Розділ IV. Королівство Руське (Галицько-Волинська держава) Походи монголів на Русь-Україну. Підпорядкування руських князівств Монгольській імперії (Золотій Орді)

Про матеріал
За підручником «Історія України» для 7 класу (автори Олександр Гісем, Олександр Мартинюк). Друга із п'яти презентацій з Розділу IV. Королівство Руське (Галицько-Волинська держава). Можна використовувати у пілотних класах НУШ. Містить рефлексію.
Перегляд файлу

Походи монголів на Русь.

Підпорядкування руських князівств Монгольській імперії (Золотій Орді)

image

© Коломєєць Лариса

Ви дізнаєтесь: 

 

             коли відбувся перший похід монгольського війська на Русь;

             в чому полягає сутність трагедії на річці Калка;

             що таке монгольська навала та якими були її наслідки;

             як утворилася Золота Орда; •    хто такий «баскак»;

             що таке «ярлик».

1. Перший похід монголів на Русь. Трагедія на річці Калка. 

image     Темуджиноб’єднав усі монгольські племена,  створив Монгольську імперію та став її великим  Ханом – Чингісханом.

    Наприкінці другого десятиліття ХІІІ ст. монголи  почали готуватися до вторгнення в прикаспійські  та причорноморські степи, у яких панували половці.

image     У 1222 р. монгольське військо несподівано для половців здолало Кавказькі гори й вийшло   в половецькі степи. Половецькі хани дали монголам бій на березі річки Сіверський Донець, але зазнали поразки.

imageimage     Половецький хан Котян звернувся по допомогу до руських князів: «Якщо не допоможете нам, будемо ми сьогодні порубані, а вас назавтра порубають».       На з’їзді князів у Києві було вирішено дати монголам бій у половецьких степах.     31 травня (за іншими джерелами — 16 червня) 1223  р. головні сили руськополовецького        війська і      монголів зустрілися на річці Калка.

    Як повідомляє літопис, «руські князі зазнали такої поразки, якої ще не було ніколи».

 

2.   Монгольська навала на північно-східні князівства 


image

БАТИЙ — хан монголів, онук Чингісхана

image


           

     Монгольська армія була добре навченою         й дисциплінованою. Її основу складала важка кіннота. До армії також увійшли загони підкорених племен. Монголи мали й велику

кількість різних метальних і стінобитних машин.


3.   Падіння Переяславського та Чернігівського    князівств.

                                                     image

1238 р. — Переяславське    і Чернігівське  князівства. 

imageНаприкінці березня 1238 р. головні сили монголів підійшли до невеликого міста Козельськ у Чернігівському князівстві. Протягом семи тижнів Батий намагався зламати опір його жителів. Лише після застосування облогових машин монголам вдалося потрапити до Козельська. Останні захисники вночі вийшли з палаючого міста й ціною своїх життів знищили 4 тис. монголів та облогові машини. За відчайдушний опір населення монголи назвали Козельськ «злим містом».

Оборона Козельська.

Мініатюра XVI ст.

4.   Оборона Києва. Монгольська навала на Галицько-Волинську державу.

image

«Прийшов Батий до Києва з великою силою 6 грудня 1240 р. був остаточно многим-множеством сили своєї, і окружив город. І обступила Київ сила татарська, і захоплений і знищений Київ. був город в облозі великій».


image

     Здобуття Києва відкрило Батию шлях на Захід. На початку 1241 р. військо монголів вдерлося на Волинь. Батий поділив свою армію на кілька загонів, які розійшлися землями Галичини й Волині, нищачи все на своєму шляху.

image

    Князь Данило Галицький безуспішно намагався схилити до спільної боротьби проти монголів правителів Угорщини та Польщі.


5.   Наслідки монгольської навали.

image

      Русь і народи Центральної Європи своїм опором урятували Західну Європу від монгольського ярма. Проте для руських князівств наслідки  були катастрофічними.

6.   Утворення Золотої Орди. Монгольське панування на українських землях.

imageimage     На базі монгольських завоювань 1220—1240-х рр. виникла держава Золота Орда. Влада князів у руських землях зберігалася, проте право на князювання підтверджував монгольський хан своїм ярликом (грамотою-дозволом на володіння землями) в обмін на визнання своєї зверхності та зобов’язання надавати йому військо й сплачувати данину. За обчисленням      і збиранням данини наглядали монгольські урядовці. Найвищого урядовця на підкорених землях називали баскаком. На Галичині й Волині правили власні князі.

Підсумки

v  Руські князівства зазнали спустошливої навали монголів. Проте руські князівства діяли нарізно, тому були приречені на загибель.

v  Оселившись у степах, монголи заснували державу Золота Орда, що стала складовою могутньої

Монгольської імперії.

v  Руські князівства на тривалий час потрапили під монгольське панування. Це затримало та змінило їх подальший розвиток.


Запам’ятайте дати

         1223 р.1  битва на річці Калка.

         1237—1241 рр. — монгольська навала на Русь. • 1239 р. — спустошення монголами

Переяславського та Чернігівського князівств.

         1240 р. — оборона Києва.

         1240—1241 рр. — спустошення монголами Київського князівства і Галицько-Волинської держави.

imageоцініть свою роботу на кожному етапі у вигляді сходинок, які ведуть до успіху.

1

pdf
Додано
17 лютого
Переглядів
204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку