Розробка уроку "Радикальний рух у Галичині. Утворення політичних партій"

Про матеріал
Розробка уроку "Радикальний рух у Галичині. Утворення політичних партій" відповідає вимогам програми НУШ: впровадження діяльнісного підходу у навчанні, формування ключових компетентностей учнів.
Перегляд файлу

Тема Радикальний рух у Галичині. Утворення політичних партій.

Мета уроку: Простежити  процес піднесення національно-визвольного руху на західноукраїнських землях в 90-х роках ХІХ ст., проаналізувати процес створення перших українських політичних партій (час, соціальну базу, лідерів, програму, вплив на населення); розвивати уміння працювати з різними джерелами інформації, аналізувати систематизувати, узагальнювати матеріал, формулювати та висловлювати власні судження, ефективно працювати в групах; сприяти вихованню активної громадянської позиції, патріотичних почуттів

Очікувані результати

На уроці учні мають навчитися: аналізувати процес створення перших політичних партій України; порівнювати програмові засади партій та рівень підтримки серед населення; складати історичний портрет  представників національно-визвольного руху.

Основні поняття: партія, РУРП, УНДП, УСДП

 Основні дати: 1890 – засновано РУРП, 1895р – Ю.Бачинський у брошурі «Україна irredenta» обґрунтував ідею незалежності України; 1899- засновано УСДП, УНДП.

Обладнання: підручники, картки із завданнями, атласи.

Тип уроку: комбінований урок.

І підготовчий етап

Організаційний момент

Перевірка готовності класу до уроку

Активізація пізнавальної діяльності учнів

Вправа «історичний диктант»

 Розкрийте терміни та поняття: Народовці, москвофіли, товариство «Просвіта»; антисемітизм, газета «Батьківщина», «язичиє»; назвіть  поді, що відповідають датам 1868р.,  1873р.; схарактеризуйте одним реченням історичного діяча: Олександр Барвінський, Юліан Романчук, Анатоль Вахнянін

Перевірка домашнього завдання.

  1. Розкрийте поняття «нова ера», розкрийте причини «нової ери»
  2. Проаналізуйте результати, наслідки «нової ери»

ІІ Основний етап уроку

Мотивація. Бесіда: пригадайте, як називався 3-й етап українського національного руху, коли він розпочався. Знайдіть на картах атласу, де і коли виникли перші українські політичні партії, як вони називалися.

Оголошення теми, визначення завдань уроку

  1. Радикальний рух у Галичині

Еврістична бесіда
1) Розкрийте поняття радикальний

2) Поширення яких ідей сприяло радикалізації українського національно-визвольного руху як в Наддніпрянській так і в Західній Україні?

3) Назвіть діячів українського національно-визвольного руху, чия діяльність сприяла поширенню соціалістичних ідей в Україні.

4) Пригадайте основні ідеї, притаманні соціалістичній ідеології.

Учитель

Під впливом М.Драгоманова радикалізувалася українська молодь у як у Наддніпрянській Україні, так і в  Галичині. Найбільш активними прихильниками соціалістичних ідей в 70-х рр.. ХІХ ст стали І.Франко та М.Павлик. Вони гостро критикують москвофілів, народовців, духовенство (соціалістичні ідеї мало популярні в українському суспільстві, але певна частина молоді підтримала).

В зошит

1890 р.- постала перша українська політична партія – РУРП. Ідейні розбіжності в РУП привели до відокремлення прихильників марксизму -

1899р. – УСДП; 1899р. частина радикалів, що дотримувалася націоналістичних поглядів та основна маса народовців утворили УНДП.

  1. РУРП, УСДП, УНДП – перші українські політичні партії.

Робота в групах

1 група

Опрацюйте джерела інформації   та матеріал підручника с. 189-190.  Заповніть таблицю, результат представте класу.

Назва партії

 

Дата заснування

 

Лідери

 

Програмні положення

 

Рівень впливовості партії

 

 

 

Джерело 1

З програми Русько-української радикальної партії

«Ми, русько-українські радикали, виступаємо отсе як нова партія під назвою Русько-українська радикальна партія з ось чкою програмою:

1.У справах соціально-економічних змагаємо до переміни способу продукції згідно зі здобутками н6аукового соціалізму, т.ч. хочемо колективного устрою праці і колективної власності средств продукційних.

2.У справах політичних хочемо повної волі особи, слова, сходин і товариств, печаті і сумління, забезпечення кожній одиниці, без ріжниці пола, якнайповнішого впливу на рішення всіх питань політичного життя; автономії громад, повітів, країв, у справах, котрі тільки їх дотикають; уділення каждому народові можности якнайповнішого розвою культурного.

3. У справах культурних стоїмо на грунті позитивної науки, за раціоналізмом в справах віри і реалізмом в штуці, і домагаємося, щоби всі здобутки культуриі науки сталися власністю всего народа.»  ( Турченко Ф.Г., Мороко В.М.Історія України. Кін ХVІІІ – поч.. ХХ ст.- К,: Генеза, 2000. – С.245)

Джерело 2

Доповнення до програми РУРП, прийняте на ІV з’їзді в 1895р.

« Стоячи на грунті наукового соціалізму… заявляє Русько-українська партія радикальна, що здійснення усіх її ідеалів соціалістичних можливе при повній самостійності політичній русько-українського народу і повнім праві його: рішати самому у всіх справах його дотикаючих. Зокрема в Австрії стремить вона до утворення окремої руської політичної території з руських частей Галичини і Буковини з якнайширшою автономією.» (Гісем О.В., Мартинюк О,О, Історія України. – Харків: Ранок, 2017. – С.193)

2 група

Опрацюйте джерела інформації   та матеріал підручника с. 193-194.  Заповніть таблицю, результат представте класу.

Назва партії

 

Дата заснування

 

Лідери

 

Програмні положення

 

Рівень впливовості партії

 

 

Джерело1

З програми української націонал-демократичної партії

«Будемо підтримувати, скріпляти та розвивати почуття національної єдності з російськими українцями та змагати до витворення разом з ними культурної одноцільності; будемо серед російських українців підтримувати такі змагання, що ведуть до перетворення абсолютної Російської держави в конституційно-федералістичну , оперту на автономії національностей».

«… Змагати, щоб серед угорських українців викликати подібний національний рух, який є між галицькими й буковинськими українцями, щоб загріти їх до вживання, плекання рідної мови, до боротьби проти денаціоналізації та культурної, економічної й політичної праців користь українського народу Закарпаття».

« Нашим ідеалом повинна бути незалежна Русь-Україна, в якій би всі частини нашої нації об'єдналися в одну новочасну, культурну державу».

(ЄрмоленкоА.О., МокрогузО.П. Усі уроки до до курсу «Історія України» 9 клас. – Харків: Основа, 2009. – с. 204-205)

Ждерело 2

Із відозви Народного комітету УНДП ло народу ( 5 січня 1900р.)

,,, Ідеалом нашим повинна бути незалежна Русь- Україна, у якій би всі частини нашої нації з’єдналися в одну новочасну культурну державу… Та поки осягнемо сей наш ідеал… мусимо на грунті теперішніх відносин ів рамках австрійської держави змагати до витворення окремої національної провінції зі своєю окремою адміністрацією і своїм національним Соймом…»

(Гісем О.В., Мартинюк О,О, Історія України. – Харків: Ранок, 2017. – С.193)

3 група

Опрацюйте джерела інформації   та матеріал підручника с. 193-194.  Заповніть таблицю, результат представте класу.

Назва партії

 

Дата заснування

 

Лідери

 

Програмні положення

 

Рівень впливовості партії

 

 

Джерело

Газета «Воля» про програмові засади УСДП

« Наша програмова ціль ясна. Повна воля політична, самодержавність люду, демократія; перехід землі і фабрик на власність загалу, спільна господарка на користь загалу; визволення люду з темноти, доступ для кожного до науки, до світла…

Боротьба в ім’я ідеалів соціалізму проти гнобителів люду, се також боротьба за визволення національне. « Не те, щоби єдність міжнародна пролетаріату розвивалась вповні, треба, щоби кожен народ був паном у своїй хаті».

… ми змагаємо до того, щоби цілий народ український виборов собі національну волюта самостійність політичну; наша ціль – вільна держава українського народу, українська республіка.

…ми далекі від національної ненависті до чужинців ; ми є ворогами шовінізму,,, Любов до нашого народу зливається в нас в одно з любов’ю до всіх визискуваних, що разом з нами готові йти «на стрічу сонцю золотому…» (Турченко Ф.Г., Мороко В.М.Історія України. Кін ХVІІІ – поч.. ХХ ст.- К,: Генеза, 2000. – С.246)

Учні представляють результати роботи.

Підведення підсумків.

Які ідеї об’єднували всі українська політичні партії Галичини?

Яка з політичних партій була найвпливовішою серед населення? Поясніть чому саме ця політична партія?

3.Видатні діячі українського національно – визвольного руху Ю.Бачинський І.Франко.

Робота в парах

За матеріалом підручника учні складають історичний портрет Івана Франка ( с. 194) і Юліана Бачинського (с. 190).

Запитання

Чи можна сказати, що Ю.Бачинський та І.Франко з однодумців перетворилися на політичних опонентів?

 ІІІ Завершальний етап

Систематизація, узагальнення вивченого на уроці. Контроль навчальних досягнень.

1.Ідеї якої політичної партії є найбільш привабливими для вас? Чому?

2. Чи випадковим є той факт,  що перші українські політичні партії виникли саме у Східній Галичині?  Свою думку обґрунтуйте.

Підведення підсумків уроку

Учитель пропонує учням повернутися до навчальних цілей уроку і висловитися, що дізналися, чому навчилися на уроці.

Домашнє завдання: параграф 22 опрацювати, усно виконати завдання с. 198. Повторити матеріал параграфів 16, 17.

 

docx
Додано
1 березня 2021
Переглядів
2770
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку