Рослини Червоної книги України

Про матеріал
Презентація на тему "Рослини Червоної книги України" до підручника М. Вашуленка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Червона книга України. Підготувала Піщик Іванна

Номер слайду 2

Червона книга – важлива книжка і водночас державний документ, що містить перелік багатьох рідкісних рослин і тварин, які зникають.

Номер слайду 3

У Червону книгу України занесені 169 видів рослин та майже 200 видів тварин, які є рідкісними, або перебувають під загрозою винищення. Квітка едельвейсу. Вовчі ягоди Софії

Номер слайду 4

Шафран Гейфеля. Шафра́н га́рний (Crocus speciosus)[1] — багаторічна рослина родини півникових. Вид занесений до Червоної книги України в статусі «Вразливий». Поширена декоративна культура. Трав'яниста рослина заввишки 7–40 см. 

Номер слайду 5

Сон лучний (чорніючий)Сон лучний, сон-трава лучна (Pulsatilla pratensis), синонім сон чорніючий, сон-трава чорніюча (Pulsatilla nigricans) — гарно квітуча багаторічна трав'яниста рослина з роду сон родини жовтецевих. Багаторічна трав'яниста рослина заввишки 10–40 см. Листки тричі-перисторозсічені, з'являються до цвітіння рослини або одночасно з квітами. Квітки (діаметр 2–4 см) одиничні, пониклі, вузько-дзвоникоподібні, темно-фіолетові. Цвіте у квітні — травні. Плодоносить у червні. Розмножується насінням. Чисельність зменшується внаслідок людської діяльності (розорювання степів, терасування схилів, випасання худоби, зривання на букети тощо). 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Лілія лісова. Ця дивовижна рослина росте в листяних та мішаних лісах України. Але шкода, що лісова лілія в наших ліса останнім часом стала рідкістю. Ця квітуча рослина крім яскравого вигляду має цілющі лікарські властивості та широко використовується в медицині.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Горицвіт весняний. Горицвіт весняний (Adonis vernalis) — отруйна багаторічна рослина висотою 10—40 см. Може також використовуватися як лікарська рослина. Цвіте з ранньої весни до половини травня. Росте у степах, на степових схилах у лісостепу та степу. Багаторічна трав'яниста рослина родини жовтецевих 10—60 см заввишки.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Білотка альпійська (едельвейс)Має чимало інших назв, зокрема у гуцулів — шовкова косиця. Багаторічна трав'яниста рослина. Наукова назва роду походить від грецьких слів, які означають «лев'яча лапа». Росте на вапнякових скелях. Трапляється дуже рідко в Українських Карпатах, у найбільш важкодоступних місцях, на стрімких скелях, але і там зазнає винищення. 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Любка дволиста. Любка дволиста – багаторічна трав’яниста рослина, що зазвичай сягай заввишки від 20 до 50 сантиметрів. Цвітіння любки дволистої припадає на червень-липень, а плодоношення на серпень-вересень. Квітки особливо ароматні у вечірній і нічний час, у похмуру погоду, а також в день кінця свого цвітіння. Їх аромат приваблює нічних метеликів, що запилюють квітки. З давніх часів цілющі властивості кореня любки дволистої застосовувалися в медицині. 

Номер слайду 14

Цикламен коський Багаторічна трав’яна рослина 10–15 см заввишки. Бульба темно-коричнева, округла, злегка сплющена з полюсів. Листки ниркоподібні, темно-зелені зі світлим мереживом зверху, фіолетові знизу на довгих черешках. Квітка бузково-рожева, запашна, 10–16 мм завдовшки, лопаті віночка яйцеподібні. Плід куляста коробочка до 1 см. Цвіте в лютому– березні, плодоносить у травні–липні. Розмножується насінням, бульбами.

Номер слайду 15

Тис ягідний. Тис ягідний – вічнозелена деревидна або кущевидна рослина Родини Тисові (Taxaceae), Роду Тис (Taxus) висотою від 25 до 30 м. Період життя 700-1500 років, (більше 1м). Кора червонувато – бура, на молодих пагонах гладка, на грубших гілках і стовбурах лущиться від старості (вишаровується тонкими пастинками). Серцевинні промені складаються тільки з самої м’якоті, смоляні ходи відсутні.

Номер слайду 16

Робота з підручниками122

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
17 травня 2022
Переглядів
4011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку