Роль вірусів у біології

Про матеріал
Сподіваюсь це комусь допоможе)Поняття про вірус.Роль вірусів у біології.Які віруси існують.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль вірусів у біології

Номер слайду 2

Що таке вірус. Вірус у природіВіруси — неклітинні форми живих організмів, які складаються з нуклеїнової кислоти і білкової оболонки, зрідка включаючи інші компоненти (ферменти, ліпідні оболонки тощо). Віруси займають екологічну нішу облігатних внутрішньоклітинних паразитів, розмножуючись тільки в живих клітинах, вони використовують їхній ферментативний апарат і перемикають клітину на синтез зрілих вірусних часток — віріонів. Розділ біології, що вивчає віруси називається вірусологією. Віруси регулюють чисельність своїх хазяїв.■ Віруси є чинником зміни генетичної інформації організмів (за допомогою вірусів відбувається горизонтальне перенесення генів, тобто передача генетичної інформації між особинами різних видів; найбільш ефективними чинниками мінливості геному є ретровіруси, які можуть переносити гени із клітини в клітину різних тварин, наприклад однакові ділянки вірусної ДНК виявлені в геномах миші, кота, свині й людини).

Номер слайду 3

Інфекційні процеси спричинені вірусом. Проникнувши в клітину, віруси спричиняють у ній інфекційні процеси. Інфекція – це комплекс процесів, які відбуваються під час взаємодії збудника захворювання з організмом хазяїна. Розрізняють гострі інфекції (після утворення нового покоління вірусів клітина гине), хронічні інфекції - це нові покоління вірусів утворюються в клітині протягом тривалого часу. приховані інфекції - це вірусні частинки не виділяються в навколишнє середовище. Проникнення вірусу в клітину може призвести до змін її будови та функцій унаслідок пошкодження клітинних структур. У деяких випадках віруси можуть спричинювати неконтрольований поділ клітин і перетворення їх на пухлинні. Потрапивши в організм, віруси стають збудниками різноманітних інфекційних вірусних захворювань рослин, тварин і людини. Нині понад 75% усіх інфекційних хвороб припадає на вірусні, які часто призводять до виникнення епідемій серед населення та епізоотій серед тварин.

Номер слайду 4

Віруси у рослин

Номер слайду 5

Тютюнова мозаїка на прикладі гречки. Ознаки ураження. Зовнішні ознаки хвороби проявляються на листках у вигляді жовтих або світло-зелених плям різної конфігурації чи у вигляді сітчастості, коли жилки жовтіють, а проміжки листкової пластинки між ними залишаються зеленими. Пізніше листки некротизуються, скручуються і відмирають. Уражені рослини часто мають карликовий вигляд, міжвузля укорочені, бокові пагони недорозвинуті, плоди не формуються. Збудники хвороби. Збудниками хвороби є близько 20 вірусів, серед них найпоширеніші - вірус огіркової мозаїки (ВОМ), який передається різними видами попелиць; вірус тютюнової мозаїки (ВТМ) - хворої до здорової рослини, і вірус мозаїки люцерни (ВМЛ) - Alfalfa mosaic virus, який передається різними видами попелиць. ВОМ і ВМЛ зберігаються в соку уражених багаторічних рослин, а ВТМ - в уражених неперегнилих післяжнивних рештках і в насінні. Усі вка­зані віру­си зберіга­ють­ся в со­ку ура­же­них ба­га­торічних рос­лин; ВМЛ і ВОМ мо­жуть пе­ре­да­ва­ти­ся та­кож насін­ням, зібра­ним з ура­же­них рослин, а ВТМ три­ва­лий час зберігає­ться та­кож в ура­же­них су­хих післяж­нив­них решт­ках. Поширення хворобиІнтен­сив­ний роз­ви­ток вірус­них хво­роб на гречці спо­с­терігається на пізніх посівах куль­ту­ри й за од­но­сто­рон­нь­о­го вне­сен­ня ви­со­ких доз азот­них до­б­рив. Заходи захисту. Дотримання сівозмін, використання здорового посівного матеріалу, ретельна боротьба з бур’янами, прибирання рослинних решток наприкінці вегетаційного періоду, якісний обробіток грунту, сівба в оптимальні строки, збалансоване живлення.

Номер слайду 6

ГРИБИКОМАХИПАВУКОПОДІБНІРівнокрилі ,Попелиці: -Червеці -Білокрилки -Світоноски -Псиліди -Свинушки -Горбатки -Цикади Напівжорсткокрилі Жуки: -Листоїди -Довгоносики-Трипси -Прямокрилі -Вуховертки-Молі -Мухи. Кліщі:-Галові кліщі -Павутинні кліщики -Ксифінема-Лонгідорус-Trichodorus-Підземні-Спонгоспора-Olpidium brassicae -Polimixa graminis -Polimixa betae -Olpidium radicale червоподібні тварини(НЕМАТОДИ)ЧЛЕНИСТОНОГІПереносники вірусів рослин

Номер слайду 7

ВПЛИВ ВІРУСІВ НА ЛЮДЕЙ

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ІНФЕКЦІЙНА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

Номер слайду 10

ВПЛИВ ВІРУСІВ НА ТВАРИН

Номер слайду 11

Ящур. Ящур - гостра, висококонтагіозна хвороба тварин, що відносяться до ряду парнокопитих підряду жуйних, а також сімейства свиней та виду Camelus bactrianus із сімейства верблюдових. До вірусу ящуру сприйнятливі велика рогата худоба, свині, вівці, кози, верблюди, буйволи, яки, олені, косулі, джейрани, сайгаки, тури, лосі, кабани, антилопи, слони, ведмеді, зебри та інші парнокопиті. На ящур може хворіти й людина. Люди заражаються при споживанні необеззараженого молока від хворих тварин. Хвороба проявляється лихоманкою, везикулярним враженням ротової порожнини, вінчика, у корів - вим’я, а у молодих тварин враженням міокарда та скелетних м’язів. Ящур у молочній продукції

Номер слайду 12

сказ. Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Захворювання характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Людина заражається під час укусу, або коли слина, хворих тварин, потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену, через подряпини, шкіру. Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети, нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але  у разі захворювання поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.

Номер слайду 13

Висновок. Сприйняття біосфери як масивної системи, яка, в кінцевому рахунку, підтримує (“живить”) віруси, допомагає нам знайти підхід для вирішення великого й видатного питання: чому віруси є домінантами біологічного розмаїття? Це питання могло навіть не поставати перед біологами більш ранніх часів, просто через те, що вони не знали справжніх розмірів віросфери. Сучасна біологія, проте, потребує інкорпорації цього природного феномену у свій канон. Вірусна Інформаційна Гіпотеза має потенціал для синтезу екології й еволюційної теорії шляхом поєднання вірусів з рештою біології у рамках термодинаміки.

Номер слайду 14

Дякуємо за увагу Проект підготували учениці 10-А классу. СЗОШ№ 3 імені В. О. Нижниченка. Оформлення презинтації: Кравченко Лідія та Бажан Варвара. Пошук інформації: ї,Городянко Анастасія, Мінюк Софія, Коровякова Дар’я, Бажан Варвара та Юкова Анастасія. Показ проекту: Коровякова Дар’я та Плохової Марії,

pptx
Додав(-ла)
Бажан Варвара
Пов’язані теми
Біологія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
9 листопада 2020
Переглядів
1060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку