Рослини - мандрівники

Про матеріал
Презентація на тему Рослини - мандрівники. Мета: ознаймити учнів з новою темою " Рослини - мандрвники ". Презентація ділиться на два розділи: 1. Способи поширення рослин. 2. Поширення плодів рослин по всьому світу " Зелені прибульці ".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини - мандрівники..

Номер слайду 2

Способи поширення рослин.

Номер слайду 3

Насіння рослин, які поширюються вітром легкі, дрібні, мають крилаті вирости, парашутики або волоски. Поширення плодів. Анемохорія -поширення за допомогою повітря

Номер слайду 4

Поширення плодів. Анемохорія. До рослин, які поширюються вітром належать: тополя, клен, ясен, верба, береза, осика, ковила, липа, кульбаба…

Номер слайду 5

Поширення плодів. Гідрохорія - поширення за допомогою води. Насіння рослин, які поширюються водою мають водонепроникні тканини, вирости, заповнені повітрям та слизисті покриви із бульбашками.

Номер слайду 6

Поширення плодів. Гідрохорія. До рослин, які поширюються водою належать в основному водні та болотні рослини: латаття, глечики, рдест…

Номер слайду 7

Зоохорія - поширення за допомогою тварин. Насіння рослин, які поширюються тваринами мають гачечки, щетинки, шипи, клейкі виділення та інші вирости, за допомогою яких вони можуть прикріпитися до шерсті тварин.

Номер слайду 8

Поширення плодів. Зоохорія. До рослин, які поширюються за допомогою тварин належать: лопух, череда, липучка, бальзамин…

Номер слайду 9

Поширення плодів. Орнітохорія - поширення за допомогою птахів. Насіння рослин, які поширюються тваринами мають м’ясистий соковитий оплодень, як приманку для поїдання.

Номер слайду 10

Поширення плодів. Орнітохорія. До рослин, які поширюють птахи належать: калина, горобина, вишні, малина… . Насіння цих рослин не переварюються, а виходять із послідом.

Номер слайду 11

Поширення плодів. Антропохорія -поширення за допомогою людини. Насіння рослин, які поширюються людиною дуже різноманітне, тому що люди, переселяючись із місця на місце, свідомо і несвідомо переносять плоди.

Номер слайду 12

Поширення плодів. Антропохорія. До рослин, які поширюються людиною належать майже всі культурні рослини і дикорослі, що ростуть поруч із житлом.

Номер слайду 13

Поширення плодів. Самостійні. Плоди рослин, насіння яких поширюється самостійно, при дозріванні розтріскуються, розкриваються, осипаються і розкидають насіння на великі відстані.

Номер слайду 14

СамостійніДо рослин, які поширюються самостійно належать: акація, люпин, каштан, недотрога, скажений огірок, злакові рослини…

Номер слайду 15

Поширення плодів"Зелені прибульці"Такою назвою називають рослин, які були завезені до нас із інших країн, але так прижились за багато років, що стали місцевими. Це картопля, капуста, баклажани, перець, амброзія…

Номер слайду 16

Поширення плодів та насіння є важливим пристосуванням для освоєння рослинами нових місць існування та для виживання виду. Поширення плодів

Номер слайду 17

Картопля. Рослина походить з Південної Америки; там і нині вона росте у дикому стані. 3а оцінками, вік старих відомих слідів дикої картоплі – до 13000 років. Стародавні індіанці почали культивувати картоплю близько 14 тисяч років тому. Картопля вперше була одомашнена в регіоні сучасного південного Перу і крайнього північно-західного регіону Болівії між 8000 і 5000 до нашої ери. В другій половині 16 століття її завезли до Італії іспанці.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Кукурудза. Кукурудза найдавніша хлібна рослина 3емлі, найбільша із зернових. 1954 р. в Мехіко під час археологічних розкопок на глибині 70 м. знайшли незвичайну знахідку – шар окам'янілого пилка дикої кукурудзи. За допомогою радіоактивного вуглецю визначили вік знахідки – 60000 років. Учені зробили висновок, що людина стала вирощувати кукурудзу приблизно 10000 років тому.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
- Абрам -
Додано
7 лютого 2019
Переглядів
30417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку