Різноманіття ссавців. Значення в природі і житті людини

Про матеріал
Матеріал за темою " Різноманіття ссавців. Значення в природі і житті людини" подано в цікавій ігровій формі, яка допоможе застосувати отримані знання і засвоїти нові усім присутнім учням.
Перегляд файлу

Тема: Різноманіття ссавців. Значення в природі і житті людини

Цілі уроку:

освітня: вивчити класифікацію ссавців, розібрати роль в природі;

екологічна: розробити вправу для збереження біоценозу;

виховна: звернути увагу на поведінку в зоопарку;

Тип уроку: комбінований.

                                      Хід уроку

1.Організаційний етап

Діти заходять в клас, беручи з 5-  літрової пластикової пляшки кришечки від пластикових пляшок трьох кольорів : червоного, синього, зеленого. Так в нас з'являються три групи учнів – три групи дослідників. На першій парті кожного ряду лежать аркуші відповідно червоного, синього , зеленого кольорів. Тепер кожна група  займає певний ряд місць в класі.

2. Актуалізація опорних знань.

Представляємо «Наукову інформацію»

Ссавці  це хордові хребетні теплокровні тварини, для яких  характерне вигодовування малят молоком. 

. Рисами прогресивної організації ссавців є наявність волосяного покриву, різноманітних залоз у шкірі; розташування кінцівок під тулубом; диференціація зубів і наявність у них коренів; поява легень альвеолярної будови та діафрагми; удосконалення органів чуттів; розвиток зародка в організмі матері, вигодовування малят молоком.

Покриви тіла  шкіра міцна, еластична, характеризується значною товщиною. Епідерміс дає різноманітні похідні: шкірні залози, волосяний покрив (остьове і пухове волосся та його видозміни: вібриси, щетину, голки), кігті, нігті, копита, рогові утвори, луску тощо. Волосяний покрив недовговічний і періодично замінюється на новий під час линяння. У шкірі ссавців виробляються пігменти, що зумовлюють забарвлення як її самої, так і волосяного покриву. Під шкірою багатьох ссавців утворюється прошарок жиру

 

Рух  за участю кінцівок, пристосованих до певного способу життя. Мускулатура добре розвинена і дуже диференційована, із м'язів – найбільш сильні жувальні, м'язи спини і кінцівок. Характерною ознакою ссавців є наявність куполоподібного м'яза – діафрагми.

Травлення у травній системі, яка характеризується більшою складністю порівняно з іншими хребетними:передротова порожнина, диференційовані зуби, шлунок у деяких багатокамерний, довгий і диференційований кишечник тощо. Зуби, їх будова і кількість у різних груп ссавців є важливою систематичною ознакою. До складу зубів входять дентин, емаль і цемент, і вони міцно сидять в лунках щелеп – альвеолах.

3. Вивчення нового матеріалу:

Залежно від особливостей розмноження і розвитку,ссавців поділяють на три групи: Яйцекладні, Сумчасті, Плацентарні.

Вивчення проходить у формі презентації кожною групою особливостей будови і способу життя кожної групи. Називають представників. Матеріал для презентації підготовлено в папці відповідного кольору.

4. Авторська вправа «Наш прапор» :

Яскраву презентацію закінчуємо виготовленням прапорів для кожної групи ссавців. ( Наклеюємо на кольоровий лист аркушу роздруковані зображення ссавців – представників кожної групи)

5.  Авторська вправа :«Запитай слухача» :

Кожна команда задає питання двом іншим за темою презентованого ними матеріалу

6. Узагальнення и систематизація знань.

Пишемо на дошці класифікацію тварин і фотографуємо для того, щоб виставити в групу класу, в якій зареєстровані всі учні, щоб отримувати нову інформацію і домашні завдання з біології.

 Робимо висновки, пригадуємо правила поведінки в зоопарку.

7. Домашнє завдання:

 Ознайомитись з параграфом 33 підручника, селасти пам'ятку : «поведінка в зоопарку»

 Пригадати правила екологічної поведінки і скласти всі отримані кришечки в пляшку, щоб пластик не забруднював планету, на наступний урок принести ще пляшки, щоб разом здати на переробку.

 

 

docx
Додав(-ла)
Klevtsova Nataliia
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
31 січня 2020
Переглядів
460
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку