Рильський Максим Тадейович

Про матеріал
Ри́льський Макси́м Таде́йович — український радянський поет-академік, перекладач, публіцист, громадський діяч, мовознавець, один із «неокласиків», літературознавець. Академік АН УРСР та АН СРСР. Депутат Верховної Ради СРСР 2—6-го скликань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рильський Максим Тадейович. Зробили: Шик Богдан та Прозоров Олексій

Номер слайду 2

Епіграф«... Рильський досить витончений і складний поет... I живе він зі своїм часом, напружено і уважно в навколишнє життя вдивляється, уміє помічати в його глибині струю вічно людського, близького всім часам і народом. Навіть за найтяжчих обставин можна, і потрібно, залишатися людиною, творити добро, служити своїй культурі і своєму народові, Рильському це вдавалося попри неймовірні перешкоди і ризики». М. Зеров

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Максим Рильський — цікава постать у канві історії української літератури. Його творчість особлива своєю багатогранністю. Радимо ознайомитися з його віршами, а поки — дізнайтеся більше про його життєвий і творчий шлях.

Номер слайду 5

Письменник захоплювався мисливством та рибальством. Мисливство було дл поета можливістю розслабитися та втекти у ліс від постійного контролю влади. У дитинстві він захоплювався теслярством та столярством, вивчав садівництво, проектував машини для літання. Та найбільше він любив читати. Друзі називали Рильського «Максимом Золоте Серце», і це було виправдано. Він став опікуном над дітьми свого старшого брата Івана, що залишилися сиротами, й завжди відносився до Павла та Люби як до рідних. Рильський багато працював все своє життя. Він не лише писав вірші, а й багато перекладав. Поет залишив після себе сотні перекладів з різних мов та понад 40 збірок віршів.

Номер слайду 6

Цікаві факти про Максима Рильського: Батьки назвали сина на честь українського героя — Максима Залізняка. Батько вчив Максима читати й писати українською, що було тоді нетиповим явищем, адже у школах викладали тільки російською. Саме батько навчив Максима любити рідну природу та книги. Першою книгою, яку прочитав хлопчик, став “Робінзон Крузо” Даніеля Дефо у перекладі Бориса Грінченка.

Номер слайду 7

Цікаві факти про Максима Рильського: Рильський почав писати рано, перший вірш було надруковано, коли йому було лише 12 років. Перша юнацька збірка Максима Рильського «На білих островах» вийшла у 15 років – 1910 р. Рильський чудово грав на фортепіано. Музики вчив його сам Микола Лисенко, батьків друг, у родині якого він довгий час жив. Максим Тадейович назвав композитора “сонцем української музики” й присвятив йому кілька віршів.

Номер слайду 8

Цікаві факти про Максима Рильського: Максим спершу навчався в домашніх умовах, потім — у приватній гімназії в Києві. Деякий час він жив і виховувався в родинах М. Лисенка та О. Русова. Після приватної гімназії Рильський у 1915-1918 роках навчався на медичному факультеті Київського університету Св. Володимира, потім — на історико-філологічному факультеті Народного університету в Києві, заснованому за гетьмана Павла Скоропадського, але жодного з них не закінчив.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Шик Богдан
Додано
3 березня 2023
Переглядів
851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку