Урок "Азимут і відстань"

Про матеріал
Довідкова інформація для більшого розуміння поняття азимута.
Перегляд файлу

Азимут — горизонтальний кут, який відлічується за годинниковою стрілкою від північного напряму географічного меридіану точки спостереження до заданого напряму від 0° до 360°.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При вимірюванні азимута на топографічній карті основу транспортира суміщають із напрямком на північ, а центр транспортира – з вершиною кута, один промінь якого – це напрямок на північ, а другий – напрямок на об’єкт. Далі визначають, через яке значення на транспортирі проходить сторона кута, що з’єднує точку стояння (вершину кута) і об’єкт. Це і буде значення азимута.

Определение азимута на плане 

 

 

 

 

 

 

 

http://festival.1september.ru/articles/636005/img2.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Визначення відстаней по карті полягає в тому, що спочатку вимірюють довжину відрізків (ліній) по карті, а потім, користуючись масштабом карти, визначають, якій відстані вони відповідають на місцевості.

Для того щоб визначити на карті відстань між будь-якими місцевими предметами з використанням числового масштабу, потрібно виміряти на карті лінійкою або циркулем відстань між цими предметами у сантиметрах і помножити отримане число на величину масштабу.

 

 

Картинки по запросу визначення відстаней на топографічній карті 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для визначення відстані  лінійкою необхідно на карті виміряти відстань між об’єктами в  сантиметрах і помножити число сантиметрів на величину масштабу. Наприклад, на карті масштабу 1: 25 000 відстань між двома об’єктами дорівнює     3,7 см. Величина масштабу даної карти: 1 см = 250 м. Отже, відстань на місцевості буде дорівнювати: 250 м/см  3,7 см = 925 м.

 

 

docx
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
6660
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку