" Репродукція як механізм забезпечення безпреривності існування видів."

Про матеріал
Презентація на тему" Репродукція як механізм забезпечення безпреривності існування видів." до уроку, з цієї ж теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Репродукція як механізм забезпечення безперервності існування видів. Робота вчителя біології Михайленко Аліни Григорівни Войнівського ліцею, Олександрійського району, приютівської ОТГ

Номер слайду 2

Процес відтворення собі подібних – це розмноження. Він забезпечується клітинами, а саме яйцеклітинами, сперматозоїдами. Яйцеклітина, сперматозоїд – це клітини статеві. Спадкова інформація в них зберігається в ядрі. Вона закодована в молекулі ДНК. Статеві клітини забезпечують тип розмноження який називається статевий. Спора – це клітина нестатевого розмноження. Розмноження рослин за допомогою пагонів, вусиків, бульб, цибулин називається вегетативним. Тичинка і маточка – це генеративні органи. Вони містять статеві клітини – яйцеклітина і сперматозоїд. Процесу запліднення у квіткових рослин передує процесу запліднення у квіткових рослин передує процес ??? . Партеногенез – це процес розвитку організму з незаплідненої яйцеклітини.

Номер слайду 3

Біорізноманіття життяhttps://my.mail.ru/mail/l.suprunova/video/360/135.html

Номер слайду 4

Епіграф уроку. Найпотаємніше на Землі, поки що унікальне у Всесвіті та найважливіше для розуміння … – це життя

Номер слайду 5

Репродукція – це відтворення собі подібних. Під час розмноження відбувається передача спадкового матеріалу від батьківського покоління до наступного. Існують дві форми розмноження: нестатеве і статеве. Нестатеве розмноження відбувається без утворення гамет, в ньому бере участь лише один організм і утворюються ідентичні нащадки. Різнитися вони можуть лише внаслідок випадкової мутації.

Номер слайду 6

Існує кілька типів нестатевого розмноження: у тварин: поділ клітини навпіл, за якого утворюються ідентичні материнські клітини (інфузорії, джгутикові), множинний поділ, за якого після низки повторних поділів батьківського ядра та поділу самої клітини утворюються численні дочірні клітини (малярійний плазмодій), розмноження спорами (мукор, пеніцилін), брунькування (дріжджі, прісноводний поліп гідра);у рослин: вегетативне розмноження цибулинами, бульбоцибулинами, бульбами, кореневищами, пагонами;фрагментація тіла (плоскі та кільчасті черви, голкошкірі).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Переваги нестатевого розмноження: Потрібна лише одна батьківська особина (за статевого – дві);Утворюються генетично ідентичні нащадки; якщо вид добре пристосований до свого середовища, це є перевагою;Сприяє розселенню та поширенню виду;Швидке розмноження. Недоліки нестатевого розмноження: Відсутність генетичної мінливості серед нащадків;Марна трата енергії та речовин за розмноження спорами, велика частина з яких не потрапляють у сприятливе місце для проростання;Загроза перенаселення та виснаження поживних речовин в одному місці існування.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Переваги статевого розмноження: Нащадки отримують комбінацію ознак батьків; за сприятливої комбінації підвищується життєздатність та покращується пристосованість нащадків до умов середовища, що змінюється;Внаслідок комбінативної мінливості надає більше матеріалу для еволюції. Недоліки статевого розмноження: Необхідність пошуку партнера;Частина видів потребує спеціальних механізмів запліднення (запилення рослин птахами, комахами, вітром);Частина нащадків за невдалої комбінації ознак виявляються менш життєздатними, ніж батьківські особини;Менша кількість нащадків, ніж за статевого розмноження;Менша швидкість розмноження, ніж за нестатевого.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Підготувати повідомлення на одну з тем: «Регенерація у світі тварин»«Трансплантація тканин та органів людини, її перспективи».

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
3 лютого 2023
Переглядів
1212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку