Роздатковий матеріал до практичного заняття з історії України (8 кл.) «Повсякденне життя представників основних верств суспільства»

Про матеріал

Роздатковий матеірал можна використовувати для практичної частини уроку. Включає у собі роботу з документами, картою та ілюстративним матеріалом. При виконанні задання на хронологічну послідовність доцільно нагадати учням, щоб вони пригадали перепис шляхти та указ про створення реєстрового війська.

Робота з картою розрахована на 2 варіанти, за бажанням вчитель може запропонувати учням обрати лише завдання однієї колонки.

Матеріал не є суто автентичним, матеріали узяті з різноманітних підручників та посібників. Я лише впорядкувала під себе та своїх учнів.

Перегляд файлу

Практичне заняття «Повсякденне життя представників основних верств суспільства»

 

  1.       Робота з візуальними джерелами. (2 б.)

До якого стану належали особи, зображені на малюнках? Чому ви так вирішили?

 

Довідка: Одяг і взуття

Шляхта та багаті міщани, які намагалися її копіювати, мали свій тип одягу, що складався з жупана - довгого сукняного або шовкового каптана різних кольорів, з вузькими рукавами, спереду застібнутого густим рядком ґудзиків або гачками та підперезаного поясом. Поверх нього вдягали плащ із широкими рукавами, з ґудзиками і петлями, без пояса. Трохи пізніше модним став каптан з прорізними рукавами - «вильотами».

Спідній одяг багатих людей, як правило, був із турецького шовку темного кольору і мав особливий крій з розрізами з боків, щоб коли людина в зимову пору сиділа на коні, холод не проникав до тіла.

Шапки з хутра були однією з ознак знатності. Пани, магнати та найбагатші купці носили верхній одяг одного кольору, а бідніша шляхта - іншого.

Чоботи, підбиті підковкою, були із чорної шкіри, червоного або жовтого сап’яну. Такі ж носили багаті міщани і купці. Прості люди взимку, у люті морози, ноги обмотували соломою і взували поверх цього чоботи, що рятувало від обмороження ніг.

 

2.  Розвиваємо хронологічні уміння (2 б.)

Установіть послідовність появи названих суспільних верств на українських землях.
А Українська шляхта Б Реєстрове козацтво В Католицьке духовенство

 

3.         Використовуючи атлас і карту «Господарство і культура українських земель у XVI - першій половині XVII ст.», випишіть: (3 б.)

  1. Міста з населенням понад 10 тис. населення
  2. 5 міст, що отримали Магдебурзьке право до XVI ст..
  3. Основні господарські заняття українського населення
  1. Міста з населенням 5-10 тис. населення
  2. 5 міст, що отримали Магдебурзьке право у XVI ст..
  3. Основні господарські заняття козаків

 

 

4.       Робота з документами (2 б.)

Із записок папського нунція Ф. Руджієрі (близько 1560 р.)

...Правдивим шляхтичем є той, хто уродився від батьків шляхетського стану.. Шляхетство не займається нічим іншим, як тільки хліборобством і вирощуванням худоби, і це в них не вважають за ганьбу; так само не ганьбить шляхтянки прясти льон або вовну, купувати й продавати речі, що належать до домашнього господарства, - але це не личить жінці або доньці сенатора. Шляхта має велику вищість над нешляхтою; Окрім того, що вони є самовладними панами у своїхдобрах [землеволодіннях], мають багато привілеїв, кожний їх боїться і низько їм кланяється.  Не один шляхтич виступить проти права, допуститься насильства не тільки на селі, але й у місті, бо й міста до них належать, а нема нікого, хто заступився б за кривду слабшого і посмів утерти носа шляхтичеві. Шляхті дають всі уряди [посади], з неї виходять на єпископів, сенаторів, на усіх двірських урядовців;

Шляхта живе розкішно, любить тримати багато слуг і коней, маючи їх сто і більше; в дорозі слуги їдуть за ними верхи, в місті ідуть за ними пішки.

Опишіть становище шляхти в суспільстві

 

  1. Робота з документом (3 б.)

Гійом Левассер де Боплан З «Опису України» 1651 року

. Тутешні селяни заслуговують на співчуття. Вони мусять працювати власноруч і зі своїми кіньми три дні на тиждень на користь свого пана, а також сплачувати йому, залежно від наділу, який тримають, певну кількість буассо (міра ваги ) зерна, багато каплунів, курей, гусей і курчат перед Великоднем, Трійцею і Різдвом. Крім того, повинні возити дрова для потреб свого пана та виконувати тисячі інших повинностей, не кажучи про гроші, які пани від них вимагають, а також збирають десятину з баранів, свиней, меду, всіляких плодів, а кожного третього року — третього вола.

Але й це не найважливіше, оскільки пани мають необмежену владу не тільки над їхнім майном, але й над їхнім життям; Тому як трапляється, то ці бідні селяни потрапляють у повну залежність до злих панів та опиняються ще в жалюгіднішому стані, ніж каторжани на галерах. Таке рабство й призводить до того, що багато хто тікає, а
найвідважніші з них подаються на Запорожжя...»
1) Перерахуйте види селянських зобов’язань перед панами

2) Як селяни  боролися зі своїм становищем?

 

docx
Додано
25 вересня 2018
Переглядів
29304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку