Розробка позакласного заходу з географії Країни Великої сімки

Про матеріал
У пресі періодично публікуються статті про зустрічі і рішення, які приймає «Велика вісімка». Але всі знають, що ховається під цим словосполученням і яку роль відіграє цей клуб в світовій політиці. Як і навіщо була утворена G7, хто в неї входить і що обговорюється на самітах - про це і піде мова далі.
Перегляд файлу

 

ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький ЦПТО»

 

 

Розробка позакласного заходу з географії

 

Країни Великої сімки

 

 

 

Підготувала викладач географії

ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький ЦПТО»

Оганесян Лариса Олегівна

 

 

http://pereyslavspt.org.ua/_nw/4/s79839561.jpg

 

 

 

 

 

 

Переяслав-Хмельницький

2019 р.

Вчитель:

   У пресі періодично публікуються статті про зустрічі і рішення, які приймає «Велика вісімка». Але всі знають, що ховається під цим словосполученням і яку роль відіграє цей клуб в світовій політиці. Як і навіщо була утворена G7, хто в неї входить і що обговорюється на самітах - про це і піде мова далі.

 

Історія

    На початку 70-х років світова економіка зіткнулася із економічною кризою і в той же час почали загострюватися відносини між Західною Європою, США і Японією. Для вирішення економічних і фінансових питань було запропоновано проводити зустрічі керівників найбільш розвинених в промисловому плані країн. Ця ідея виникла на нараді перших осіб урядів і держав ФРН, Франції, Великобританії, Італії, США та Японії, яке відбувалося з 15 по 17 листопада 1975 року в Рамбуйє (Франція). Ініціатором цієї зустрічі був французький президент Жискар д`Естен, а такі зібрання надалі вирішили проводити щорічно.  Термін «Країни великої 7» з`явився в результаті неправильної розшифровки журналістами абревіатури G7: насправді вона позначала не "Great Seven» ( «велика сімка»), «Group of Seven» ( «група семи»). Проте, назва прижилася і по-іншому цей клуб вже ніхто не називає.

   Сьогодні до країн Великої сімки входять:

1 США, столиця Вашингтон .

2 Канада, столиця Оттава .

3 Японія, столиця Токіо .

4  Великобританія, столиця Лондон 

5 Німеччина, столиця Берлін .

6 Франція, столиця Париж .

7 Італія, столиця Рим .

   У 2003 році лідери країн Великої сімки визначили перелік тих питань, над якими організація буде працювати . До них увійшли питання:

  •       виробництва зброї масового ураження;
  •       міжнародний тероризм;
  •       транспортна безпека;
  •       миротворчої діяльності;
  •       проблема бідності;
  •       проблема поширення СНІДу;
  •       проблема поширення поліомієліту;
  •       проблема голоду;
  •       демографічна проблема;
  •       проблема державного втручання в економіку;
  •       питання кліматичних змін і глобального потепління.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЯПОНІЯ

                                                                                               О, країно! Далека й така таємнича,

Де сонце щодня виринає з пітьми,

Де сакура квітне поблизу гір мальовничих,

Сьогодні до тебе звертаємось ми..

                                                    Мацуо Баско

       Ведучий:
Одна з давніх назв цієї країни — Ямато (Шлях гір). І дійсно, це насамперед країна гір, оскільки у її рельєфі переважають  гори. Західному світові про неї повідав Марко Поло, і вона стала відома зі сторінок його книг як Країна вранішнього  сонця. Ця назва збереглася до цих пір.    Міф про створення Японії говорить, що Бог  Лзанагі, щоб відділити сушу від моря, вдарив списом у безодню, і тоді з кінчика списа скотилася вервечка краплинок, утворивши вигнутий ланцюжок островів.   Дійсно, Японія — це країна-архіпелаг, яка розташована островах  .На думку жителів цієї країни, тому, хто не сприймає красу природи,  не можна довіряти ні в чому, бо серце у нього з каменю.

 Учень :

Японія — острівна країна, розташована на східному узбережжі Азії, у північно-західній частині Тихого океану. Зі сходу і півдня її омиває Тихий океан, з заходу — води Японського та Східнокитайського морів, а з півночі  Охотське море. Японський архіпелаг простягнувся дугою з північного сходу на південний захід. Він складається з чотирьох великих островів: Хоккайдо, Хонсю, Сікоку та Кюсю, а також понад 3 тисяч дрібних островів.

       Згідно з конституцією, Японія є унітарною конституційною монархією. Головою держави є імператор. На сьогоднішній день імператором Японії є  Акіхі́то. Він править країною з 7 січня 1989. Девізом правління є Хейсей — «мирне правління». Столиця – Токіо.

День заснування держави   національне японське свято, яке відмічається щорічно 11 лютого. 

      Учень:
Державний прапор Японії пофарбований у білий колір - символ світу, спокою і безпеки. Червоне коло на прапорі зображує враннішнє сонце, що символізує владу імператора. Прапор прийнятий у 1870 році.

       Державний герб Японії являє собою зображення квітки хризантеми з 16 пелюстками. Квітка хризантеми є національною квіткою японців, на Гербі він символізує вранішнє сонце. По японських повір'ях, число 16, рівне числу пелюстків на квітці хризантеми, має магічне значення .

Слова Державного Гімну Японії взяті з античної поеми. Музику написав Хіроморі Хаяши. Гімн прийнятий у 1893 році.

   Ведучий:
     Японія - країною навпаки, настільки там все незвично для нас. Кішки без хвостів. Сади з каменів. Пальто подають жінки чоловікам. Кермо в машині з правого боку. Тут пишуть зверху вниз, їдять паличками, сплять на підлозі. Взуття залишають біля порога. Вірші не мають рими. Писемність не віддільна від малювання. Поклони тут цілий ритуал, чаювання представляє собою обряд, а ікебана і бонсай - ціла наука і ще багато-багато інших цікавих речей.

 

Відео «Цікаві факти про Японію»

 

                                                

                                            СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ АМЕРИКИ.

 

Америка- не  країна грошей, а країна багатства;

не країна багатих людей, а країна успішних працівників.

Генрі Форд.

Ведучий:
Її називають землею можливостей і твердинею капіталізму. Це країна, яка протягом вже десятиліть залишається супердержавою, економічним і політичним гігантом, оплотом демократії та, в той же час, «світовим поліцейським». Тут є і гори і море, посушлівие і крижані пустелі, а більше 300 мільйонів населення складаються з представників усіх націй світу.

Учень:

 Сполу́чені Шта́ти Аме́рики федеративне об'єднання в Північній Америці, що складається з 50 штатів: Аляски, Гаваїв, 48 штатів на території між Атлантичним і Тихим океанами і між Канадою і Мексикою та федеральног округу Колумбія. Столиця — місто Вашингтон.

  Державне  свято - День незалежності , яке відмічають 4 липня  Офіційна мова  англійська (де-факто), юридично офіційної мови немає.

  На чолі держави - Дональд Джон Трамп   американський підприємець, 45-й президент США, власник однієї з найбільших будівельних компаній США, продюсер та телеведучий.

 Америка є засновником ООН і НАТО. США володіють могутніми збройними силами, зокрема найбільшим військово-морським флотом; США мають у своєму розпорядженні найбільший за сукупною потужністю ядерний потенціал на Землі. З кінця XX століття вважаються єдиною наддержавою у світі.

 

Учень:

Державний прапор США, відомий також як Зоряно-смугастий прапор , є офіційним державним символом США .

  Він являє собою прямокутне полотнище з сімома червоними і шістьма білими горизонтальними чергуються смугами. 13 смуг означають13 колоній, які утворили незалежну державу. Синій прямокутник з лівого боку символізує Союз.

 Кількість зірок у синьому полі відповідає числу штатів (в даний час їх 50). Червоний колір уособлює витривалість і доблесть; темно-синій — старанність, справедливість, пильність; білий — невинність і чистоту. 

 Герб США – це Велика печатка , що використовується для підтвердження дійсності документів, виданих урядом США.

  На гербі зображений білоголовий орлан з розпростертими крилами, який тримає у лапах маслинову гілку з 13 листями і 13 оливами та 13 стрілами. Це символізує мир та війну: «США прагнуть миру, але завжди готові до війни»

"Зоряний Прапор"-  національний гімн США. Його текст був написаний 1814 року Френсісом Скоттом Кі. Автор, 35-річний адвокат і за сумісництвом поет-аматор, написав цей текст після того, як став свідком обстрілу Форту Мак-Генрі в Балтіморі британськими кораблями в період війни 1812 року.

Ведучий :

Ви знаєте, що Сполучені Штати Америки славляться своїми кумедними законами. Хоча чого там законами … Якщо говорити серйозно , в Америці багато всього цікавого. Вистачає і смішного, і сумного, і величного, і жахливого. Факти, що розповідають про перипетії розвитку США, можуть розповісти про менталітет країни не менше, ніж короткий історичний екскурс.

Відео «Цікаві факти про США»

 

 

                                                                                               

                                                                                       КАНАДА

                                                          Канада - осередок рівності,

                                                     справедливості і терпимості.

Кім Кемпбел

 

  Ведучий :

 

 

Канада - країна «Від моря і до моря». Так свідчить девіз держави. Канада - незвичайна країна. Це стосується політичної системи, історичного і культурного розвитку. Назву країна отримала від племені ірокезів, які зимували неподалік сучасного Квебека. Слово «каната» означає «село» - так називалося місце зимівлі, а незабаром поширилося на інші території. Задовго до колонізації Канади на цих територіях проживали вікінги. Це доведено археологічними дослідженнями на острові Ньюфаундленд. Саме цю територію першої досліджували європейці, які припливли до берегів Північної Америки.

 

 

 

Учень:

Кана́да  — країна, що займає північну частину Північної Америки та майже половину площі континенту, простягаючись від Атлантичного океану на сході до Тихого океану на заході. Це друга за площею країна світу . Канада є федерацією за формою правління — конституційною  монархією, з королевою Єлизаветою II, як главою держави. Владу в країні представляє генерал – губернатор -  Девід Ллойд Джонстон  канадський викладач університету. Заслужений викладач права.

  Державне свято- День Канади, яке вяткують 1 липня.Офіційні мови- англійська і французька.

   Будучи технологічно і промислово розвиненою країною, Канада базується на багатих природних ресурсах країни і на торгівлі, — у першу чергу зі Сполученими Штатами Америки. Канада є членом Великої Сімки, НАТО, Британської Співдружності, Франкофонії і Організації Об'єднаних Націй.

Учень:

  На квадратному білому полі прапора, обрамленому з двох сторін червоними смугами, зображений  кленовий листок.
Бічні поля символізують два океани - Тихий і Атлантичний - омивають береги укладеної між ними країни. Лист клена підкреслює національну єдність. 
Білий колір - символ монархічної Франції, червоний - Великобританії. 

Герб

  Сучасного вигляду герб Канади набув у 1994 році. Найважливішою його частиною є розташований у центрі щит, на якому зображені чотири емблеми, які символізують чотирьох засновників Канади: англійця, шотландця, ірландця і француза — і гілка канадського клена.
«О Канадо»  — національний гімн Канади, що існує у двох офіційних варіантах: англомовному та франкомовному.

Ведучий:

Канада … Назва цієї країни на мові індіанців, що проживали на цій території, в перекладі означає «село». Саме так в 16 столітті називали цю місцевість. Хто б міг подумати, що пізніше Канада стане однією з великих країн світу.

 Цікаве і незвичайне тут буквально на кожному кроці. Ви знали, що в Канаді побудували перший в світі майданчик для приземлення НЛО? Здійснювали тут посадку інопланетні кораблі невідомо, але якщо раптом ви захочете це перевірити, то дивну споруду можете знайти в місті під назвою Сейнт-Поул. Цікаві факти про Канаду не закінчуються на цьому, продовжуємо наш список.

Відео «Цікаві факти про Канаду»

 

 

 

ІТАЛІЯ

Творець створив Італію за ескізами Мікеланджело.

Марк Твен.

Ведучий:
  Італія - одна з найдавніших країн світу і в той же час це порівняно молода держава, що з'явилося на політичній карті лише трохи більше ста років тому . Сучасна Італія мало нагадує колишню й по темпах життя, і по характеру економіки, і навіть по своїх пейзажах. Синє море, блакитне небо, яскрава субтропічна зелень, мальовничі, повиті плющем античні руїни, мелодійні неаполітанські пісні - такою уявляли Італію років 100-150 тому.

  Залишилися й синє море, і блакитні небеса, і древні руїни, як і раніше привертають до себе незліченні юрби туристів. Але частіше при слові «Італія» згадують також про демонстрації і страйки, про гостру політичній боротьбі усередині країни, про американських військових базах у місцях, гідних бути світовими курортами. 
 

Учень:

Іта́лія — держава на півдні Європи, в Середземномор'ї. Займає Апеннінський півострів, Паданську рівнину, південні схили Альп, острови Сицилія, Сардинія тощо. На суходолі Італія межує з Францією на північному заході, зі Швейцарією й Австрією на півночі та Словенією на північному сході.

На території Італії розташовані також такі державні утворення: Сан-Марино, Ватикан, Суверенний Мальтійський орден.

Більшу частину постримської історії Італія була поділена на численні королівства та міста-держави  але об'єдналась в 1861 році.

  2 червня в Італії відзначається національне свято — День Республіки.Державна мова- італійська.

На чолі держави - Серджо Матарелла  італійський юрист і політик. З 3 лютого2015 обраний президентом Італії.

Італія — член ООН, НАТО, ЄС.

Учень:

       Історія остаточного варіанту прапору не має однозначного тлумачення. Триколор - кольори зелений, білий, червоний - тлумачаться по-різному. Є грайливі висловлювання ("кольору пасти, зелені і томатів"), є суворі й урочисті - справедливість, рівність, братерство. Білий і зелений кольори часто порівнюють зі снігами і долинами Італії. А червоний іноді пов'язують з кольором крові, пролитої за звільнення і об'єднання улюбленої країни.

Герб Італії в тому вигляді, в якому він існує зараз, був затверджений офіційним указом на два роки пізніше, ніж італійський прапор, в 1948 році. На гербі було зображено п`ятикутну зірку, яка символізує землю і муніципалітети, що входять до складу Італії.

«Пісня італійців» - є державним гімном Італії.

Ведучий:
Країна моди, пасти, вина, танців та пристрасті. В Італії 20 регіонів, і, побувавши навіть у кількох із них, не можна заявити, що ти був в Італії, а тим паче знаєш її. Італію потрібно відкривати і відкривати. У кожному регіоні Італії своє життя, кухня, традиції, ідеали, мова і тим паче культура. У повсякденному житті італійців значно більше таємниць, ніж ви собі уявляєте.

                                    Відео «Цікаві факти про Італію»

 

 

 

 

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

                                                Якщо хтось іноземець, то це назавжди:

 він може стати британцем, але ніколи – англійцем.


Джордж Майкс.

Ведучий:
Держава, яку романтично називають Туманний Альбіон, - це, мабуть, чи не єдина країна, яка завжди буде користуватися величезною популярністю серед туристів. Спокій і краса сільських пейзажів, середньовічні собори і готичні замки, кращі мовні школи, престижні бутіки і барахолка на так званих «блошиних» ринках.

Учень:

Сполу́чене Королі́вство Вели́кої Брита́нії та Півні́чної Ірла́ндії  суверенна держава, розташована біля північно-західного узбережжя континентальної Європи.

  Столиця Королівства — місто Лондон. Королівство об'єднує чотири історичні провінції Англію, Північну Ірландію, Шотландію та Уельс. Офіуійна мова-англійська.  У Великій Британії офіційні свята у кожного регіону свої. Фактично, в королівстві немає жодного загальнонаціонального свята. Щоправда, день народження Королеви, який святкується офіційно зазвичай в одну з перших двох субот у червні, відзначається як державне свято британськими чиновниками.

   Учень:

 Як і будь-яка інша країна, Великобританія має власний прапор, герб та гімн. Перший являє собою синє полотнище прямокутної форми з нанесеними на нього різнокольоровими прямими і косими хрестами.

      В ньому знайшли відображення риси державних символів всіх країн, що входять в Об’єднане Королівство, крім Уельса . Мешканці історичної провінції досі висловлюють своє обурення з цього приводу і вимагають помістити на прапор Великобританії червоного дракона.
Що ж стосується герба країни, то в його основі лежить щит, розділений на чотири частини . Уособлюють Англію золоті леопарди розташовуються на першому і останньому полях. У другій частині щита зображено червоний лев, що позначає Шотландію. Третя частка була відведена під символ Ірландії – золоту арфу на синьому тлі. Увінчує конструкцію королівська корона. Внизу всієї композиції знаходиться стрічка з девізом монарха Великобританії: «Бог і моє право».

  Державний гімн - (Боже, бережи Короля/Королеву!) -  патріотична пісня, національний гімн Великобританії, що виконується під час важливих державних подій у країні. Також один із двох національних гімнів Нової Зеландії, королівський гімн Канади, Австралії та інших країн Британської Співдружності.

Ведучий::
Сполучене Королівство – це край, здатний зацікавити і захопити абсолютно всіх: шанувальники історії будуть раді знайомству з країною, де відбулася промислова революція; любителі природи віддадуть належне природним красощам Великої Британії, що потопає в зелені; серця обожнювачів спорту розтануть, коли перед ними постануть Вімблдонські тенісні корти і футбольний стадіон «Вемблі»; шанувальники детективів проймуться атмосферою Бейкер-стріт, де холодними вечорами, сидячи біля комину, розгадував загадки знаменитий Шерлок Холмс.

 

                                    Відео «Цікаві факти про Великобританію»

 

 

 

 

НІМЕЧЧИНА

Де немає свободи, там немає і вітчизни. 
     П. Гольбах 

Ведучий:

Німеччина є членом Європейського союзу і НАТО, входить до «Великої вісімки». Це розвинута політично і економічно, країна з багатою культурою та історією. Чого тільки варті імена, що залишили визначний слід в історії, мистецтві та науці у всьому світі: Бісмарк, Шопенгауер, Ніцше, Гайдн, Гете, Шиллер, Гейне, Брати Грімм, Паул Хейзе, Томас Манн, Герман Гессе, Гейнріх Белль, Бертольд Брехт, Лейбніц, Кант, Гегель, Маркс, Шопенгауер, Хайдеггер, Фрідріх Енгельс, Бах, Бетховен , Вагнер, Дюрер, Альбрехт, Марлен Дітріх, Борис Беккер, М. Шумахер та інші.
Учень:

 

      Німе́ччина  — країна в Центральній Європі, демократична федеративна республіка. Офіційна назва  Федерати́вна Респу́бліка Німе́ччина . Скорочено  ФРН . Складається з 16 федеральних земель. Йоахі́м Ґаук   німецький політичний та державний діяч, одинадцятий федеральний президент Німеччини; перший президент ФРН — виходець з колишньої НДР.

 Столиця і найбільше місто країни  Берлін. Займає площу 357 021 км². Клімат помірний сезонний. Населення — 81,8 мільйонів осіб. Член Європейського Союзу та НАТО. Країна з найбільшою кількістю населення і найбільшим рівнем економіки в Європейському союзі. Провідна політична сила на Європейському континенті, технологічний лідер в багатьох галузях. Після США, Німеччина є другим найпопулярнішим місцем міграції в світі.

 

Учень:

 

 Прапор – це триколор з чорної, червоної і золотої горизонтальних смуг. Чорний колір символізує похмурі роки реакції, червоний - кров патріотів, пролиту у боротьбі за волю, а золотий - сонце волі.

Уперше ці три кольори стали символом національно-визвольної боротьби німецького народу у 1813 році. Саме так була пофарбована форма студентського корпусу волі, що виступив проти армії Наполеона.

 На сучасному державному гербі Німеччини зображений чорний одноглавий орел з червоними лапами, язиком і дзьобом на золотому щиті.

   Даний герб є дуже древнім, він служив емблемою влади німецьких королів. Перше зображення орла на щиті можна побачити на срібних монетах короля Фрідріха Барбароси (кінець XII ст) 

 

 «Пісня німців», також і «Пісня Німеччини» є національним гімном Німеччини з 1922 року.

Композитор Йозеф Гайдн написав музику до гімну в 1797 році на день народження імператора Священної римської імперії Франца ІІ.

 

 Ведучий:
 

  Що ви знаєте про Німеччину? Багато хто відповість, що - це держава, яка розташована в Центральній Європі. Інші скажуть, що федеральним канцлером країни є Ангела Меркель. Не дуже захоплююча інформація, правда? Сьогодні ми поговоримо про найбільш цікаві факти, пов'язані з Німеччиною.

 

Відео «Цікаві факти про Німечину»

 

 

ФРАНЦІЯ

 

 

Краще Франції нічого ще не придумано.

Шарль де Голль.

 

Ведучий:
 

      Прекрасна, чарівна, чудова... Саме через такі слова чуєш найчастіше, коли мова про Францію. І це дійсно, ця країна уже багато століть приваблює увесь світ своєю неповторною історія і культурою. В усьому світі відомі імена державотворців, літераторів, філософів, учених, митців. Це Наполеон Бонапарт і “король-сонце” Людовік XIV; Мольєр, Оноре де Бальзак, А. Дюма і Ж. Сартр; Руссо, Монтень, Сен-Сімон і Фур'є; Луї Пастер,  П'єр і Марі Кюрі.

      Про Францію часто говорять як про зразок держави-нації дуже рідкісної у світі історичної та географічній завершеності, коли три головні компоненти країни - територія, держава й народ – становлять єдине ціле.

Учень:

Фра́нція, офіційна назва Францу́зька Респу́бліка   держава на заході Європи, республіка, що межує на північному сході з Бельгією, Люксембургом і Німеччиною,  Швейцарією,  з Іспанією й Андоррою,  з Італією та Монако на півдні омивається Середземним морем, на заході  Атлантичним океаном.

Столиця і найбільше місто  Париж.

Глава держави -  Франсуа́ Жера́р Жорж Ніколя Олла́нд.  Національне свято  14 липня  День взяття Бастилії .

 

Протягом останніх п'ятисот років Франція була одною з провідних країн світу з сильними культурними, економічними, військовими та політичними впливами на Європу та увесь світ.

 

Учень:

 Прапор Франції — є національною емблемою Франції Він складається з трьох вертикальних смуг — синьої, білої і червоної .

Білий колір символізує королівську владу, а синій і червоний — кольори кокарди національної гвардії Парижа.

Нинішній герб Франції став символом Франції після 1953 року, хоча і не має правового статусу офіційного герба.

Емблема складається з:

  • пельти з головою лева 
  • гілки оливи, що символізує мир
  • дубової гілки, що символізує мудрість

Марсельє́за  — найвідоміша пісня Французької революції, що стала гімном революціонерів. Зараз є державним гімном Франції.

 

Ведучий :

Франція  відома у всьому світі своїми видатними місцями. Також їй присвоєно багато фактів, з якими Франція немає нічого спільного. Наприклад: ні «тост», ні «картопля фрі», ні «круасан» не є винаходами Франції.

Відео «Цікаві факти про Францію»

1

 

docx
Додано
14 березня 2020
Переглядів
1970
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку