Розробка презентації на тему "Міста-Герої"

Про матеріал
Презентація на тему "Міста- Герої" розроблено для ознайомлення учнів з містом Одесою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одеса

Номер слайду 2

Одеса Великий промисловий і культурний центр України, порт на північно-західному узбережжі Чорного моря. У перші тижні війни Одеса стала прифронтовим містом. Близько 55 тис. одеситів вступили до народного ополчення та винищувальних батальйонів. З 5 серпня 1941р. протягом 73 днів радянські війська та населення міста героїчно відбивали наступ ворожих військ. Противник обійшов Одесу, вийшов до моря в районі Коблево, замкнув кільце. Після захоплення ворогом насосної станції введено карткову систему на воду(піввідра на людину).

Номер слайду 3

На заводі “Червона Лардія” ремонтувалися танки, перероблялися гусеничні трактори в танки. Всього за час оборони Одеси заводи виготовили: 5 бронепоїздів, 60 танків, 2 тис. мінометів, 300тис. різних гранат, 100 тис. кг. вибухових речовин.

Номер слайду 4

В Одесі німці(з 16 жовтня 1941р) встановили жорсткий режим. Створено концентраційні табори, в яких утримувалося 1600 військовополонених, мирних жителів. За час окупації загинуло 82 тис. жителів, 78 тис. відправлено до Німеччини.

Номер слайду 5

У місті діяло 6 партизанських загонів, 45 підпільних груп. Вони знищили близько 5 тис. і полонили 11 тис. ворожих солдат. Пущено під укіс 27 ворожих ешелонів, зірвано 16 мостів, понад 220 гармат. У ході Одеської операції 1944р. радянські війська 10 квітня 1944р. звільнили Одесу. На честь визволення 27 військових частин отримали почесну назву Одеські. За час окупації в Одесі було зруйновано 2290 будинків, 17 лікарень, 29 санаторіїв.

Номер слайду 6

З 1945 року Одеса – “Місто-герой”. По лінії головного рубежа створено “Пояс Слави”, у 1960-1969 рр. – Алею Слави, що закінчується біля моря обеліском Невідомого матроса, біля якого горить вічний вогонь.

Номер слайду 7

У місті є пам'ятники жертвам фашизму, маршалу Радянського Союзу Р.Я. Малиновському. У районі Одеських катакомб, де розміщувався госпіталь та переховувалися місцеві жителі в 1969р., відкрито музей партизанської Слави в центрі композиції “Люди-камені”.

Номер слайду 8

Дышит пламя Вечного огня Над дугой Одесского залива. Здесь и тишина красноречива, Здесь и слава – вечности родня.

ppt
Додано
5 червня 2019
Переглядів
3339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку