Розробка першого уроку. "Я - українець і цим пишаюсь" (9 клас). 2018/2019 н.р.

Про матеріал

Захід розрахований на те, щоб на особистих прикладах знакових постатей українського сьогодення та історії виховувати патріотизм, національну самосвідомість, політичну культуру та загальнолюдські цінності; мотивувати учнів до самовдосконалення та самореалізації.

Перегляд файлу

 

Я – українець і цим пишаюсь.

Мета: Виховувати патріотизм, національну самосвідомість, політичну культуру та загальнолюдські цінності; мотивувати учнів до самовдосконалення та самореалізації.

Обладнання: контур кордонів України нанесений на дошку чи прикріплений до неї (він буде заповнюватись протягом уроку); українська національна та державна символіка; портрети видатних українців та ілюстрації, пов’язані з ними; маркери; стікери.

 

Хід уроку

"Проклятий  крук  тебе  терзає,
і  кров  із  серця  п’є  змія.
Я  так  люблю  тебе,  мій  краю,
Вкраїно  змучена  моя!.."

(Володимир Сосюра)

 

Вчитель: Дорогі діти. Вітаю вас з початком нового навчального року. З гордістю хочу вам повідомити, що до нас на свято завітав справжний герой сучасності, доброволь АТО Сергій Самойленко. Тема нашого першого уроку «Я – українець і цим пишаюсь»

Україна - найбільша країна в Європі. Вона розкинулася на стратегічних торговельних шляхах з Європи до Азії, має вихід до моря, і плавно переходить з півночі на південь і з лісу у степ. Саме в Україні, у містечку Рахові, в оточенні мальовничих Карпат, розташований географічний центр Європи. Довжина кордону становить 7700 км. Україна – єдина країна Європи, яка має стільки близьких сусідів. Наша Батьківщина межує з сімома країнами. Назвіть ці країни (Росія, Білорусія, Польща. Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова).  Південну частину омивають води… Чорного і Азовського морів, де проходять водні  кордони  з азіатськими країнами. Назвіть їх (Туреччина, Болгарія, Грузія ).

 (По ходу розповіді вчителя вздовж контуру кордонів України на дошку прикріплюються прапори відповідних держав – сусідів)

 

https://st2.depositphotos.com/1635204/6728/v/950/depositphotos_67283581-stock-illustration-black-outline-of-ukraine-map.jpg

 

 

 

 

 

БілорусьРосіяСловаччинаРумуніяМолдова ТуреччинаПольща Угорщина Грузія Болгарія

 

Тут найкращі чорноземи, надра багаті корисними копалинами, чудові природні ландшафти. Тому ця земля завжди була ласим шматком для сусідніх агресорів, але Україна врешті-решт домоглася територіального суверенітету і змогла відстояти своє. Зараз наша країна переживає складний момент у зв'язку із черговим посяганням на її територіальну цілісність з боку Росії.

І-й учень

Діряві кордони,

Прдажні порти.

Вчорашні братове –

Сьогодні кати.

Орли двоголові.

І зброя, і міць.

Втопити у крові,

Повергнути ниць

Брехнею і «градом»…

Перевертнів тьма.

Збиткуються як:

«України – нема!»

ІІ – й учень

 Не тратьте отрути.

 Не сійте брехні.

 Донбас вам – не Крути.

 Назустріч війні

 З Майдану і з поля

 Повстало життя.

 За землю, за волю,

 За матір, дитя

ІІІ – й учень

 З Майдану і поля

 Герої – в АТО.

 Від зайд визволять

 Україну. Бо хто?

 Покинувши бізнес,

 І плуг, і станок…

Із ворогом грізним

Смертельний танок

IV-й учень

 За землю, за волю,

 За рід без заброд.

 Єдину Вкраїну!

 Свобідний народ!

 Супроти знегоди,

 Імперського зла

 Лиш воля народу

 Повстати змогла.

 Хай знає кремлівський

 Куратор заброд:

 Не можна здолать

 Український народ!

Вчитель: Як показує наша героїчна історія, агресор завжди залишається переможеним, а Україна - єдиною і неподільною. Так було і буде тому, що українці люблять свою землю понад усе. Від початку інтервенції тисячі патріотично налаштованих чоловіків і жінок, не чекаючи повістки, «штурмували» військомати.  С. А Самойленко був серед них. Сергій Олександрович, що Вами керувало тоді?

Мотиваційний виступ учасника АТО:

 Вчитель: Дякуємо, Сергію Олександровичу, за Ваш подвиг.              Саме такі люди як Ви, пишуть новітню історію України і є прикладом для підростаючого покоління. Вірю, що серед присутніх у цьому класі є люди, про яких у майбутньому знатимуть не лише в Україні, вони прославлять нашу державу як… А чи можете ви назвати українців, знаних у всьому світі? (Учні називають видатних українців, вчитель доповнює список).

Вчитель: Хотілось би зупинитись на постаті Юрія Кондратюка. Завдяки йому вдалося зробити небачений прорив у галузі космічних досліджень. Американці на космодромі мису Каннаверал поставили йому бюст — чи то мармуровий, чи то навіть золотий! Вони мовби «вознесли» над космодромом нашого земляка, полтавчанина, висловивши йому таким чином свою вдячність. Чому? Факт сам по собі унікальний. Джон Хуболт, керівник програми «Аполлон», повідомив пресі, що політ американських астронавтів, посадка на Місяць і повернення здійснені за розрахунками і за схемою великого інженера Юрія Кондратюка, який, виявляється, ще п’ятдесят років тому розробив цей, найкращий, спосіб досягнення сусіднього небесного тіла.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Tamara_Toumanova_%26_Serge_Lifar.jpgВчитель звертає увагу учнів на ту частину дошки, де розміщені ілюстрації:

Результат пошуку зображень за запитом "пайпал"

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "чорний квадрат" Результат пошуку зображень за запитом "квітка цісик"

C:\Users\User\Desktop\Яков Савчик-011-Delahaye 235М.jpg

C:\Users\User\Desktop\Яков Савчик-007-Cadillac.jpg

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "уряд канади"

Як гадаєте, що об’єднує ці ілюстрації? ( Варіанти відповідей учнів).

 Нашого цвіту — по всьому світу. Тисячі українців були змушені шукати кращої долі за кордоном. Але навіть у чужих країнах вони пам'ятали про своє походження та змогли вразити світ своїм талантом. Українці займали важливі державні посади у чужих країнах, підкоряли космос та високу моду, знімалися у найкращих фільмах та робили важливі наукові відкриття для людства.

У Парижі на одному із могильних каменів вибито: «Серж Лифар, киянин». Справжнє ім’я цього українця — Сергій Михайлович Лифар. Емігрувавши 1923 року до Франції, завдяки здібностям і великій праці він зумів повернути світовий престиж французькому балету. Видатний танцюрист і головний балетмейстер паризької Гранд-Опера автор понад 200-т балетів. Засновник Інституту хореографії при Гранд-Опера в Парижі, професор історії та теорії танцю у Сорбонні та ін. Жоден із французьких діячів мистецтва не мав стільки урядових нагород, як українець С. Лифар. Серед них Золота медаль Парижа, найпрестижніший орден Почесного легіону... Коли Шарль де Голль, вручивши Лифарю за досягнення в розвитку балету приз «Золота туфля» — своєрідний балетний «Оскар», запропонував йому нарешті прийняти французьке підданство, той відповів: «Дуже вдячний, пане президенте, за цю пропозицію, але я ніколи не стану французом, тому що я був і буду українцем».

Максим Левчин  - пойшов шлях від простого емігранта до одного з найяскравіших представників Кремнієвої долини. Творінням українця Максима Левчина користуються понад 160 млн людей у світі. Йдеться про PayРal – електронну систему платежів. І хоча ідея не нова, саме українцю вдалося першим продумати надійний захист від хакерських атак. Максиму тоді було 27 років. Відтоді Левчин встиг придумати ще з десяток старпапів. Як тільки вони досягають піку своєї популярності, колишній киянин продає їх за найвигіднішою ціною. Після PayРal Максим Левчин заснував компанію Slide.com – сервіс, що допомагав зручно відображати велику кількість фотографій у соціальних мережах. У 2011 році це дітище викупив Google за 182 млн USD, а розробнику запропонували пост віце-президента пошуковика.

Сьогодні Макс Левчин один із затребуваніших програмістів у Кремнієвій долині зі статками в 300 млн USD. Наприкінці 2012 року він увійшов до ради директорів Yahoo.

Уродженця Києва Казимира Малевича історики мистецтва відносять до вищого ешелону художників-авангардистів, його виставки приймають найкращі музеї планети, а картини стають топ-лотами аукціонів. Так, кілька років тому його полотно Супрематична композиція пішла з молотка на аукціоні Sotheby's за $60 млн. Це один з рекордних продажів для художника пострадянського простору. Художник, який часто називав себе українцем, народився в польській родині в Києві й частину життя працював в українській столиці, де спочатку навчався в Київській рисувальній школі, а пізніше викладав у Київському художньому інституті. Втім, найвідоміша робота Малевича Чорний квадрат зберігається у Третьяковській галереї в Москві.

 Квітка Цісик - американська оперна співачка українського походженн .Батьки Квітки – вихідці із Західної України, але народилася і виросла ця співачка і патріотка вже в США. Її надзвичайний талант привернув увагу продюсера Майкла Джексона Квінсі Джонса, а її голос звучав не тільки в концертних залах, але і в рекламних роликах для таких гігантів, як McDonald's, Coca-Cola, American Airlines і Ford Motors.

У Кремнієвій долині США, яка славиться концентрацією високотехнологічних компаній, українці також чимало відзначилися. Так, киянин Макс Левчин, який залишив батьківщину в 16 років, вже в 27 заснував найвідомішу в світі систему платежів - PayPal. Сьогодні Макс - один з найуспішніших і найбагатших програмістів долини.

Яків Савчик — французький дизайнер українського походження

 

 

 

 

 1905 чи 1906 року Савчик відкрив власну майстерню , з виробництва кузовів для легкових автомобілівв паризькому передмісті Нейі-сюр-Сен. Відзнакою виробів Савчика були неперевершена якість та власний особливий стиль. Після Другої світ ової війни попит на кузови індивідуального виробництва майже зник. В 1952 р. Яків Савчик покинув справи, передав своє підприємство синові П'єру; незабаром ательє припинило існування. Завдяки своїй вишуканості та якості, автомобілі з кузовами ательє Савчика мають велику колекційну цінність.

Христя Фріланд народилася у канадському місті Піс-Рівер у провінції Альберта. Її мати, Галина Хом’як-Фріланд, є українкою за походженням.

Журналістську кар’єру Фріланд починала в Україні в якості стрингера Financial Times, The Washington Post і The Economist.Пізніше вона працювала у Financial Times у Лондоні заступником редактора, редактором британських новин, начальником московського бюро, кореспондентом у Східній Європі, редактором вікенд-видання та редактором FT.com. Згодом оголосила про намір балотуватися на виборах до парламенту Канади від Ліберальної партії.

Вона виграла внутрішньопартійні праймеріз  2013 року і була обрана до парламенту. У 2015 році стала міністром закордонних справ Канади.

 

Сотні видатних українців були і є творцями світової історії. Митці і науковці, волонтери і композитори, актори та письменники - завдяки їм кожен із нас за кордоном або просто у себе вдома з гордістю може сказати: Я – українець. Професіоналізм і наукові досягнення, мистецькі таланти та спортивні рекорди українців – одна з причин пишатись тим, що ми є представниками цієї нації. А ще нам притаманні:

-патріотизм та єдність;

- гостинність;

- терпимість і витримка

Україна ніколи не поневолювала інші народи. Наша армія, якою ми по праву можемо пишатися , гідно і самовіддано боронить нашу землю. Чим ще маємо пишатися по праву? Давайте переглянемо кліп (перегляд кліпу «Україно»)

Вчитель пропонує написати, чим чи ким в Україні  можна пишатися?

(Діти пишуть власні міркування на стікерах, прикріплюються в середині контуру на  дошці та озвучують)

Вчитель: Хочу, щоб ви усвідомили, що  бути українцем - означає любити власний народ, пишатися своєю державою, возвеличувати її добрими справами і бути готовим завжди стати на її захист.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Купцова Наталья Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
4031
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку