Розробка ранкової зустрічі "Які народні традиції українців?"

Про матеріал
Матеріали до тематичного тижня "Навіщо істи". Розробка "Які народні традиції українців?"
Перегляд файлу

Ранкова зустріч

Тематичний тиждень « Навіщо їсти?»

Тема дня :«Які народня традиції українців?»

Мета : ознайомити учнів  з основними  традиціями харчування, розвивати увагу, пам'ять,  викликати інтерес до традиційного харчування українців та прагнення вживати національні страви як засіб збереження та зміцнення здоров`я.

Хід  зустрічі:

Грає мелодія, яка повідомляє, що час збиратися на зустріч.

1.Вітання.

Давайте  привітаємося,

Давайте посміхнемося,

Давайте в очі глянемо,

І нам тепліше стане.

Раз рука, два рука.

Раз плече, два плече.

Голова вліво,  вправо подивилась,

Привітались і здружились.

Вправа «  Посмішка по колу ».

Вчитель тримає в руках малюнок посмішки

- Діти, хто прийшов без настрою, зараз приміряє цю посмішку на своє обличчя, щоб покращився настрій.

 

2.Обмін інформацією.

-  Який сьогодні день тижня? Яке число? Місяць? Чому він так називається? Яка тема тижня? (коротко)

1) Повідомлення вчителя.

Тема дня сьогодні «Які народні традиції українців?»

Працьовитий український народ здавна славився своєю гостинністю, багатою і смачною кухнею. Відомі усьому світу традиційні українські вареники, борщ, пампушки , паляниця, галушки, ковбаса, сало, капусняк, квашена капуста, огірки, напої з фруктів та меду.

Найрізноманітніші овочі та фрукти, гриби, рибу та м'ясо , ягоди -  усі дарунки землі використовує українська кухня. На релігійні свята готують обрядові страви : різдвяну кутю, великодню паску, крашанки тощо.

( Перегляд презентації)

Окремо хочеться сказати про хліб. В народі кажуть : «Без хліба нема обіду». І це щира правда. Хліб – головна страва на столі, до нього завжди ставилися з особливою пошаною. Хлібом зустрічали завжди шанованих гостей, на весіллі – вітали молодих.

Хліб шанували, берегли і в заможних, і в бідних родинах.

Раніше і дорослі, і малі дуже чекали весни. Адже люди втомлювались від холодів, запаси зерна та продуктів вичерпувалось, а дітям кортіло вже розважитись надворі.

На свято сорока святих, 22 березня, весну починали припрошувати та закликати. Люди вірили, що весна почує та прийде швидше. Для цього пекли печиво у вигляді пташок, яке називали «жайворонками». Адже птах жайворонок  одним із перших повертався з вирію. Для діток такі гостинці були великою радістю, адже смачненьке дітям не часто доводилося їсти. З цими «жайворонками» діти бігали, підкидали їх угору, інколи на дерев`яних палицях піднімали до неба. При цьому співали веснянки ( пісні-заклички). На жаль, нечасто зараз побачиш таку традицію.

2) «Крісло автора».

А зараз під ваші оплески ___________________  повідомить нам, які є традиції харчування у її родині.

3. Групове заняття.

- Діти, ви звернули увагу, що на початку я вам всім причепила малюнок страви? Зараз, у кого малюнок борщика, об`єднується в групу з таким самим знаком, в кого малюнок узвару  - об`єднується в групу з узваром , у кого малюнок вареника - об`єднується в групу з вареником. Ваше  завдання–  дібрати продукти для вашої страви.

Гра «Приготуй страву».

1-а група. Добирають продукти для борщу.

2-а група. Добирають продукти для вареників.

3-я група . Добирають продукти для узвару.

Робота дітей в групах з малюнками. Перевірка готових «страв», презентація робіт.

- Отже, ми поїли борщику, закусили вареничками та запили узваром.

Сьогодні ви більше дізналися про наші національні страви, дізналися, з чого їх готують.

4 .Щоденні новини.

- Сьогодні на уроці навчання грамоти ми продовжимо мову про національні традиції в харчуванні українців, а на уроці «Дизайн та технології»  спробуємо виготовити з пластиліну жайворонків,  якими раніше закликали весну.

- До речі, ці жайворонки зі справжнього тіста «прилетіли» сьогодні до нас, адже завтра це свято і ми будемо ними закликати весну.

- Але є традиція в українців : першими завжди частувати гостей.

Вчитель разом з дітьми роздає випечених «жайворонків» гостям.

docx
Додано
24 березня 2019
Переглядів
1076
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку