РОБОТЕХНІКА "Датчик газу"

Про матеріал
Матеріал призначено для використання на уроках робототехніки в старшій школі. В презентації роглянуто використання датчика диму в Arduino. Надана схема та скетч для реалізації в емуляторі TinkerCad.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОБОТЕХНІКАПрактичне заняття Датчик газу

Номер слайду 2

Практичне заняття 13. Датчик газу. У цьому практичному занятті нам знадобляться:

Номер слайду 3

Датчик газу. Дайте наступному проекту на Arduino ніс для можливості виявлення газів за допомогою модуля датчика газу MQ-2. Це надійний датчик газу, що підходить для визначення концентрації в повітрі LPG (зрідженого нафтового газу), диму, алкоголю, пропану, водню, метану та чадного газу. Якщо ви плануєте створити систему контролю якості повітря в приміщенні, перевірку дихання або систему раннього виявлення пожежі, то модуль датчика газу MQ-2 буде відмінним вибором. Модуль може використовуватися як пристрій для визначення витоку газу, в охоронно-пожежних системах або проектах автоматизації пристроїв.

Номер слайду 4

Датчик газу. MQ-2 є одним із найбільш часто використовуваних датчиків газу із серії датчиків MQ. Це датчик газу типу метал-оксид-напівпровідник (МОП, MOS), також відомий як хімрезистор (хімічний резистор), оскільки виявлення ґрунтується на зміні опору чутливого матеріалу, коли газ вступає в контакт з цим матеріалом. Використовуючи простий ланцюг дільника напруги, можна виміряти концентрацію газу. Датчик газу MQ-2 працює при постійній напрузі 5 і споживає близько 800 м. Вт. Він може виявляти концентрації LPG (зрідженого нафтового газу), диму, алкоголю, пропану, водню, метану та чадного газу від 200 до 10000 ppm (мільйонних часток).

Номер слайду 5

Внутрішня структура датчика газу MQ-2 Датчик фактично укладено у два шари тонкої сітки з нержавіючої сталі, яка називається «антивзривною сіткою» (anti-explosion network). Вона гарантує, що нагрівальний елемент усередині датчика не викликає вибуху, коли ми шукаємо легкозаймисті гази. Вона також забезпечує захист датчика та відфільтровує зважені частинки, тому всередину камери можуть проходити лише газоподібні елементи. Сітка пов'язана з рештою корпусу через мідне затискне кільце. Зовнішні компоненти датчика газу MQ-2

Номер слайду 6

Внутрішня структура датчика газу MQ-2 Такий вигляд має датчик при видаленні зовнішньої сітки. Зіркоподібна структура утворена з чутливого елемента та шести сполучних ніжок, які виходять за межі бакелітової основи. З шести два висновки (H) відповідають за нагрівання чутливого елемента і з'єднані через котушку з нікель-хромового дроту, добре відомого провідного сплаву. Інші чотири висновки (A і B), що відповідають за вихідні сигнали, підключені з використанням платинових дротів. Ці дроти з'єднані з корпусом чутливого елемента та передають невеликі зміни струму, що проходить через чутливий елемент. Внутрішня структура з чутливим елементом та сполучними висновками

Номер слайду 7

Датчик газу. Особливостями модуля є: швидка реакція на газ і налаштування чутливості датчика. Чутливість налаштовується за допомогою потенціометра, розташованого на звороті плати. Принцип роботи датчика полягає у зміні напруги на виході модуля. Номінал напруги змінюється залежно кількості газу у приміщенні. Чим вища концентрація газу, тим менший опір у ланцюзі, відповідно вища вихідна напруга. Аналогічно при низькій кількості газу в навколишньому середовищі, низька вихідна напруга.

Номер слайду 8

Датчик газу. Оскільки сам датчик газу MQ-2 не сумісний із макетними платами, ми рекомендуємо для тестів використати цей зручний невеликий модуль. Він дуже простий у використанні та має два різні виходи. Він не тільки видає двійкове уявлення про наявність горючих газів, але також видає аналогове уявлення про їхню концентрацію в повітрі. Модуль датчика газу MQ-2

Номер слайду 9

Датчик газу. Напруга на аналоговому виході датчика змінюється пропорційно концентрації диму/газу. Чим більша концентрація газу, тим вища вихідна напруга; у той час як менша концентрація газу призводить до нижчої вихідної напруги. Наступна анімація ілюструє взаємозв'язок між концентрацією газу та вихідною напругою.

Номер слайду 10

Принципова схема підключення датчика газу. Тепер давайте подивимося на розпиновку:

Номер слайду 11

Підключення модуля датчика газу MQ-2 до Arduino UNOТепер, коли ми маємо повне уявлення про те, як працює датчик газу MQ-2, ми можемо підключити його до нашої плати Arduino! Підключити модуль датчика газу MQ-2 до Arduino досить легко. Почніть із встановлення датчика на макетну плату. Підключіть виводи VCC до виводу 5 V на Arduino, а висновок GND до виводу Ground на Arduino. Підключіть вихідний вивід на модулі до аналогового виводу А0 на Arduino, додамо світлодіод, який буде сигналізувати про перевищення вмісту газів в повітрі.

Номер слайду 12

Скетч. Визначення рівня газу в повітрі

Номер слайду 13

Використана літератураhttps://radioprog.ru/post/737https://роботехника18.рф/mq2-ардуино/https://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream-download/123456789/88225/1/Moroz_bak_rob.pdf;jsessionid=DC1360724117894 F27 FCA58179 BF66 F7

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
486
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку