Роль зелених рослин в природі та житті людини

Про матеріал
Мета : формувати уявлення про різноманітність рослинного світу, розвиток системних уявлень про цілісність і розмаїття рослин; утвердження принципів ефективної, безпечної та природоохоронної поведінки в довкіллі, важливість значення рослин для природи, розвивати пам’ять, мислення, мовлення; виховувати бережливе ставлення до рослин, важливість їх в екосистемі, любов до рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЛЬ ЗЕЛЕНИХ РОСЛИН В ПРИРОДІ ТА ЖИТТІ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

В природі: Беруть участь в утворенні органічних речовин, накопичують в продуктах фотосинтезу велику кількість хімічної енергії. Підтримують необхідний для існування більшості організмів рівень кисню в атмосфері.

Номер слайду 3

Запобігають накопиченню в атмосфері надлишку вуглекислого газу. Відіграють провідну роль в круговороті мінеральних і органічних речовин, що забезпечує безперервне існування життя на Землі. В природі:

Номер слайду 4

Виділяється рослинами О2 захищає біосферу від коротких ультрафіолетових променів, які є згубними для всього живого на Землі. Рослинність істотно впливає на клімат, формує температурний режим планети: за рахунок значного поглинання СО2 відбулося зменшення парникового ефекту, зниження температури до сучасного рівня. В природі:

Номер слайду 5

В природі: Рослинність бере активну участь в формування грунтів. Запобігають ерозії ґрунтів, закріплюють яри і гірські схили. Обумовлюють накопичення води на поверхні Землі, сприяють утворенню боліт, підтримують повноводдю річок.

Номер слайду 6

У створенні та підтримці клімату (ослаблення швидкості вітру, зимової холоднечі, зниження спеки). Сприяє затриманню снігу. Очищає повітря від пилу і газів. Має велике значення в ланцюгах харчування. В природі:

Номер слайду 7

Поклади корисних копалин - кам'яне і буре вугілля, сланці, торф, які утворилися в результаті фотосинтетичної діяльності рослин, служать людині паливом. В природі: Виділяють в атмосферу речовини (фітонциди), які згубно впливають на хвороботворні бактерії.

Номер слайду 8

У житті людини: Рослини як джерело вітамінів. Лікарські рослини Захищають від індустріальних шумів.

Номер слайду 9

Використовуються в їжу: хлібні злаки; овочі; плодові рослини; зерно-бобові; олійні; цукристі рослини; кормові трави на корм домашніх тварин. У житті людини:

Номер слайду 10

Естетичне значення - вони прикрашають наше життя, приносять радість. Технічні рослини, використовувані в промисловості як сировина: прядильні (волокнисті); дубильні рослини; ефіроолійні; каучуконосні; рослини, з яких отримують фарби; рослини, у яких використовується деревина як будівельний матеріал, в целюлозно-паперовій промисловості як паливо, штучний шовк; декоративні рослини. У житті людини:

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Додано
14 березня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку