Розробка уроку: "Планети.Відмінності між планетами"

Про матеріал

Сформувати поняття «планета», ознайомити з планетами Сонячної системи, формувати знання про відмінності між планетами Сонячної системи, розміри планет, природу їхнього обертання, уміння порівнювати та створювати просторові уявлення про розміри небесних тіл, відстані між ними, взаємне розміщення тіл, забезпечити практичне спрямування вивчення астрономічних явищ; формувати наукову картину світу; розвивати пізнавальну активність, творчі здібності, логічне мислення учнів; виховувати цікавість до навколишнього світу, відповідальне ставлення до своєї планети.

Перегляд файлу

images (9).jpgВідкритий урок

 

ПРИРОДОЗНАВСТВО

5 КЛАС

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                             Підготувала

                              вчитель географії

                    Оніщук Г.М.

 

 

 

Природознавство 5 клас.

Дата:

Тема: Планети. Відмінності між планетами.

Мета: сформувати поняття «планета», ознайомити з планетами Сонячної системи, формувати знання про  відмінності між планетами Сонячної системи, розміри планет, природу їхнього обертання, уміння порівнювати та створювати просторові уявлення про розміри небесних тіл, відстані між ними, взаємне розміщення тіл, забезпечити практичне спрямування вивчення астрономічних явищ; формувати наукову картину світу; розвивати пізнавальну активність, творчі здібності, логічне мислення учнів; виховувати цікавість до навколишнього світу, відповідальне ставлення до своєї планети.

 

Тип уроку: комбінований

Форма проведення:  урок-мандрівка

 

Хід уроку

Організаційний  момент

Доброго ранку! Доброго дня!

Доброго вчора, сьогодні, щодня.

Сонце промінням землю мережить

Хай буде в класі все як належить

Хай посміхаються діти щодня

Доброго ранку! Доброго дня.

А зараз діти посміхніться один до одного і подаруйте хороший настрій.

 

Мотивація пізнавальної діяльності учнів

 

         Сьогодні, коли я йшла до вас на урок, я отримала дуже незвичайного листа. Чому незвичайного? спитаєте ви.  Тому, що цей лист надійшов мені від жителів галактики Туманність Андромеди. І ось, що вони в ньому пишуть.  « Ми мешканці планети S-12, яка знаходиться в галактиці Туманність Андромеди.  Ми випадково дізналися, що наша планета не єдина на якій є життя. Тож ми хочемо прилетіти в гості на вашу планету, познайомитися з вами,  помандрувати вашою Галактикою.  Але ми майже нічого не знаємо, про вашу систему, я думаю що ви нам допоможете, і трішки розкажете, як нам вас знайти… Будемо чекати відповіді…»

 

Діти, тож на цьому уроці я запрошую вас у космічну подорож. 

Час летить, спішить невпинно

Надійшла для нас година

Полетіти до планет,

І назустріч до комет

Починаєм мандрувати

І знання всі здобувати.

 

 

 

Актуалізація опорних знань та умінь

          Діти перш ніж ми вирушимо в нашу далеку й захоплюючу мандрівку нам необхідно заправити наш космічний корабель, а для цього вам потрібно буде дати правильні відповіді на запитання

( якщо твердження вірне ви піднімаєте зірку, а якщо невірне - то показуєте хмарину)

 

1. Сучасні астрономи нараховують на небі 88 сузір'їв?  (так)

2. Напрямок на південь можна визначити за сузір'ям Оріон? (ні)

3. Напрямок на північ у Північній півкулі можна визначити за допомогою Полярної зірки? (так)

4. Найближча до Сонця зірка - Альфа Центавра? (так)

5. Сонце – найближча до Землі зоря. (так)

6. Найвідоміше сузір’я, яке ми можемо побачити у нашій півкулі – це Велика Ведмедиця.  (так)

7. Чи однакові поняття  "Всесвіт" та "Космос"?  (так)

8. Планети, зорі, комети  - це тіла живої  природи?  (ні)

9. Зірки поділяються на групи залежно від їхнього розміру або температури? (так)

10. Сонце – це блакитна зоря з температурою 10000 – 12000 градусів? (ні)

 

 

Вивчення нового матеріалу.

 

Будова Сонячної системи

На цьому уроці ми з вами дізнаємося про планети більш детально. З давніх часів люди знали про існування планет. Люди дали їм назви, що збереглися до сьогодні і пов’язали їх з іменами богів.

Навколо Сонця рухаються 8 планет

Планети – це небесні тіла, що не випромінюють світла і тепла, а можуть відбивати сонячне світло.

За своїми  властивос­тями  планети об'єднуються в дві групи: Меркурій, Венера, Земля, Марс  називають планетами земної групи.  Вони невеликого розміру і мають тверду поверхню, велику щільність, повільно обертаються навколо своєї осі.
Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун  відносяться до планет-гігантів. . Вони мають великі розміри і маси, малу густину, швидко обертаються навколо осі, не мають твердої поверхні.

Плутон  ще  недостатньо  вивчений тому його не відносять до жодної з вказаних груп. До 2006р. до складу Сонячної системи відносили 9 планет. Дев’ятою вважалася найменша планета Плутон. Вона в 4 рази менша за Землю. Сучасні вчені віднесли її до астероїдів. За Плутоном виявлено велику кількість небесних тіл, які, як і Плутон, більш подібні до астероїдів.

 

Фрагмент ( ноутбук)

А зараз  краще познайомитися з усіма планетами Сонячної системи нам допоможуть екскурсоводи-провідники які вже нас зачекалися.

 

1 екскурсовод ( Меркурій)

 

Найближчою планетою до Сонця є Меркурій. Її відносять до групи планет земного типу. Вона носить ім’я давньоримського бога.  Навколо Сонця Меркурій обертається досить швидко за 88 земних діб, а навколо своєї осі він обертається  повільно  за 58 земних діб, середня температура від -17 до +350 С, відстань до Сонця 58 млн. км. Поки на одній стороні планети нестерпна спека, тривалий день, на іншій -  холодна темна ніч. Меркурій немає супутників.  Поверхню Меркурія займа­ють численні кратери. Поруч з дрібними кратерами діаметром в десятки м є і такі, що мають сотні км в поперечнику. Деякі гірські хребти подекуди досягають висоти 4 км. На поверхні Меркурія є сліди активної вулканічної і тектонічної діяльності. Так, застиглі лавові потоки і ескарпи — обриви висотою в 2-3 км тягнуться на сотні кілометрів. Побачити Меркурій із Землі можна дуже рідко перед заходом або перед сходом Сонця.

 

2 екскурсовод  ( Венера)

 

Другою планетою від Сонця є Венера, яка відноситься до планет земної групи. Її помітили люди ще в давнину і захоплюючись її красою, дали ім’я давньогрецької богині краси. Але красива Венера лише з Землі. Якщо ознайомитися з нею ближче, можна переконатися, що поверхня Венери – розпечена кам’яниста пустеля з температурою близько 500 С.  Венера навколо Сонця робить оберт за 224 земних діб, а навколо осі рухається у зворотньому напрямку зі сходу на захід, а не з заходу на схід як Земля і більшість інших планет.  Період обертання – 243 земні доби. Супутників немає. На Венері є гірські хребти, кільцеві гори, кратери, вулкани, рівнини, розломи. Гірські райони займають приблизно 8% поверхні планети, при чому висота гір не перевищує 8 км. Значна частина поверхні Венери — це горбисті рівнини і великі низовини. Серед кільцевих гір є вулкани і кратери метеоритного походження. На Венері є атмосфера. Ця атмосфера дуже густа. Біля поверхні планети вона в 70 разів густіша від земної атмосфери.  Атмосфера Венери легко пропускає видимі сонячні промені, але затримує тепло, що виходить з поверхні планети. Так виникає парниковий ефект. На висоті 50-70 км Венеру оточує шар туману з крапельок сірчаної кислоти. Небо там яскраво-оранжеве. Характерні також потужні електричні розряди, сильні вітри (до 140 м/с), хмари з краплинок сірчаної кислоти і хлористих сполук. На Венері є багато діючих вулканів.

 

 

 

 

3 екскурсовод  (Земля)

 

Земля – це третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства. Більшість планети покрита водою, це так званий світовий океан. До суходолу відносять материки: Євразія, Африка, Пн. Америка, Пд. Америка, Австралія, Антарктида. Вона обертається навколо своєї земної осі за 24 години (одну добу)  із заходу на схід. В цей період на одній стороні планети день, на другій ніч. Земна вісь нахилена під кутом  66º. Завдяки цьому півкулі освітлюються нерівномірно. З цим пов’язана зміна пір року. Посередині між полюсами знаходиться екватор, який розділяє планету на дві півкулі – Північну та Південну. Середня відстань від Землі до Сонця становить 150 млн. км. Повний оберт робить за 365 днів 6 год. Підрахувати роки з такою кількістю неповних діб незручно, тому календарним роком вважають рік, який має 365 діб, а з годин, що залишились через 4 роки додають до лютого місяця ще одну добу. Такий рік називають високосним, у ньому 366 діб.

 

4 екскурсовод  (Марс)

 

За Землею здійсню свій рух навколо Сонця червоний Марс. Марс має колір, що нагадує вогонь. Можливо саме за цей колір стародавні римляни дали планеті ім'я бога війни. З нашої планети він має вигляд червоної зорі. Це планета земного типу. На ньому є вулкани, долини та пустелі подібні до земних.  На Марсі є гори, найвища з них має назву Олімп ( висота 27 км.). Планета має 2 супутники Фобос що означає (страх) і Деймос ( жах).

Він менший за Землю приблизно  вдвічі за діаметром, і в дев'ять разів за масою.  Навколо Сонця робить оберт за 687 земних діб зі швидкістю,  період обертання Марса навколо своєї осі є ближчим до Землі і складає 24 год. 37 хв. Середня температура від -120 до  +25º С.

 

 

5 екскурсовод (Юпітер)

 

Наступна планета - Юпітер. Його назвали ім'ям давньоримського царя богів. Вона п'ята і найбільша планета Сонячної системи. Юпітер оточений величезною шаруватою атмосферою біло-оранжевого кольору, що складається в основному з метану. Навколо планети обертається 16 супутників. Вивчено поверхню чотирьох відкритих Галілеєм супутників Юпітера: Ганімеда, Калісто, Іо та Європи. За своїми розмірами вони не поступаються таким планетам земної групи, як Марс і Меркурій. Рухається навколо Сонця дуже повільно за 12 земних років, зате навколо своєї осі обертається найшвидше серед усіх планет за 9 год 55 хв. Температура до - 150С .

 

 

 

6 екскурсовод   (Сатурн)

 

      Сатурн - шоста від Сонця, та друга за розмірами після Юпітера планета Сонячної системи, можливо, найцікавіша. Навколо нього є яскраві кільця, які складаються з дрібних часточок космічного пилу, що обертаються навколо планети. Названа ім'ям давньоримського бога землеробства і врожаю. Відноситься до газових планет.

     Сатурн є величезною кулею, що складається переважно з рідкого водню і гелію, має товстий шар атмосфери. Сатурн обертається навколо Сонця за 29 років, і навколо своєї осі  за 10 год. 23 хв.  Температура -180С.  Сатурн має  18  супутників.      

 

7 екскурсовод   (Уран)

 

     Уран — сьома від Сонця велика планета Сонячної системи, належить до планет-гігантів. Названий ім'ям давньогрецького бога неба, має синьо-зелений колір. Один оберт навколо Сонця Уран здійснює за 84 земних роки , період власного обертання Урана складає приблизно 17 годин. Має 16 супутників. Температура -210 С.  Уран, так само як і Венера обертається навколо своєї осі у зворотньому напрямку зі сходу на захід.

 

8 екскурсовод   ( Нептун)

 

Нептун - восьма за віддаллю від Сонця і четверта за розміром планета Сонячної системи, що належить до планет-гігантів. Названий ім'ям давньоримського бога морів, має насичений синій колір. Її орбіта перетинається з орбітою Плутона в деяких місцях.

Світло від Сонця доходить до Нептуна трохи більше, ніж за 4 години. Тривалість року, тобто час одного повного оберту навколо Сонця — 164,земних років, навколо осі за 18 год. Температура - 210С.  Нептун також має кільця — два широких і два вузьких.  У Нептуна є 8 відомих супутників: 4 маленьких, 3 середніх і 1 великий.

 

 

 

 

Прийом «Деформований текст»                                                                                                                    На дошці написані комбінації букв,які треба розшифрувати.                                                                      САРМ (Марс)                                                      ЕНАВЕР (Венера)                                                                                ЛТОНПУ (Плутон)                                             ЦОСЕНЕ (Сонце)                                                                          УПНЕНТ (Нептун)                                             ОЯЗР (Зоря)                                                                 ЕМЗЯЛ (Земля)                                                   ПІТЮЕР (Юпітер)

 

Прийом «Логічний ланцюжок»                                                                                                                 Завдання. З наведеного переліку небесних тіл утворіть схематичну модель Сонячної системи.                                                                                                                                           Перелік: пояс Койпера, пояс астероїдів, Марс, Земля, Плутон, Венера, Меркурій, Нептун, Сатурн, Уран, Юпітер.

  Відповідь: Меркурій, Венера, Земля, Марс,пояс астероїдів,Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, астероїдний пояс Койпера та Плутон.                    

 

Закріплення вивченого матеріалу.

 А тепер кожен з вас отримає завдання від мешканців інших планет…

1. По чому  планети рухаються навколо Сонця?   (по орбітах)

2. Як називається  час повного обертання планети навколо Сонця? ( рік )

3. Яка планета розташована на найближчій до Сонця Орбіті? (Меркурій)

4. Яка кількість планет, що входить до складу Сонячної системи? (8)

5. Які планети не мають супутників?( Меркурій, Венера)

6. Найбільша планета Сонячної системи? (Юпітер)

7. Які супутники має Марс? (Фобос і Деймос)

8. Чому на Венері неможливе життя? ( це кам'яна пустеля з температурою до  +500 С)

9. Назвіть сусідні із Землею планети ( Марс, Венера)

10. Яка планета має багато яскравих кілець? ( Сатурн )                                                                                   11. На якій орбіті від Сонця обертається Земля? ( Третій)                                                      12  Небесні тіла, що не випромінюють світла і тепла, а можуть відбивати сонячне світло. (Планети) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Діти ми з вами познайомилися з усіма планетами Сонячної системи, та малими космічними тілами, а тепер спробуйте розгадати кросворди (робота в групах)

 

Кросворд 1.

 

м

е

р

К

у

р

і

й

 

ф

О

б

о

с

а

С

т

е

р

о

ї

д

 

 

к

о

М

е

т

а

а

с

т

р

О

н

о

м

і

я

 

 

С

о

н

ц

е

  1. Перша планета від Сонця. (Меркурій)
  2. Один із супутників Марса. (Фобос)
  3. Мала планета. (Астероїд)
  4. Хвостата зірка. (Комета)
  5. Наука, що вивчає Всесвіт.(Астрономія)
  6. Найближча до нас зоря. (Сонце)

 

 

 

Кросворд  2.

 

 

 

 

1

Р

А

К

Е

Т

А

 

 

 

 

 

 

 

2

С

О

Н

Ц

Е

 

 

 

 

3

Т

Е

Л

Е

С

К

О

П

 

 

 

 

 

 

4

З

Е

М

Л

Я

 

 

 

 

 

 

 

 

5

К

О

М

Е

Т

А

 

 

 

 

 

 

 

6

С

У

П

У

Т

Н

И

К

 

1. Швидкість має як комета

До зірок летить  (ракета)

 

 

2. Землю щиро зігріває,

Золотом всіх поливає.

Променями у віконце

Заглядає в шибку (сонце)

 

4. Голуба планета наша,

Де живе родинна ваша,

Де живеш і ти, і я

Називається (Земля)

3. Щоб клітину роздивитись

Треба мати мікроскоп,

А на зорі подивитись

Треба взятии ( телескоп)

5. Еліпсом орбіту має,

З льоду, каменю, літає...

Має голову й хвости...

Зможеш назву дати ти?  (комета)

 

 

 

 

 

 

Ось ви справилися  і з кросвордами, яке ж ключове слово утворилося, як ви гадаєте чому саме КОСМОС?

 

 

 

 

6. Мале небесне тіло має,

Що навколо планет літає

Природнім й штучним може бути

Ім’я його тобі вже незабути  ( супутник )

 

 

 

 

 

Підсумок уроку

 

Ось  і прийшов час повертатися  з нашої космічної подорожі на Землю. Діти як ви гадаєте чи зможемо ми відповісти на листа  мешканцям галактики « Туманність Андромеди», чи буде нам про що їм розповісти?

А ваші очікування здійснилися?

Ніхто не пожалкував, що полетів в космічну подорож?

 

Оцінки за урок.

 

 

Домашнє завдання.

Опрацювати відповідний параграф,  написати твір-фантазію « Подорож на планету…»;  завдання 6 стор. 89.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
25 березня 2018
Переглядів
950
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку