Різноманітність живої природи.

Про матеріал
Різноманітність живої природи. Причини різноманіття форм життя та біологічних явищ. Біорізноманіття. Рівні біорізноманіття: молекулярне, генетичне, видове та екосистемне. Практична робота № 2. Дослідження пристосувального значення ознак зовнішньої будови травневого хруща.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Різноманітність живої природи. Причини різноманіття форм життя та біологічних явищ. Біорізноманіття. Рівні біорізноманіття: молекулярне, генетичне, видове та екосистемне. Практична робота № 2. Дослідження пристосувального значення ознак зовнішньої будови травневого хруща.

Номер слайду 2

Мета: - вивчити ….; - дослідити ….;виховати ….

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Практична робота № 2. Дослідження пристосувального значення ознак зовнішньої будови травневого хруща. Завдання 1. Розгляньте малюнок на якому зображений травневий хрущ, прочитайте про нього текст і заповніть таблицю. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознака. Особливості будови1. Покриви 2. Розміри тіла23 мм3. Забарвлення 4. Відділи тіла 5. Органи: голови грудей черевця 

Номер слайду 7

Травневий хрущ

Номер слайду 8

Хрущ травневий — група великих жуків роду хрущ родини пластинчастовусих, завдовжки 23—32 мм, з коренастим, широким і сильно опуклим тілом. Мешкають у Європі. Низ тіла, голова й пронотум — чорні. Надкрила, ноги й вусики, полапки та пігідій від світло-коричневого, червоно-бурого до майже чорно-брунатного кольору. Характерна сильна колірна мінливість — утворює велику кількість колірних аберацій. Боки черевних сегментів з чималими трикутними плямами білого кольору (типова форма). Антени 10-членикові, з пластинчастими відростками на останніх 6—7 члениках. Голова досить маленька, втягнута в темний пронотум покритий короткими сірувато-жовтуватими волосинками. Надкрила опуклі, довгасто-овальні, з п'ятьма вузькими ребрами, покриті густими прилеглими й короткими білими або сіруватими волосинками та рідкими, довшими та настовбурченими. Основа та боки в негустих довгих жовто-сірих настовбурчених волосках, ребра в різких досить дрібних крапках. Проміжки між ребрами, на надкрилах, покриті дрібними крапками, слабкими зморшками і рівномірними тонкими й короткими білувато-сірими волосинами, що трохи закривають основне тло. Груди покриті довгими густими білувато-сірими волосинами. Пігідій витягнутий у відросток довжиною 3—5 міліметрів. Передні гомілки ззовні з 3 або 2 зубцями, причому основний зубець тупий, у самця часто ледве помітний, у вигляді закругленого виступу, тому гомілки здаються 2-зубчастими; середній зубець сильно наближений до верхнього. У південній частині ареалу поява жуків відбувається зазвичай в другій половині квітня до початку червня. У північних регіонах хрущі з'являються в середині травня до кінця червня. Літають по узліссях листяних насаджень, де харчуються листям дерев і чагарників — дуб, бук, клен, в'яз, ліщина, тополя, верба, липа, волоський горіх. З плодових культур найбільшу перевагу віддають сливі та вишні, з лісових — дубу. Активні в уранішні і вечірні години, вночі можуть прилітати на штучні джерела світла.

Номер слайду 9

Завдання 2. Підпишіть частини травневого хруща.

Номер слайду 10

Використані джерела:https://www.google.com/search?sca_esv=https://naurok.com.ua/praktichna-robota-na-temu-viyavlennya-prikladiv-pristosuvan-do-sposobu-zhittya-u-komah-297026.htmlhttps://www.google.com/search?sca_esv=54e31215d6ffdabf&q=%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B9+%D1%85%D1%80%D1%83%D1%89&tbm=isch&s

Номер слайду 11

Домашня робота. Вивчити параграф 3, виконати тести на с.14.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
13 серпня
Переглядів
874
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку