Розробка уроку на тему: «Чим може пишатися українець»

Про матеріал
• Виховувати гордість за Батьківщину, любов до рідної землі, толерантне ставлення до представників національних меншин. Сприяти формуванню у кожної дитини усвідомлення себе частинкою великого народу, розуміння важливості панування миру і злагоди в державі.
Перегляд файлу

 

Розробка уроку на тему: «Чим може пишатися українець»

Мета:

  • Актуалізувати знання про національні символи України, Конституцію України, права та свободи громадян нашої держави;
  • Розвивати уявлення про етнічний склад населення України, права та свободи представників національних меншин, досягнення видатних українців;
  • Виховувати гордість за Батьківщину, любов до рідної землі, толерантне ставлення до представників національних меншин. Сприяти формуванню у кожної дитини усвідомлення себе частинкою великого народу, розуміння важливості панування миру-і злагоди в державі.

Обладнання: ноутбук, проектор, презентація, аудіо-та відеозаписи, картки

Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що своя.

Сенека

Хід уроку

С

І Мотивація навчання Наш земляк М.Чернявський говорив:

У всіх людей одна святиня

Куди гне глянь, де не спитай,

Рідніша їм своя пустиня.

Аніж земний в чужині рай.

їм красить все їх рідний край.

Нема без кореня рослини,

А нас, людей, без Батьківщини.

Цей акровірш дуже актуальний сьогодні. Коли країна переживає найскладніші часи.

На світі багато чудових країн, Мені наймиліша, найкраща країна, Яка піднялася, мов Фенікс, з руїн, Безсмертна моя Україна.

Ти з давніх віків непокірна була І волю свою боронила невпинно. Нарешті збулося - її здобула Звитяжна моя Україна.

На землях твоїх неозорих степів Живе працьовита і чесна родина, Хвилюється колосом стиглих хлібів Моя золота Україна.

В садах і дібровах в вечірні часи Чарує нас пісня дзвінка солов'їна, І чути співочі дівчат голоси,

  • Пісенна моя Україна.

Тепер ще не легко живеться тобі,

Є в тому, мабуть, особлива причина.

Та все подолає в тяжкій боротьбі Незламна моя Україна.

Квітуй, мов калина, над плесами вод,

Будь в дружбі і праці міцна та єдина. *

Хай буде щасливим твій вільний народ, Прекрасна моя Україно!

Учитель.Українці - це корінний народ України, який впродовж тисячі років живе на цій землі. Ми - прямі нащадки давніх трипільців, скіфів, сарматів, антів, русів, козаків. Це наші пращури створили наймогутніші держави Європи - Антський Союз і Київську Русь. Це наші прапрадіди створили найдемократичнішу та найефективнішу модель держави - Запорізьку Січ. Українці створили астрономічний календар і музичні інструменти, складали та співали пісні, одомашнили коней і корів, винайшли плуг і зорали ріллю. ^ Українці першими спорудили комфортні триповерхові будинки та почали виплавляти рудне залізо, винайшли ткацтво і гончарство, написали першу у світі Конституцію - Конституцію Пилипа Орлика, розробили теорію космічних польотів. Українці є власниками унікальних родючих чорноземів і

спадкоємцями надзвичайно багатої та славної історії...

24 серпня 1991 року назавжди залишиться особливим днем у серці кожного українця, бо саме цього дня ми відзначаємо головне державне свято України - День Незалежності. Сторінка друга «Державні символи України» Учитель. Діти, згадаймо державні символи України. (Відповідіучнів). Учитель.Згідно з Конституцією України державними символами України є Державний прапор України, Державний герб України, Державний гімн України та Державні символи Президента України.

Учень. Державний прапор України - синьо-жовтого кольору. Таке поєднання кольорів зустрічаємо на гербах і прапорах нашого славного народу ще за часів княжої доби. Жовтий колір - колір хліба, життя, а блакитний - це колір неба, води, миру. 23 серпня 2004 року Президент України Леонід Кучма підписав Указ «Про День Державного прапора України» УченьДержавний герб України має вигляд тризуба. Державний герб України

  •   це офіційна емблема держави, яку зображують на офіційних документах, печатках, грошових знаках тощо. Існує близько 40 версій походження тризуба. Одна з них: герб є уособленням трьох природних сил - повітря, землі, води. У зображенні тризуба можна побачити зброю: лук, меч. А якщо придивитися уважно, можна прочитати слово «воля». У тризубі відображено триєдність життя: це батько, мати, дитя, які символізують силу, мудрість і

любов. Герб держави України - тризуб - символізує мир і творчу працю, спорідненість поколінь.

Учень. Національний гімн України - це урочиста пісня, символ нашої державної єдності, яку більше століття тому написали поет Павло Платонович Чубинсышй і композитор Михайло Михайлович Вербицький. Слова гімну, які вперше були надруковані 1863 року, так припали до серця всім українцям^ що вони навіть приписували авторство Тарасові Шевченку. Звучить гімн України

Учень.Указом Президента від 29 листопада 1999р. було постановлено, що офіційними символами глави держави є: прапор (штандарт) Президента України, знак Президента України, булава Президента України

Учитель.Пройшло 24 роки з дня проголошення незалежності України. Ми з гордістю та радістю можемо заявити всьому світові, що засяяла веселка над нашою землею, нашою державою: Україна здобула волю і незалежність. Передсвітом постала держава з давньою історією, національною духовною культурою, працьовитим, талановитим та миролюбним народом. Тут наші державні корені, тут наша земля, яка дала нам горде ім'я - українці. Всіх нас з'єднало одне слово - Україна! Кожна людина найбільше любить той край, де народилась і живе. Кожен українець повинен пишатися своєю рідною землею.

Поле широке, небо високе В променях сонця сія. Верби. Калина... В даль пісня лине - То Україна моя.

Є у всіх одна країна, Найрідніша нам усім. То прекрасна Україна, Нашого народу дім.

Моя Україно, тебе я кохаю - Тут дім мій, тут друзі живуть. Тут мовою рідною пісня лунає І мальви по селах цвітуть.

Україно, земле рідна, Земле сонячна і хлібна, Ти навік у нас одна, Ти, як мати, найрідніша, Ти з дитинства наймиліша, Наша отча сторона.

У рідному краї і серце співає,

Лелеки здалека нам весни несуть, У рідному краї і небо безкрає, І ріки-потоки, мов струни течуть.

Одна Батьківщина, і більш не буває. Місця, де родилися, завжди святі. Хто рідну оселіЬ свою забуває, Той долі не знайде в житті.

Любіть Україну, як сонце любіть, ,

Як вітер, і трави, і води. В годину щасливу і в радості мить, Любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву, Вишневу свою Україну, Красу її, вічно живу і нову, І мову її солов'їну.

Учитель: - Подивіться, будь ласка, у вікно: шепоче замріяний вітер слова кохання річці синьоокій, а день стоїть у шелестах золота та яскравих кольорах осінніх квітів. Обнялися голубе небо і пожовкле колосся безкраїх степів. Такою ми бачимо під вересневим сонцем нашу неньку - Україну. Вона горда від того, що зуміла виховати людей, здатних об'єднатися на Майдані, * здобути волю, вибороти справедливість. Ми заявили про себе, як про велику націю, гідну зайняти достойне місце у світовій спільноті. Трагічні події в Україні, починаючи з листопада минулого року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям «Небесна сотня».Понад рік триває неоголошена війна і земля облітається кров'ю наших воїнів, які захищають незалежність нашої країни, вмирають мирні жителі під щоденними обстрілами .Рахунок війни вже сягає біля 10 тисяч людей. Учитель: - Вшануємо їх пам'ять хвилиною мовчання.

 Вчитель. Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе. Кожен пишається своєю рідною землею. Завжди хоче сказати про неї найкраще. У нашого народу глибоке й тисячолітнє коріння. Українці, як і інші народи, пройшли довгий шлях розвитку, що позначилося на усіх сферах їх життя - культурі, побуті, мові. Ми можемо пишатися своєю древньою величною історією.

- Що ви знаєте про Україну, як державу на карті світу? (демонструється на карті)Повідомлення учнів

1 учень. Україна - одна з найбільших європейських країн. За площею (603,7 тис. км) вона більша, ніж Франція, Іспанія, Швеція, Польща. Землі нашої

Лелеки здалека нам весни несуть, У рідному краї і небо безкрає, І ріки-потоки, мов струни течуть.

Одна Батьківщина, і більш не буває. Місця, де родилися, завжди святі. Хто рідну оселіЬ свою забуває, Той долі не знайде в житті.

Любіть Україну, як сонце любіть, Як вітер, і трави, і води. В годину щасливу і в радості мить, Любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву, Вишневу свою Україну, Красу її, вічно живу і нову, І мову її солов'їну.

Учитель: - Подивіться, будь ласка, у вікно: шепоче замріяний вітер слова кохання річці синьоокій, а день стоїть у шелестах золота та яскравих кольорах осінніх квітів. Обнялися голубе небо і пожовкле колосся безкраїх степів. Такою ми бачимо під вересневим сонцем нашу неньку - Україну. Вона горда від того, що зуміла виховати людей, здатних об'єднатися на Майдані, > здобути волю, вибороти справедливість. Ми заявили про себе, як про велику націю, гідну зайняти достойне місце у світовій спільноті. Трагічні події в Україні, починаючи з листопада минулого року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям «Небесна сотня»,Понад рік триває неоголошена війна і земля обливається кров'ю наших воїнів, які захищають незалежність нашої країни, вмирають мирні жителі під щоденними обстрілами .Рахунок війни вже сягає біля 10 тисяч людей. Учитель: - Вшануємо їх пам'ять хвилиною мовчання. Вчитель. Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе. Кожен пишається своєю рідною землею. Завжди хоче сказати про неї найкраще. У нашого народу глибоке й тисячолітнє коріння. Українці, як і інші народи, пройшли довгий шлях розвитку, що позначилося на усіх сферах їх життя - культурі, побуті, мові. Ми можемо пишатися своєю древньою величною історією.

- Що ви знаєте про Україну, як державу на карті світу? (демонструється на карті)Повідомлення учнів

1 учень. Україна - одна з найбільших європейських країн. За площею (603,7 тис. км) вона більша, ніж Франція, Іспанія, Швеція, Польща. Землі нашої

держави простяглися із Заходу на Схід на 1270 км, а з півночі на південь - на 900 км. Загальна протяжність наших кордонів близько 6500 км ( з них 1050 км морем).

  1. учень. В Україні налічується понад 430 міст. Першими містами, які згадуються у друкованій літературі, є Кафа (Феодосія), Дрогобич і Львів, а до найдавніших належить Херсонес, Тира, Ольвія.
  2. учень. За останніми свідченнями науки, людина на нашій території з'явилася приблизно 700-800 тис. р. тому. Наймогутнішим утворенням, що існувало на території, яку займає сучасна Україна, була Київська Русь. Багато для зміцнення цієї держави зробили княгиня Ольга та князі Святослав, Володимир Великий, Ярослав Мудрий, Володимир Мономах. Інтерактивна гра «Асоціативніланцюжки» (учні вказують справи ЦИХ ВІДОМИХ людей, які вони здійснювали на благо Батьківщини, для людей. Підчас роботи демонструються портрети)

Ольга —►

Володимир Великий » Святослав — Ярослав Мудрий —

Володимир Мономах » £

вчитель. Зараз в Україні проживає понад 45 млн. осіб. Україна - держава, в якій поряд з українцями живуть представники ста національностей - росіяни, кримські татари, білоруси, євреї, греки, вірмени, поляки, болгари та багато інших. Законодавство України забезпечує умови для національно- культурного розвитку представників національних меншин. Але ви сьогодні всі є свідками тривожних подій на Україні, коли нашу державу намагаються розділити. І сьогодні ми зібралися для того. Щоб наголосити на єдності, нероздільності нашої держави, нашого народу. Ознайомлення зі ст. 24 Конституції України У статті 24 Конституції України говориться, що усі її громадяни є рівними перед законом. В Україні немає привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або за будь- якими іншими ознаками.

Сторінка четверта «Без верби і калини нема України»

(на слайді назва четвертої сторінки та зображення калини, верби, барвінку,

соняшника, волошки, дуба)

Учитель. Назвіть рослинні символи України.

Відповіді дітей (верба, калина, барвінок,соняшник,волошки, дуб)

Учитель. У народі кажуть: «Без верби та калини нема України». Калина -

найулюбленіший в Україні кущ. Про його походження розповідає народна

легенда.(Виходить дівчина, розповідає легенду).

Дівчина. Давно це було, ще коли на нашу Україну нападали турки й татари. Вони грабували, убивали старих людей, а дівчат і хлопців забирали в полон. Одного разу вони помітили дуже гарну дівчину та вирішили її піймати. Дівчина була б утекла, та зачепилася за кущ своїм червоним намистом. Воно розірвалося, а червоні намистинки розсипалися по землі. Загинула дівчина на чужині, а з намистинок виросли прекрасні кущі з червоними кетягами. Назвали їх калйною. Звучить пісня «Одна калина за вікном»

 Учень. Щоб роду не було переводу, калину саджали біля хати. Кущ калини біля материної хати - це не лише окраса, але й духовний символ. З давніх-давен рослина відігравала неабияку роль у весільних обрядах: з неї плели гірлянди, прикрашали світлиці, весільні столи, короваї. Калинові букети ставили перед молодими із побажаннями їм вічної краси та міцного здоров'я.

Учень. Калина символізує жіночу красу, дівочу цнотливість, тому кетягами калини прикрашали весільний коровай. Червоні плоди калини - символ мужності українців, які віддали своє життя та кров за рідний край, тому калину саджали на могилах загиблих воїнів. Коли будували хату, біля неї теж саджали калину як символ любові, мудрості.

Учитель. Тарас Шевченко часто згадував калину у віршах: £

Тече вода з-під явора

Яром на долину.

Пишається над водою

Червона калина.

Учень. А вербу в Україні здавна вважають священним деревом. З ним пов'язані прихід весни та велике християнське свято Великдень, якому передує Вербна неділя. На Вербну неділю у церквах освячували гілочки верби. Повернувшись додому, цими лозинками несильно били членів родини, найчастіше дітей, і примовляли: «Не я б'ю, верба б'є; будь великий, як верба, здоровий, як вода, а багатий, як земля». Освячену вербу тримали на покуті за образами.

Сторінка п'ята «О слово рідне, хто без тебе я? »

 Учень. Ти постаєш в ясній обнові, Як пісня линеш, рідне слово, Ти наше диво калинове, Кохана материнська мово! Учень. Мова - це той інструмент, який єднає націю, народність, народ у єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і збагачувати. Мово! Пресвята Богородице мого народу! З чорнозему, з любистку, м'яти, з дніпрової води, від сонця і місяця народжена. Стаю перед тобою на коліна, що ти мудра, велична, прекрасна, свята.

Запрошую вас взяти участь у грі «Слово до слова - зложиться мова»

Клас поділено на 3 команди: учасники кожної команди по черзі доповнюють прислів'я.

Батьківщина - це...(наша колиска) Та земля мила, де ... (мати родила) Без верби та калини немає...(України) Погана та пташка, якій своє гніздо ...(не миле) Людина без Батьківщини, як...(криниця без води) Кожному мила...(своя сторона ) За рідний край - ...(життя віддай)

Сторінка шоста «Чи знаєш ти Україну?»

(на слайді назва шостої сторінки, карта України та відповіді до гри)

C:\Users\E199~1\AppData\Local\Temp\FineReader10\media\image1.jpeg


 

Учитель. Пропоную всім перевірити свої

знання української історії, географії, спорту тощо, взявши участь у грі. Гра «Най-най»

Давайте згадаємо про найнезвичайніше. Отже, починаємо. Запитання гри:

Найбільше місто України. (Київ) Найбільша річка України. (Дніпро) Найглибше озеро. (Світязь на Волині) Найбільше озеро (Ялпуг в Одеській області) Найвища гора (Говерла в Карпатах)

Найстаріше дерево (Модрина заввишки 54 м у м. Рахові на Закарпатті) Чемпіони з боксу (Брати Клички) Чемпіон зі стрибків із жердиною (С.Бубка) Найдавніше дерево в Україні (Тис)

Найбільший птах Європи, мешкає в Карпатах (Чорний гриф) Рослина - символ Карпат (Едельвейс) Звір - цар тваринного світу Карпат (Бурий ведмідь) Сторінка сьома «Цікавинки»

(на слайді назва сьомої сторінки та зображення карти України, центру Європи, портрета Пилипа Орлика, Києво-Печерської лаври, трембіти, літаків АН-225 «Мрія», АН-124 «Руслан»)

Учитель.Україна - найбільша країна,територія якої повністю перебуває в Європі.

В Україні, в містечку Рахів, в оточенні мальовничих Карпат, знаходиться географічний центр Європи.

Україна займає четверте місце в світі за кількістю громадян з вищою освітою. Автор першої у світі Конституції-українець Пилип Орлик. Лавра - це найбільші та найвпливовіші чоловічі монастирі. У світі статус Лаври мають лише шість монастирів. Три з них знаходяться в Україні. Найдовший музичний інструмент у світі - це українська трембіта. Її довжина може сягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більше, ніж за десять кілометрів. На території України зосереджена четверта частина запасів чорнозему на планеті.              ,

Серед яскравих досягнень українського літакобудування - найбільший у світі літакАН-225 «Мрія», а також найпотужніший літак АН-124 «Руслан» Учитель: - Слава країни - це не лише її територія, мова, природні багатства, а головне - люди, які своїми здобутками прославляють країну на весь світ. Слід згадати найвидатніших з-поміж тих, чиї імена назавжди увійшли в історичну пам'ять, у душу народу українського.

Тарас Григорович Шевченко - український поет, філософ, письменник, графік, художник, політик, громадський діяч, і, як кажуть самі українці, духовний батько сучасного українського народу.

Григорій Сковорода - педагог, поет, просвітитель, філософ, автор трактатів, байок, пісень.

Микола Лисенко, український композитор, автор опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда», автор дитячих опер і оперет. Михайло Грушевський - історик, організатор української науки, професор, автор ілюстрованої історії України.

Борис Патон всесвітньо відомий вчений у сфері металургії і технології металів, академік, президент Національної АН України, автор технології зварювання тканин.

Ігор Тамм - видатний фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії з фізики. Його дитинство пройшло у Єлисаветграді (нині Кіровоград), закінчив Єлисаветградську чоловічу гімназію (1913 p.).

Микола Амосов - видатний український лікар, учений у сфері серцево- судинної хірургії, біокібернетик.

Леонід Каденюк - перший космонавт незалежної України, Г ерой України. Відомі українські спортсмени:

Сергій Бубка (стрибки з жердиною), Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика), Оксана Баюл (фігурне катання), Яна Клочкова (плавання), Олег Блохін і Андрій Шевченко (футбол), Ірина Дерюгіна і Ганна Безсонова (художня гімнастика), брати Віталій та Володимир Клички, Василь Ломаченко і Олександр Усик (бокс).

IV Закріплення набутих знань

Вчитель. Щасливі ми, що народилися на чудовій, багатій, мальовничій землі - на нашій славній Україні. Тут жили наші діди і прадіди, тут живуть наші

батьки, тут корінь роду українського.Сьогодні ми з вами здійснили далеку

подорож і з'ясували яка наша країна прекрасна, нероздільна, єдина .

Підведемо підсумок уроку складаючи асоціативні грона «Рідний край,

Україна, Батьківщина, Вітчизна»

Учні складають асоціативні грона (робота в групах)

Ill група


І група

V.

C:\Users\E199~1\AppData\Local\Temp\FineReader10\media\image2.jpeg


 

 

C:\Users\E199~1\AppData\Local\Temp\FineReader10\media\image3.jpeg



Гра «Видатні українці»

На аркуші паперу записані прізвища відомих українців. Завдання: записати їх рід діяльності.

Наприклад: Т.Шевченко (поет), В.Кличко (боксер), М.Гоголь (письменник), С.Крушельницьк^ (співачка), С.Корольов (конструктор), К.Білокур (художниця), М.Приймаченко (художниця), В.Лобановський (футбольний тренер), С.Бубка (спортсмен), М. Амосов (лікар) тощо.

Учитель: - У прислів'ях, приказках, крилатих виразах втілені моральні цінності українського народу, які живуть сотні років та висвітлюють найвищу *• мудрість - як бути Людиною.

А зараз ми проведемо конкурс «Дерево мудрості».

(На гілках виробленого з паперу дерева висять незакінчені прислів 'я. Учням пропонуємо закінчити їх).

«Без верби і калини.» (немає України). «Людина без рідної землі.» (як соловей без гнізда). «За рідний край.» (життя віддай). «Та земля мила.» (де мати народила). «За народ і волю.» (віддамо життя і долю). «Жити -.» (Вітчизні служити).

«Нема на світі другої України.» (немає другого Дніпра). ІУ. Підведення підсумків виховної години.

Учитель.Ось ми й переглянули сторінки усного журналу. Хочу закінчити нашу подорож словами відомого українського поета Володимира Сосюри. До речі хочу підкреслити, що прізвище В. Сосюри пов'язане з нашим містом. На залізничному вокзалі на його честь встановлено меморіальну дошку. Можна все на світі вибирати, сину, Вибрати не можна тільки Батьківщину. Учитель: - Україна багатонаціональна, багатомовна, але Україна єдина. Пам'ятаємо, не забуваємо і цінуємо нашу Батьківщину. Збережемо наш патріотизм, віру та силу духу для наступних поколінь.

(Демонстрація відеофрагменту «Україна прекрасна»; режим доступу:

https://www.voutube.com/watch?v=dCqpDCsKteO).

docx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку