Різноманітність організмів. Бактерії.

Про матеріал
Презентація до уроку природознавства 5 клас з теми "Різноманітність організмів. Бактерії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність організмів. Бактерії.«Хоть меня не видит глаз. Заразить могу я вас. И холерой, и ангиной. Насморком и скарлатиной. Без меня не сваришь сыра И не сделаешь кефира. Простоквашу и творог Приготовить я помог.»

Номер слайду 2

Першою людиною, яка заглянула в таємничий світ мікроорганізмів, став голландський дослідник Антоні ван Левенгук (1632-1723 pp.).«Я намагаюсь вирвати світ з-під влади марновірства і направити його на шлях знань і істини». Левенгук шукав своїх анімалькулів («анімалькулюс» — з латині «звірятко») всюди: у гнилій воді каналів, у власній ротовій порожнині. Виготовив власноруч мікроскоп, вікрив одноклітинні організми

Номер слайду 3

Розгадка таємниці бродіння, профілактичні щеплення проти багатьох заразних хвороб, зокрема проти сказу, доказ неможливості самозародження життя — всі ці і багато інших відкриттів пов'язані з іменем Пастера. Одного разу на вулицю, де жив французький мікробіолог Луї Пастер (1822-1895 pp.), прийшов лист, у якому замість імені адресата стояло: «Тому, хто творить чудеса». На пошті без вагань доставили листа за адресою — Пастеру.

Номер слайду 4

Німецький учений Роберт Кох (1843-1910 pp.) став одним із фундаторів сучасної мікробіології. Він зумів отримати чисту культуру бактерії сибірської язви. Після цього відкриття Кох став вивчати розвиток іншого важкого захворювання — туберкульозу. 1877 року він відкрив збудника цього захворювання. Вони були названі на честь їх» першовідкривача «паличками Коха»В 1905 році вчений отримав за нього Нобелівську премію з фізіології і медицини. У 1884-1907 pp. Кох відкрив збудників ще декількох хвороб: холери, бубонної чуми, сонної хвороби, стовбняка.

Номер слайду 5

Бактерії — живі організми, найбільш поширена форма життя на Землі.- мають надзвичайно малі розміри, їх можна розглянути тільки під мікроскопом, тому їх ще називають мікроорганізмами- відсутнє оформлене клітинне ядро- у деяких бактерій є один чи декілька відростків, які називаються джгутики, за допомогою них рухаються бактерії - належать переважно одноклітинні організми різної форми. Різноманітні за формою

Номер слайду 6

Живуть бактерії всюди..., Мешкають у роті, носі, кишечнику всіх живих істот, включаючи людину. Бактерії живуть в прісній і солоній водіВони є в пилу, ґрунті, стічних водах. Живуть в опалому листі, мертвих деревах, останках загиблих тварин і кістяках. Живуть у молоці та більшості продуктів харчування.

Номер слайду 7

Бактерій, що живляться готовими органічними речовинами відмерлих організмів або їхніх частин, називають бактеріями гниття. Деякі бактерії використовують як їжу такі речовини, як газоподібний водень, азот, залізо, парафін. Бактерії здатні утворювати органічні речовини, використовуючи сонячне світло. Більшість бактерій гинуть за дуже високих температур, деякі живуть і в жарких середовищах. Бактерії дихають, але не всім бактеріям потрібен кисень. Деякі бактерії виробляють кислоти або гази, отруйні для людини. Заморожування може призупинити ріст бактерій, але не вб'є їх повністю. Вони просто будуть неактивні деякий час. Запам'ятай

Номер слайду 8

«Це цікаво. Ти тільки уяви»У грамі ґрунту міститься біля 40 млн бактеріальних клітин. Найбільша кількість бактерій людини перебуває на її тілі та в травному тракті2кг. Загальна вага бактерій в організмі людини близько 2 кг.

Номер слайду 9

Робимо висновки. Бактерії не мають клітин. - Бактерії — живі організми.- Бактерії дуже повільно розмножуються.- За допомогою бактерій виробляють кефір, йогурт.- Серед бактерій є тільки корисні.- Бактерії мають різноманітну форму.- Слід остерігатися хвороботворних бактерій.- Бактерії не мають ядра.- Бактерії можна побачити за допомогою лупи.

Номер слайду 10

Використовуючи різні джерела знань, власний досвід та знання, заповніть таблицю у зошиті «Бактерії у житті людини».{ED083 AE6-46 FA-4 A59-8 FB0-9 F97 EB10719 F}Позитивний вплив бактерій Негативний вплив бактерій

Номер слайду 11

Опрацювати параграф підручника: § 37,стор.136 дати усно відповіді на заптання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Янголенко Оксана Миколаївна
    Чудова презентація, дякую за матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хоменко Катерина Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 березня 2020
Переглядів
2270
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку