Рольова гра «Суд над Тютюнопалінням»

Про матеріал
Виховувати в учнів негативне ставлення до тютюнокуріння, бажання і вміння вести здоровий спосіб життя, критично ставитися до своїх негативних вчинків.
Перегляд файлу

Рольова гра

«Суд над Тютюнопалінням»

Для учнів 8 класів

 

Мета: виховувати в учнів негативне ставлення до тютюнокуріння, бажання і вміння вести здоровий спосіб життя, критично ставитися до своїх негативних вчинків.

Наочне оформлення. Виставка літератури на дану тему.

Обладнання: макет цигарки, театральні костюми.

 

Хід рольової гри

Ведуча: Увага ! Оголошується судове слухання по справі пана Тютюнопаління. У судовому засіданні беруть участь :

З сторони захисту від імені пана Тютюнопаління  виступає :

1. Адвокат

2. Історик

3. Свідок – молода дівчина, яка палить

З сторони звинувачення виступає:

1. Експерт лікар – косметолог

2. Експерт лікар – терапевт

3. Адвокат звинувачення

4. Свідок – потерпілий

Прошу увести в зал засідання обвинуваченого.

А судді хто? – запитуєте ви!

Судді – це ви, хто присутній на нашому засіданні

Вам, пані та панове, вирішувати хто прав, а хто винний і кого наслідувати у подальшому житті.

Вести засідання в якості секретаря суду, буду я.

І так, прошу всіх встати! Суд іде!

Секретар:  Я хочу надати слово адвокату захисту.

Адвокат захисту: Після того, як Колумб привіз з Америки тютюн, життя в Європі придбало новий відтінок і новий чарівний тютюновий смак.

Дякуючи своїм неперевершеним якостям пан Тютюнокуріння міцно увійшов у наш побут: цигарка допомагає в спілкуванні, навколо попільнички приймаються важливі рішення, паління дає молоді самовизначитися. Цигарки прикрасили екрани телевізорів. Найзнаменитіші люди обожнюють палити. А найголовніше – пан Тютюнопаління приносить величезні прибутки підприємствам, що випускають цигарки.

   Я попрошу суд запросити для пред’явлення свідчень експерта – історика.

Секретар: Розкажіть нам, шановний історик про історію виникнення тютюну.

Історик: Тютюн вирощували в Америці задовго до відкриття його європейцями. В Європу цю рослину завезли в кінці 15 століття і спочатку вирощували, як декоративну та лікарську. У Росію тютюн потрапив на початку 17 століття, перші тютюнові плантації були закладені в 1716 році в Україні. Пані та панове, незважаючи на те, що я виступаю від сторони захисту, я, як історик повинен бути об’єктивним і сказати, що шкідливість паління деякими європейцями було зрозуміло відразу. Відомий мандрівник Ов’єдо у книзі «О звичаях жителів Америки у 1535 році писав: «Індійці мають дуже шкідливий звичай. Вони вдихають у себе через ніс дим, який виникає від горіння трави, схожий за своїми властивостями на блекоту.»

Адвокат захисту: Панове, я хочу ще раз звернутися до історика.

-  Шановний, ви у своїй розповіді сказали, що спочатку вирощували тютюн, як лікарську рослину.

Історик: Так, до 19 століття паління вважалось природною потребою людей і навіть оголосили його засобом від багатьох хвороб, нібито він «оздоровлює», «заспокоює зубний біль», «лікує виразку, нерви», від паління знімається утома. Але найголовніше що він увійшов у моду: нюхали порошок з тютюну, жували його, палили.

Адвокат звинувачення: Є, а що говорить про лікувальні можливості тютюну сучасна медицина?

Історик: Сьогодні медицина, після кропіткого вивчення тютюну, вважає його вживання шкідливим для здоров’я людини.

Секретар: Свого свідка може представити звинувачення.

Адвокат звинувачення: Прошу суд вислухати свідчення потерпілого від пана Тютюнопаління.

Свідок – потерпілий: Одного разу я вирішив запалити цигарку. Запах тютюну був приємним, але в роті було гірко, а подих захоплювало.

   Проте я дуже довго палив. І кімната наповнилась димом, у мене закрутилась голова. Я хотів подивитись на себе у дзеркало, але ледь стояв на ногах, з зусиллям все ж таки підійшов до дзеркала і злякався, побачивши своє бліде обличчя. Ледве я  встиг впасти на диван, як відчув нудоту та слабкість, мені здалося, що я помираю.

   Я злякався, хотів кликати на допомогу . Але жах продовжувався недовго. Я швидко зрозумів у чому справа і з головною біллю, ще довго лежав на дивані.

Секретар: Чи є питання до потерпілого?

Адвокат захисту: Так. Чи палили ви знову? Може вдруге було більш приємно вдихати дим?

Свідок – потерпілий: Вибачте, але нічого приємного я згадати не можу, і більше я не палив, і палити не буду, і іншим не раджу.

Секретар: Дякую свідку звинувачення. Свого свідка може запросити захист.

Адвокат захисту: Мій свідок відноситься до цигарок більш прихильно. Прошу зайняти місця для пред’явлення свідчень молоду дівчину яка курить.

Дайте відповідь на запитання: «Чому ви почали палити ?»

Свідок захисту: Я почала палити після того, як я побачила по телебаченню, що моя улюблена співачка палить. Це Лоліта Мілявська. Вона мені так подобається з цигаркою! Я навіть на неї трішечки схожа коли палю.

Секретар: Чи є питання у звинувачення?

Адвокат звинувачення: Питань немає, але у нас є експерт лікар-косметолог. Давайте заслухаємо його.

Експерт лікар – косметолог: Нікого не здивуєш тим, що молоді люди хочуть бути схожими на своїх кумирів. Але скажіть будь – ласка, хіба у вашій улюбленій співачки не має інших якостей, з яких можна брати приклад?

Наприклад: працездатність, вміння одягатися, триматися на сцені!

Адвокат захисту: Але подивиться, як вона гарно виглядає з цигаркою у руці! Ефективно, красиво! 

Лікар – косметолог: Так, можна тримати цигарку витончено. Але у людей, які палять довго шкіра обличчя має жовтий відтінок, з’являються передчасно зморшки внаслідок того, що страждають судини. Зуби від капоті, а також пальці рук теж жовтіють. Якщо вам подобається ваш портрет у майбутньому, то паліть і надалі.

Свідок захисту: Ну і к бісу цю красу! Ну і що, хай зуби жовтіють!

Секретар: Прошу свідка не вигукувати з місця. А то я буду змушена попросити піти вас з засідання!

Адвокат звинувачення: Прошу залиште її, дайте їй можливість вислухати думку лікаря-терапевта.

Експерт-лікар-терапевт: Ви почули тільки про зовнішні зміни. А давайте подивимось у середину людини, які там відбуваються зміни.

   Під час куріння нікотин всмоктується слизовою оболонкою рота, носа, гортані, трахеї і легенями, при ковтанні диму – слизовою оболонкою стравоходу і шлунка.  Потрапивши в кров отрута швидко розповсюджується по всьому організмі, викликаючи зміни в нервовій системі, роботі серця, легенів, печінки, органів травлення і чуття.

   На серцево-судинну систему особливо згубно впливають нікотин і чадний газ. Останній спричиняє крововилив в стінках судин і накопичення в них холестерину, що стає однією з причин виникнення атеросклерозу. Викликаючи спазми великих судин, нікотин підвищує тиск, тим самим прискорюючи роботу серцевого м’яза для подолання додаткового тиску по проштовхуванню крові. Серце вимушене скорочуватись зайвих 20 – 25 тисяч разів на добу.

  Оболонка рота подразнюється гарячим димом (40°- 45°), викликаючи стоматит. Ясна стають блідими, часто кровоточать, тому що під впливом нікотину руйнується вітамін С. Судини стають ломкими. Легені курця стають мало еластичними, що зменшує їх ємкість і газообмін.

    Зір, органи нюху, смаку. Нерідко уражається здоровий нерв, знижується гострота зору, порушується сприймання спочатку зеленого, потім червоного, жовтого і синього кольорів.

   Шлунок . Підвищується кислотність, що викликає виразку шлунку.

   Нервова система. Нікотин заважає постачанню кисню до тканин мозку.

Адвокат захисту: Вибачте, але у мене є доказ в користь паління: коли працюєш розумово,то потрібно гарно покурити – це посилює працездатність.

  Чи це так?

Експерт – лікар – терапевт: Щоправда, нікотин спершу розширює судини мозку (стає «краще думати»),але потім вони звужуються, виникає кисневе голодування мозку. Порушуються структура і функції нових клітин і розвиваються стійки неврози – головна біль, запаморочення, дратівливість, тремтіння рук. Людина постійно перебуває в пригніченому стані, втрачає сон, апетит.

Адвокат захисту: Я хочу сказати, що коли почуваєш себе втомленим, то потрібно попалити – і з’являться сили. Що ви на це можете сказати?

Експерт – лікар – терапевт: Дійсно, сили з’являться. Адже коли випалиш цигарку в організмі посилюється виділення гормону – адреналіну. Він  призводить до підвищення артеріального тиску. Це продовжується приблизно 20 хвилин, але при постійному палінні артеріальний тиск залишається підвищеним постійно. А це вже   хвороба – гіпертонія.

Адвокат захисту: Я хочу ще сказати, що підприємства які випускають цигарки піклуються про здоров’я курців. Так, так піклуються.

У наш час крім звичайних цигарок випускають ще і легкі цигарки, вони напевно не шкодять здоров’ю.

Експерт – лікар – терапевт: Легкі цигарки про них стверджували, що вони

знижують ризик для здоров’я, але вони можуть бути такими ж шкідливими для здоров’я як і звичайні цигарки, згідно до звіту Інституту медицини Національної академії наук США. Цей звіт приводить до висновку, що з наукової точки зору цілком можливо розробити і виробити цигарки, які викликають менше хвороб, ніж сьогоднішні марки. При цьому попередні спроби, такі, як випуск цигарок, що містять менше смоли та нікотину, не змогли зменшити ризик для здоров’я тому, що «курці просто глибше вдихають , щоб отримати свій нікотин.

Секретар: Хто ще бажає виступити? Чи в когось є запитання до лікаря?

Адвокат захисту: Ні, питань більше не має.

Адвокат звинувачення: Я ще хочу назвати страшні числа. В тютюні і тютюновому димі є 1200 шкідливих речовин. Подивіться будь-ласка   на нашу коротку довідку.

  У листах тютюну, що пройшов спеціальну обробку:

9 % нікотину;

20 % вуглеводів;

13 % білків;

14 % смол;

2 % ефірних масел, а також: синильна кислота, оксид карбону, ціаністий водень, аміак, етилен, сполуки Арсену, оксид нітрогену, альдегіди і феноли.

    Усі вони утворюють тютюновий дьоготь – клейку суміш, яка надходить до організму.

Секретар: Шановні пані та панове наше засідання закінчується.

Шановні судді! Ви вислухали наше засідання, вам вирішувати палити чи ні.

 

 

 

 

docx
Додано
26 квітня 2021
Переглядів
524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку