Тема 1: Табличний процесор Excel. Форматування даних, клітинок, діапазонів клітинок. Автозаповнення.
Рівень І. Тестові завдання (обвести кілька вірних відповідей)
ІІ. Рівень. Записати відповідні назви
Довідник: активна клітинка, маркер автозаповнення, курсор копіювання протягуванням, переміщення вмісту клітинки, виділити рядок, назва стовпчика, номер рядка, вставка функції, вміст активної клітинки, рядок формул, виділити стовпчик, відносна адреса активної клітинки, виділити діапазон клітинок.
ІІІ. Рівень. Вказати відповідність:
Яку дію означають кнопки панелі інструментів Форматування?
Яку команду означають кнопки Стандартної панелі інструментів?
ІV. Рівень. Доповнити речення:
____________________________________________
Додаткові завдання:
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
К |
А |
Д |
Р |
Е |
С |
А |
К |
Л |
І |
Т |
И |
Н |
К |
И |
А |
М |
П |
Й |
У |
К |
Е |
С |
Н |
Н |
Г |
Р |
П |
А |
В |
І |
М |
И |
Г |
Р |
К |
К |
Л |
І |
Т |
И |
Н |
К |
А |
А |
П |
Р |
М |
И |
Т |
О |
О |
Т |
А |
В |
Т |
О |
З |
А |
П |
О |
В |
Н |
Е |
Н |
Н |
Я |
Г |
Л |
С |
А |
Т |
Ь |
В |
Б |
Л |
Д |
Д |
Ю |
Ь |
И |
М |
С |
В |
Р |
Д |
У |
К |
Б |
О |
П |
Р |
П |
Д |
І |
А |
П |
А |
З |
О |
Н |
А |
Щ |
С |
М |
И |
Л |
Ч |
Р |
О |
К |
П |
И |
Г |
Ш |
Р |
Ь |
Ж |
М |
Ш |
У |
А |
С |
В |
И |
Р |
О |
Л |
Ш |
М |
Е |
Ж |
І |
К |
Ш |
В |
Н |
Р |
Я |
Д |
О |
К |
Ц |
О |
К |
Н |
И |
Г |
А |
Н |
Г |
У |
Д |
Е |
А |
В |
І |
М |
С |
И |
Я |
Ф |
В |
Ц |
У |
К |
Е |
Н |
Г |
Ш |
1) внутрішні межі пунктиром ________________________________________________________________
2) зовнішні межі – подвійна лінія ________________________________________________________________
3) таблиця без меж ________________________________
4) шапка таблиці – жирна лінія червоного кольору ___________________________________________________________________
5) усі межі - звичайна лінія блакитного кольору ___________________________________________________________________
Тема 2: Використання формул і функцій.
Рівень І. Тестові завдання (обвести одну вірну відповідь)
ІІ. Рівень. Записати відповідні назви
________________ __________________ В$1 _______________
В1_________________ В$1$________________ $В1 _______________
=В4+С4+D4 ____________=SUM(В4:D4) ______________ F4______________
ІІІ. Рівень. Вказати відповідність значення функцій:
Записати основні математичні і статистичні функції:
ІV. Рівень. Приклад застосування функцій.
|
А |
В |
С |
Д |
Е |
F |
1 |
Назва |
Вага (кг) |
Ціна за кг/грн. |
Вартість (формула) |
Вартість (функція) |
|
2 |
1 |
Картопля |
100 |
4 |
= |
= |
3 |
2 |
Моква |
50 |
6 |
|
|
4 |
3 |
Цибуля |
60 |
9 |
|
|
5 |
4 |
Буряк |
40 |
7 |
|
|
|
А |
В |
С |
Д |
Е |
1 |
Назва |
Вага (кг) |
Ціна за кг/грн. |
Вартість (формула) |
|
2 |
1 |
Картопля |
100 |
2,5 |
= |
3 |
2 |
Картопля |
150 |
3 |
|
4 |
3 |
Картопля |
260 |
4 |
|
5 |
4 |
Картопля |
340 |
5 |
|
|
Середня вартість (функція) |
= |
|
Тема 3: Використання функцій при розрахунках (зокрема складання калькуляційних карток)
І. Рівень. Доповнити речення:
|
А |
В |
С |
Д |
Е |
F |
G |
1 |
№ п/п |
Найменування сировини |
К-сть |
Ціна |
К-сть |
Ціна |
Середня ціна |
2 |
1 |
Макарони |
12 |
9,80 |
10 |
10,50 |
= |
3 |
2 |
Рис |
24 |
16,00 |
20 |
17,50 |
= |
4 |
3 |
Борошно |
10 |
6,50 |
15 |
7,00 |
= |
|
А |
В |
С |
Д |
Е |
F |
G |
1 |
№ п/п |
Найменування сировини |
К-сть, кг |
Закупівельна ціна |
ПДВ 20% |
Надбавка ЗРГ 80 % |
Облікова ціна |
2 |
1 |
Помідори свіжі |
5 |
55,00 |
= |
= |
= |
3 |
2 |
Огірки свіжі |
10 |
50,00 |
|
|
|
4 |
3 |
Яблука |
6 |
15,00 |
|
|
|
5 |
4 |
Картопля |
20 |
5,00 |
|
|
|
6 |
5 |
Капуста пекінська |
15 |
12,00 |
|
|
|
|
А |
В |
С |
Д |
Е |
F |
G |
1 |
№ |
К-сть за ЗР, 01.09-31.10 брутто, г відходи 25% |
К-сть до 01.09 брутто, г відходи 29 % |
К-сть 01.11-31.12 брутто, г відходи 30% |
К-сть 01.01-28.02 брутто, г відходи 35 % |
К-сть 01.03-31.10 брутто, г відходи 40 % |
|
2 |
1 |
220 |
= |
= |
= |
= |
= |
3 |
2 |
350 |
|
|
|
|
|
4 |
3 |
300 |
|
|
|
|
|
|
А |
В |
С |
Д |
Е |
1 |
№ п\п |
Найменування сировини |
Вага брутто, кг |
Вага нетто до 01 січня, кг (відходи 20 %) |
Вага нетто після 01 січня, кг (відходи 25 %) |
2 |
1 |
Морква |
50 |
= |
= |
3 |
2 |
Буряк столовий |
70 |
|
|
|
А |
В |
С |
Д |
Е |
1 |
№ |
Найменування сировини |
Вага нетто, кг |
Вага брутто до 01 січня, кг (відходи 20%) |
Вага брутто після 01 січня, кг (відходи 25%) |
2 |
1 |
Морква |
50 |
= |
= |
3 |
2 |
Буряк столовий |
70 |
|
|
Тема 4: Створення діаграм.
Рівень І. Тестові завдання (обвести одну вірну відповідь)
ІІ. Рівень. Визначити тип діаграми за рисунками.
1)____________ 2)___________ 3)____________ 4)______________
5)____________ 6)____________ 7)____________ 8)______________
ІІІ. Рівень. Встановити порядок виконання кроків майстра діаграм за рисунками та вказати їх назви.
|
|
Крок __ :________________________ |
Крок __:_________________________ |
|
|
Крок __:_________________________ |
Крок __:_________________________ |
ІV. Рівень. Підібрати тип діаграми до відповідних даних.
Таблиця 1.
Прибуток |
1 квартал |
2 квартал |
3 квартал |
4 квартал |
Плановий |
8000 |
85000 |
89000 |
100000 |
Фактично |
7453 |
79850 |
84635 |
89500 |
Який тип діаграми доцільно обрати для даних за 4 квартали, з порівнянням планового і фактичного (підписати обраний тип діаграми)
Таблиця 2.
Назва |
Вага (кг) |
Ціна за кг |
Вартість |
|
1 |
Картопля |
100 |
5 |
500 |
2 |
Моква |
50 |
8 |
400 |
3 |
Цибуля |
60 |
10 |
600 |
4 |
Буряк |
40 |
9 |
360 |
Який тип діаграми доцільно обрати для даних стовпчика Вартість (підписати обраний тип діаграми)
Таблиця 3.
Хімічний склад та енергетична цінність страв до сніданку |
||||
Продукти |
Білки, г |
Жири, г |
Вуглеводи, г |
Енергетична цінність, Ккал |
Сирники, 100 г |
12 |
20,00 |
5 |
240 |
Сметана, 100 г |
2,8 |
20 |
3,2 |
206 |
Хліб білий, 50 г |
3,68 |
0,2 |
23,6 |
113,5 |
Масло бутербродне, 10 г |
0,25 |
6,25 |
0,17 |
56,6 |
Кава, 1 склянка |
0 |
0,00 |
0,00 |
40 |
Загалом |
18,73 |
46,45 |
31,97 |
656,1 |
Який тип діаграми для порівняння хімічного складу продуктів сніданку по даних стовпчиків Білки, Жири, Вуглеводи доцільно обрати (підписати обраний тип діаграми)
Додаткові завдання.
Й |
Г |
К |
Е |
Г |
Н |
Н |
Г |
О |
К |
Ш |
Д |
І |
А |
Г |
Р |
А |
М |
А |
О |
Р |
Ю |
У |
С |
Ц |
О |
А |
Д |
А |
П |
И |
У |
Л |
В |
Т |
І |
Н |
Ф |
Ю |
Й |
А |
В |
Г |
І |
А |
О |
Ф |
Р |
І |
Л |
С |
С |
В |
О |
Н |
П |
Г |
Ч |
П |
К |
Б |
Т |
М |
Ч |
В |
І |
Р |
Р |
В |
А |
Л |
Ь |
Е |
Ч |
І |
А |
Й |
К |
А |
Т |
Е |
Г |
О |
Р |
І |
Ї |
Я |
Ч |
О |
М |
Ф |
Л |
Е |
Г |
Е |
Н |
Д |
А |
А |
Л |
А |
З |
Н |
А |
Ч |
Е |
Н |
Н |
Я |
Т |
Д |
Ж |
К |
І |
Л |
Ь |
Ц |
Е |
В |
А |
А |
Тема 4: Сортування та фільтрація даних у таблицях.
І. Рівень. Доповнити речення:
________________________________________________ — відображає всі записи впорядковані за зростанням (за спаданням);
_________ — для відображення усіх записів даних
_________ — для відображення 10 перших записів даних;
________... — інструмент для відображення на екрані записів, які задовольняють певні критерії, що можна задати у діалоговому вікні користувацький автофільтр. Тут можна задавати як прості, так і складені умови фільтрування.
ІІ. Рівень.
Дана таблиця.
1. Опишіть як застосувати сортування за зростанням до прізвищ і при цьому повинні відсортуватися і інші дані: вік, стать, вподобання.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Опишіть як застосувати сортування за спаданням до стовпчика Стать і при цьому повинні відсортуватися і інші дані: прізвище, вік, вподобання.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
3. Опишіть як застосувати сортування за зростанням до прізвищ, потім сортування за спаданням до стовпчика Ім’я, потім сортування за зростанням до стовпчика Вік
__________________________________________________________________________________________________________________
ІІІ . Рівень.
До даної таблиці вказати параметри користувацького авто фільтра, щоб показувалися такі дані: 1) працівники жіночої статі
2) працівники, які 04.06.15 працювали по 8 годин
3) працівники прізвища яких починаються на літеру Г та П
ІV . Рівень.
Таблиця «Меню»
Код |
Страва |
Вага, г |
Ціна, грн |
Вид їжі |
Калорії, 100 г |
01 |
Олів'є з індичкою |
250 |
69 |
салат |
400 |
02 |
Оселедець під шубою |
250 |
63 |
салат |
500 |
03 |
Зелений салат |
200 |
60 |
салат |
300 |
04 |
Телячий стейк Рібай |
300 |
215 |
основні страви |
600 |
05 |
Теляча печінка по-селянськи |
200 |
90 |
основні страви |
450 |
06 |
Голубці |
200 |
70 |
гарячі закуски |
450 |
07 |
Ковбаска домашня |
150 |
80 |
гарячі закуски |
400 |
08 |
Білі карпатські гриби |
300 |
115 |
гарячі закуски |
200 |
09 |
Шоколадний фондан |
80 |
78 |
десерти |
100 |
10 |
Морозиво та сорбет |
100 |
45 |
десерти |
150 |
Побудуйте складені умови для виконання фільтрації даних у наданій таблиці «Меню»:
Завдання |
Умова |
Порядок дій з використання фільтру |
1. Відфільтруйте записи вага страви 200 г. |
|
|
2. Застосовуючи розширений фільтр, вивести записи про основні страви і гарячі закуски |
|
|
3. Вибрати дані за допомогою фільтрування за таким критерієм: ціна не перевищує 100 грн. |
|
|
4. Відфільтруйте записи калорійність страви 450. |
|
|
Додаткові завдання.
К |
Д |
О |
Л |
А |
Т |
У |
Ш |
А |
Л |
І |
П |
Д |
Я |
Т |
Й |
И |
Ф |
Ж |
Є |
В |
Е |
О |
А |
Ц |
П |
А |
С |
Я |
Ч |
К |
Ц |
Ф |
І |
Л |
Ь |
Т |
Р |
А |
Ц |
І |
Я |
Я |
Л |
Ф |
С |
И |
У |
И |
Л |
С |
С |
О |
Р |
Т |
У |
В |
А |
Н |
Н |
Я |
М |
Ч |
К |
К |
Ь |
Н |
Н |
Ф |
Н |
Е |
О |
П |
Н |
Н |
А |
Н |
Ц |
П |
Е |
Я |
Т |
Ш |
А |
І |
Ш |
В |
А |
С |
Ш |
А |
Ф |
Н |
У |
В |
Н |
В |
Р |
А |
Ц |
Л |
Н |
Д |
А |
Н |
І |
Т |
І |
А |
С |
О |
Г |
Т |
Б |
Т |
У |
Ь |
Ш |
Т |
Ф |
Н |
Т |
С |
А |
Д |
Д |
Т |
Ш |
Р |
Я |
П |
С |
Т |
К |
Р |
І |
Ш |
О |
О |
М |
А |
Ц |
С |
Щ |
А |
Ц |
Я |
Д |
Р |
Я |
Д |
О |
К |
Ф |
Р |
И |
П |
Н |
Е |
О |
Т |
У |
В |
Ц |
Ю |
В |
Ц |
С |
Ч |
І |
З |
Я |
С |
Ш |
В |
А |
Р |
О |
З |
Ш |
И |
Р |
Е |
Н |
И |
Й |
Ф |
І |
Л |
Ь |
Т |
Р |
Використані джерела:
1