Розробка гри "Форд - буяр" для проведення фізичного тижня або на закріплення матеріалу

Про матеріал

в даному матеріали представлені завдання для проведення гри "Форд - Буаяр" для дітей 8 - 9 класів. Найчастіше використовується для проведення позакласного заходу під час тижня фізики

Перегляд файлу

Форд – буаяр

Гра для 8 – 9 класів

Мета: шляхом гри зацікавити учнів фізикою; розвивати логічне мислення учнів, уміння мислити й робити правильні висновки; сприяти розширенню наукового світогляду учнів.

Рекомендації до гри: в грі беруть участь учні 8-9 класів. Створюється 6 команд.

Хід гри

Слово вчителя: всі учні діляться на шість рівних команд та обирають капітана. Вчитель дає номерні знаки. Кожній команді потрібно пройти певний етап. Завдання розміщені у приміщенні ліцею. Кожній команді потрібно розв’язати завдання і скласти слово із отриманих карточок.  На карточках також написано, в який кабінет ви біжите далі. Мої помічники будуть вам видавати по частинці слова. Хто перший складає слово, той отримає приз.

Перший конверт із завданнями вчитель вручає у кабінеті фізики. На рахунок: один, два, три капітани розривають конверти та розв’язують завдання.

Кабінети:  307, 205, 311, вахта, бібліотека, 307

Завдання для першої команди (8 клас)

  1. Для вимірювання яких фізичних величин використовують: штангенциркуль, ареометр, спідометр, манометр, барометр? (довжина, густина, швидкість, тиск, атмосферний тиск). (205 каб.) (частина слова: тра)
  2. Вертоліт рівномірно піднімається вгору. Яка траєкторія руху точки на кінці лопаті гвинта вертольоту в системі відліку, зв’язаній з його корпусом? (коло) (311каб.) (частина слова: єк)
  3. Третину шляху гелікоптер пролетів зі швидкістю 160 км/год, а дві третини – зі швидкістю 320 км/год. Яка середня швидкість на всьому шляху? (вахта) (частина слова: т)
  4. «Об’єм талії» колобка 25 см. Скільки обертів він зробить, прокотившись по стежині довжино 50 см?  (200)  (бібліотека) (ор)
  5. У скільки разів період обертання Землі навколо власної осі більший за період обертання годинної стрілки механічного годинника?  (у 2 рази) (307 каб)( частина слова: і)
  6. Два шестикласники, перший в Одесі, а другий у Києві, сидять на уроках. Швидкість якого з них відносно центру Землі більша? (першого) (частина слова: я).

 

 Завдання для другої команди (8 клас)

  1. Який прилад застосовується для дослідження космічних об’єктів? (телескоп) (частина слова: ш) (205 каб.).
  2.                Яка швидкість кінця рукоятки під час піднімання відра води з колодязя зі швидкістю 1 м/с, якщо радіус рукоятки колодязного коловорота в 4 рази більший від радіуса вала, на який намотується трос?  (4 м/с) (311каб.) (частина слова: в)
  3.                Моторний човен пройшов вниз за течією річки відстань 22, 5 км за 90 хв. Власна швидкість човна 12 км/год. Скільки часу витратив човен на зворотній шлях? (2,5 год) (частина слова: и) (вахта)
  4.                При струшуванні медичного термометра стовпчик ртуті в ньому опускається. Яке фізичне явище лежить в основі цього процесу? (інерції) (бібліотека) (частина слова: дк).
  5.                У посудину налили 5 л молока. Чому дорівнює маса посудини з молоком. (густина молока – 1,05 г/см3) (307 кабінет) (частина слова: іс).
  6.                Прилад для вимірювання густини рідин називається….. (ареометр) (частина слова: ть).

 

Завдання для третьої команди (8 клас)

  1. Левеня хоче налити олію у пластикову пляшку. Чи поміститься 1, 5 кг олії у 1,5 – літрову пляшку? (ні) (частина слова: о) (205 каб).
  2. Маса Левеня 20 кг. Яка маса тат Левеняти, якщо всі його розміри у 2 рази більші за розміри Левеня? (160 кг) (311 каб) (частина слова: бе)
  3. Воротар футбольної команди користується під час гри спеціальними рукавицями, особливо в дощову погоду. Це пов’язано з силою … (тертя)  (вахта) (частина слова: рт).
  4. З якою метою використовують масло в двигунах автомобілів? (для зменшення тертя) (бібліотека) (частина слова: ан).
  5. Пташка, що сиділа на гілці, підстрибнула і полетіла. В який бік відхилилася при цьому гілка? (спочатку вниз, а потім вгору) (307 каб.) (частина слова: н).
  6. Куди відхиляється наповнена гелієм повітряна кулька, яку тримає на нитці хлопчик, що їде у трамваї, якщо трамвай різко гальмує? (назад) (частина слова: я)

 

Завдання для четвертої команди (9 клас)

  1. Під дією сили 100 Н тіло перемістилось у напрямі дії сили на 10 м за 10 с. визначити потужність сили при цьому переміщенні. (100 Вт) (205 каб) (частина слова: і).
  2. Важкий молот падає на палю і вбиває її у землю у цьому процесі відбувається наступне перетворення енергії…. (механічна енергія молота і палі у внутрішню енергію молота, палі, землі) (311 каб) (частина слова: м).
  3. Що характеризує коефіцієнт корисної дії? (будь – які пристрої, в яких відбувається перетворення енергії) (вахта) (частина слова: п)
  4. Піднімаючи вантаж 2000 кг, ідеальний прес виконав роботу 400 Дж. Малий поршень виконав 10 ходів, кожного разу на відстань 10 см. Порівняйте площі поршнів. (S2/S1=50) (бібліотека) (частина слова: у)
  5. Тіло масою 1 кг повністю занурене в рідину. Вага витісненої рідини 2 Н. яка сила Архімеда діє на тіло і як вона напрямлена? (2 Н, вгору) (307 каб.)(частина слова: л)
  6. Який приблизно об’єм людини масою 50 кг? (0,05 м3).

 

 

Завдання для п’ятої  команди (9 клас)

  1. На камінь, масою 20 кг, у воді діє виштовхувальна сила 50 Н. Яку силу треба прикласти до каменя, щоб рівномірно піднімати його у воді? (150 Н) (205 каб) (частина слова: е).
  2. Човен плаває у басейні. Як зміниться рівень води, якщо з човна кинути камінь у воду? (зменшиться) (311 каб) (частина слова: н)
  3. На орбітальних станціях, штучних супутниках Землі, потрібна примусова циркуляція повітря. Це пов’язано з відсутністю сили…. (Архімеда) (вахта) (частина слова: е).
  4. Тверде тіло можна розламати на велику кількість шматочків, тому що … (тіло складається з частинок) (бібліотека) (частина слова: р)
  5. Чим пояснюється броунівський рух дрібних твердих частинок в рідині? (випадковим стиканнями з молекулами рідини, що рухаються хаотично) (307 каб) (частина слова: г).
  6. Ртуть замерзає при температурі 234 К. Чи можна ртутним термометром виміряти температуру – 40 оС?  (ні) (частина слова: ія).

 

Завдання для шостої  команди (9 клас)

  1. Як зміниться швидкість поширення запаху в кімнаті, якщо не діятиме сила тяжіння? Тиск газу постійний. (не зміниться) (205 каб) (частина слова: е).
  2. Яке явище лежить в основі роботи ртутного термометра? (розширення рідини при нагріванні) (311 каб) (частина слова: л).
  3. Воду масою 1 кг нагріли. При цьому витратили 84 кДж енергії. Якою стала температура води, якщо початкова була 10 оС. (30 оС) (вахта) (частина слова: е).
  4. Змішують однакові кількості води при температурі 0 оС і 10 оС. яка температура встановиться? (5 оС) (бібліотека) (частина слова: кт)
  5. Тіло віддає теплоту, але його температура не змінюється, отже, проходить процес… (кристалізації) (307 каб) (частина слова: ро)
  6. Поясніть, що собою становить хмара і з яким явищем пов’язано її утворення.(краплини води, конденсація) (частина слова: н).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання для першої команди (8 клас)

  1. Для вимірювання яких фізичних величин використовують: штангенциркуль, ареометр, спідометр, манометр, барометр? (205 каб.)

 

  1. Вертоліт рівномірно піднімається вгору. Яка траєкторія руху точки на кінці лопаті гвинта вертольоту в системі відліку, зв’язаній з його корпусом? (311каб.)

 

  1. Третину шляху гелікоптер пролетів зі швидкістю 160 км/год, а дві третини – зі швидкістю 320 км/год. Яка середня швидкість на всьому шляху? (вахта)

 

 

  1. «Об’єм талії» колобка 25 см. Скільки обертів він зробить, прокотившись по стежині довжино 50 см?  (бібліотека)

 

  1. У скільки разів період обертання Землі навколо власної осі більший за період обертання годинної стрілки механічного годинника?  (307 каб)

 

 

  1. Два шестикласники, перший в Одесі, а другий у Києві, сидять на уроках. Швидкість якого з них відносно центру Землі більша?

 

 Завдання для другої команди (8 клас)

  1. Який прилад застосовується для дослідження космічних об’єктів? (205 каб.).

 

  1. Яка швидкість кінця рукоятки під час піднімання відра води з колодязя зі швидкістю 1 м/с, якщо радіус рукоятки колодязного коловорота в 4 рази більший від радіуса вала, на який намотується трос?  (311каб.)

 

 

  1.                Моторний човен пройшов вниз за течією річки відстань 22, 5 км за 90 хв. Власна швидкість човна 12 км/год. Скільки часу витратив човен на зворотній шлях?  (вахта)

 

  1.                При струшуванні медичного термометра стовпчик ртуті в ньому опускається. Яке фізичне явище лежить в основі цього процесу? (бібліотека) .

 

  1.                У посудину налили 5 л молока. Чому дорівнює маса посудини з молоком. (густина молока – 1,05 г/см3)  (307 кабінет ).

 

  1.                Прилад для вимірювання густини рідин називається….. 

 

 

 

 

Завдання для третьої команди (8 клас)

  1. Левеня хоче налити олію у пластикову пляшку. Чи поміститься 1, 5 кг олії у 1,5 – літрову пляшку? (205 каб).

 

  1. Маса Левеня 20 кг. Яка маса тат Левеняти, якщо всі його розміри у 2 рази більші за розміри Левеня?  (311 каб)

 

 

  1. Воротар футбольної команди користується під час гри спеціальними рукавицями, особливо в дощову погоду. Це пов’язано з силою … (вахта) .

 

  1. З якою метою використовують масло в двигунах автомобілів? ( (бібліотека) .

 

 

  1. Пташка, що сиділа на гілці, підстрибнула і полетіла. В який бік відхилилася при цьому гілка? (307 каб.) .

 

  1. Куди відхиляється наповнена гелієм повітряна кулька, яку тримає на нитці хлопчик, що їде у трамваї, якщо трамвай різко гальмує?

 

Завдання для четвертої команди (9 клас)

  1. Під дією сили 100 Н тіло перемістилось у напрямі дії сили на 10 м за 10 с. визначити потужність сили при цьому переміщенні.  (205 каб) .

 

  1. Важкий молот падає на палю і вбиває її у землю у цьому процесі відбувається наступне перетворення енергії…. (311 каб) .

 

 

  1. Що характеризує коефіцієнт корисної дії?  (вахта)

 

  1. Піднімаючи вантаж 2000 кг, ідеальний прес виконав роботу 400 Дж. Малий поршень виконав 10 ходів, кожного разу на відстань 10 см. Порівняйте площі поршнів.  (бібліотека)

 

 

  1. Тіло масою 1 кг повністю занурене в рідину. Вага витісненої рідини 2 Н. яка сила Архімеда діє на тіло і як вона напрямлена? (307 каб.)

 

  1. Який приблизно об’єм людини масою 50 кг? 

 

 

 

 

Завдання для п’ятої  команди (9 клас)

  1. На камінь, масою 20 кг, у воді діє виштовхувальна сила 50 Н. Яку силу треба прикласти до каменя, щоб рівномірно піднімати його у воді?  (205 каб) .

 

  1. Човен плаває у басейні. Як зміниться рівень води, якщо з човна кинути камінь у воду? (311 каб)

 

 

  1. На орбітальних станціях, штучних супутниках Землі, потрібна примусова циркуляція повітря. Це пов’язано з відсутністю сили….  (вахта)

 

  1. Тверде тіло можна розламати на велику кількість шматочків, тому що … (бібліотека)

 

 

  1. Чим пояснюється броунівський рух дрібних твердих частинок в рідині? ( (307 каб) .

 

  1. Ртуть замерзає при температурі 234 К. Чи можна ртутним термометром виміряти температуру – 40 оС?   .

 

Завдання для шостої  команди (9 клас)

 

  1. Як зміниться швидкість поширення запаху в кімнаті, якщо не діятиме сила тяжіння? Тиск газу постійний.  (205 каб) .

 

  1. Яке явище лежить в основі роботи ртутного термометра? (311 каб)

 

 

  1. Воду масою 1 кг нагріли. При цьому витратили 84 кДж енергії. Якою стала температура води, якщо початкова була 10 оС(вахта) .

 

  1. Змішують однакові кількості води при температурі 0 оС і 10 оС. яка температура встановиться? (бібліотека)

 

 

  1. Тіло віддає теплоту, але його температура не змінюється, отже, проходить процес…  (307 каб)

 

  1. Поясніть, що собою становить хмара і з яким явищем пов’язано її утворення.

 

 

 

 

Відповіді:

Відповіді першої команди (8 клас)

  1. (довжина, густина, швидкість, тиск, атмосферний тиск).
  2. (коло)
  3. (240 кам/год)
  4. (200)
  5. (у 2 рази)
  6. (першого)

 

Відповіді другої команди (8 клас)

  1. (телескоп)
  2. (4 м/с)
  3. (2,5 год)
  4. (інерції)
  5. (5,25 кг)
  6. (ареометр)

 

Відповіді третьої команди (8 клас)

  1. (ні)
  2. (160 кг)
  3. (тертя) 
  4. для зменшення тертя)
  5. (спочатку вниз, а потім вгору)
  6. (назад)

 

Відповіді четвертої команди (9 клас)

  1. (100 Вт)
  2. (механічна енергія молота і палі у внутрішню енергію молота, палі, землі)
  3. (будь – які пристрої, в яких відбувається перетворення енергії)
  4. (S2/S1=50)
  5. (2 Н, вгору)
  6. (0,05 м3).

 

Відповіді п’ятої  команди (9 клас)

  1. (150 Н)
  2. (зменшиться)
  3. (Архімеда)
  4. (тіло складається з частинок)
  5. випадковим стиканнями з молекулами рідини, що рухаються хаотично)
  6. (ні)

 

 

 

 

 

 

Відповіді шостої команди (9 клас)

  1. (не зміниться)
  2. (розширення рідини при нагріванні)
  3. . (30 оС)
  4. (5 оС)
  5. (кристалізації)
  6. .(краплини води, конденсація)

 

Слово для першої команди:

Т       РА      ЄК           ТО          РІ         Я

Слово для другої  команди:

 

 Ш      в      и        дк         іс           ть

 

Слово для третьої команди:

О          бе         рт            ан             н               я

 

 

 

 

 

Слово для четвертої команди

І        м          п          у         л        ьс

 

Слово для п’ятої команди

Е             н               е               р            г           ія

 

Слово для шостої команди

Е       л          е             кт             ро                 н

1  2   3    4   5   6

1  2   3    4   5      6

 

 

Завдання для шостої  команди (9 клас)

 

  1. Як зміниться швидкість поширення запаху в кімнаті, якщо не діятиме сила тяжіння? Тиск газу постійний.  (205 каб) .

 

  1. Яке явище лежить в основі роботи ртутного термометра? (311 каб)

 

 

  1. Воду масою 1 кг нагріли. При цьому витратили 84 кДж енергії. Якою стала температура води, якщо початкова була 10 оС(вахта) .

 

  1. Змішують однакові кількості води при температурі 0 оС і 10 оС. яка температура встановиться? (бібліотека)

 

 

  1. Тіло віддає теплоту, але його температура не змінюється, отже, проходить процес…  (307 каб)

 

  1. Поясніть, що собою становить хмара і з яким явищем пов’язано її утворення.

 1  2   3    4   5   6

1  2   3    4   5   6

1  2   3    4   5   6

1  2   3    4   5   6

1  2   3    4   5   6

 

docx
До підручника
Фізика 8 клас (Шут М. І., Мартинюк М.Т., Благодаренко Л.Ю.)
Додано
25 липня 2018
Переглядів
2004
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку