Рідна Україна -на карті Європи.

Про матеріал

Мета уроку: навчити дітей орієнтуватися по карті Європи, познайомити з основними Європейськими країнами, донести думку про те, що потрібно жити з усіма в дружбі, бо тільки разом можна подолати труднощі і незгоди. Розвивати любов до України, до природної краси рідного краю, розширювати словниковий запас дітей.

Перегляд файлу

 Підготувала вчитель  вищої категорії «Старший вчитель» Чернігівського загальноосвітнього закладу

 І-ІІІ ст. №35

 Федорченко Оксана Пантеліївна                                                

Тема: Україна на карті Європи.

Мета: навчити дітей орієнтуватися по карті Європи, познайомити з основними Європейськими країнами, донести думку про те, що потрібно жити з усіма в дружбі, бо тільки разом можна подолати труднощі і незгоди. Розвивати любов до України, до природної краси рідного краю, розширювати словниковий запас дітей.

Обладнання: велика карта України, вислови «Європейська країна», «Закордонні країни»,  білі картонні папірці розміром 7 см на 5 см- стільки скільки дітей в класі( розкреслену, як на зразку),карта Європи на А-4, бажано кольорову одну на парту, намальовану ступню ноги кожному учню, презентація.

 

                                                               « І чужому навчайся і свого не цурайся.»

                                                                                                          Т.Г.Шевченко

                                                                       Поєднаємось, братове мої,

Синім небом і жовтим колоссям,

В європейській Україні усім

Щоб віднині нам добре жилося.

 

 

                                            Хід уроку

I.Організаційний момент. Діти, посміхніться мені, один одному. Скажіть, чи  у вас хороший настрій?

 Робота на картонному листочку.

-Давайте візьмемо картонку, яка у вас на парті і в прямокутнику намалюйте своє обличчя і той настрій, який зараз  у вас. Хто намалює прошу підняти і показати свій листочок.

 

 

 

                         

 - Отож, ми сьогодні будемо намагатися покращити ваш настрій, і я  обіцяю вам дуже багато чого цікавого і нового для вас!

II. Актуалізація опорних знань.

 -Скажіть діти, як називається материк на  якому ми живемо, а частина материка в якій знаходиться наша держава, в якій країні ми живемо?

Слайд №2 (Євразія, Європа, Україна)

 -Любі діти! Де б ми не жили: біля високих гір чи синього моря, серед безкрайнього степу чи в оточенні віковічних лісів, у місті чи в селі – усе це зветься одним словом – Батьківщина. Наша Батьківщина – Україна, а ви – її громадяни, бо живете на цій землі, знаєте співучу українську мову, любите свій рідний край. А чи знаєте ви географічне положення своєї країни,  тобто на карті зможете знайти свою країну?

III. Ознайомлення з новою темою.

Робота в парах. В кожного на парті знаходиться карта Європи.

 «Знайти Україну на карті Європи».

-Давайте подивимось на карту Європи- знайдемо Україну! Україна знаходить ся в Європі, отже Україна- це європейська країна. (На  дошку вивішується напис- Європейська країна

-Тепер давайте подивимось, на  карту, які країни наші сусіди-їх 7! Назвати країни.

Якщо підемо далі по Європі- то побачимо інші європейські держави- Францію, Німеччину, Данію, Австрію, Швецію, Грецію, Італію і т.д. Діти читають на карті і називають вголос назви країн.

-Давайте звернемо ще раз увагу на карту- кожна країна відділена одна від одної червоною, або синьою лінією-це кордон. Тобто межа, яка розділяє одну країну від іншої.

-А як ви думаєте, чи потрібні кордони між країнами? Чому? (Щоб був порядок….) Отож існує такий вислів «Поїду за кордон»,  тобто за межі своєї країни. На дошку вивішую напис -    Закордонні країни.

-Діти, а як ви думаєте, що потрібно людині, щоб потрапити за кордон? (Закордонний паспорт, а якщо це дитина, то дозвіл батька, чи матері на виїзд, і т.д. Подивіться як виглядає зараз біометричний закордонний паспорт.

Слайд № 3

-Давайте візьмемо знову свій папірець зі своїм обличчям і трошки його доопрацюємо. Як ви думаєте, що ми зараз виготовимо? (Несправжній закордонний паспорт)

1.На першій лінію друкуємо УКРАЇНА UKRAIN

2.На другій записуємо прізвище, якщо зможете поруч,  то на англійській мові.

3.На третій ім`я, поруч на англійській мові.

4. На четвертій – по батькові, без перекладу.

5. На п`ятій –стать (жіноча чи  чоловіча, і поруч країну громадянства-Україна)

6. На шостій -дата народження, поруч дійсний до… ( 10 років, тобто 01.09.2027) і підпис власника.

-Отож. ми з вами уже можемо подорожувати, але поки що уявно.

Фізкультхвилинка.

Гра «Злови країну»

-Я говорю і назви країн, і інші слова, а ви, якщо це назва країни-плескаєте в долоні, а якщо зайве слово, то «викидаєте» його.

Італія, папірус, вірус, Англія, Іспанія, Данія, Швеція, кордон, вікно, турист, Греція, Польща, Болгарія, Білорусія, віза, дозвіл, вежа, Чорне море, Литва, Кіпр, Мальта, Київ, Житомир, Карпатські гори, Румунія, Чехія, Словаччина,  Молдова, і т.д.

IV.Продовження роботи над темою

-Діти, на території Європи створено Європейський Союз, скорочено називають ЄС. До ЄС входить 28 країн, з 45 європейських, вони об`єднались, для того, щоб торгувати один з одним, вільно пересуватися, допомагати один одному.

Наша Україна теж подала заявку, це називається угода про Асоціацію з ЄС, для того щоб вступити до Євросоюзу.

Слайд № 4

Прапор Євросоюзу це полотнище синього кольору, на ньому 12 жовтих зірок, які розміщені по колу, на тлі блакитного неба, зірки символізують народи Європи в колі (знак єдності). Число зірок є незмінним, рівним дванадцяти. Це число символізує досконалість і повноту. Гімн  ЄС «Ода до радості» з 9 симфонії Л.Бетховена. (Включити гім, прослухати). Єдина грошова одиниця введена в Європейському Союзі -це  євро.

 

 Цікаве про Європу

Слайд № 5

В Європі -45 суверенних незалежних країн та 6 залежних територій.

Площа Європи- 10 395,1 тис. км квадратних.

Населення -800 млн. осіб

Найбільша країна за площею- Україна.

Найбільша країна за населенням -Німеччина (82 млн.)  (Показати на карті)

Найменша -Ватикан (1000 осіб)        (Показати на карті)

Географічний центр Європи (с. Ділове Рахівського району Закарпатської

області). (Карта)

Насправді, діти, ми давно вже знайомі з Європою. Коли ви були маленькі, вам батьки розповідали казки, про Попелюшку, Цибулино, Карлсона…  -це все казкові закордонні герої. Давайте їх пригадаємо, і визначимо з якої  вони країни і хто автор казки?

Слайд № 6

Кіт в чоботях- Франція            Шарль Перро

Карлсон- Швеція                     Астрід Ліндгрен

Цибуліно- Італія                      Джаннні Родарі

Снігова королева-Данія           Ганс  Крістіан Андерсен                            

Пітер Пен- Англія                    Баррі Джеймс

Вінні Пух- Англія                    Алан Мілн

Білосніжка Німеччина           Брати Грімм

Спляча красуня Франція       Шарль Перро

Пиноккио- Італія                     Джаннні Родарі

Попелюшка- Франція              Шарль Перро

Дюймовочка –Данія                 Ганс  Крістіан Андерсен

А тепер давайте подорожувати країнами, бо один вчений сказав: «Ніщо не відкриває очі на світ і не розширює світогляд, як подорожі. Давайте почнемо з Києва:

Слайд № 7

«Золоті́ воро́та» — головна брама стародавнього Києва, пам'ятка оборонної архітектури Київської Русі, одна із найдавніших датованих споруд Східної Європи, символ Києва.

Слайд № 8

Франція -Ейфелева вежа. Архітектурна пам'ятка Парижа, розміщена на Марсовому полі, символ сучасної Франції. Вежу названо на честь її конструктора Густава Ейфеля.

Слайд № 9

Іспанія- Корида найпоширеніша форма бою биків, традиційне іспанське видовище.

 Слайд № 10

Італія- Піза́нська вежа. Вежа відома тим, що сильно нахилена.

Слайд № 11

Біг-Бен популярна туристична назва годинникової вежі Вестмінстерського палацу. Знаходиться в у Великій Британії. Офіційна назва вежі з 2012 року  Вежа Єлизавети (англ. Elizabeth Tower).

Слайд № 12

Колізей-раніше Амфітеатр Флавіїв (лат. Amphitheatrum Flavium)) — найбільший амфітеатр Стародавнього Риму, символ імператорської могутності. Розташований у Римі. Вміщав близько 50000 глядачів.

Слайд № 13

Бранденбурзькі ворота – єдині збережені міські ворота Берліна. Вони символізують возз’єднання Східного та Західного Берліна.

Слайд № 14

 Альпи-гірська система в Європі. Простягається  на території Австрії, Італії, Ліхтенштейна, Німеччини, Словенії, Франції та Швейцарії. Довжина гірської системи — 1 200 км, ширина — 130–260 км, висота — до 4810 м (гора Монблан).

Слайд № 15

Карпати- гірська система на сході Центральної Європи,простягаються  на території України, Угорщини, Чехії, Польщі, Словаччини, Румунії, Сербії та Австрії, на 1 500 км.

Слайд № 16

Львів- місто знаходиться на заході  України. У місті розташована найбільша кількість пам'яток архітектури в Україні.

-Ви помітили, що  ми уже повернулися додому.

Слайд № 17

Шацькі озера-  група з понад 30 озер у північно-західній частині Шацького району Волинської області. 

Слайд № 18

Чернігівський Вал -найдавніша частина Чернігова. Тут, на верхньому плато правого корінного берега річки Десна, там, де вона зустрічається з однією з своїх приток – Стрижнем, в останній чверті століття виникло укріплене городище, яке дало початок майбутній столиці Чернігово-Сіверського князівства.

Слайд № 19

Одеський театр опери та балету- найстаріший оперний театр України. Найкращий театр Одеси та України на момент побудови.

Слайд № 20

Ки́єво-Пече́рська ла́вра  православний монастирський комплекс в Києві, Україна. Один із найбільших християнських центрів-святинь країни. Визначна пам'ятка історії та архітектури. 

-Ви помітили, що ми почали з Києва свою подорож і закінчуємо свою подорож теж Києвом.

-Отож, дітки, ми бачимо, що багато цікавого є в Європі, але не менше цікавого і  гарного є в нашій рідній Україні. Потрібно тільки бачити, любити і гордитися, тим що ми живемо в такій багатій країні- Україні. У нас є родючі грунти, і зелені  густі ліси, і два  чудових  моря, Чорне і Азовське, і 70 тисяч глибоких і довгих  річок, і велика кількість озер, і багато корисних копалин залягає в землі,  і неосяжні лани і поля, і високі гори… Нам українцям дуже поталанило, шо ми живемо в такій чудовій і багатогранній Україні.

Слайд № 21

Цікаве про українську мову

         -Як ви думаєте , що означає число 135000 для української мови?(кількість       слів в українській  мові)

-  Українська мова входить в трійку  найкрасивіших  мов Землі !

-Найуживаніша буква в укр.мові- П

-Найменш уживаніша буква –Ф

Я несу гусеня.- Паліндроми-читається зліва направо, і справа наліво.

V. Підведення підсумків уроку.

-Діти, ми сьогодні з вами багато подорожували, дізналися багато цікавого.

Гра «Закінчи речення»

Сьогодні я зрозумів…

Тепер я знаю, що…

Я обов`язково відвідаю…

-Діти, дійсно багато чого нового ми дізналися про Європу та цікавого про нашу Україну. Отож, зараз ви візьмете наш «закордонний паспорт» і з іншого  боку напишете країну, чи місто куди хочете поїхати за кордон.

-А тепер візьміть відбиток ступні, яка в кожного є на парті  з одного боку напишіть своє ім`я і прізвище, а з іншого місце в Україні, куди б ви хотіли піти і похати. Ці «ніжки» прикріплюємо навколо карти України, яка розміщена на дошці.

 

 

 

Слайд № 22

Довідка:

Європа – найбільше заселений та економічно розвинений регіон світу.

Центр давніх культур, що впливали на формування світової цивілізації.

Центри архітектурних пам’яток, мистецтва епохи Відродження.

Батьківщина Великих географічних відкриттів.

Має вихід до Світового океану, важливі морські шляхи.

Провідний центр світової економіки.

Зараз Україна – одна з найбільших держав Європи з площею 603,7 тис.

квадратних кілометрів! Населенням більш як 42 млн. чоловік. Вона межує з

сімома країнами світу. Наша Вітчизна –  географічний центр Європи.

Європа – це і територія,на якій відбувалися події двох світових воєн, і приклад об'єднання багатьох держав для спільного вирішення злободенних проблем, це і спільні гроші – євро, це і спільний дім для десятків різних націй та народів, взаємопроникнення культур.

У Європі знаходиться 45 незалежних держав. Загальна площа Європи понад

10 млн. кв. км, населення – більш 750 млн. чол.

Босфор – протока між Європою та Малою Азією, що з’єднує Чорне море з

Мармуровим і разом з Дарданелами – з Середземним.

За легендою свою назву протока отримала завдяки Іо. Щоб уникнути гніву

своєї дружини Гери, Зевс перетворив свою кохану на ім’я Іо у білу корову.

Нещасна Іо обрала водний шлях порятунку, пірнувши у синій вир протоки, що з тих пір так і називається «коров'ячим бродом» або Босфором.

З обох боків протоки розташоване історичне місто Константинополь,

сьогоднішній Стамбул. Стамбул розташований одразу в двох частинах світу – Європі та Азії – і немов з’єднує їх у вічному поцілунку. Багаторазово змінював своє ім’я, кожне з яких знаменує яскраві періоди світової історії, – Візантія, Новий Рим, Константинополь, Стамбул, Царгород.

Метою ЄС є створення умов вільного пересування в його межах товарів,

послуг, капіталів та робочої сили.

Серед інституцій ЄС є Європейська комісія, Рада Європейського Союзу,

Європейська рада, Суд Європейського Союзу, Європейський центральний банк, Європейський суд аудиторів та Європейський парламент. Парламент

обирається на п’ять років громадянами Європейського Союзу. ЄС є

повноправним членом Організації Об’єднаних Націй, Світової організації

торгівлі.

Зараз ЄС об’єднує 28 держав континенту: Австрію, Бельгію, Болгарію,

Великобританію, Данію, Грецію, Естонію, Ірландію, Іспанію, Італію, Кіпр,

Латвію, Литву, Люксембург, Мальту, Нідерланди, Польщу, Португалію,

Румунію, Словаччину, Словенію, Угорщину, Фінляндію, Францію, ФРН,

Хорватію, Чехію, Швецію.

Які страви характерні для кожної країни.

Україна- БОРЩ

УГОРЩИНА -ГУЛЯШ

ПОЛЬЩА-БІГОС

ІТАЛІЯ -ПІЦА

ЧЕХІЯ- КНЕДЛИКИ

ІСПАНІЯ- ПАЕЛЬЯ

ФРАНЦІЯ- СЛИМАКИ

БЕЛЬГІЯ -КАРТОПЛЯ ФРІ

НІМЕЧЧИНА -КАРТОПЛЯНИЙ САЛАТ

АНГЛІЯ ЧАЙ З МОЛОКОМ

НІДЕРЛАНДИ -СИР

ЛИТВА- ЦЕПЕЛІНИ

КІПР -ГОЛУБЦІ У ВИНОГРАДНОМУ ЛИСТІ

Література:

1. Робін Керод. Уедві м Менджвік. Інтерактивнв енциклопедія для школярів. Кив. «Махаон-Украна»/2016.

2. Олег Погребний. Книга знань у запитаннях і відповідях. Кив. «Махаон-Украна»/2015.

3.  Путеводитель по Евросоюзу: www.eu-ukraine.Kharkov.ua

4. Вікіпедія.

5. Кремень В.,Ткаченко В. Україна: шлях до себе. – К., 2015

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 березня 2018
Переглядів
789
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку