Розробка уроку для учнів 9 - 11 класів на тему " Повага до Європейських цінностей"

Про матеріал

Українці завжди прагнули бути окремою державою, завжди усвідомлювали, що вони окремий народ, зі своєю територією, культурою, звичаями та традиціями. Незважаючи на численні заборони нашої мови, на численні репресії проти нашого народу, у 1991 році утворилася нова незалежна держава – Україна. Зразком для розбудови нової держави став устрій саме європейських незалежних держав.Якщо люди цікавитимуться своєю історією, розберуться що там і до чого, зважатимуть на культуру, населенню країни вже легше буде «ставати на ноги». Оскільки такий процес був закономірним для всіх держав, на різних етапах їх історичного розвитку, Україна «вписується» до європейського загалу. Саме Європейським цінностям присвяена тема уроку. Вона є досить актуальною в наш час. Матеріали можуть бути використані при проведенні першого уроку у навчальному 2018 - 2019 рр.

Перегляд файлу

Тема:  Повага до Європейських цінностей 

Мета: систематизувати знання про Україну в контексті міжнародного розвитку; формувати в учнів уявлення  про Європейські країни; сприяти становленню активної позиції учнів стосовно ідеалів і цінностей розвитку демократичного суспільства в Європі та Україні; формувати моральні пріоритети, які визначають людину найвищою цінністю.

Тип уроку: засвоєння нових знань і вмінь

Обладнання :карта світу,атласи,мультимедійна дошка.

Хід уроку

І Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань

Фронтальне опитування:

1. що ви знаєте про Європу?

2. Які європейські держави ви знаєте?

3.Які звичаї та традиції  європейських держав вам відомі?

4. Чим відрізняються європейські держави від нашої ?

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності . Повідомлення теми та очікуваних результатів.

Українці дуже чітко, найвищою ціною - ціною людських життів, виявили своє прагення проєвропейського курсу для нашої країни.  Очевидно цінності близькі для європейців, є близькими і для українців.

  • Як ви розумієте значення слова цінності? (Ці́нність — будь-яке матеріальне або ідеальне явище, яке має значення для людини чи суспільства, заради якого вона діє, витрачає сили, час, гроші, здоров'я тощо, заради якого вона живе).

ІІІ Основна частина:

Розповідь учителя:

Українці завжди прагнули бути окремою державою, завжди усвідомлювали, що вони окремий народ, зі своєю  територією, культурою, звичаями та традиціями.

    Незважаючи на численні заборони нашої мови, на численні репресії проти нашого народу, у 1991 році утворилася нова незалежна держава – Україна. Зразком для розбудови нової  держави став  устрій  саме європейських незалежних держав.

Розглянемо деякі цікаві факти про Європу: (на вибір учителя)

 

- 1 Давні греки вважали Європу окремим материком.

- 2. До цих пір вчені сперечаються про те, звідки в Європу прийшла людина. Згідно генетичним дослідженням, людство з’явилося тут з Індії. Більш поширена версія пов’язує зародження людського роду в Європі з вихідцями з Африки. Ясно одне: не в цій частині світу людство зародилося взагалі.

- 3. 35 тисяч років тому на території Європи з’явилася людина сучасного типу.

 - 4. 1/4 частину Європи займають острова.

 -5. Європа вважається світовою батьківщиною різноманітних фестивалів. Наприклад, щорічно в Німеччині проходить фестиваль пива Октоберфест, а у Франції — Каннський фестиваль кіно, в Іспанії — Томатина.

 - 6. Найменша держава на території Європи — це Ватикан. Він же є і містом з безліччю культурних та історичних пам’яток.

 - 7. Вулкан Етна, який знаходиться на острові Сицилія — найбільший європейський вулкан і один з найактивніших у всьому світі. Згадки про виверження Етни є в найдавніших джерелах ще до нашої ери.

 - 8. Між Африкою та Мадагаскаром є острів, який називається Європа. Він був названий на честь однойменного корабля з Британії.

 - 9. Європа — так називається один із супутників Юпітера (на честь персонажа міфології античності).

 -10. У грецькій міфології зустрічається ім’я фінікійської принцеси Європи. Стародавні греки вважали, що саме вона дала ім’я континенту. - 11. У Європі немає пустель. Зате клімат в різних країнах теж різний. Взимку може бути дуже холодно, а влітку — жарко. У Великобританії, наприклад, часто йдуть дощі. Через постійні тумани цей регіон негласно називають «туманний Альбіон».

- 12. Найбільше місто Європи — Париж, столиця Франції.

- 13. Цікаві факти про Європу можуть багато чого сказати про кулінарні пристрасті європейців. Так, відомий у всьому світі майонез придумали французи, морозиво — в Італії, а піцу — в Неаполі.

- 14. Дивний факт: спочатку статуя свободи була побудована у Франції, тільки потім передана США в якості подарунка.

- 15. Найбільш відвідуваний пам’ятник у світі — Ейфелева вежа у Франції, Париж. Її висота становить 320 метрів.

-16. У Європі зародилося багато світових видів спорту. Наприклад, в Шотландії — гольф.

- 17. Багато філософських рухів також пов’язані з Європою: ідеалізм, романтизм, постмодернізм, гуманізм.

- 18. Греки мають більше 150 варіантів національного гімну.

-  19. В Ісландії в одній з перших країн з’явився демократичний лад правління.

- 20. Національна рослина Гренландії — верба.

- 21. В одному іспанському місті є пам’ятник печінці.

- 22. Ватикан відомий ще й тим, що є країною, практично, з нульовою народжуваністю.

- 23. В Італії знаходиться вулкан Везувій, який зруйнував римське місто Помпеї. У наш час він все ще чинний. Останній раз цей вулкан вивергався в 1944 році.

- 24. У минулому Середземне море часто висихало.

- 25. У країнах континентальної Європи — правосторонній автомобільний рух. Але в Парижі є 350-метрова вуличка, на якій встановлено лівосторонній рух. Це зроблено для того, щоб розвантажити вулиці в годину-пік від пробок.

-26. Фрайбург — це німецьке місто, в якому є один екологічно чистий престижний район. Його жителі не під’їжджають додому на автомобілях, а залишають їх за межами. З цієї причини вартість нерухомості тут дуже висока... 

 

Нині відбувається багато змін, котрими ми прагнемо наздогнати західну Європу.  

 

-         Чим же нас приваблють Європейські держави?

-         Чому українці так хочуть жити у Європі?

Європейська історія – це історія війн, перемог, технічних досягнень, але передусім – це історія народження ідей, цінностей і великої культури. Саме тому Європа виглядає такою привабливою для "інших світів

Сьогодні в Україні пропонують провести різні "продвинуті" європейські реформи. Але як на мене, їх не зможе реалізувати поки що жодна влада, адже цінності у нас з Європою, на жаль, різні. Україна не зможе інтегруватися до Європейського Союзу, допоки українське суспільство не почне інтегруватися в європейську систему цінностей. Допоки ми з вами не почнемо такі цінності поділяти і сповідувати.
Це красномовно доводить досвід країн Східної Європи. Вони досягли успіху у своїх реформах не тільки тому, що просто щиро хотіли повернутися до європейської родини, а тому що приєдналися до європейських цінностей.


- Давайте розглянемо які ж основні європейські цінності, на думку вчених, так приваблюють українців?

Верховенство права 
Дослідження продемонструвало, що це є найбільш затребуваною цінністю.. 
При цьому варто зауважити, що йдеться якраз не про тотальну законослухняність, а навпаки - це принцип, за яким права людини вищі за закон.
На принципі верховенства права працює, наприклад, Європейський суд з прав людини - він може ухвалити рішення на користь громадянина у суперечці з державою, навіть якщо держава не порушила власний закон, але якщо цей закон порушує права людини, прописані в Європейській конвенції з прав людини.
 

https://static.tildacdn.com/tild3862-3030-4266-b664-616466363331/brusselsgeneralinfo.jpg

Рівність перед законом 
Тут йдеться переважно про невідворотність покарання за правопорушення, без огляду на посади, регалії чи достаток. 
Разом з тим,  українці погоджуються, що шлях до реалізації зазначених цінностей буде тривалим, адже, на їхню думку, в нашій державі відсутні справедливі суди; корупція сягнула шалених масштабів і охопила практично усі сфери життя; законодавча система вкрай недосконала; у свідомості громадян немає ані поваги, ані страху перед законом.

https://static.tildacdn.com/tild6532-3730-4561-b531-373239326536/33d8a8de06664210a48c.jpg

Права людини 
При чому найчастіше учасники дискусій згадують про права дітей. 
Йдеться про заборону фізичного і психічного насильства щодо них. 
Наступною групою, яка асоціюється із поняттям прав людини є жінки. Вважається, що в Європі жіноцтво більшою мірою захищене від домашнього насилля, майнової дискримінації та сексуальних домагань. Окремо було згадано про дотримання прав людей з інвалідністю.
 

https://static.tildacdn.com/tild3531-3333-4633-a631-656165356531/Wien_Rathaus_Christk.jpg

Третім стовпом європейського суспільства респонденти вважають демократію. 

Доволі часто респонденти асоціюють демократію із свободою слова та правом на протест. У Львові згадали про активність громадських об'єднань/організацій у відстоюванні прав та інтересів окремих груп населення.

https://static.tildacdn.com/tild3365-3863-4464-a164-353030643534/budapest1.jpg

Мир 

Мир як прийнятна та важлива цінність була також згадана на усіх групах, що ще раз говорить про незадоволеність в українців різних регіонів базових цінностей та потреб, наприклад, таких, як потреба у фізичній безпеці.

https://static.tildacdn.com/tild6239-3365-4534-a430-313330643334/Screenshot_81.jpg

Рівність 

Її сприйняття також є надзвичайно багатоплановим. Воно включає у себе: відсутність дискримінації за гендерною чи расовою ознакою, рівність можливостей, відносну майнову рівність, рівність усіх перед законом, рівні можливості для людей з інвалідністю. Згадана цінність особливо близька українцям  і не викликає жодної критики.

https://static.tildacdn.com/tild3634-3538-4634-b338-393562393764/stadio_as_roma53.jpg

Свобода віросповідання 

На думку багатьох людей, тут йдеться про терпимість до різних релігій, право обрання віри на власний розсуд та відсутність дискримінації за релігійною ознакою. 


 

https://static.tildacdn.com/tild6663-3638-4438-b738-633235343162/mostbeautifullandsca.jpg

Особиста свобода 

Її спонтанно назвали на усіх групах прихильників євроінтеграції, а також її противники. 
Тобто Європа асоціюється не лише із цінностями, які регулюють співжиття, але й з цілком індивідуалістичними.

https://static.tildacdn.com/tild3738-6433-4365-b162-303566343537/Amsterdamsummersunri.jpg

Cамореалізація індивіда 

Учасники усіх груп відмітили, що така потреба є не лише прийнятною, але необхідною. Респонденти вважають, що в державі повинні бути створені умови для її реалізації.

https://static.tildacdn.com/tild6636-6237-4664-a333-343430623635/1432217729.jpeg

 

ІV.Узагальнення та систематизація знань учнів

Учням пропонується заповнити табличку:

До яких цінностей прагнете ви, як громадяни своєї держави, яку мету при цьому переслідуєте?

 

Цінності

Мета

 

 

 

 V. Підведення підсумків уроку:

Якщо люди цікавитимуться своєю історією, розберуться що там і до чого, зважатимуть на культуру, населенню країни вже легше буде «ставати на ноги». Оскільки такий процес був закономірним для всіх держав, на різних етапах їх історичного розвитку, Україна «вписується» до європейського загалу. Про це публікують статті, цьому присвячуються лекції, документальні фільми. Нам варто лише з розумом розібратися, так би мовити, у самих собі. Тоді і нам, і іншим (маю на увазі народи) буде легше співпрацювати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чайковська Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 серпня 2018
Переглядів
1523
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку