Робототехніка. "Семисегментний індикатор Ардуїно"

Про матеріал
Матеріал призначено для використання на уроках робототехніки в старшій школі. В презентації роглянуто використання семисегментного індикатора Arduino. Надана схема та скетч для реалізації в емуляторі TinkerCad.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОБОТЕХНІКАСемисегментний індикатор Ардуїно

Номер слайду 2

Практичне заняття 11. Експеримент із датчиком рівня води. У цьому практичному занятті нам знадобляться:

Номер слайду 3

Семисегментний індикатор АрдуїноІндикатор називається 7-сегментним через те, що він складається із семи світлодіодів, які розташовані у формі цифри "8". Запалюючи певні сегменти, можна зображувати різні цифри. Це схоже на цифри індексу на поштовому конверті: зафарбовуючи певні ділянки ми пишемо різні індекси. Найчастіше додатково до 7 сегментів, індикатор містить десяткову точку. Також індикатор може мати кілька цифр – розрядів. Зазвичай від одного до 4-х. Сегменти індикатора позначаються латинськими літерами від A до G, а DP - це десяткова точка (decimal point). Цифровий модуль широко використовується в різній роботизованій техніці, приладах Розумного дому, для створення роботів та іграшок. За допомогою нього Ви зможете легко та просто зібрати годинник, таймер, а також вивести цифрову інформацію з Вашого пристрою у візуальний вигляд.

Номер слайду 4

Семисегментний індикатор Ардуїно. Такий індикатор це лише кілька світлодіодів, зібраних у корпус. Вони зібрані за схемою, яка дозволяє нам використовувати кілька світлодіодів, щоб відображати цифри та літери. Оскільки керувати таким індикатором можна так само, як і простим світлодіодом. Згадаймо один із найперших уроків. І використовуємо програму із нього.

Номер слайду 5

Семисегментний індикатор Ардуїно. Семисегментні індикатори бувають двох типів: із загальним анодом та загальним катодом. Внутрішня структура обох типів майже однакова. Різниця полягає в полярності світлодіодів та загальному виводу. У семисегментному індикаторі із загальним катодом, нам необхідно підключити корпус до виводів та подати +5 В на інші виводи, щоб окремі світлодіоди спалахнули. Наступною схемою показано внутрішню структуру семисегментного індикатора із загальним катодом:

Номер слайду 6

Семисегментний індикатор АрдуїноІндикатор із загальним анодом є повною протилежністю. В індикаторі із загальним анодом позитивні виводи всіх восьми світлодіодів з'єднані разом і підключені до виводів 3 і 8. Щоб запалити окремий сегмент, ви з'єднуєте другий вивід з корпусом. На наступній діаграмі показано внутрішню структуру семисегментного індикатора із загальним анодом:

Номер слайду 7

Семисегментний індикатор Ардуїно. Сім сегментів позначені як a-b, а точка як "dp", як показано на малюнку нижче: Загальний катод. Загальний анод

Номер слайду 8

Семисегментний індикатор Ардуїно. Як це зробити практично? Якщо говорити простими словами, тут важлива комбінація включення ∕ вимкнення певних сегментів. Для цифри «1», наприклад, включаємо B і C (так відображаються для наочності компоненти), а інших значень дивимося комбінації в таблиці:{74 C1 A8 A3-306 A-4 EB7-A6 B1-4 F7 E0 EB9 C5 D6}Цифра. Сегменти0 ABCDEF1 BC2 ABDEG3 ABCDG4 BCFG5 ACDFG6 ACDEFG7 ABC8 ABCDEFG9 BCDFG

Номер слайду 9

Принципова схема підключення індикатора. Схема здається громіздкою. Але, насправді, тут лише з'єднуються 8 світлодіодів. Вони з'єднуються з цифровими портами Ардуїно послідовно із резисторами. Поки що не шукатимемо який саме світлодіод потрібно підключити до конкретного порту. Визначимо це вже у програмі. Найпростіший код скетчу дозволить нам перевірити працездатність індикатора.

Номер слайду 10

Принципова схема підключення індикатора

Номер слайду 11

Скетч. Виведення чисел на 7-сегментний індикатор Ардуїно

Номер слайду 12

Використана література. Семисегментний індекатор (зображення)https://arduino-ide.com/modules/4-7-segmentnyj-indikator-k-arduino.htmlhttps://arcadepub.ru/2021/02/08/7-сегментный-индикатор-урок-23-ардуино/зображення.gif

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
890
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку