Розробка уроку на тему: "Сонячно-земні взаємодії. Тропосфера. Погода. Синоптичні карти."

Про матеріал

Розробка уроку з географії на тему: "Сонячно-земні взаємодії. Тропосфера. Погода. Синоптичні карти."

Перегляд файлу

ПЛАН УРОКУ

Предмет: Географія

Клас: 11 клас (ІІ курс)

УРОК №

Тема програми: Сонячно-земні взаємодії. Тропосфера. Погода. Синоптичні карти. Практична робота 5.  Визначення середніх температур та амплітуди їх коливань за добу, місяць, рік. Аналіз рози вітрів.

Мета: сформувати уявлення про властивості атмосфери, розширити знання про складники погоди; актуалізувати знання про клімат, ресурси атмосфери, агрокліматичні ресурси; закріпити знання читання кліматичних та синоптичних карт, складання графіків температури повітря та їх аналізу; виховувати інтерес до вивчення географії.

Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів:

Знаннєвий компонент:

називає складники атмосфери, кліматотвірні чинники й типи клімату; 

наводить приклади взаємодії атмосфери з літосферою, гідросферою, біосферою.

Діяльнісний компонент:

читає синоптичні та кліматичні карти,  графіки зміни (добової, місячної, річної) температури повітря, діаграми хмарності та розподілу опадів, рози вітрів; розрізняє погоду під час проходження циклону, антициклону, холодного і теплого атмосферних фронтів; пояснює механізм утворення глобальних і місцевих систем потоків у тропосфері; визначає типи клімату за кліматограмами; встановлює сукупність чинників, що формують клімат певної місцевості; характеризує типи клімату; порівнює клімат окремих регіонів на материках і території України;   обґрунтовує  вплив агрокліматичних ресурсів на спеціалізацію рослинництва.

Оцінно-ціннісний компонент:

оцінює ресурсні властивості атмосфери,  рівень безпеки проживання в районах поширення атмосферних стихійних явищ; усвідомлює загрози кліматичних змін і забруднення атмосфери; пропонує способи розв’язування проблеми глобального потепління

Тип уроку: комбінований

Дидактичне забезпечення: карти, атласи, ґаджети, підручник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРЕБІГ УРОКУ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Привітання викладача, перевірка присутніх та готовності учнів до уроку, створення робочої атмосфери.

ІІ. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

Бліц-опитування:

-          З яких шарів складається земна атмосфера? (Очікувана відповідь учнів – тропосфера, стратосфера, мезосфера, термосфера, екзосфера)

-          Якими властивостями характеризується атмосферне повітря у тропосфері? (Очікувана відповідь учнів – формується погода)

-          Як змінюються показники температури повітря і атмосферного тиску з висотою? (Очікувана відповідь учнів – Т з висотою знижується, Р з висотою падає)

-          Поясніть причини утворення вітрів і відмінності їхньої сили та швидкості. (Очікувана відповідь учнів – різниця у тиску)

Прийом «Мобільна хвилинка»

Завдання: За посиланням (QR-кодом) виконайте завдання на онлайн-платформі.

https://learningapps.org/qrcode.php?id=ph6s7k9qt23

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Прийом «Розгадування ребусу»

 Пропоную розгадати тему нашого уроку за допомогою розгадування ребусу.

Очікувана відповідь учнів – погода

Очікувана відповідь учнів – тропосфера

 Викладач:

Чи замислювався ти коли-небудь, чому існує життя на Землі? Чому Земля, єдина з планет Сонячної системи, має таке багатство рослин, тварин? Чому існує людство? Чому не загинуло воно під смертоносним випроміненням невидимої енергії Всесвіту? Причиною цього є повітряна оболонка Землі — атмосфера, що забезпечує життя на Землі. Воно завжди навколо нас. Заповнює всі тріщини й щілини, розчиняється у воді, міститься у ґрунті. Ми не помічаємо його, тому що воно безбарвне. Але без нього все загине. Без їжі можна прожити тижні, без води — дні, без повітря — 3-4 хвилини. Воно необхідне не тільки для дихання. Атмосферне повітря розсіює сонячні промені вдень, вночі оберігає Землю від охолодження, є своєрідним щитом планети. Метеорити, проходячи через атмосферу, згоряють від тертя об повітря. Воно захищає землян від смертоносних космічних випромінювань, як скафандр — космонавта.

ІV. СПРИЙМАННЯ ТА УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО

Розповідь викладача:

Сонячно-земні взаємодії. Сонячне випромінювання, відмінності випромінювання і поглинання тепла повітрям, поверхнею гірських порід і води.

Земля одержує від Сонця не тільки світло і тепло, що забезпечують необхідний рівень освітленості і середню температуру її поверхні, але і піддається комбінованому впливу ультрафіолетового і рентгенівського випромінювання, сонячного вітру, сонячних космічних променів.

Варіації потужності цих факторів при зміні рівня сонячної активності викликають ланцюжок взаємозалежних явищ у міжпланетному просторі, у магнітосфері, іоносфері, нейтральній атмосфері, біосфері, гідросфері і, можливо, літосфері Землі. Вивчення цих явищ і складає суть проблеми Сонячно-Земних зв'язків.

Робота з підручником, заповнення таблиці.

<img src="/uploads/files/344702/367107/422807_html/images/367107 5.jpeg" width="66" height="75" alt="

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
282
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку