Робота з дитячою книжкою (за посібником "Сонячні вітрила"). Тема уроку "Природа рідного краю"

Про матеріал
Робота з дитячою книжкою (за посібником "Сонячні вітрила"). Тема уроку "Природа рідного краю"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота з дитячою книгою«Природа рідного краю»

Номер слайду 2

Уже дзвінок нам дав сигнал: Працювати час настав. Тож і ми часу не гаймо . Роботу швидше починаймо.

Номер слайду 3

Психологічне налаштування на урок. Вправа «Прогноз настрою». 29.10.2023 СьогодніЯкщо у вас на душі похмуро…

Номер слайду 4

Психологічне налаштування на урок. Вправа «Прогноз настрою». 29.10.2023 СьогодніЗгадайте, що після дощу часто буває райдуга!

Номер слайду 5

Нехай у вас на душі буде сонячно!Своїм теплом ви зможете зігріти своїх друзів!Психологічне налаштування на урок. Вправа «Прогноз настрою». 29.10.2023 Сьогодні

Номер слайду 6

Твори, з якими ти ознайомишся в цьому розділі, належать не до художньої, а до науково-популярної літератури. Прочитавши тексти, дізнаєшся про надзвичайні дива природи, які є в Україні. Виявляється, щоб побачити унікальні природні явища, не потрібно їхати в далекі заморські країни. Справжні чудеса є там, де ти живеш, або по сусідству.

Номер слайду 7

Прочитані твори допоможуть полюбити природу, зробити свої маленькі відкриття, які зовсім поруч.

Номер слайду 8

Виразне читання тексту«Морське око» с. 37 («Сонячні вітрила»).

Номер слайду 9

Морське око. У Закарпатській області є озеро Синевир, назване так за синій колір води. Розташоване воно в мальовничій гірській улоговині серед густого лісу на висоті 989 м над рівнем моря у верхів’ї річки Теребля. Площа озера близько 70 тисяч квадратних метрів, а середня глибина – 16-17 метрів. Посеред водойми є крихітний гранітний острівець, немов зіниця блакитного ока.

Номер слайду 10

Звідси й народна назва озера – морське око. У народі здавна поширена легенда, що синє «морське око», пильно стежить за спокоєм у давніх Карпатах, і той, хто наважиться порушити його буде покараний.

Номер слайду 11

Уважають, що сильний землетрус чи багатовікові вивітрювання, спричинили обвал скель, які загатили долину гірського потоку й утворили це надзвичайне озеро, що увібрало в себе всю красу карпатських полонин. За Георгієм Скарлато

Номер слайду 12

Перегляд відео. Озеро Синевир з висоти. Унікальні кадри

Номер слайду 13

Обговорення змісту твору «Морське око» за питаннями:1. Чому озеро Синевир називають «морським оком»?2. Що розповідає про озеро Синевир Народна легенда? А як утворення незвичайного озера пояснюють учені?3. Чи доводилось тобі побувати на озері Синевир? Чи хотіли б відвідати перлину карпатського краю?

Номер слайду 14

Виразне читання тексту«Олешківські піски» с. 38 («Сонячні вітрила»).

Номер слайду 15

Олешківські піски. А чи знаєш ти, що в Україні є своя пустеля, і вона найбільша в Європі? Пустеля ця – Олешківські піски неподалік від Херсону. Назва цього піщаного масиву походить від назви міста Олешки, яке розташоване поряд. Олешківські піски простягаються на 15 км. Пустеля виникла 200 років тому, а раніше тут був степ. Саме тут козаки заснували Олешківську Січ після зруйнування Запорізької Січі.

Номер слайду 16

Потім у цьому степу випасали незліченні отари овець, що належали магнатам. Мільйони овець з’їли всю траву, а решту витолочили копитами. Пісок, не скріплений корінням рослин, «розповзався»  навсібіч і засипав околиці сіл. Сильний вітер здіймав піщані бурі, які засипали піском сади і городи. Так утворилась пустеля – безкрайні піщані гори заввишки у 2–поверховий, а то й 7-поверховий будинок.

Номер слайду 17

У літню спеку пісок нагрівається до 75 градусів – на ньому можна навіть підсмажити яєчню. Пустеля могла «з’їсти» увесь степ, але її зупинили люди: на межі пісків висадили ліси із сосни і акації. І тепер, на щастя, пустеля вже не збільшується. Під пустелею на глибині 300 метрів є підземне озеро зі смачною водою. З журналу «ангеляткова наука»

Номер слайду 18

Перегляд відео. Олешківські піски за 1 хвилину

Номер слайду 19

Обговорення змісту твору «Олешківські піски» за питаннями: Де розташовані Олешківські піски?Чому на місці степу утворилася пустеля?Як люди зупинили поширення пустелі?Які корисні справи для збереження довкілля можеш зробити ти?

Номер слайду 20

Імовірно, що ці твори, які ми прочитали спонукатимуть тебе досліджувати рідний край. Дізнайся, які особливі пам'ятки природи є там, де ти живеш. Можливо, це унікальні скелі чи дивовижне озеро. А може – старезне дерево, яке налічує не одну сотню років. Чи квітка, яка ніде, крім твоєї місцевості, не росте. Найголовніше – запам'ятай: природа потребує твого піклування й охорони. Тож бережи її. Затоплений гранітний кар'єр м. Кривий Ріг. Водоспад «Білі камені» м. Кривий Ріг

Номер слайду 21

Рефлексія. Вправа «Відкритий мікрофон». Сьогодні я прочитав (ла) про…Було цікаво дізнатися…Було складно…Я зрозумів(ла), що…Тепер я зможу…Я навчився(лася)…У мене вийшло…Я зміг (змогла)…

Номер слайду 22

Домашнє завдання«Сонячні вітрила» виразно читати с. 36-39. Подумати над тим, щоб ти порадив/ла подивитися цікавого у твоєму місті?

pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Барна М. М., Волошенко О. В., Козак О. П.)
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку