  1. найбільші гори і рівнини;

               б)  вплив зовнішніх і внутрішніх сил на поверхню материка.

      3.  Корисні копалини.

Встановити прапор України на найвищій точці Північної Америки.

 

Група українських альпіністів.

Вчитель. Оскільки нас зобов'язують, то завдання потрібно виконати. Хоча шляхи дослідників, альпіністів бувають важкими і непередбачуваними, ми з вами виберемо легший. Адже, як писав один письменник:

    Є два розряди у мандрівок:

    Один –тікати з місць у даль,

    А інший, сидячи на місці,

    Перегортати календар.

                               (О.Твардовський )

У нашому з вами випадку – географічну карту.

 

ІV. Актуалізація опорних знань учнів.

      Вчитель. Завдання відповідне і виконати його необхідно. Давайте перевіримо чи готові ви цього.

Як нам потрапити до Північної Америки?( відповідь учнів )

    Отже, уявну подорож ми будемо здійснювати на літаку, а щоб не було у нас на борту літака « зайців», кожен з вас може отримати квиток, відповівши на запитання.

 

Фронтальне опитування:

  • Що таке рельєф?
  • Що відносять до внутрішніх сил Землі?
  • Що називають щитом?
  • Платформа це…
  • Що таке плита?
  • Які є рухи літосферних плит?
  • Що таке землетрус?
  • Що називають вулканом?
  • Що відносять до зовнішніх сил Землі?
  • Що називають льодовиком?
  • Що таке рівнина? Які бувають рівнини за висотою?
  • Які є види корисних копалин?

( учні відповідають і одержують квитки )           

                                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V. Вивчення нового матеріалу.

1.Геологічна будова материка.

      ( розповідь вчителя )

Як ви розумієте ці слова, що належать одному досліднику:

« У рельєфі нічого випадкового немає. Кожна рисочка рельєфу, від самої глибокої западини до самої високої гори, чимось пояснюється і чимось обумовлюється »?       ( відповіді учнів )

   Для того, щоб уявити рельєф материка, нам з вами необхідно проаналізувати тектонічну і фізичну карти Північної Америки.

( робота з картами )

Особливості рельєфу Північної Америки передусім зумовлені історією геологічного розвитку території, яка налічує близько 4,5 мільярда років.

На відміну від Південної Америки, яка мільйони років тому була частиною Гондвани, Північна Америка – це уламок Лавразії – прадавнього материка Північної півкулі. В основі континенту лежить давня платформа, яка називається…   ( відповіді учнів )   Північноамериканська.

    Хвиляста поверхня її фундаменту вплинула на формування різних за висотою рівнин.

    На півночі, де породи фундаменту платформи виходять на поверхню у вигляді…    Канадського щита, утворилася…  Лаврентійська височина.

     На решті території фундамент покритий потужною товщею осадових порід і змінюється плитою, тут утворилися…  Центральні та Великі рівнини.

     На півдні материка сформувалася молода платформа. Фундамент її має… 

палеозойський вік і занурений під товщу осадових відкладів. Тут утворилися навколо Мексиканської затоки, а також по узбережжі Атлантичного океану великі низовини…  Примексиканська, Приатлантична, Міссісіпська (утворена річковими наносами ( лес, пісок )).

     Загальну рівнинність на сході Північної Америки порушують давні… Аппалачські гори. Складкоутворення тут відбулося ще в    каледонський та герцинський періоди. Найбільша область складчастості виникла…   на заході материка. Через занурення Тихоокеанської  літосферної плити під Північноамериканську утворилося стиснення краю материка в складки, що супроводжувалося вулканізмом та підняттям ділянок поверхні. Саме тут утворилася гірська система…  Кордильєр. Кордильєри – молоді гори, де процес гороутворення триває. Численні розломи на дні Тихого океану продовжуються в хребтах  Кордильєр.

     Якій складчастості відповідають гори Кордильєри?

         

  1. Особливості рельєфу Північної Америки.

   а)  У рельєфі Північної Америки можна виділити три частини:

  • Кордильєри на заході;
  • рівнини у північній і центральній частині;
  • Аппалачі на сході.

Найчіткіше такий поділ видно на 40° пн.ш.

(  аналіз профілю )

Більшу площу материка займають рівнини. Розташування гір вздовж західного і східного узбережжя та їх повздовжнє простягання визначає меридіональний характер руху повітряних мас та можливість їх глибокого проникнення як з півночі на південь, так з півдня на північ. Масивна гірська система Кордильєр послаблює вплив Тихого океану.

Робота з підручником. Ви опрацювали §33

   Користуючись картою, дайте відповіді на запитання і покажіть на карті географічні об'єкти. Практик зош ст. 26

  1. Назвіть найбільші рівнини Північної Америки. До яких за висотою вони належать?
  • Лаврентійська ( до 500 м ) – охоплює Гудзонову затоку;
  • Центральні рівнини – горбиста поверхня;
  • Великі рівнини ( висота понад 1500 м ) – у напрямку гір піднімаються гігантськими сходами, що пояснюється потужними підняттями земної кори в сусідній області складчастості;
  • Примексиканська, Приатлантична – плоска, заболочена поверхня; висота до 200 м; густо порізані долинами річок;
  • Міссісіпська низовина ( 200 м; утворена річковими наносами ).
  1. Де сформувалися гори? Які з них вищі?
  • Найвищі гори материка сформувалися вздовж західного узбережжя материка. Це Кордильєри. На сході материка розташовані гори Аппалачі.
  1. Яка найвища висота Аппалачів? До яких гір за висотою вони належать?
  • Найвища вершина – гора Мітчелл, її висота 2037 м. Це середні гори. Аппалачі – складчасто-брилові гори. Вони давні за віком. А тому дуже зруйновані і невисокі. Їх схили пологі, а вершини округлені.
  1. В якій частині Кордильєр здіймається їх найвища вершина?
  • Найвища точка – гора Мак-Кінлі ( 6193 м ) знаходиться в північній частині гір, де вершини вкриті снігами і льодовиками, на півострові Аляска.

 Доповідь учня

   Кордильєри – одна з найбільших на планеті складчастих гірських систем. Вони простягаються з півночі на південь на 9000 км. Цей пояс продовжується і в Південній Америці у вигляді Анд.

   Кордильєри тягнуться кількома паралельними хребтами і складаються з різних за висотою гірських масивів. Західний ланцюг хребтів утворює Скелясті гори. Він починається біля берегів Північного Льодовитого океану.

  Західний гірський пояс Кордильєр починається Алеутським хребтом, де знаходиться г. Мак-Кінлі. Дальше він змінюється високим Береговим хребтом, що тягнеться вздовж океану.

  Західні схили його круто обриваються до океану, вони порізані фіордами – вузькими довгими затоками.

  Від річки Фрезер Береговий хребет переходить у Каскадні гори. Каскадні гори отримали свою назву від того, що річка Колумбія в ущелинах з базальтових стін утворює численні водоспади і пороги, каскади води.

   Дальше простягаються гори Сьєра-Невада ( «снігові гори» - більшу частину року покриті снігами ).

   У внутрішніх частинах Кордильєр лежать численні плато і нагір'я:

  • Великий Басейн – найбільш  пустельна частина гір;
  • плато Колорадо;
  • Мексиканське нагір'я.

б)  На формування рельєфу впливають внутрішні і зовнішні сили Землі.

Внутрішні сили більше себе проявляють на заході материка, там продовжується горотворення. Тут є багато діючих і згаслих вулканів. Найвищі з них – Орісаба ( 5700 м ) та Попокатепетль ( 5452 м ). Також тут і донині відбуваються руйнівні землетруси. У Скелястих горах діють гейзери, гарячі джерела, грязьові вулкани.

     У формуванні рельєфу беруть активну участь зовнішні процеси.

Повідомлення учнів.

  • Вплив льодовикового зледеніння на формування поверхні Північної  Америки.

   Понад 10000 років тому клімат Північної півкулі був значно суворіший; сніг, що випадав протягом тривалої зими не встигав розтанути і нагромаджувався. Поступово він перетворився на кригу. Зрештою на півночі материка утворився гігантський покривний льодовик.

   Сотні років він просувався на південь. У лід вмерзали великі і дрібні уламки гірських порід ( валуни, щебінь, пісок, глина ), які переміщувалися разом з льодовиком і відкладалися на шляху просування льодовика, утворюючи тисячі порогів.

   Пройшли тисячоліття, поки в результаті потепління клімату льодовик

почав танути. Утворилися сучасні піщані відклади, вузькі високі вали,

льодовикові пасма, скелі, баранячі лоби, великі валуни. Південна межа

зледеніння досягла приблизно 40º пн. ш., а розміри удвічі   перевищували площу Австралії.

   Під вагою льодовика частина земної кори на півночі материка     

прогнулася, що й призвело до виникнення Гудзонової затоки.

 

  • Робота поверхневих вод.

   Річка Колорадо створила один із найбільших у світі каньйонів – Великий Каньйон. Це одна з найбільших річкових долин у світі. Понад 10 млн. років тому  внаслідок рухів земної кори частина суходолу почала підніматися, і річка Колорадо, що протікала там, стала розмивати свою долину. У товщах вапняків, пісковиків і сланців, вона утворила гігантський каньйон – долину завдовжки понад 300 км. і глибиною 1800 м. Круті, майже вертикальні схили долини мають уступи різної форми. У 1919 році там створено національний парк «Гранд – Каньйон », який надзвичайно приваблює туристів.

  • Робота підземних вод.

   Підземні води розчинили вапняки і виникла найдовша у світі карстова печера – Флінт-Мамонтова, завдовжки близько 500 км. Вона розташована на південному сході Центральних рівнин. Це складний лабіринт підземних пустот, який утворився внаслідок розчинення водою вапняків.

   Тунелі і зали, що простягалися на 530 км, розташувалися кількома поверхами, які сягають вглиб на 300 м. У печерах течуть підземні річки, а в заглибленнях утворилися підземні озера. Печера обладнана ліфтами, сходами, має електричне освітлення. Підземними річками та озерами курсують спеціальні човни. Щороку пам’ятку природи відвідують тисячі туристів.

 

  • Діяльність вітру.

   Діяльність вітру на величезних просторах  північноамериканських пустель призвела до виникнення значної кількості дюн і барханів.

Долина Смерті.

    Пустеля Долина Смерті свою назву отримала в минулому столітті, в часи знаменитої «золотої лихоманки». Перші золотошукачі, які кинулись сюди на пошуки золота, довго не могли вийти з долини.

     Долина Смерті це величезна улоговина, грабен. Цей природний феномен сформувався протягом останніх 2 млн. років. Вчені вважають, що вона утворилася у результаті складного тектонічного процесу: гори, що є її межами на сході і заході, виникли внаслідок енергійного підняття, а район розташований між ними, опустився значно нижче рівня моря.

    Сьогодні ця територія є не тільки однією з найбільш глибоких і пустельних западин на Землі, а також найжаркішим і найсухішим місцем в Північній Америці.

 3.Корисні копалини Північної Америки.

   Розміщення корисних копалин тісно пов’язане з геологічною будовою Землі. У надрах Північної  Америки розвідано багато родовищ корисних копалин.

Робота в групах.

Група 1.Порівняти рельєф Північної  і Південної  Америки. Знайти схожі і відмінні риси.

  В рельєфі цих двох материків можна виділити такі схожі риси:

  • гірські хребти простягаються переважно у меридіональному напрямку;
  • гори розташовані на заході, а рівнини на сході;
  • розвинений вулканізм;
  • Кордильєри та Анди – молоді гори.

   Відмінні риси:

  • на сході Північної Америки є старі гори Аппалачі.

Група 2.Встановити взаємозв’язок між геологічною  будовою і розміщенням корисних копалин Північної Америки та заповнити таблицю.

 

 

ТЕКТОНІЧНА СТРУКТУРА

ФОРМИ РЕЛЬЄФУ

КОРИСНІ КОПАЛИНИ

ПЛАТФОРМИ

Канадський щит

 

 

Осадовий чохол

Північноамериканської

платформи.

 

 

СКЛАДЧАСТІ ОБЛАСТІ

Каледонська складчастість

Герцинська складчастість

 

 

Альпійська складчастість

 

 

 

    На півночі, де неглибоко залягають магматичні і метаморфічні породи Канадського кристалічного щита, є великі запаси залізних, мідних, нікелевих, поліметалічних та уранових руд. В осадових породах платформи залягають поклади вугілля, нафти, природного газу, різних солей. Великі родовища нафти є на Великих рівнинах, півострові Аляска, Примексиканській низовині.

     Поклади вугілля є в передгір’ях Аппалачів, Скелястих гір. Гори Кордильєри мають різну геологічну будову, тому тут є корисні копалини як магматичного, так і осадового походження ( родовища ртуті, золота, нафти і кам’яного вугілля ).

 

VІ. Закріплення вивченого матеріалу.

     Основні завдання нашого уроку ми виконали і можемо встановити прапор України на вершині гори Мак-Кінлі.

     Пропоную вам завдання на перевірку страховки:

  1. Які гори вищі: Анди чи Кордильєри?
  2. Які схили Кордильєр крутіші: східні чи західні?
  3. Чи є в Кордильєрах діючі вулкани?
  4. Назвіть низовини Північної Америки.
  5. Частиною якого давнього материка є Північна Америка?
  6. Які за віком гори Кордильєри та Аппалачі?

( встановлення прапора )

  Молодці! Тепер і в Північній Америці буде прапор України. Підняти його було важко, але перед нами ще й спуск.

  Пропоную відгадати загадки.

1.Тут стиснулись дві плити –

Аж згорбатились хребти!

І біжать вогненні ріки

З гулких кратерів великих.

Хижі тріщини димлять,

Води здавлені киплять.

Недаремно з давніх пір

Сиві голови в цих гір.

   Які це гори на території Північної Америки?

( Кордильєри.)

2.Ну й жахлива ця долина!

Тут -  пустель горбиста спина,

Під обід, буває, жарить-

Аж в очах пливуть примари.

Ящірки лежать на спині

Від жари аж блідо-сині.

Навіть мухи не літають-

Миттю крила обпікають.

Індіанець сам тремтить:

Каже, що земля горить.

Ті, що золото шукали,

Тут, сердешні, і пропали.

   Про яку відому в Північній Америці долину йдеться?

( Долина Смерті.)

3.Говорили, що бродяга,

А він просто був трудяга.

Хоч в очах блищало зло,

Диким холодом несло,

Та він так напрацювався,

Що аж світ задивувався.

Ген «баранячих лобів»;

Настирав скільки хотів

Валунів скрізь наносив,

Ще й озера засвітив.

Не широкими валами,

Перемитими пісками

Завершив нелегку путь,

Щоб натомлено заснуть.

   Про який фізико-географічний об’єкт, що вплинув на рельєф Північної частини материка йдеться?

( Льодовик. )

 Ми знову біля підніжжя. Давайте занотуємо результати нашої експедиції на контурній карті Північної Америки.

VІІ. Підсумок уроку.

   Завдання нашого уроку ми виконали, тепер можемо відкрити другий конверт.

VІІІ. Домашнє завдання.

  • Опрацювати матеріал «Геологічна будова і рельєф Північної Америки».
  • Нанести на контурну карту умовними знаками найбільші родовища корисних копалин  Північної Америки.
  • Скласти географічний кросворд  з використанням вивченої  номенклатури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                               

  •  
  •  
  •  
  •  

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Вплив льодовикового зледеніння на формування  поверхні

 

 Північної Америки.

   Понад 10000 років тому клімат Північної півкулі був значно суворіший; сніг, що випадав протягом тривалої зими не встигав розтанути і нагромаджувався. Поступово він перетворився на кригу. Зрештою на півночі материка утворився гігантський покривний льодовик.

   Сотні років він просувався на південь. У лід вмерзали великі і дрібні уламки гірських порід ( валуни, щебінь, пісок, глина ), які переміщувалися разом з льодовиком і відкладалися на шляху просування льодовика, утворюючи тисячі порогів.

   Пройшли тисячоліття, поки в результаті потепління клімату льодовик

почав танути. Утворилися сучасні піщані відклади, вузькі високі вали,

льодовикові пасма, скелі, баранячі лоби, великі валуни. Південна межа

зледеніння досягла приблизно 40º пн. ш., а розміри удвічі   перевищували площу Австралії.

   Під вагою льодовика частина земної кори на півночі материка     

прогнулася, що й призвело до виникнення Гудзонової затоки.

  • Робота поверхневих вод.

   Річка Колорадо створила один із найбільших у світі каньйонів – Великий Каньйон. Це одна з найбільших річкових долин у світі. Понад 10 млн. років тому  внаслідок рухів земної кори частина суходолу почала підніматися, і річка Колорадо, що протікала там, стала розмивати свою долину. У товщах вапняків, пісковиків і сланців, вона утворила гігантський каньйон – долину завдовжки понад 300 км. і глибиною 1800 м. Круті, майже вертикальні схили долини мають уступи різної форми. У 1919 році там створено національний парк «Гранд – Каньйон », який надзвичайно приваблює туристів.

  • Робота підземних вод.

   Підземні води розчинили вапняки і виникла найдовша у світі карстова печера – Флінт-Мамонтова, завдовжки близько 500 км. Вона розташована на південному сході Центральних рівнин. Це складний лабіринт підземних пустот, який утворився внаслідок розчинення водою вапняків.

   Тунелі і зали, що простягалися на 530 км, розташувалися кількома поверхами, які сягають вглиб на 300 м. У печерах течуть підземні річки, а в заглибленнях утворилися підземні озера. Печера обладнана ліфтами, сходами, має електричне освітлення. Підземними річками та озерами курсують спеціальні човни. Щороку пам’ятку природи відвідують тисячі туристів.

Долина Смерті.

    Пустеля Долина Смерті свою назву отримала в минулому столітті, в часи знаменитої «золотої лихоманки». Перші золотошукачі, які кинулись сюди на пошуки золота, довго не могли вийти з долини.

     Долина Смерті це величезна улоговина, грабен. Цей природний феномен сформувався протягом останніх 2 млн. років. Вчені вважають, що вона утворилася у результаті складного тектонічного процесу: гори, що є її межами на сході і заході, виникли внаслідок енергійного підняття, а район розташований між ними, опустився значно нижче рівня моря.

    Сьогодні ця територія є не тільки однією з найбільш глибоких і пустельних западин на Землі, а також найжаркішим і найсухішим місцем в Північній Америці.

 

 

 

 

 

 

 

 

Особливості рельєфу Північної Америки передусім зумовлені історією геологічного розвитку території, яка налічує близько 4,5 мільярда років.

На відміну від Південної Америки, яка мільйони років тому була частиною Гондвани, Північна Америка – це уламок Лавразії – прадавнього материка Північної півкулі. В основі континенту лежить давня платформа, яка називається…  (,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,)

    Хвиляста поверхня її фундаменту вплинула на формування різних за висотою рівнин.

    На півночі, де породи фундаменту платформи виходять на поверхню у вигляді (,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,) утворилася (,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,)

     На решті території фундамент покритий потужною товщею осадових порід і змінюється плитою, тут утворилися (,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,)

     На півдні материка сформувалася молода платформа. Фундамент її має… 

палеозойський вік і занурений під товщу осадових відкладів. Тут утворилися навколо Мексиканської затоки, а також по узбережжі Атлантичного океану великі низовини (,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,…  )

     Загальну рівнинність на сході Північної Америки порушують давн(,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,) Складкоутворення тут відбулося ще в(,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,). Найбільша область складчастості виникла…   на(,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,). Через занурення Тихоокеанської  літосферної плити під Північноамериканську утворилося стиснення краю материка в складки, що супроводжувалося вулканізмом та підняттям ділянок поверхні. Саме тут утворилася гірська система(,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,). Кордильєри – молоді гори, де процес гороутворення триває. Численні розломи на дні Тихого океану продовжуються в хребтах  Кордильєр.

 

 

Особливості рельєфу Північної Америки передусім зумовлені історією геологічного розвитку території, яка налічує близько 4,5 мільярда років.

На відміну від Південної Америки, яка мільйони років тому була частиною Гондвани, Північна Америка – це уламок Лавразії – прадавнього материка Північної півкулі. В основі континенту лежить давня платформа, яка називається…  (,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,)

    Хвиляста поверхня її фундаменту вплинула на формування різних за висотою рівнин.

    На півночі, де породи фундаменту платформи виходять на поверхню у вигляді (,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,) утворилася (,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,)

     На решті території фундамент покритий потужною товщею осадових порід і змінюється плитою, тут утворилися (,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,)

     На півдні материка сформувалася молода платформа. Фундамент її має… 

палеозойський вік і занурений під товщу осадових відкладів. Тут утворилися навколо Мексиканської затоки, а також по узбережжі Атлантичного океану великі низовини (,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,…  )

     Загальну рівнинність на сході Північної Америки порушують давн(,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,) Складкоутворення тут відбулося ще в(,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,). Найбільша область складчастості виникла…   на(,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,). Через занурення Тихоокеанської  літосферної плити під Північноамериканську утворилося стиснення краю материка в складки, що супроводжувалося вулканізмом та підняттям ділянок поверхні. Саме тут утворилася гірська система(,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,). Кордильєри – молоді гори, де процес гороутворення триває. Численні розломи на дні Тихого океану продовжуються в хребтах  Кордильєр.

 

 

 

 

 

 

 

ТЕКТОНІЧНА СТРУКТУРА

ФОРМИ РЕЛЬЄФУ

КОРИСНІ КОПАЛИНИ

ПЛАТФОРМИ

Канадський щит

 

 

Осадовий чохол

Північноамериканської

платформи.

 

 

СКЛАДЧАСТІ ОБЛАСТІ

Каледонська складчастість

Герцинська складчастість

 

 

Альпійська складчастість

 

 

 

ТЕКТОНІЧНА СТРУКТУРА

ФОРМИ РЕЛЬЄФУ

КОРИСНІ КОПАЛИНИ

ПЛАТФОРМИ

Канадський щит

 

 

Осадовий чохол

Північноамериканської

платформи.

 

 

СКЛАДЧАСТІ ОБЛАСТІ

Каледонська складчастість

Герцинська складчастість

 

 

Альпійська складчастість

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
29415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку