Робота над наскрізними лініями (Завдання екологічного змісту та розвитку громадянської відповідальності на уроках інформатики)

Про матеріал

Метою даного матеріалу є реалізація наскрізних ліній у курсі інформатики. До цієї роботи ввійшли завдання екологічного змісту та розвитку громадянської відповідальності.

Перегляд файлу

Завдання екологічного змісту та розвитку громадянської відповідальності

У 5 класі до теми Опрацювання текстових даних пропоную завдання поваріантно:

Розробити інформаційні плакати на одну з тем: «Рослини України, що зникають», «Тварини України, що зникають», «Утилізація технологічних пристроїв та її значення в збереженні довкілля».

Це комплексне завдання, яке можна віднести не тільки у сферу екології, але і у сферу громадянської відповідальності. Під час його виконання учень використовує знання, набуті у попередній темі «Мережеві технології та Інтернет» та розвиває практичні навички редагування тексту, додавання зображень із файлу та їх форматування.

У 6 класі до теми «Компютерні презентації»:

Які, на Вашу думку, 5 екологічних проблем є найгострішими на даний момент в Україні? Розробіть презентацію, у якій висвітліть кожну з них. Всю необхідну інформацію можна знайти у Інтернеті.

Вимоги до презентації:

  1. Пр. повинна містити не менше 8-ми 9-ти слайдів.
  2. До кожного з них має бути використаний ефект переходу і налаштовані часові параметри до них.

Таке завдання також можна віднести як у сферу екології, так і у сферу громадянської відповідальності.

До задач для розвитку громадянської відповідальності:

Уявіть собі, що у вашу школу приїхали на екскурсію шестикласники з іншої крани. Вам дали завдання розробити презентацію на тему «Народні символи України» («Визначні місця України») . У презентацію потрібно включити 5-6 символів з інформацією про те, чому вони вважаються народними символами (легенда, приказка чи історія).

Вимоги до презентації:

  1. Пр. повинна містити не менше 8-ми 9-ти слайдів.
  2. До кожного з них має бути використаний ефект переходу і налаштовані часові параметри так, щоб для переходу на наступний слайд клацати мишкою чи іншою клавішою було не потрібно.
  3. До об’єктів презентації використати ефекти анімації та налаштувати їх часові параметри.

Для 5, 7, 8, 9  класів:

Кожен автомобіль викидає в атмосферу в 3 рази більше забруднюючих речовин в порівнянні зі своєю власною масою.

Знайдіть необхідну інформацію та складіть програму для обчислення кількості забруднюючих речовин які викидають в атмосферу такі машини як Smart Fortwo (750 кг), ВАЗ 2101 (955кг), Hyundai HD35 (3, 5 т.), ?

(Знайдіть необхідну інформацію та обчисліть, використовуючи табличний процесор, яку кількість забруднюючих речовин викидають в атмосферу такі машини як Smart Fortwo (750 кг), ВАЗ 2101 (955кг), Hyundai HD35 (3, 5 т.).

Дані про масу автомобілів вчитель не подає.

Це комплексна задача, яка включає пошук інформації в інтернеті (для 5 класу) та самі обчислення (5 клас проводить обчислення у зошиті). Її можна використати, на початку вивчення програмування (8 клас), при повторенні програмування (9 клас), вивчаючи табличний процесор(7 клас).

Розвязання:

7 клас

 

 

 

 

8 і 9 клас

Початковий вигляд форми:

 

 

 

Програмний код та результат розвязання:

Також можна навести приклади аналогічних комплексних задач, які можна віднести як до сфери екології, так і у сферу громадянської відповідальності:

  • У великих промислових центрах в повітрі знаходиться 125- 500 мг / м3 2 при нормі 3 мг / м3. У скільки разів в середньому перевищено норму? Знайдіть інформацію про рівень CО2  у вашому місті та визначіть чи перевищена норма його норма у вас. Якщо так, то у скільки разів?
  • Мурахи за рік в середньому з 1 га винищують 250 кг шкідників лісу. Скільки шкідників лісу знищують за рік мурахи з ділянки лісу площею 75га? Знайшовши відповідну інформацію в Інтернеті порахуйте скільки шкідників знищують мурахи за 5 років у лісах вашої області, України.

 

docx
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
1622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку