Роздатковий матеріал до відкритого заходу "Свята та традиції українського народу"

Про матеріал
учні отримали завдання-кожний на зворотньому боці картинки описує страву ,обовязково зазначивши, які традиційні страви на Святвечір у його родині.
Перегляд файлу

Картинки по запросу страви на святий вечір

 

Похожее изображение

Картинки по запросу страви на святий вечір

 

Картинки по запросу страви на святий вечір

 

Картинки по запросу страви на святий вечір

 

Картинки по запросу страви на святий вечір

 

 

Похожее изображение

 

 

Картинки по запросу страви на святий вечір

Картинки по запросу страви на святий вечір

 

 

 

 

 

 

 

 

Перелік 12 страв, які готують на Святвечір

 

 

12 страв на Святий вечір: рецепти на західній україні з фото

 

12 страв на Святий вечір

Здавалося б, впоралися з новорічним столом, але розслаблятися ще рано — на носі Святий вечір. Це вечір напередодні Різдва і на нього прийнято готувати 12 пісних страв. Сьогодні ми підготували для Вас рецепти 12 страв, які можна приготувати на Різдво.

1. Кутя Кутю прийнято готувати в переддень Різдва, перед Старим Новим Роком, на Водохреща і в дні поминання. Кутю, приготовлену перед Днем Святого Василя (напередодні 14 січня) називають Щедрою, а водохресна кутя, приготовлена ввечері 18 січня, отримала назву Голодна кутя. Детально ознайомитися з рецептом приготування Різдвяної куті Ви можете в нашій статті: Як приготувати кутю на Різдво

 

 

2. Пісні вареники з капустою Інградієнти: борошно 350 гр; 2 середні цибулини; морква 150 гр.; 500 гр капусти; оливкова олія 3 ст. ложки; рослинна олія 2 ст. ложки; сіль за смаком; перець за смаком. Приготування пісних вареників до Різдва: У склянці теплої води розмішуємо сіль, додаємо в борошно і вимішуємо тісто. Залишити на годину під плівкою або рушником. Почистити і натерти на дрібній тертці цибулю з морквою, обсмажити на оливковій олії до золотистого кольору. Третину засмажки відкласти в окрему тарілку. Нашаткувати капусту і тушкувати разом з частиною засмажки що залишилася на повільному вогні. Посолити / поперчити, охолодити. Читайте також: Рецепти салатів на Різдво Розкачати тісто на пласт товщиною близько 2 мм. Розділити на частки відповідного діаметру. У центр кожного кружечка кладіть трохи начинки, складаєте майбутній вареник навпіл і скріпляйте краї тіста. Партію вареників відправити в киплячу і підсолену воду, після їх спливання на поверхню необхідно ще поварити хвилин 5-7. Вийняти за допомогою шумівки, скропити олією і посипати засмажкою. 12 страв на Святий вечір Накриваємо смачний пісний стіл...

3. Овочеве рагу з грибами Інградієнти: 600 гр кабачків; 2 середні морквини; 1 великий червоний солодкий перець; 4 помідори; 2 цибулини; 1 корінь петрушки; 200 гр печериць; 300 гр консервованої квасолі; сіль і спеції за смаком. Приготування овочевого рагу до Різдвяного столу: Овочі ретельно вимити, очистити. Кабачки з морквою — дрібно нарізати, перець — соломкою, петрушку і цибулю — подрібнити, помідори — великими кубиками, шампіньйони — на 3-4 частини. Розігріти в сотейнику оливкову олію, обсмажити до золотистого кольору цибулю і петрушку, близько 5 хв. Додати моркву, кабачки, сіль. Через 7 хвилин — гриби і перець. Через 5 хвилин — помідори. Додати пару ст. ложок води, перевірити сіль, спеції, накрити кришкою. Через 5 хвилин — додати квасолю і пару ст. ложок рідини з банки. Готувати ще хвилин 5-10, подавати на стіл разом із зеленню. Перелік 12 страв, які готують на Святвечір

 

4. Пісні голубці з грибами Інградієнти: 2 середніх капустини; 500 гр печериць; 150 гр довгозернистого рису; 4 ст. ложок рослинного масла; 2 середні морквини; 2 цибулини; 500 мл томатів у власному соку; 3 ст. ложок подрібненого кропу; 4 ч. Ложки мускатного горіха; сіль, спеції за смаком. Приготування пісних голубців на Різдвяний стіл: Очистити і дрібно порізати цибулю, моркву і гриби. Частину цибулі відкласти, все інше підсмажити на олії (близько 8 хв). Перекласти в миску, сік зі сковорідки не виливати. Рис промити і залити окропом, накрити кришкою або тарілкою, так він повинен на половину приготуватися, ввібравши в себе всю воду. Капусту наколоти на вилку, опустити в підсолений окріп, поступово надрізати все листя. Вийняти з води, розібрати на окремі листки. Рис змішати з грибами, додати мускатного горіха і кропу, посолити, додати спеції. Читайте також: Салати на Різдво — рецепти приготування Начинку обережно викласти на розгорнуте листя, згорнути і скласти в підготовлену форму для випікання. У соус на сковорідці додаємо рослинного масла і обсмажуємо на цій суміші цибулю практично до прозорості. Очистити помідори від шкірки, порізати на великі шматочки і вилити їх разом з рідиною на сковорідку. На повільному вогні довести до кипіння і залити цим соусом голубці. Духовку розігріваємо до 190 градусів. Форму закриваємо фольгою і запікаємо близько години. Страви на Святий вечір: 12 пісних рецептів

 

5. Смажена риба Інградієнти: 2 стейка червоної риби; 2 середніх лимона; рослинне масло для обсмажування; сіль і спеції за смаком. Приготування: Миємо й нарізаємо лимони на кружечки товщиною близько 3 мм. Нагріваємо в сковорідці масло, викладаємо стейки. Додаємо сіль і спеції, викладаємо 1 лимон. Смажимо на середньому вогні кілька хвилин під закритою кришкою. Перевертаємо стейки разом з лимонами, викладаємо і смажимо до готовності. Подавати з лимонами або тушкованими овочами.

На Святий вечір готують 12 страв

6. Салат з червонокачанної капусти Інградієнти: 1 качан капусти; 1 кисле яблуко; 2 столові ложки хрону; 2 ст. ложки гірчиці; 4 ст. ложки цукру; 5 ст. ложок оливкової олії; сіль і перець за смаком. Приготування: Яблуко і капусту помити, обсушити. Капусту дрібно нашаткувати, яблуко — натерти. Тертий хрін перемішати з оцтом, оливковою олією, гірчицею, цукром, сіллю і перцем. Всі інгредієнти ретельно перемішати і дати відстоятися пару годин в прохолодному місці. Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 пісних страв

7. Мариновані гриби з сиром Інградієнти: 500 гр маринованих грибів; 100 гр вершкового масла; 100 гр гострого твердого сиру; 1 ст. ложка майонезу; петрушка — за смаком. Приготування: Дістаньте гриби з рідини і обсушіть капелюшки на серветках / рушнику. Сир необхідно натерти на дрібній тертці і ретельно перемішати до однорідності з маслом. Додати майонез, перемішати. Начинити вийшовшу сумішшю капелюшки, наколоти їх на зубочистки і подати на стіл. Святий вечір: 12 сакральних страв

 

8. Капусняк із квашеної капусти Капусняк із квашеної капусти — український суп, основним інгредієнтом якого є квашена капуста. Завдяки капусті страва набуває кислуватий смак і чудовий аромат. Готується капусняк з пшоном. Інградієнти: М’ясо (будь-яке) — близько 1 кг Картопля — 600 г Морква — 1 шт. Цибуля ріпчаста — 1 шт. Капуста квашена — 400 г Пшоно — 0,5 склянки Томатна паста — 3 ст.л. Олія — 3 ст. л. сіль Перець (суміш перців) часник Зелень свіжа — за смаком Лавровий лист — за смаком Вода — 3 л Підготувати продукти. Промити добре пшоно і начистити овочі. Насамперед приготуємо м’ясний бульйон. Він може бути будь-яким: підійде і свинина, і яловичина, і м’ясо птиці. У нас курка. Після того, як бульйон закипить, зняти пінку, додати лавровий лист і перець горошком. Варити 30 хв. Читайте також: Рецепти різдвяного печива Після процідити. Додати варитися пшоно. Приблизно 30 хвилин. Додати нарізану картоплю і моркву. Дрібно подрібнену цибулю і часник обсмажити на олії, додати томатну пасту і тушкувати 2-3 хвилини. Після того, як картопля стане м’якою, відправити в суп піджарку. В кінці варіння додати капусту і варити ще 5 хвилин. Посолити і поперчити за смаком. Перед подачею заправити сметаною або майонезом. 12 пісних страв на різдво рецепти

 

9. Грибна запіканка Інградієнти: 10 штук шампіньйонів; 5 цибулин; 0,5 склянки рослинного масла; 1 стакан паніровачних сухарів; сіль і перець за смаком. Приготування: Гриби необхідно очистити, відварити до готовності і дрібно порізати. Обсмажити на олії цибулю. Змішати з паніровачнимі сухарями і додати в гриби. Розрівняти масу, посипати спеціями і додати пару-трійку ложок грибного бульйону. Ретельно все перемішайте. Посипати сухарями що залишилися форму для запікання, викласти на неї підготовлені гриби. Закрити фольгою і випікати в духовці до готовності при 180 градусах. Страви на Святий вечір: 12 пісних рецептів

 

 

10. Узвар до Різдвяного столу Інградієнти: 200 гр сушених яблук і груш; 4 ст. ложки меду; 1,5 л окропу. Приготування: Ретельно промити сушені яблука і груші, скласти їх в каструлю і залити окропом. Накрити кришкою і залишити в прохолодне місце на 4-5 годин. Процідити, додати мед і розмішати. Подавати охолодженим. різдвяні страви західної україни

 

 

11. Вінегрет Інградієнти: 1 буряк; 2 картоплини; 3 солоних огірка; 150 гр солі; 1 цибулина; 4 ст. ложки рослинної олії; сіль і перець за смаком. Приготування: Картоплю і буряк ретельно вимити і варити в окремих ємкостях, в мундирах, до повної готовності. Після — охолодити, очистити від шкірки і нарізати дрібними кубиками. Квасолю з вечора замочити в холодній воді, вранці — відварити до готовності, охолодити. Нарізати дрібними кубиками огірки. Цибулю дрібно порубати, можна залити на кілька хвилин невеликою кількістю окропу з часткою оцту. Всі складові ретельно перемішати і заправити олією. Посолити за смаком. Різдвяні страви | Кулінарні рецепти з фото

 

 

12. Яблука, запечені з медом і горіхами Яблука ретельно вимити, видалити насіння. Змішати мелений мускатнй горіх з корицею, гвоздикою і родзинками, заповнити цією сумішшю підготовлені яблука. Викласти начинені яблука на деко, змастити їх медом. На дно форми додати трохи води. Випікати до м’якості при 180 градусів. Можна періодичний поливати фрукти сиропом. Крім того, можете також подати на стіл асорті з солінь (квашена капуста, помідори і заморожена журавлина). Таке асорті буде багате на вітаміни, кальцій, білком і іншими речовинами, необхідними для нашого організму.

 

 

Свята вечеря: 12 пісних страв

 

 

 

 

 

Усіх рада я вітати з минулими  святами! Хто знає,що зараз за текст лунає?

На райських дверях Господь Бог стоїть,

 

Господь Бог стоїть, сам три служби служить:

 

Першу службу — за господаря,

 

Другу службу — за господиню,

 

Третю службу — за челядочку,

 

За челядочку, за сина й дочку.

..

 

Хай дасть вам Бог!

 

Нова радість стала,

 

Яка не бувала:

 

Зірка ясна над вертепом

 

Весь світ осіяла.

Де Ісус родився,

 

Там світ просвітився,

 

І чабани з ягнятком

 

Перед Божим дитятком

 

На коліна стають,

 

Царя-Бога вихваляють:

 

Ой ти, Царю, наш Царю,

 

Наш небесний Володарю,

 

Пошли, Боже, літа многі

 

Цього дому Господарю,

 

Щоб і хліб родився,

 

Щоб і скот плодився,

 

Щоб і пан-господар

 

Нічим не журився.

Описуючи чесноти й красу хазяїв дому, колядники вдаються до поетичних образів:

 

У тім саду три тереми:

 

В одному — красне сонце,

 

У другому — ясний місяць,

 

У третьому — дрібні зірки.

Ясний місяць — пан господар,

 

Красне сонце — жінка його,

 

Дрібні зірки — його діточки.

Добрий вечір!

 

А зараз слово надається нашим народознавцям

СВЯТ-ВЕЧІР

Перший учень  Одне з найбільш важливих родинних свят, один із найбільш магічних днів, коли кожна сім'я і словом, і ділом створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру, — Свят-вечір, що припадає на 6 січня.

.

 

Другий учень Цього дня ще від самого ранку хазяйка береться до роботи: у першу чергу слід виконати магічну дію — добути «новий вогонь». Для цього треба взяти кремінь та кресало, що пролежали під образами останні дванадцять днів, потім перехреститися тричі й викресати «новий вогонь», ставши обличчям до сходу сонця. Протягом останніх дванадцяти днів останнього місяця господиня сушила дванадцять полін, які саме тепер і треба розпалити «новим вогнем».

 Третій учень А потім настає черга приготування дванадцяти святкових страв. Зазвичай це узвар, варений горох, смажена капуста, риба, квасоля, вареники, картопля, гриби, гречана каша, голубці, коржі та пшенична кутя. Ця багата вечеря обов'язково має бути пісною; до столу господиня в основному подає дари саду й городу, щоб таким чином подякувати минулому року за благополуччя родини.

 

Пропоную учням рецепти страв  і розпочинаємо гру : «Моя Свята вечеря» в ході якої учень розповідає, якогомога довше про страви,які готують у його родині.Хто розповів найбільше-отримує рецепт святкової страви на вибір.

 

 А ми продовжуємо наш круглий стіл «Про святий вечір усі разом» Четвертий учень: Добрий господар теж не гає часу, поки господиня" порається біля печі: він повинен напоїти й нагодувати худобу, прибрати в хліві, ретельно оглянути двір, дім — усе своє господарство. Уся родина, усе живе й неживе, що має відношення до сім'ї, повинно бути готове до зустрічі урочистого свята. Обов'язково слід повернути до господи все, що було де-небудь забуте або кимось позичене.

П’ятий учень Уся родина цього вечора неодмінно має бути разом, щоб і протягом року пам'ятати про міцність родинних уз. Старі люди кажуть, що та людина, яка проведе Свят-вечір поза сімейним колом, весь рік блукатиме світом, почуватиметься незатишно й одиноко. Важливо також у цей день пробачити всі кривди, що були вам заподіяні, щоб не брати образи й поганий настрій із собою до майбутнього року.

Шостий учень Отже, весь день минає в поранні по хазяйству, веселих і важливих турботах. Прийнято цього дня не снідати й не обідати; дещо з'їсти в обідній час дозволяється хіба що дітям задля збереження нормального функціонування травної системи. Коли ж починає вечоріти, хазяїн дому готує символ урожаю — «дідуха». Переступаючи поріг рідного дому, господар вітається з хазяйкою так, наче вони вперше цього дня побачилися, вітає зі Свят-вечором, бажає ста років щастя та здоров'я всім, хта є присутнім у домі. Завершивши святкові побажання, він ставить «дідуха» під образами, кладе побіч нього господарське начиння, а господиня застеляє все це новою білою скатертиною.

 

Потім хазяїн уносить до хати невеликий оберемок сіна й соломи. Солому треба постелити на підлозі, а сіно — розділити на дві частини, бажано нерівні. Меншу частину слід покласти на покутній бік святкового столу, а більшу — під цей же стіл. На цю копицю треба поставити невеличку ладанку, щоб оселя сповнилася святковими ароматами, а збоку від сіна — залізні господарські речі, наприклад сокиру або леміш. Хазяї дому з хлібом і ладанкою в руках обходять все своє господарство, обкурюючи і таким чином забезпечуючи захист дому від відьом та інших злих сил. Хазяйка посипає землю дрібним насінням маку, а хазяїн «зарубує поріг».

Ці магічні дії допомагають господарям дому захистити свою оселю від злих сил не тільки на цей вечір, але й протягом усього наступного року. Існує традиція класти під святкову скатертину по голівці часнику під кожен кут — знову ж таки задля захисту від ворожих людині сил.

Святкова вечеря, як уже згадувалося, обов'язково повинна бути приготовлена на «новому вогні», за умови дотримання магічних законів цього вечора. Ось основні дії, що передбачені стародавніми українськими традиціями святкування.

Дитина віком до семи років кладе на сіно, що лежить на кінці столу, три хлібини, дрібку солі, воскову свічу. Потім господиня ставить на стіл вечерю, а на покутті — кутю й узвар. Надвечір діти вже дуже голодні, але вони знають, що зарано просити їсти, неодмінно треба дочекатися, поки зійде вечірня зоря — знамення того, що Син Божий народився. Коли сходить вечірня зоря, до кімнати входить господар і урочисто повідомляє, що Свят-вечір розпочався. Перш ніж перейти до святкового прийому їжі, він .повинен нагодувати свою худобу, «пригостити» її всіма святковими стравами, подякувати їй за вірну службу протягом минулого року. Господиня в цей час так само пригощає святковою вечерею свійську птицю.

Цього дня в жодному разі не можна бити тварин — це великий гріх. Власне, бити тварин будь-якого дня не треба.

Коли господарі повертаються до хати, хазяйка вимикає світло, велить дітям принишкнути, а хазяїн виходить за двері зі святковою вечерею в руках і гукає до безкрайого зоряного неба: «Морозе, іди до нас кутю їсти!» Далі звичай велить мовчки почекати, чи не відгукнуться таємничі сили природи, а потім гукнути ще двічі. Після третього заклику господар мусить промовити: «Як не хочеш іти до нас, то й не йди і на жито-пшеницю, усяку пашницю. Іди на моря, на ліси, на гори, а нам шкоди не роби!»

 

Потім він тричі припрошує сірого вовка, аби не брав у господі ні телят, ні ягнят, ні поросят, а насамкінець — злі бурі й вітри. Після виконання цих магічних дій господар, не озираючись, повертається до хати, причиняє за собою двері. І до самого кінця вечері не можна відчиняти двері й тим більше виходити з дому.

На Свят-вечір родина обов'язково згадує своїх померлих родичів, припрошує їх узяти участь у вечері. Сідаючи за стіл, необхідно подути на стілець, щоб «не придавити мертву душу» , яка, імовірно, прийняла запрошення на цю святкову вечерю. Для мертвих душ родичів можна або залишити узвар на вікні, або після вечері не прибирати зі столу немиті ложки — начебто щоб душі лизали й не залишилися голодними. Хазяїн дому тричі обходить «за сонцем» навколо столу з кутею та свічкою в руках, потім на колінах перед образами молиться за померлих родичів. Дружина й діти діють так само. Потім уся родина молиться за свою родину й господу — аби все на добре велося. Далі господар закликає всі грішні й праведні душі на Святу вечерю, передає миску з кутею господині. І тільки після цього родина починає разом вечеряти.

Першою традиційно слід куштувати кутю, а потім уже решту приготовленого, запити все узваром. Якщо сталося так, що в господі гостює стороння людина, її обов'язково кличуть до святкового столу. Гість на Свят-вечір приносить щастя до оселі.

Будь-яка дрібничка під час святкової вечері має величезне значення, зокрема вся родина уважно стежить за тінню на стіні — вона віщує події майбутнього року. Не можна багато говорити, не годиться виходити під час вечері з-за столу, забороняється пити, бо якщо дитина витримає спрагу — справжнім козаком буде.

Якщо за святковою вечерею дівчина чхне — це знак, що вона заміж вийде, якщо хлопець чхне — добрим козаком буде. Раніше батько в такому разі доньці дарував теля — на щастя, а синові — лоша.

Важлива подія цього вечора — діти носять кутю до близьких родичів та хрещених батьків і просто сторонніх людей, яких хочеться привітати зі святом. А зараз,до вашої уваги відеофільм:»Гуцульське Різдво» 2006 року.

Дякую за увагу!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Савченко Тетяна Терентіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
2 травня 2019
Переглядів
687
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку